Omaishoitajalle kunnioitusta ja kunnon ansiot

Olen arvostellut Yleä kovastikin, mutta pari päivää sitten tuli sellainen radio-ohjelma, joka pysäytti (https://areena.yle.fi/1-4543725; Omaishoitajan työtä vuorotta ja palkatta – rakkaudesta vai pakosta?). 

Se kertoi omaishoitajista ja kaikesta siitä mitä tähän ankaraan ja vastuulliseen työhön liittyy. Ohjelmassa puhuttiin totuudenmukaisesti ja kaunistelematta siitä omaishoitajan arjesta. Niin, että silmä kostui.

Enkeleitä on monia

Usein omaishoitaja on oma puoliso, joka ei hylkää. Joskus hän on oma vanhempi, joka ei halua lastaan hoitokotiin. Useiden näiden rohkeiden ja urheiden ihmisten takana on lisää urheita ja rohkeita ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet omaishoitajan työssäkäynnin tai levon.

Itselläni omaishoidosta on ollut läheiskokemusta vain niiltä läheisiltä ihmisiltä, jotka ovat omaishoitajia. Jotkut sukulaiset hoitavat omaistaan tämän sitä tietämättä.

Näiden ihmisten kanssa keskustellessa sitä miettii omaa jaksamistaan. En tiedä miten itse jaksaisin sitä. Ymmärrän niitä, jotka ovat väsyneet ennen hoidettaviaan. Kunnioitan valtavasti niitä, jotka ovat jaksaneet.  

Enkelikin väsyy

Omaishoitaja voi väsyä ja siihen on lupa. Lomaa tarvitaan, että pää tuulettuu. Monelle muistisairaalle ”loma” laitoksessa saa elämän sekaisin moneksi kuukaudeksi. Tarvitaan lomatuuraajia kotiin. Omaishoitajan asema on tässä yhteiskunnassa vaikea. Se ei sovi millään maailmaan, jossa oma nautinto ja elämä ovat tärkeimpiä arvoja. Omaishoidon Arvo ja Pohja nojaa inhimillisyyteen ja yksinkertaiseen haluun auttaa. Tukien jyvittäminen ja punnitseminen on yhteiskunnan ja Kelan työtä, jossa se ihmisen jälki ei näy. Tässä on selvä ristiriita.

Enkeli tarvitsee tukea

Ongelmana on myös se, että omaishoitajan on taisteltava kuin leijona saadakseen tuet. Niistäkin verotetaan – mikä on aivan pähkähullua. Onko kyseessä todella ansiotulo?

Jokaisen päättäjän pitäisi tutustua siihen todellisuuteen, jossa nämä hoitajat ovat. Omaishoitajien tilanne on vakiinnutettava: he ansaitsevat säännölliset lomat ja säännöllisen, soten-alan yleistä palkkatasoa vastaavan palkan arvokkaasta 24/7 -työstään. Sen lisäksi omaishoitajilla pitää olla oikeus lakisääteisiin vapaisiin ja että työstä syntyy kunnon eläke. Ja ehkä se, että jokaisen pitäisi ymmärtää se, että hänestä voi tulla omaishoitaja tai hoidettu.

Erään kuuluisan runoilijan sanoin:

”Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään […] Älä siis koskaan lähetä kysymään, kenelle kellot soivat, ne soivat sinulle.”

Hyvää Pyhäinmiesten päivänviikonloppua kaikille Uuden Suomen lukijoille! Muistellaan edemenneitä rakkaita ja rakastetaan niitä, jotka ovat keskellämme!

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu