Terveisiä teboililta!

Terveisiä teboililta!

Joskus kannattaa vain kuunnella. 

Minulla on ollut tässä mahdollisuus keväällä kiertää Suomea ja kuunnella ihmisiä. Laitan tässä muutamia huomioita erilaisista keskusteluista, joita sain kuunnella. Ihmiset purkavat sydäntään teboileilla tai kahviloissa. Olen yrittänyt kuunnella. Kaikkea ei voi, eikä pysty kirjoittamaan ylös. Sori siitä.

Terve ydin vaarassa

Ensiksi, näyttää siltä, että suomalaisen maaseudun niska on rusahtamassa poikki.  Olen ehkä väärässä mutta näyttää siltä, että maatalousyrittäjät ovat nyt toden edessä. Rahat eivät riitä, tuet ovat myöhässä.

Pahinta on kuitenkin nykyaikainen linnaleiri, jossa raakojen huovien tilalla rikeeraavat kylmät EU-valvokraatit. Näiden määrä kasvaa ja näyttää siltä, että heitä on pian yksi jokaista tilaa kohti. Toiseksi, leikkaukset, lomautukset ja irtisanomiset uhkaavat yhteiskunnan tervettä ydintä. Eri paikkakuntien pylväät – vakaat yrittäjät – vähentävät, lomauttavat ja heittävät väkeä pois. Ilmapiiri on apea ja väki on joissain paikoin jo luovuttanut. Yrittäjät harkitsevat lopettamista  tosimielessä. Ehkä eläkkeellä on helpompaa?

Yleinen ilmapiiri ei ole kuitenkaan lamassa. Ehkä se johtuu siitä, että suomalainen toivoo ja uskoo viimeiseen saakka selviävänsä jotenkin aina huomiseen. Nyt purraan hammasta ja puidaan nyrkkiä. Salassa.

Toiveikkuus näkyy siinä, että hyviä ajatuksia leijuu ilmassa ja niistä puhutaan. Eräs suosituimpia on idea siitä, että yrittäjä voisi käyttää arvonlisäveron työllistämiseen. Suoraan. Se mitä enemmän saisi liikevaihtoa, sitä varmemmin voisi palkata jonkun tällä omalla verokertymällään.

Poliitikkojen louskuttaminen kyllästyttää ja raivostuttaa

Tämä voi tuntua kummalliselta mutta näyttää siltä, että tavalliset ihmiset eivät välitä siitä miten poliitikot haukkuvat toisiaan tai solvaavat toisiaan.

Se ei enää kiinnosta – se kyllästyttää.

Helsingin ”taikakolmiossa” eli eduskunnan kahvion, Mikadon (onkohan sellaista enää? ) ja Storyvillen välisessä mitättömyyden ytimessä tapahtuvat hovikeikaukset eivät enää kiinnosta.

Erityisesti opposition populistimälkätys ärsyttää. Nyt arvostettaisiin ihmisiä, joilla on hyviä ideoita ja todellinen halua ratkaista ongelmia. Valitettavasti jäljellä on vain kuuluva ääni ja päivittäinen poliitikkohumppa, jossa tapahtuu jotakin lumetärkeätä.

Televisiossa näkyvät laihdutuskuurit, kokkiohjelmat tai opposition rähinät eivät yksinkertaisesti enää kiinnosta. Ihmiset ovat perinjuurin kyllästyneet siihen, ettei löydetä yhteistä asiaa. Etenkin kun taloudellinen lysytila näyttää jatkuvan vielä 10 vuotta eivätkä ihmiset näe valoa tunnelin päässä. Epäoikeudenmukaisuuden ja sattumanvaraisuuden tunne vahvistuu myös siitä, että tänne tuleville ”uusille suomalaisille” näyttää löytyvän rahaa kuin taika-iskusta.

Mitä sitten?

Kaiken muutoksen edellytys on ihmisten kuunteleminen.  

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu