Minna Canthin Suomi – tasa-arvon Suomi

Minna Canth oli omaan rakastavaan ja vihaavaan rintaansa sulkenut kaiken, minkä alla sorrettu naissuku tietäen tai tietämättään huokasi…”

Ylläoleva kaunopuheinen lainaus on peräisin vuonna 1909 ilmestyneestä ”Oma maa. Tietokirja Suomen kodeille” (IV nidos) kirjasta. Maila Mikkolan artikkeli oli aikalaisen näkemys, jossa ei vielä osattu nähdä selvästi sitä mitä vastaan Canthin kirjallinen protesti oikein suuntautui ja minkälaista tulevaisuutta hän oikein toivoi.

Suomen ensimmäisen todellisen naiskirjailijan unelmana oli luoda tasa-arvoinen Suomi, jossa naisen paikka olisi hänen miehensä rinnalla. Tasa-arvoisena ja yhtä merkittävänä. Minna Canthin ajatus tasa-arvoisesta naisen ja miehen välisestä suhteesta oli aikoinaan kauhistuttavaa kapinallisuutta mutta siitä tuli vähitellen todellisuutta äänioikeuden ja teollistumisen ansiosta.

Meille Minna Canthin unelma on konkreettista todellisuutta. Naisen tasa-arvoisuus on nykyään niin itsestään selvää, että on vaikea hahmottaa Suomea, jossa nainen olisi vielä niin tiukasti kodin askareisiin suljettuna orjana tai jonkinlaisena miehen valtapiiriin vangittuna oliona. Meillä naisen ei ole tarvis pukeutua tynnyriin siksi, että häntä pitäisi suojella jostain syystä.

On tärkeää puolustaa niitä saavutettuja etuja mitä isänmaassamme on saavutettu. Naisten tasa-arvoisuus yhteiskunnassa on kallis asia. Se on myös meille miehillekin äärimmäisen tärkeä etuoikeus. Se, että nainen saa työskennellä, toimia ja liikkua tässä yhteiskunnassa vapaasti ja tasa-arvoisesti on nyt yhtä itsestään selvää kuin ilma, jota hengitetään. Pidetään siitä kiinni! Ei anneta periksi!

Lupsakkata kansainvälistä naistenpäivän aattoa!

Arto Luukkanen

Järvenpää

Ps. Tervetuloa kv-naistenpäivän juhlaan Järvenpäähän! Suomen Perusta ajatuspaja ja Järps järjestävät 8. maaliskuuta klo 18.00 alkaen juhlan naisten kunniaksi ravintola Zapatassa. Keskustelu aiheena on siirtolaiskriisi. Puhujina: toiminnanjohtaja Simo Grönroos, Arto Luukkanen ja kansanedustaja Laura Huhtasaari.

 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu