Yle Feministi-puolueen juoksutyttönä?

Yle Feministi-puolueen juoksutyttönä?

Kyllä!

Kaikki on mahdollista…viime viikolla eräs suomalainen poliittinen puolue pyydysti Yleisradion ”omaksi juoksupojakseen” ja valjasti sen ajamaan omaa asiaansa. Miten näin kävi?

Asian tausta on seuraava. Yle julkaisi 3.9. 2016 interaktiivisen juttukokonaisuuden ”Sinut on käännytetty”.

Kyseessä on ohjelma/peli, jossa Marja Mannisen luotettavalla äänellä kerrotaan Suomen käännytetyn irakilaisen elämästä sen jälkeen kun hän saa hylkäävän turvapaikkapäätöksen. Kyseessä ei ole mikään mukava perhepeli ”Afrikan tähti” vaan pelaajalle tungetaan kurkkuun puistattavan poliittista jargonia. Peli on yksioikoista saarnaa ja valitusta siitä miten huonosti ja väärin Suomi tekee kun se ei anna kaikille turvapaikkaa.  

Jutun suunnittelija ja editoija on Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro. Hän on 15 kesäkuuta 2016 perustetun puolueen perustajajäsen. Jutun vahvasti väritetyt teemat ovat suoraan Feministisen puolueen keskeisistä ohjelmakohdista.

Puheenjohtaja Aron nimeä ei ole esittelytekstissä mutta se vilahtaa interaktiivisen sivuston loppukrediiteissä. ”Teksti Eero Mäntymaa. Suunnittelu ja editointi Katju Aro. Toteutus Eemeli Martti ja Teemo Tebest. Kertoja Marja Manninen. Kuvat Katja Tähkä. UNHCR, All Over Press Videot IRCR ja UNHRC. Musiikki Scott Holmes & Creative Commons”.

Yle piilotti – Katja rehenteli

Yle ilmeisesti halusi olla asiasta siivosti vaiti mutta Katja Aro kertoili osallisuudestaan Twitter-seinällään. ”Teimme interaktiivisen jutun, jossa kysytään mitä tehdä, jos on Suomesta käännytetty irakilainen turvapaikanhakija”.

Vielä kerran. Onko tämä normi? Voiko joku poliittinen puolue tehdä näin avointa omaa propagandaansa Ylellä? Ohjelman viesti on suoraan Feministisen puolueen ideologiasta. He haluavat turvapaikanhakijoita. Parempaa elämää kannattaa etsiä täältä pohjoisesta.

Kyseinen järjestely ei olisi mahdollista missään muussa länsimaassa. Se on kielletty myös meillä. Periaatteessa. Ylen tuotannon ohjelma- ja sisältötuotannon yleisissä periaatteissa luvataan turvata puolueettomuus ja riippumattomuus.

Käytännössä kuitenkin näyttää siltä, että puolueiden johtotehtävässä toimiva puoluejohtaja pääsee suoraan suoltamaan omaa propagandaansa veronmaksajien kustantamassa mediassa.

Läntisessä maailmassa johtajat eroaisivat – meilläpä ei

Ristiriita on järkyttävä: toisaalta Yle vaalii juhlapuheissa omaa intergriteettiään ja sitä, että se toimii journalismin ohjeiden mukaisesti: ”lehdistön tehtävänä on hallitsevien valvonta ja arvostelu”.  Toisaalta, Yle antaa kanavansa jonkin puolueen puoluejohtajalle omaksi äänitorvekseen. Silmää räpäyttämättä.

Läntisessä maailmassa tällaisista skandaaleista valtiollisen kanavien johtajat joutuisivat eroamaan. Läntisiä arvoja vaalivissa maissa tällaisen kuprun tehnyttä pääjohtajaa pidettäisiin eilispäivän ihmisenä. Siellä sananvapauden ja journalistisen tinkimättömyyden vaatimukset ovat ehdottomat.

Meillä näin ei taida olla.  Elämme niin idässä. Nujuamme vielä jälki-suomettuneessa yhteiskunnassa, jossa jonkun toisen sana on vapaampi kuin toisen.

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu