Takakontti-Samuli paljasti Soinin luikurin

Ministeri Timo Soinin mielenosoitusseikkailuja Kanadassa on tänään puitu eduskunnassa.

Ihan syystä. Suomen ulkopoliittisena linjana on ollut aina se, että se korostaa valtion suvereniteettia, ts. vieraiden valtioiden sisäasioihin ei sotkeuduta toisen valtion viranhaltijoitten, kaikkein viimeisenä ulkoministerin, taholta. Virallisen valtiovierailun ideana on se, että vieraileva ministeri ei ole toisessa valtiossa yksityishenkilönä vaan edustaa koko ajan ja aktiivisesti.

Johtiko Soini eduskuntaa harhaan? Onko ministeri yksityishenkilö virallisella valtiovierailulla?

Tilanne on niin paha, että hallituksen pääministerit joutuivat turvautumaan selityksiin. Orpon kanta oli,  että kyseessä ei ole valtion kanta. Pelastavana enkelinä toimi kuitenkin pääministeri Juha Sipilä, joka ennätti puolustelemaan villiä ulkoministeriään: asia oli tiedossa (oliko todella?) ja pitää tehdä ”tarkka raja” siinä missä esiinnytään yksityishenkilönä.

Valitettavasti ministerillä ei ole tällaista mahdollisuutta valtiovierailuilla. Ajatelkaa jos Putin kävisi Suomessa ja hengailisi Senaatintorilla vaikka kaikenlaisten hörhöjen kanssa todeten, että kyseessä oli ”yksityisasia”.

Jo tämäkin nostaisi valtavan haloon ja todennäköisesti johtaisi vierailun keskeytymiseen epäluottamuksesta. Puhumattakaan siitä, jos Putin liittyisi johonkin mielenosoitukseen, jossa vaadittaisiin vaikkapa venäjää yhdeksi Suomen virallisista kielistä.

Vielä kerran: valtiovierailu on valtiovierailu ja yksityisvierailu on oma juttunsa. Kyseessä oli Sipilältä huono meriselitys ja kertoo siitä, että Soinilla on nyt hallituksessa aivan ainutlaatuinen asema. Hän on Orpon ja Sipilän ”kultapoika”, jolla on ihan oma käytösnumeronsa.

Vigilia vai marssi?

Soini kertoi isolle salille osallistuneensa abortinvastaiseen ”vigiliaan” ts. hartaustilaisuuteen. Siksi kyse oli vapaa-ajasta. Hän perusteli toimintaansa sillä, että mielipiteen ja uskonnonvapauksia ei voi rajoittaa. (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005700625.html)

Valitettavasti virassaoleva ulkoministeri on valtiovierailulla aina koko ajan työssä. Olipa hän sängyssä nukkumassa tahi valtioillallisilla. Kyse on virallisesti edustamisesta, joka jatkuu koko matkan ajan. Ja kaikkein eniten, jos mennään kadulle kansan joukkoon.

Toiseksi, ulkoministerillä on velvollisuus noudattaa diplomaatista etikettiä. Aina. Kun esimerkiksi Paavo Arhinmäki sammahti Sotshissa ylenmääräisen alkoholin nauttimisen seurauksena, niin kysymys ei ollut vapaa-ajasta. Ministeri on virassa koko ajan. Juovuksissa, sateenkaarilippu kädessä tai banderolli kädessä tahi sitten kynttilä kädessä.

Ikävintä on tässä se, että Soini kertoi eduskunnan isolle salille muunneltua totuutta. Totuus on toinen kuin Soini antoi ymmärtää. Hän oli kymmenien poliisien suojelemana muistomerkillä valtiosihteerin kanssa. Kyseessä ei todellakaan ollut yksityistilaisuus.

Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen pilasi osaltaan Soinin hyvänäköisen selityksen julkaisemalla Twitterissä: ”Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini. This is awesome!” Toisin sanoen Soini harhautti isoa salia.

Oltiin miehissä miekkarissa ja otettiin ihan twiittikuvat. Roheasti. Mutta sitten isossa salissa ei oltu enää roheita.

Vigilia oli ”korvikemarssi” niille, jotka eivät ehtineet tai pystyneet osallistumaan itse pääjuttuun. Se oli virallinen osa koko mielenosoitustapahtumaa. Samoin vigilian vaatimus oli osoitettu Kanadan hallitukselle (”to demand from our Federal Government that it protect the lives of Canada’s children who are threatened by abortion” https://marchforlife.ca). Ts. Suomi ulkoministerin ja valtiosihteerin delegaation osanoton kautta asetti Kanadan hallitukselle vaatimuksen kieltää abortti.

Tätä ei voida millään jesuiittamoraalilla kieltää. Tätä ei voi perustella ”munankuoriteorialla”. Tämä on ihan totta.

Tarkasti ja rehellisesti sanoen, Virtasen twiitti on kyllä tehty 10.5 kello 5.14 eli ennen marssia parlamenttikukkulalla, joten kuva kyllä on muistomerkkivigiliasta, joka oli 21.00 ed. päivänä. Mutta se kertoo samalla että tämä meidän ”takakontti-Samulimme” käsitti vigilian olevan elimellinen osa marssitapahtumaa (National March for Life).

Suomen etu vai Soinin etu?

Näyttää siltä, että mitään keskustelua ennen matkaa ei ole tapahtunut. Selitykset ovat ontuvia ja kertovat siitä, että Soini asetti hallituskumppanit siihen tilanteeseen, että ”hurskas mies” oli pakko pelastaa.

Kuten pelastettiin viimeksi vain kuukausi sitten, kun sama mies irvaili julkisesti osallistuvan valtionpäämiehen kustannuksella, juuri kun Suomella oli mahdollisuus saada kansainvälinen huippukokous pidettäväkseen –joka tietysti näin meni sivu suun.

Mutta entä Suomi itse? Pitääkö sen jatkaa ulkoministerin kanssa, joka haluaa edustaa vain itseään tai kampanjoi omaa uraansa Suomen selkänahalla?

Pienellä valtiolla ei ole tähän varaa: Suomi tarvitsee välttämättä oikeaa etujensa edustusta kansainvälisellä areenalla. Soinin mielenosoittamisiin ja vaatimuksiin Kanadalle pitää vastata uutisella Suomen ulkoministerivaihdoksesta.

Miten se tehtiin ennen?

 Vuoden 1948 toukokuun 19 pnä eduskunta päätti lisätä äänin 81–61 kokoomuksen Arvo Salmisen esityksestä ilmoituksen, että kommunistinen ministeri Yrjö Leino ei nauti eduskunnan luottamusta. Laittomuuksista haluttiin eroon.

Esitys meni läpi. Suomalainen parlamentarismi toimi.  

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu