"Failed State Suomi" – epäonnistunut valtio?

Suomi –  ”failed state” – “epäonnistunut valtio”?

Vielä vuonna 2009 Suomen arvioitiin olevan Norjan jälkeen maailman vähiten ”epäonnistunut valtio”.

Vuonna 2013 pääsimme Failed State Index vertailussa parhaimmalle paikalle.  

Max Weberin määritelmän mukaan valtio on onnistunut perustehtävässään, jos se kykenee ”säilyttämään fyysisen voiman legitiimin käytön”. Se merkitsee sitä, että valtion alueella ei ole mitään itsenäisiä väkivallan käyttäjiä (sotaherroja, puolisotilaallisia joukkoja, terrorismia) ja että se pystyy itse hallitsemaan perustoimintojaan: poliisi, verotus, rajan valvonta, ym. Tätä voi haitata korkea rikollisuus tai äärimmäinen poliittinen korruptio, byrokratia, oikeudellinen epävarmuus ja tehottomuus, sotilaiden sekaantuminen politiikkaan tai paikallisten kulttuurieliittien voima.

Suomessa ei näitä ilmiöitä aikaisemmin sanottavasti ollut. Valtio on toiminut kuten pitääkin.  

Tilanne 2015

Ei enää.

Suomeksi: meidän valtiomme ei toimi. Sen läntiset rajat vuotavat eivätkä viranomaiset saa riittävää tietoa meille kohdistuvasta migraatiosta ja mikä pahinta – eivät halua toimia.

Lyhyesti: meillä ei uskalleta tehdä päätöstä siitä mitä pitäisi tehdä maahan saapuvalle väestölle. Syy: he tulevat Schengen rajojen sisältä. Näyttää siltä, että koko Euroopassa ns. Dublinin sopimus on käytännössä kumottu.

Ikävä kyllä – hallituksen sisäasianministeri on passiivinen ja toimeton. Kun ministeri ei osaa eikä halua toimia, on käsillä hallituskriisi. Suomen hallituksen näyttää vallanneen poliittinen halvaus: viranomaiset eivät enää kontrolloi mitä valtakunnassa tapahtuu – he eivät edes halua laskea tulijoiden tarkkaa määrää. Tilanne on kiusallinen, sillä periaatteessa kansalaiset ovat tietoisia valtion arvovallan murenemisesta, mutta odottavat sen heräävään todellisuuteen.  

Jotain hämärää on tekeillä!?

Nyt olisi aika, että Suomen hallitus kiinnostuisi maan kansallisesta edusta. Jokainen päivä maksaa. Läntiselle rajalle on laitettava nyt sulku sillä Ruotsi ei noudata enää sopimuksia vaan ohjaa tulijoita tänne.

Herää myös kysymys siitä onko Suomi tehnyt jonkin salaisen sopimuksen Saksan tai EU:n kanssa siitä, että maamme ottaa nyt rajattomasti tulijoita alueelleen? Pelataanko tässä jotain salaista diplomatiaa? Miksi Suomi ei uskalla sanoa mitään? Miksei edes uskalleta vaatia Ruotsia toimimaan tulijoiden rekisteröimiseksi? EU maa ei saa periaatteessa sallia sitä, että sen kautta suoritetaan läpimarsseja toisen alueelle – ilmaiseksi ja viranomaisten avustuksella.

Onko kansalaisilla oikeus toimia, jos hallitus on lamaantunut?

Tämä kysymys on ollut suomalaisilla edessään edellisen kerran joulukuussa 1917.

Juuri saavutettu itsenäisyys on vielä hataralla pohjalla, sillä maassa oli vielä kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita, jotka aseistivat punaisia luokkakaarteja. Laillisella hallituksella ei ollut aseellista voimaa eikä aluksi oikein vielä tahtoa tilanteen rauhoittamiseksi. Haluttiin aluksi neuvotella ja taivutella venäläisiä olemaan puuttumatta maamme sisäiseen tilanteeseen.  

Spontaanina vastauksena oli se, että kansa aseisti ja organisoi itsensä. Niin suojeluskunnissa kuin punakaarteissa. Kenraali Mannerheim aloitti oman toimintansa Valkoisen hallituksen puolella vasta tammikuun 1918 puolella. Sisällissodan jälkeen nämä suojeluskunnat jäivät elämään ja suorittivat tärkeitä tehtäviä maan puolustuksessa aina vuoteen 1944 saakka.

**
Toivottavasti näin ei käy. Toivottavasti kansalaiset eivät tulkitse tilannetta väärin. On nimittäin suuri pelko siitä, että kansalaiset tulkitsevat tilanteen olevan toivoton. Toisin sanoen; jos hallitus on näin toimeton, se provosoi sitä vaaraa, että kansalaiset ottavat asiat omiin käsiinsä.

On hartaasti toivottava, että hallitus terhentyy ja alkaa toimia kansallisen edun puolesta.

Ettei Suomesta tule ”failed state”.

Arto Luukkanen
Järvenpää

Ps. Ruotsin toiminta on tässä kysymyksessä ollut vähintäänkin tekopyhää ja kieroa. Se on rohkaissut tulijoita Suomeen parhaansa mukaan. Virallisesti asia on tietenkin toisin.

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu