Mediatutkimuksen edistykselliseltä eturintamalta!

Mediatutkimuksen edistykselliseltä eturintamalta!

”Hyvää huomenta. Täällä televisiotutkimuksesta. Nyt suoritamme puolueettoman tutkimuksen tv-ohjelmien arvostuksesta maassamme. Vastatkaa seuraaviin kysymyksiin:

  1. toivoisin, että saisin joka ilta a) selkääni b) hapanta kauravelliä c) katsella enemmän a-studiota
  2. televisiossa saisi olla enemmän a) rienaamista ja tärkeiden arvon pilkkaa b) vihervasemmistolaista propagandaa c) pohjois-korealaisia elokuvia
  3. jos rahat eivät riitä niin poistamme a) uutiset b) elokuvat c) mainokset
  4. mielestäni sopivin hahmo YLE:n asiaohjelmien johtoon on ihminen, jonka etunimi on: a) Aku b) Mikki c) Atte

Kiitämme vastauksista. Monimutkaisen tietokonemallinnoksen mukaan 100% vastanneista toivoo saavansa katsella a-studiota, pohjoiskorealaisia elokuvia ja jos jotain poistetaan niin sitten mainokset ja ennen kaikkea sitä, että kaiken asiaohjelmien pomoksi pitää saada Atte.”

Edellämainittu parodia on Kauko Kareen kirjan ”Tähän on tultu II” pohjalta tehty muunnos. Kyseinen kirja ilmestyi 1960-luvun lopulla kritisoimaan silloista Repo-radiota. Monet kirjan esiintuomat asiat tuntuvat kuitenkin varsin ajankohtaisilta vielä nytkin.

Kareen mukaan silloinen Repo-radio pyrki ”aivopesemään” Suomen kansan 7 metodin avulla: joukkohysteria, uusikieli, toistaminen, provokatiiviset kysymykset, sosiaalisen ryhmiintyminen, syyllisyyden tunteen käyttö sekä regressiomenetelmä ts. taannuttaminen.

Tuntuvatko nämä metodit tutulta?

En tiedä miten nykyään on mutta silloinkin – Repo-radion kulta-aikaan – Ylen ohjelmatoiminnan säännöstöihin oli kirjattu seuraava kohta:

”puolueettomuuden vaatimuksella on perustavaa laatua ole merkitys. Sen on oltava pääsääntö kaikelle ohjelmatoiminnalle ja se edellytyksenä sille, että yleisön luottamus Yleisradion toimintaan saavutetaan ja pysytetään”.

Se oli siis silloin. Miten on nyt?

Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu