Ollaan suomalaiset reiluja – myös saamelaisile

Ollaan suomalaiset reiluja – myös saamelaisille!

Eräs Suomen itsenäisyyden alun viisaimmista ratkaisuista oli Ahvenanmaan kysymyksen ratkaisu vuosina 1920-1921. Kysymyshän ratkaistiin lopullisesti Kansainliitossa. Suomi toimi tässä asiassa maltillisesti ja kylmäpäisesti.

Toisella puolella oli aggressiivinen Ruotsi, joka kiihotti mieliä Ahvenanmaalle ja uhkaili peitellysti sotilaallisella ratkaisulla. Sen propagandan lähtökohtana oli, että Suomi ei ollut vuonna 1917 vielä lopullisesti muotoutunut valtio. Kaiken kaikkiaan läntinen naapurimme harjoitti häikäilemätöntä ja kallista sanomalehtipropagandaa sekä kiihotti parhaansa mukaan ahvenmaalaisten separatistien toimintaa alueella. Suomen asia oli silloin todella heidän asiansa.

Suomi ei kuitenkaan provosoitunut. Syy tähän maltillisuuteen ja viisaaseen politiikkaan oli yksinkertaisesti se, että Suomi oli sortokausina saanut tarpeekseen kokea suuremman maan harjoittamaa painostusta ja yhtenäisyyteen tähtäävää politiikkaa, jota täydensi panslavistinen kansalliskiihko. 

Hyvänä esimerkkinä tästä on ns. yhdenvertaisuuslaki, jota kansalliskiihkoinen Venäjän keisarikunta halusi ajaa Suomessa. Vuonna 1912 runnottiin läpi laki, joka antoi Venäjän kansalaisille Suomessa samat oikeudet kuin Suomen kansalaisille oli – äänioikeutta lukuun ottamatta.  Mainittakoon, että vuonna 1914 Suomen tuleva presidentti P.E. Svinhufvud erotettiin tuomarin virasta kesken istunnon ja karkotettiin Siperiaan kun hän ei tunnustanut tätä lakia.

Miksei olla reiluja?

Suomen viisas politiikka näyttää unohtuneen kun Korkein Hallinto-oikeus päätti syksyllä hyväksyä saamelaiskäräjien äänestäjiksi uusia saamelaisia, joiden hakemukset itse käräjät oli hylännyt.   

Kyse näyttää Helsingistä käsin olevan bagatelli – pikkuasia, joka taustalla on kylmä juridinen harkinta.  Vuonna 2011 KHO painotti, että asia tullaan tekemään ns. itseidentifikaation perusteella – kunhan kriteerit täyttyvät.

En suinkaan arvostele KHO:n toimintaa sinänsä enkä ole tietenkään pätevä arvostelemaan tuomarien asiantuntemusta. Itselleni tuli vain sellainen tunne, että ehkä meidän suomalaisten pitäisi jatkaa itsenäisyyden alun viisasta politiikkaa.

Suomi ei ole mikään imperialistinen valta eivätkä suomalaiset halua sortaa ketään alkuperäiskansan edustajaa.  Jos Helsinki antaa mahdollisuuden vapaasti määritellä kuka on saamelainen ja ei niin eikö me kaikki suomalaiset olla sitten jollain lailla saamelaisia? Tai edes wanna-bee-saamelaisia. Äitini on kotoisin Lapista – Petkulasta – enkö minä tätä kautta saisi saamelaisstatusta? Jos niin haluaisin? Ison porotokan ja pytyttäin suomuuraimia!

Ei toistella virheitä

Vakavasti sanoen: kun ollaan jalomielisiä ja viisaita niin ei tehdä niitä virheitä, joita naapurit ovat suurvaltakiihkossaan tehneet!  Ei kansojen tarvitse päättää toisten puolesta kuka niihin kuuluu.

Ja sitten – ehkä eräät saamelaisjohtajatkin voisivat tarkentaa omaa argumentointiaan. Ehkä vähän liudentaa puheitaan?

Suomalaisten intoa koettaa muuttua saamelaisiksi tai näyttää heiltä voi arvostella useammalta pohjalta mutta rasismista tässä on kaikkein vähiten kysymys. Muistutetaanko silloin ehkä natsia, joka olisi julistanut olevansa juutalainen? Tain onnetonta Ku-Klux-klaanilaista, joka vaatii itseään nimitettävän ainoastaan ”nigger’iksi”? Tai ehkä apartheid-poliitikkoa, joka ilmoittaa puheessaan juuri oivaltaneensa olevansa – ei mikään buuri vaan alkuperäinen zulu? Karmaisevia esimerkkejä riittää.

Malttia hattuun ja kylmää harkinta puheisiin voisi tehdä eetvarttia kaikille!

Kaikki nurin – kepu comes back

Tämä asia voi tuntua Helsingistä käsin kaukaiselta mutta jos joku luulee että näissä kysymyksissä on kyse vain hiekkalaatikkoleikeistä, niin kannattaa vilkaista, kuinka keskustapuolueen vanhassa ”votshinassa” maa- ja metsätalousministeriössä on ”isäntien” jälleen palattua lyhyestä pakolaisuudesta ryhdytty käsittelemään saamelaisasiaa.

Lähes valmiista metsähallituslakiesityksestä on julkisuudelle tai koko hallitukselle mitään puhumatta yksinkertaisesti pyyhitty yli saamelaisaluetta koskevat maininnat. Hakkaamaan ja savotoimaan pitää siis päästä ehdottomasti ihan joka puolella täysin vapaasti, arktisissakin metsissä, mitään sen haittoja poronhoidolle huomioimatta ja saamelaisten pystymättä siinä häiriköimään!

Kovaa on peli (ja Lapin epäonneksi) kun voittoa tavoitellaan kiiluvin silmin – luonto- ja alkuperäiskansa-arvojen kustannuksella! Suomen hallituksen ei pidä hyväksyä tällaista puoluerähmäilyä.

Arto Luukkanen

Järvenpää

Ps. Ollaan reiluja ja järkeviä! Ehkä vähän mukaviikin? En ole mikään vihreä mutta totuus on se, että ne puut siellä Lapissa kasvavat tosi-tosi hitaasti.

pps. Muuten olen sitä mieltä, että ministeri Orpon pitäisi erota.

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu