Kokoomus: mitä sellaisella puolueella tekee?

Kokoomus: mitä sellaisella puolueella tekee?

Juho-Kusti Paasikivi oli tolkun mies. Hän palveli isänmaata talouselämässä sekä joutui vanhoilla päivillään presidentiksi.

Konservatiiviksi hän oli monessa suhteessa monipuolinen mies; ei pelkästään fakki-idiootti vaan joustava ja maailmaa ymmärtävä mies. Venäläisiin nähden hän vaati Suomen edun huomioonottamista ja laillisuuden periaatteen tinkimätöntä kiinnipitämistä. Valtiolla oli hänen mukaansa myös intressi siinä, että sen piti ottaa huomioon yhteiskunnan kokonaisetu, joka vaati sitä, että pääoma ei saanut huseerata järjettömästi.

Paasikivellä oli vanhemmiten politiikassaan aika ”kränä” eikä epäröinyt kurittaa omiaan kun sen aika tuli. Esimerkiksi kun vuonna 1948 Kokoomus viisi viikkoa ennen vaaleja pani toimeen epäluottamusäänestyksen. Äänestyksen tuloksena Yrjö Leinon sai epäluottamuslauseen.

JKP oli raivoissaan. Hänen päiväkirjoistaan 24.5. 1948 on kohta, jossa hän haukkuu Kokoomuksen ja sen poliittisen kyvyttömyyden pataluhaksi. Keskustelun toinen osapuolue oli Uuden Suomen päätoimittaja Aho, joka yhtyi tähän näkemykseen ja totesi, että yleensä kokoomusryhmässä on ”heikko kokoonpano. Ei ole henkisiä voimia”. Paasikivi komppasi ja totesi: ”mitä sellaisella ”yhteiskuntaa säilyttävällä puolueella” tekee, joka tällä tavalla menettelee. Turha sellaista puoluetta on ylläpitää.

Tämä sama tuli mieleen kun katselin tässä uutista siitä, että EK sanoi eilen irti keskusjärjestösopimukset. Miten ajattelematon teko! Eikö kukaan Kokoomuksessa kyennyt hillitsemään tällaista majesteettista mielettömyyttä? Miten on mahdollista, että Kokoomuksen eräs tärkeimpiä sidosryhmiä ottaa tulpan Suomi-nimisen tervahöyryn pohjasta eikä puolueella ole mitään sanomista? Juuri kun maamme on nousemassa lamasta ja on solmittu KIKY-sopimus niin EK tekee tällaista???

Tässä on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on se, että EK on todella näin tiiviisti tosiasioilta tulpattu älyn akvaario ja että Kokoomus on näin totaalisesti hukassa, että siellä ei ole johtajuutta. Hirveitä vaihtoehtoja! Yleensä suuressa maailmassa neuvotellaan asiat uudelleen. Jopa stalinistinen Neuvostoliitto yritti verhoilla omia tekemisiään kömpelöllä propagandalla Baltian suhteen vuonna 1940.  

Mutta EK ei yritä mitään, ei näe mitään eikä ymmärrä mitään. Ja Kokoomus yllätetään housut kintuissa. Näin totaalisesti!

Toinen ja pelottavampi vaihtoehto on se, että tässä on jonkinlainen diili, jossa toisena osapuolena on jokin kotimainen tai pahimmillaan ulkomainen osapuoli, joka haluaa järkyttää maamme stabiliteettia.

Tähän vielä Paasikiven päiväkirjoista klassikko, joka on omistettu EK viisaille johtajille.

”Jar fattar icke just så snart

Men det är så underbart

Hur efterråt blir allting mig så klart”

**

”En oivalla niin sukkelaan

mut on se vaan niin ihanaa

kun jälkeenpäin tajuaa…”

 

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Näin perjantain kunniaksi kysely: Kuka kommentoijista on samaa mieltä kuin JKP. Lopetetaan Kokoomus? Kyllä vai ei? 

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu