Duumat vaalit: epävarmuutta, karnevaalia ja suhmurointia

Venäjän duuman vaalit ovat 18. syyskuuta.

Näyttää, että valtapuolue Edinaja Rossija menettää dramaattisesti asemiaan samalla kun presidentti Vladimir Putinin omat kannatusluvut huitelevat taivaissa. Valtapuolueen mahdollinen romahdus saattaa muuttaa Venäjän hallituksen kokoonpanoa ja vaikeuttaa maan hallitsemista. Toisaalta presidentti Putinin asema on noussut ennennäkemättömästi.

Levada-keskuksen vaarallinen tutkimustieto

Kansalaisten poliittisia mielipiteitä mittaava Levada-keskus teki elokuun lopussa laajan kyselyn. Sen mukaan valtapuolueen kannatus on romahtanut 31 prosenttiin niiden keskuudessa, jotka ovat jo päättäneet äänestää. Myös pääministeri Dmitri Medvedevin kannatus on laskenut 50 prosentin paikkeille. Samaan aikaan luottamus presidenttiin oli 82 prosenttia. Kilpailevista puolueista kommunistit saivat 10 ja Vladimir Zhirinovskin puolue 9 prosenttia. Muut opposition puolueet ovat merkityksettömiä.

Äänestäjät ovat liikkeellä ja valtapuolue kärsii. Sanomalehti Vedomosti kommentoi, että valtapuolueen kampanja on siirtynyt käyttämään häikäilemättä presidentin kuvia ja sitaatteja omassa propagandassaan.

Trendi alaspäin näkyy muissakin tiedusteluissa. Toinen merkittävä tutkimuskeskus Yhteiskunnallinen mielipide (FOM) sai valtapuolueelle hieman paremman tuloksen: 42 prosenttia. Valtapuolueen romahtamisen merkit ovat kuitenkin ilmassa, sillä äänestäjät tutustuvat pian muidenkin puolueiden vaatimuksiin. Siirtymän merkitys on siinä, että se näyttää osuvan yhteen Medvedevin esittämään tylyyn linjaan eläkeindeksin jäädyttämisestä. Valtapuolue on näyttää menettäneen auktoriteettinsa ja kunnioituksensa.

Valtapuolueen kriisi?

Valtapuolueella "Jedrolla" ei ole tarjota rahaa. Sen ainoa mahdollisuus on heiluttaa äänestäjien edessä Putinin hahmoa. Näyttää siltä, että Jedro toivoo jonkinlaista ihmepelastusta viime hetken kampanjoinnista. Ehkä Krimin sotainen seikkailu nostaisi valtapuolueen kannatusta?

Näyttää, että tyytymättömyys kohdistuu ennen kaikkea Medvedeviin. Hän voi joutua vastaamaan Venäjän talouden hupenevista resursseista ja keskiluokan vähenevistä tuloista. Asiaan vaikuttaa ehkä myös se, että menneenä kesänä Medvedeviä vastaan viriteltiin julkisuuskampanjaa. Siinä käytettiin hyväksi hänen lausuntojaan köyhistä opettajista, joille hän suositteli yrittäjäksi ryhtymistä tai sitten hänen armotonta kommenttiaan Krimin asukkaiden ongelmista:

– Rahaa ei vain ole. Yrittäkää pärjäillä! Toivotan teille hyvä mielialaa!

Loukkaantuneet kansalaiset vaativat Medvedevin eroa. Armeijaa lähellä oleva lehti Zavtra suositteli pääministeriksi Sergei Ivanovia, jonka kohtaloksi tuli kuitenkin nopea ero.

Fyrkat loppuu mutta Putin pelastaa?

Duuman vaalit korostavat sitä, että Putinin poliittinen merkitys on kasvanut. Hänestä on tullut politiikan ulkopuolinen hahmo, johon talouden epävarmuuden aiheuttamat harmit eivät vaikuta. Presidentistä on sukeutunut jonkinlainen kansallinen pelastaja, johon uskotaan ja jota kunnioitetaan varauksetta.

Kremlin kannalta tilanne on kuitenkin epämiellyttävä. Presidentin on tuettava hinnalla millä hyvänsä valtapuoluetta, joka kuplii kriisissä. Tulevien vaalien pelastajina pidetäänkin yhden hengen vaalipiirien antamaa tukea. Näiden isänmaallisten ja populististen edustajien katsotaan kannattavan Kremlistä saneltua politiikkaa.

Vaalien tuloksiin on mahdollista vaikuttaa vielä ulkopoliittisella kriisillä

Valitettavasti helppoja voittoja ei ole tiedossa. Venäjän sapelinkalistelu Krimin niemimaalla näyttää yhdistäneen EU:n ja ennen kaikkea Saksan ja Ranskan johtoa. Nämä eivät halunneet neuvotella yhdessä Venäjän presidentin kanssa G20-kokouksessa eikä Venäjän viesti siitä, että Kiova on epäluotettava ja häilyvä naapuri ole mennyt läpi kansainvälisessä keskustelussa. Päinvastoin: Venäjää pidetään nyt rauhanhäiritsijänä eikä FSB:n merkillisiä videotodisteita ”ukrainalaisista terroristeistä” kukaan oikein ymmärrä. Lyhyesti: länsi ei halua keskustella talouspakotteiden lopettamisesta, kun Saksa tai Ranska eivät halua sitä.

Kun poliitikko ei tykkää Venäjä-tutkimuksesta…

Vuorokausi tämän kirjoittamisen kerrottiin, että Levada-keskusta epäillään Venäjällä ”ulkomaan agentiksi”. Viranomaisten syytöksen taustalla on asiantuntijoiden mukaan se, että sen Levadan viimeisen mielipidetutkimuksen tulos oli valtapuolueen kannalta ”liian kriittinen”. Sen johtaja Lev Gudkov on todennut tämän tuomion olevan “poliittista sensuuria”; ulkomaan agenttien ei sallita esittää omia tutkimuksiaan ennen vaaleja.  

Duuman vaalien ”sirkustunnelmaa” säestää myös televisiossa esitettyjen vaaliväittelyiden tyyli. Se on osin humoristisen karnevalistinen ja hallitsevan eliitin vastustajia haukutaan suoraan USA:n etujen puolustamisesta ja 5 kolonnana toimimisesta. Opposition varteenotettavin johtaja Aleksei Navalnyi ei pääse osallistumaan eikä häntä nähdä julkisuudessa.  Paitsi sosiaalisessa mediassa.

Vaalien tuloksessa tärkeintä on seurata seuraavia asioita:

  1. Mikä on Yhtenäisen Venäjän – ”Jedron” kannatus?

  2. Miten ja ketä vastaan poliittinen protesti kanavoituu?

  3. Miten on ”yhden miehen vaalipiirien” tulos?

  4. Miten oppositiopuolueet pärjäävät?

  5. Paljonko väärinkäytöksiä (karuselliäänestäjiä, vaaliuurnien vaihtamisia, keskusvaalilautakunnan ”masinointia” ym.) tapahtuu?

  6. Miten isot kaupungit: Moskova ja Pietari äänestävät

  7. Ja huvin vuoksi: miten yksimielisesti Tšetšenian vaalit sujuvat; ylitetäänkö 100% haamuraja?

Varmaa on ainoastaan se, että duumaan valitaan vallalle sopivia edustajia.  Väärinkäytösten määrä ja laatu ratkaisevat sitten sen miten innokkaasti tavalliset venäläiset valittavat tuloksesta. Toistuuko vuoden 2011 Valkean nauhan liike ja ”Varastettiinko sinun äänesi?” ilmiö.

Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

(perusteksti ilmestyi eilen 12.9.2016 Savon Sanomissa/http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/maanantaivieras/Taas-on-tsaari-hyv%C3%A4-ja-pajarit-pahoja/834456).

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu