Kotimainen korruptio elää ja voi hyvin

Kotimainen korruptio elää sitkeästi

Minulla oli eilen etuoikeus haastatella televisio-ohjelmaani (Dosentti/Alfa-tv) eläkkeellä olevaa korruptiotutkijaa ja poliisia Heikki Pihlajamäkeä. Heikki on kotoisin Pohjanmaalta ja se lähtökohta sopii korruptiotutkijalle – sellaisessa ammatissa pitää olla sitkeyttä, älykkyyttä, rehellisyyttä, suoraselkäisyyttä ja itsepäisyyttä – ihan niin kuin pohjalaisilla verenperintönä on. Hänellä oli myös vakavaa puhuttavaa tärkeästä aiheesta: hänen mukaansa suomalainen korruptio elää ja voi hyvin.

Televisioidun juttutuokiomme aiheena oli suomalainen sumplailu, joka näyttää rehottavan suomalaisessa lähidemokratiassa. Heikin mukaan ongelma on rakenteellinen; ne ihmiset, jotka päättävät kunnallisdemokratiassa, istuvat myös firmojen ja osakeyhtiöiden hallituksissa. He päättävät ja hyötyvät yhtä aikaa.

Pahinta korruptio on rakentamisessa ja remonttien ja urakoiden hinnoittelussa. Kun kunta maksaa, se voi maksaa kaverin firmalle kolminkertaista hintaa tarvikkeista. Pienissä kunnissa kaikki on niin lähellä; sitten kun on tehty palveluksia ”kaverille” niin on selvää, että vaalikassaan lipsahtaa isompiakin summia.

Korruption loppulaskun maksavat kaikki. Me. Suomalaiset. Kuntalaiset. Summat voivat olla huomattavia kuten esimerkiksi asfalttikartellissa. Siinäkin tapauksessa kävi lopulta niin, että kunnat eivät lopulta uskaltaneet pyytää vahingonkorvauksia syyllisiksi todetuilta firmoilta. Ei vaikka korkein oikeus totesi kartellin olemassaolon. Suolaisen laskun maksoivat kuntalaiset. Sen maksoit Sinä.

Asialla on merkitystä. Se miksi joskus tuntuu, että suomalainen elää vain sitä varten, että saa maksettua asuntolainansa johtuu tästä. Joku vetää välistä ja me maksamme nöyrästi.

Ennen vaaleja kannattaakin testata ehdokkaita ja kysyä suoraan. ”Mistä saat vaalirahasi?” Nyt tarvitaan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Julistetaan sota suomalaiselle korruptiolle!

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Heikin ohjelma tulee ulos kuukauden päästä.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu