Suomen historian epäonnistunein sisäministeri?

Yrjö Leino?

Yllämainittua arvonimeä on suositeltu usein sisäministeri Yrjö Leinolle.

Häntä pidettiin yleisesti ns. ”vaaran vuosien” aikana Neuvostoliiton käsikassarana ja Suomen tuhoa suunnittelevana kommunistina.

Todellisuudessa hän oli traaginen hahmo, joka joutui pian sodan jälkeen Kremlin epäsuosioon. Leino ei loppujen lopuksi kuulunut kommunistien sisäpiiriin. Ministerivuosien aikana epäonninen sisäministeri kehitti itselleen, Urho Kekkonen ja Sakari Tuomioja suosiollisella avustuksella, alkoholismin.  

Juho-Kusti Paasikiven päiväkirjoissa Leino esiintyi mielenkiintoisissa yhteyksissä. Esimerkiksi 4 tammikuuta 1945 käydyssä keskustelussa Kekkosen kanssa silloin pääministerinä toiminut Paasikivi totesi: ”olimme Kekkosen kanssa yhtä mieltä, että on kovin hyvä, että Leino ja Helo ovat hallituksessa”.  

Saman vuoden huhtikuun ensimmäisenä päivänä käydyn keskustelun jälkeen JKP toteaa päiväkirjassaan: ”Leino on hyvä mies, hänen kanssaan tulee kyllä toimeen”.

Paasikiven arvostus näkyi vielä 29 huhtikuuta kun hän kirjasi päiväkirjaansa reaktion siihen, että Leino oli sisäasianministerinä antanut säädökset kokouksista ja kulkueista. Säädöksen mukaan ”Suomen lipun tulee joka paikassa olla kunniapaikalla”. Paasikiven lisäsi tähän: ”refl: tämä osoittaa, miten lojaalisesti ja isänmaallisesti Leino suhtautuu asioihin. Huomattavaa ja ilahduttavaa. Leino on hyvä mies. ”

Myöhemmin JKP:n käsitys Leinosta muuttui. Presidentillä ei ollut kuitenkaan käsitystä siitä, että Leinosta oli tullut Moskovan epäsuosiossa kylpevä mies. Vuonna 1947 Andrei Ždanov piti Leinoa (suurpoliittisista syistä) syyllisenä kommunistien huonoon menestykseen Suomessa ja käski tämän erota sisäasianministerin paikalta. Esimerkiksi kun vuonna 1948 neuvoteltiin YYA-sopimuksesta, Leino pelkäsi joutuvansa kidnapatuksi Siperiaan.

Lopullisesti Leinon kohtalo sinetöityi kun kokoomuksen Arvo Salminen 19 toukokuuta 1945 esitti eduskunnan lauselmaan ilmoituksen, että Leino ei enää nauti eduskunnan luottamusta. Esitys hyväksyttiin.

Paasikiven oli vapautettava Leino eduskunnan jäsenyydestä mutta joutui myöhemmin takomaan järkeä oman puolueensa jäsenten kalloihin. Esimerkiksi tavatessaan 24 toukokuuta Uuden Suomen päätoimittajan Ahon hän ihmetteli miksi hänen oma puolueensa – kokoomuspuolue pani liikkeelle epäluottamuslauseen. (Eduskunta oli jo hyväksynyt hallituksen menettelyn ns. Leinon vangit-jupakassa).

Paasikivi väänteli päätoimittajalle argumentteja rautalangasta: ”…ja sanoin, että mitä sellaisella ”yhteiskuntaa säilyttävällä puolueella” tekee, joka tällä tavalla menettelee. Turha sellaista puoluetta (siis kokoomusta) on ylläpitää”.   

Myöhemmin Leinoa on pyritty tulkitsemaan NKVD:n sotilasvakoilijaksi (Rentola) tai sitten päämajan valvontaosaston kaksoisagentiksi (Hakalehto).

Petteri Orpo – paras kandidaatti?

Huomioon ottaen edellisen ja mahdollisuuden, että Leino olisi itse asiassa ollutkin isänmaallinen mies, voisi maamme kurjimman ja epäonnistuneimman sisäministerin viitan ojentaa hyvällä syyllä nykyiselle sisäministeri Orpolle.  Hänen puolestaan puhuvat seuraavat argumentit:

1.Syy miksi migraatiokriisi räjähti meillä käsiin, johtuu ilmeisesti siitä, että sisäministeri Orpo aikoinaan syksyllä ilmoitti, että Suomi on valmistautunut 30 000 tulokkaaseen. Orpo ikään kuin heilutti vihreää lippua: ”hei me ollaan täällä” lippua ja epäsuorasti rohkaisi Dublinin yleissopimuksen rikkomiseen ja rohkaisi myös Saksaa, Tanskaa ja ennen kaikkea Ruotsia kannustamaan tulijoiden tulvaa meille päin.
Orpon hihkaisun jälkeen tulva Suomeen aloitti vastustamattoman vyörynsä.

2. Näin ministeri, jonka perustehtävänä on pitää yllä ja valvoa maassa vallitsevaa turvallisuutta ja lain kunnioitusta – rohkaisi Dublinin sopimuksen romuttamiseen. Orpo varmistui siitä, että tulijat ottivat suunnakseen Suomen. Kyse oli traagisesta ja epäkokoomuslaisesta pelailusta isänmaan asialla.

3. Orpo on myös vastuussa siitä, että tänne Suomeen on saapunut syksyllä valtavasti ihmisiä (noin 6 500 tulijaa) ilman, että näitä olisi millään lailla rekisteröity tai edes valokuvattu. Aikaa organisoidun maahantulon järjestelyyn olisi ollut mutta Orpo ei uskaltanut jostain syystä reagoida asiaan. Asian olisi voinut ennakoida sillä tämä tulijoiden aalto tuli Eurooppaan ennen kuin se tuli Suomeen. Kuka kantaa vastuun näiden ihmisten tulevista tekemisistä? Periaatteessa vastuussa olisi Orpo – mikäli hän olisi virkamies. Nyt vastuuta ei ole.

4. Orpo ei ole myöskään reagoinut mitenkään siihen EU-aloitteeseen, jonka mukaan terroristien iskuihin on vastattava kieltämällä puoliautomaattisten myynti yksityisille. Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden neuvosto pitää vielä hyväksyä ehdotus. Toteutuessaan tämän ehdotus tuhoaisi reserviläisammunta ja practical shooting harrastukset. Se kajoaisi myös puoliautomaattisiin metsästysaseisiin. Vaikka sisäasinministeriön virkamiehet eivät kannata tätä esitystä niin ministeri Orpo ei ole uskaltanut vastustaa tätä hanketta.

5. Tässä piileekin Petteri ongelma. Hän ei uskalla tehdä mitään ilman Saksan tai Ruotsin esimerkkiä. Häneltä puuttuu käsitys maamme historiasta ja siitä miten tärkeätä on puolustaa tämän maan etua. Ennen kaikkea puuttuu rohkeutta ja vastuunottokykyä. Päivi Räsäselläkin oli sitä enemmän kuin Petterillä.

Lyhyesti: Orpo ei sovi kriisiaikojen sisäministeriksi. Hänen kykynsä reagoida äkillisiin ja vaikeisiin asioihin on kompromentoitunut. Vaikeat ajat jatkuvat ja migraatiokriisi ei lopu.

Orpo on nyt tällä hetkellä vahingollinen isänmaalle.  

Arto Luukkanen

Ps. Tässä arvostelussa ei ole mitään henkilökohtaista. Uskon myös, että Petteri voisi palvella isänmaata jossain muussa vastuullisessa virassa. Ajattelin ehdottaa: tässä maassa tarvitaan jonkinlaista valtakunnallista hoiva-alojen ylitarkastajaa tahi hoivakamreeria.  Siinä virassa pitäisi olla sympaattinen ja karismaattinen mies, joka ei tekisi mitään ilman EU:n johtajien hyväksyntää. Eikö se Petteri olisi parempi ja vähemmän tuulisempi pesti?  
 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu