Kansa on puhunut – onneksi olkoon Sauli!

Suomalainen kansanvalta vietti tänään korkeata juhlaa.

Valitsimme presidentin. Demokratian henkeen kuuluu, että nyt onnitellaan voittajaa ja ryhmitytään hänen taakseen seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

Onneksi olkoon Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö!

Tässä muutamia huomioita vaaleista.

SDP:n apoptoosi – solukuolema

Kansalaisille Niinistö merkitsi ennen kaikkea turvallista valintaa. Kun maailmalla tuulee ja näkymät ovat epävarmoja, niin oli helppoa ripustaa istuvan presidentin numero. Presidentinvaaleissa suomalaiset ovat konservatiivisia. Kyse oli ennen kaikkea hänestä henkilönä – ei puolue nimeltä Kokoomuksesta. Istuva presidentti on tällaisessa tilanteessa vahvoilla eivätkä kansalaiset halua häntä ”erottaa”.

Tuula Haataisen kohtalo oli vilpittömästi sanottuna surkuteltava. Hän jäi yksin kuin Jeesus Getsemanessa. Edes puoluekoneiston ja ay-liikkeen loppukiri ei auttanut.

Mutta heijastuuko se koko puolueen kohtaloon ja tulevaisuuteen? Onko niin, että Tuula Haatainen oli SDP:n viimeinen presidenttiehdokas? Kieliikö tämä vaalitulos demarien väistymisestä; siitä samaa mitä on tapahtunut esimerkiksi Ranskassa ja muualla Euroopassa?

Vielä Paavo Lipposen johdolla vuonna 1995 Sdp:n kannatus oli vuonna 1995 miltei kolmannes – 28,3 prosenttia. Nyt se heiluu 15% kieppeissä ja laskee. Tuula ja rempseä Merja eli yhtynyt vasemmisto sai alle 7 % äänistä! Nyt näyttää siltä, että Merja voi voittaa (20.44) SDP:n.

Merkitseekö tämä vaalitulos sitä, että sosiaalidemokraatit kutistuvat minipuolueeksi? Onko SDP:n apoptoosi – ohjelmoitunut solukuolema  – alkanut? Siinähän geeneihin rakennetut käskyt järkähtämättä sanelevat solun kuoleman ja hajoamisen. Kun aika on tullut, solu tuhoaa itsensä.

Näyttää siltä, että ennen joulua SDP:ssä havaittiin tämä sama ongelma ja siksi viikko vaalien jälkeen ammattiyhdistysliike napsauttaa sormiaan saadakseen huomiota itselleen. Aktiivimalli saa nyt kyytiä (kuten muuten pitääkin).

Puolueen kannalta ensi perjantain mammuttimielenilmaus aktiivimallia vastaan on yritys saada virtaa kuolleeseen hevoseen. Ihmisten enemmistö inhoaa sydämensä pohjasta ajatusta työttömien kyykyttämisestä/ nöyryyttämisestä ja on tietenkin ymmärrettävää, että ay-liike ja SDP haluaa päästä monopolisoimaan tämän protestin.

Totuus on kuitenkin ilmeinen: nämä vaalit osoittivat, että SDP:n aika suurimpana palkansaajapuolueena on ohitse.

Se ei ole kyennyt aktivoimaan kannattajiaan edes ollessaan oppositiossa eikä se innosta edes tärkeissä henkilövaaleissa. Antti Rinne tai Tuula Haatainen – hyviä ja hienoja ihmisiä mutta ihmisten innostajina yhtä hyviä kuin Matti ”Sleepy-Sleepy” Vanhanen. Krooh, pyyh…

Paavon bästä före on ohitse?

Paavo Väyrynen yllätti taas. Paavo on iätön ja ajaton eikä varmasti ole näissä presidentinvaaleissa viimeistä kertaa. Hän sieppasi PS:n vaalitunnuksia ja kiipesi protestiäänien avulle eteenpäin.

Ongelmana on vain se minkä eräs viisas rouva totesi Järvenpään vaalitorilla: Paavon ongelmana on ”parasta ennen” merkintä. Se päivä on jo ohitse. Mies on emeritus – täysinpalvellut. Hän saattaa kuitenkin vielä kiusata Kepua sen tukialueilla Pohjanmaalla ja varmasti saa itselleen ääniä ”tosikeskustalaisena” vuonna 2019.  

Matti Vanhanen oli ehdokkaana varma ja selvä. Hyvin informoitu ja hyvä muistinen. Täytyy myös ihmetellä sitä poliittista intoa mitä hänessä on.

Jokainen tietää miksi hän pakeni pariksi vuodeksi pois politiikasta ja näyttää siltä, että kaikki paitsi hän ymmärtävät sen, että tämän saman syyn takia hän ei koskaan pääse enää todellisille johtopaikoille.

Hänen todelliset mahdollisuutensa sulivat juustoperunoihin, ruususiin, heikkoihin polviin ja silloiseen huonoon muistiin. Iäksi. Kepun vaalikoneistoa täytyy onnitella kuitenkin siitä, että päästiin näinkin hyviin tuloksiin.

Mutta. Kepulle latu seuraavaan hallitukseen näyttää olevan kuitenkin ummessa. Kuten asiantuntevat tahot kertovat…eduskunnassa on paniikki päällä ja laskeva kannatus syö pääministerin asemaa. Nyt ei edes veljien tuki auta. Ja kuten odottaa saattaa: Juha ei eroa vaikka Väyrynen sai enemmän ääniä. Ei tullut talolahjaa pakolaisille eikä eroa…

Media voitti? Vai hävisikö se

Vaalien toinen suurin voittaja on media, joka sai taas ennen vaaleja tutkimustuloksia, jossa se itse tutki itseään ja lopputuloksena siitä tuli maan luotettavin tiedonvälittäjä. MTV3 teki samanlaisen tutkimuksen ja sai vähän samanlaiset tulokset. Onnittelen voittajia!

Näin journalistisen etiikan kannalta voidaan kysyä hyvällä syyllä: toimiko media puolueettomasti ja objektiivisesti? Kohteliko se kaikkia ehdokkaita samalla lailla?

Nyt kun kampanja on ohitse, niin olisi miehekästä tunnustaa, että ainakin istuvaa presidenttiä nuoltiin joka taholta. Samanlaiseen serviiliin hetkuntaan olisi ehkä päästy mikäli Japani keisari olisi ilmoittanut osallistuvansa Suomen presidentinvaaleihin.  Pekka Haavisto sai myös kuninkaallisen kohtelun mutta ihmeellistä kyllä se ei tehonnut äänestäjiin? Pekan puhti oli poissa ja maassa. ”Been there, done that, had that T-shirt”.

Laura Huhtasaaren tulos oli erittäin hyvä jos otetaan huomioon se, että vaalikaukalossa häntä pelasi kuudes pelaaja – media – jonka tarkoituksena oli koko ajan kampata, häiritä ja non-chaleerata Laura Huhtasaarta. Kenttä oli kokonaisuudessaan hänen takanaan eikä soraääniä ollut. Nyt kello 20.40 näyttää siltä, että Lauran potti kasvaa vielä ”jytkysti” ylöspäin.

Kaiken kaikkiaan Yle ja MTV3 tekivät propagandatyötään tietämättöminä, sivistymättöminä, tasaisen supsakkaasti ja kädet silmillä. (Paras helmi oli MTV3 vaalitentin Väyrysen tiukkaaminen Martti Lutherin sitaatin sisällöstä – kyseinen hölmöys jää historiaan ns. ”suurena hemanuksena”)  

Ongelma oli vain se, että näissä vaalitenteissä kansalaiset näkivät selvästi agitaation, puolueellisuuden ja toimittajien hurmioituneen asenteellisuuden lävitse. Se näyttää pahalta ja se on tuloksien kannalta huono asia.

Muuten vaalit olivat hyvä asia. Kansanvalta selvisi lopullisena voittajana.

Uskon myös että media tulee vielä korjaamaan omia kömmähdyksiään vähitellen ja vähin äänin. Olen varma, että se kehittyy vielä parin kymmenen vuoden kuluttua rahan ja vallan tottelevaisesta rengistä itsenäiseksi toimijaksi. Toivoa on. Ehkä joku toimittaja matkustaa Englantiin katsomaan mitä siellä tapahtuu?

Vanhurskas viha läikähti yli

Ikävintä vaalitaistelussa oli se, että eräiden ehdokkaiden vaalimainoksia vandalisoitiin systemaattisesti.

Poliisin on tutkittava nämä rikokset tehokkaasti ja jokaisen poliittisen puolueen on tuomittava nämä laillisuuden rikkomukset. Vaara on sama kuin 1930-luvulla lapualaisten rikoksissa; esivalta ja poliittiset päättäjät eivät saa katsoa sormien lävitse tällaista toimintaa. Mikään laillisen yhteiskuntajärjestyksen kannalla oleva puolue ei voi ajatella että ”hyvä on vähän rasistia kiusaavat”.  Seuraavalla kerralla ”oikeamieliset vanhurskaat” ovat sitten jonkin toisen puolueen kimpussa.

Lopuksi: arki koittaa

Presidentinvaalien rauha on nyt mennyt ja maanantaina hallitus kohtaa todellisuuden. Nykyistä oikeistohallitusta dominoi Kokoomus, joka katsoo hallituksen työskentelyä kokeneen raviohjastajan silmin. ”Mitä tästä konista saa enää irti?”.

Se voi minä hetkenä hyvänsä kaataa sen ja lähteä täysillä vaalibudjeteilla hakemaan uusia partnereita.

Kepu tietää olevansa armoilla ja vanhan kurtisaanin epätoivolla pitelee helmoistansa kiinni. Sen on nyt tanssittava kuten sulhanen haluaa tai sitten kaikki on loppu.

On myönnyttävä ja ehkä vielä silmät kiinni nieltävä se, että maakuntaparlamenttia ei tule. Että kun SOTE ei tyydytä hallituksen äärioikeaa laitaa, niin voimansa tunnossa rehentelevä Kokoomus voi viedä karkit kepun edestä. Nyt pelataan kovaa.

Siniset taas odottavat kankeina ja halvaantuneina vuotta 2019. Se heidän tarunsa loppu. He ovat hallituksessa höttöä täyteainetta ja he tietävät oman poliittisen uransa olevan ohitse. He eivät edusta ketään eivätkä puhu kenenkään puolesta. Sitä odotellessa voi vaikka tehdä musiikkia, tai vaikka jonkun tutkimuksen. Aika ei kuitenkaan tunne armoa eikä historiankirjoitus muista tätä kummallista konsortiota muuten kuin hymähdellen.  

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu