Bernerin tiekaappauksen ”nousu, uho ja tuho”

Bernerin tiekaappauksen ”nousu, uho ja tuho”

Anne Bernerin teiden kaappaussuunnitelma on kuollut ja kuopattu. Syy tähän perääntymiseen on yksinkertainen: perussuomalainen puolue asettui nopeasti ja päättävästi sitä vastaan. Periaatteena oli ”vapaa kansa – vapaat tiet”.

Kansa oli nopea tuomitsemaan uudistuksen. Blogeissa, mielipidekirjoituksissa ja sosiaalisessa mediassa Bernerin hanke sai täystyrmäyksen.

Kyseessä on havainnollinen ja selvä esimerkki siitä miksi vuonna 2015 annettu ääni perussuomalaisille kannatti. Kansanvalta toimi käytännössä, vaikka ”libilaarinen” eliitti oli jo valmis ”kohvoijaamaan” kansallisvarallisuutta. Onneksi perussuomalaiset estivät tämän tuhoisan hankkeen.

Toimittajien ja media kannattaa tutustua aikajanan ja mittatikun kanssa Anne Bernerin uudistuksen ”nousuun, uhoon ja tuhoon”. Perussuomalainen puolueen kanta oli heti selvä mutta kokoomus taas epäröi, mietti, punnitsi ja haisteli tuulta.

Epäröivän kokoomuksen hidas harkinta

Pian 24 tuntia kaappausehdotuksen julkistuksen jälkeen Petteri Orpo aprikoi sitä mistä rahat saataisiin uudistukseen. Sitten sidosryhmien kanta alkoi vaikuttaa: esimerkiksi ennen kokoomusta äänestäneet autokauppiaat kertoivat kaupan pysähtyneen välittömästi kun Berner avasi suunsa. Silloin kokoomuskin alkoi heräillä.

Hankkeen puolella meuhkasivat ainoastaan Keskustapuolueen ”libilaarinen” johtoklikki ja sen seuraajat. Nämä ehtivät kehumaan uudistusta loistavaksi avaukseksi. Oli "korjausvelkaa" ja teissä oli Venäjältä lainattuja kuoppia.

Puolueen todellinen kenttä jäi haukkomaan henkeään; miten tämä ulkomaisten konsulttien keksimä aivopieru olisi mahdollista niellä? Ja ennen kaikkea: maantiet oli aikoinaan rakennettu talonpoikien tiloista lohkotuista maista. Nytkö ne myytäisiin ulkomaalaisille ja ulkopuolisille omistajille? Bernerin uudistus olisi merkinnyt syrjäalueiden ihmisten heittämistä syrjään. Kyylääviin postiautoihin.

Siperia opettaa ja Sipilä oppi?

Bernerin kaappauksen kohtalo on nyt virallisesti jätetty lepäämään – ehkä vaalien ylitse. On kuitenkin hyvä huomata, että ainoa poliittinen voima, joka estää tällaiset ”kuprut” on perussuomalainen puolue.

Järki voitti ja seikkailupolitikointi sai iskun. Pääministeri Juha Sipilä osoitti hyvää harkintaa peruuttaessaan ja peruessaan kantansa. Politiikka ei ole liike-elämää. Sipilä oppii kun ”siperia opettaa”. Tästä on hyvä jatkaa vielä kaksi vuotta.

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu