Yliopiston hemmotellut valtaajat?

Yliopiston valtaajat – herrasäippärit?

Tutustuinpas yhdenlaiseen kapinaan.

Kävin uteliaisuuttani Helsingin yliopiston Porthanian valtaajien tilaisuudessa, jossa käsiteltiin yliopiston säästöjä ja leikkauksia.

Ensinnäkin, kaikki mahdolliset ennakkoluuloni olivat vääriä. Porthaniassa ei kärynnyt ganja eikä  räyhätty turhia. Järjestys oli mallikelpoinen; satojen opiskelijoiden yhteinen toiminta sujui kuin rasvattu.

Touhu oli yhtä keskittynyttä kuin hämäläisten häissä; hiljaisuus oli jossain vaiheessa aivan rikkumaton. Äänettömyydestä huolimatta suomalainen opiskelija-aktivismi kiehui. Ainoat ylimääräiset äänet tulivat paikalle tulleista sylilapsista.

Toiseksi, näillä opiskelijoilla oli argumentteja takanaan.  Ei pelkkää tyhjää puhetta tai lässytystä. Helsingin yliopiston tapauksessa on kyse maamme parhaimman korkeakoulun alasajosta.  Maamme johtava opinahjo kouluttaa leijonanosan maamme lakimiehistä, humanisteista, opettajista, lääkäreistä, papeista, valtio-oppineista ym. Nyt sen toimintaedellytykset ovat oikeasti vaarassa.

Leikkausten suurin ongelma on se, että ko. yliopiston indeksiä on leikattu jo useita kertoja. Tämän päälle tulee vielä ns. apteekkitulojen ”ryöstö”. Tilanne on aivan sama kuin joku ravi-urheilija jättäisi kengittämättä huippuhevosen siksi, että pitää säästää.

Ja kun tämä saman hevosen tiedetään juoksevan 100 parhaimman hevosen joukossa maailmassa. Miksi jalo eläin pitää pilata?

Huomioita kokouksesta

Kokous toimi moitteettomasti ja siellä pidettiin useita kiihkeitäkin puheita.

Näytti siltä, että tämä aktivistien ydinjoukko herätti uteliaisuutta ns. suuren opiskelevan yleisön taholta. Väkeä tuli ja meni; merkittävimpänä huomiona oli tosiaan se, että se iso enemmistö näytti arvostavan sitä mitä salissa tehtiin.  Kyse ei ollut ns. pienen äänekkään vähemmistön toiminnasta.

Sitä sympattiin selvästi ja arvostus näkyi.

Toinen mielenkiintoinen asia oli se, että poliittiset opiskelijajärjestöt olivat tipo-tiessään. Kokoomuksen opiskelija-aktiivien ”sikajuhlat” olivat täällä vieraita ilmiöitä eikä täällä puhuttu ”vahvimpien selviämisestä” ja ”heikosta aineksesta”.  Täällä ei ollut myöskään osakuntien aktiiveja mutta on ilmeisesti niin, että nämä kyllä komppaavat valtaajien protestia.

Tämä protesti on kovin epä-poliittinen ja se tekee siitä mielenkiintoisen.

Mitä sitten tästä protestista voisi yleisesti sanoa? Onko se arkielämästä vieraantuneiden herrasäippäreiden romanttista kuhinaa? Ainakin tässä vaiheessa näytti siltä, että ei. Ilmassa oli tietenkin jännitystä ja innostusta mutta tässä protestissa mentiin tosiasiat edellä.

Keski-ikäiselle kaiken nähneelle ja kokeneelle ihmiselle tämä protesti ei tietenkään tunnu missään.

Näissä opiskelijoissa on kuitenkin tulevaisuus. Vuosi-10 vuotta ja pian nämä ovat jo vastuussa siitä mitä tässä valtakunnassa tehdään.

Kannattaa kuunnella näitä nuoria ihmisiä. Jos ummistaa korvansa näiden ääneltä se on sama kuin ummistaisi itsensä tulevaisuudelta.

**

Näyttää siltä, että tämä kaiken hullutuksen takana on vain se ideologinen kauhu mitä suomalainen yliopisto järjestelmä on herättänyt maailmalla. Veronmaksajien kustantama huippu-yliopisto, johon tavalliset suomalaiset pääsevät ilman rahaa ja velkaa on kauhistus ulkomaalaisille konsulteille ja kotimaisille kökkö-liberaaleille uudistajille.

Heidän mukaansa sivistys kuuluu vain rikkaille…ja sitten niille huippulahjakkaille kurjille, joita hyvinvoivat sitten sponssaavat.

Arto Luukkanen

Järvenpää

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu