Missä on sinun kultasi, oi Suomi-neito?

(Nyt kun Suomeen runnotaan ns. "maailmanlopun hallitusta", jossa on mukana SDP, kepu, vassarit, vihreät ja ruotsalaiset kannattaa puhua jostain kestävästä. Siitä viikolla enemmän)

**

Kultamme on ”pieninä palasina maailmalla”, kuten suomalainen kansanlaulu toteaa.

Vuonna 2013 Suomen Pankki suostui kertomaan julkisuuteen, missä valtion kulta on varastoitu. Meillä suomalaisilla on yli 49 tonnia kultaa, josta hiukan yli puolet on varastoituna Britannian keskuspankin Bank of England suojiin ja 20 % Ruotsin keskuspankin Riksbankenin holvissa.

Siitä alle viidennes on Yhdysvalloissa keskuspankki Federal Reserve’n tallessa New Yorkissa ja seitsemän prosenttia Sveitsissä. Kaiken kaikkiaan vuonna 2013 meillä oli kultaa Suomessa säilytyksessä n. 74 miljoonan euron arvosta, loput reilu 1,5 miljardia ulkomailla.

  (https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/taulukot/rati-taulukot-fi/SP_tase_fi/).

Mitä se Suomen kulta siellä oikein tekee?

Kulta ei kuitenkaan makaa käyttämättömänä vaan periaatteessa ”taseet on pantu töihin”.

Selkosuomeksi se merkitsee sitä, että suomalaista kultaa voidaan liisata n. 1,5-3,00% korkoa vastaan.

Kyseessä on riskialtis operaatio, sillä periaatteessa liisaaja voi mennä konkurssiin. Kulta on sen jälkeen monissa eri taseissa eikä silloin tiedä, kenen se todellisuudessa on.

Merkillisintä tässä on sen, että kulta on siten vaarassa hävitä ihan siksi, että joku haluaa sen ja on valmis fyysisesti ottamaan sen. Tällainen kulta on monissa tileissä ”asset”-osastossa ja sen alkuperäinen omistaja voi menettää sen osakepelissä.

Saksa haluaa omansa takaisin

Kyseinen epävarmuus on johtanut siihen, että esimerkiksi Saksa on vaatinut omaa kultaansa takaisin. Se laivasi sen ulkomaille kylmän sodan aikana, sillä Bundesbank pelkäsi, että Neuvostoliitto voisi saada ne itselleen sodan syttyessä.

Saksan varanto on ollut mahtava. Sillä on ollut 1200 tonnia kultaa (50 miljardin euron edestä) New Yorkin US Federal Reserve’n tilojen holveissa.

Vuonna 2013 isänmaallisten ja varovaisten saksalaisten vaatimuksista Angela Merkelin hallitus oli kuitenkin pakotettu vaatimaan kultansa takaisin.

Venäjän hyökkäystä ei Saksassa enää juuri kukaan pelkää, mutta kansainvälinen epävarmuus huolettaa.

US Federal Reserve ei halunnut palauttaa sitä, vaan neuvotteli sen palautuksen takaisin 7 vuodessa, ts. kullan pitäisi olla Saksassa vuonna 2020. Se on toimittanut Saksalle sen omaa kultaa takaisin ”tipoittain”.

Kyseinen haluttomuus on johtanut siihen, että kansainvälinen bisnes on ruvennut epäilemään sitä, että Federal Reserve’n tiloissa ei ole muuta kuin hämähäkinseittejä. Että kulta on laivattu muualle.

Ärhäköiden neuvotteluiden jälkeen vuonna 2014 Saksa sai 120 tonnia kultaa takaisin Pariisista ja New Yorkista. Myöhemmin kultaa on annettu Saksalle takaisin noin 200 tonnia. USA pitää kuitenkin suurta osaa sen kullasta ”panttivankina” eikä Bundesbankilla ole oikeutta edes tarkastaa sen määrää.

Joidenkin teorioiden mukaan USA on myynyt sen Kiinalle eikä sen holveissa olisi enää yhtään tätä jalometallia. Myös Lontoon holvien kirjanpidon pitävyys ovat olleet spekulaation kohteena, sillä mm. Venezuelan kultaa ei suostuttu palauttamaan fyysisenä heidän maaperälleen.

Italiakin haluaa kultansa takaisin

Kulta on nyt kallista ja arvokasta!

Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi on ilmoittanut, että Euroopan keskuspankki aikoo ottaa haltuunsa kultavarannot EU:n jäseniltä. Se katsoo, että hallitukset saisivatkin myydä omaa kultaansa vain sen luvalla! Mitä tarkoittaa kielto käyttää omia varojaan ilman lupaa? Holhouksenalaisuutta!

Euroopan keskuspankki aikoo asettaa EU:n jäsenmaiden hallitukset omaan holhoukseensa!

Draghin lausunto johtui siitä, että Italian uusi hallitus aikoi hankkia omat kultansa takaisin Italiaan.

Se ei vielä ole tarpeeksi, sillä Viiden tähden liike, päähallituspuolue, on pyytänyt Italian parlamenttia hyväksymään lain, jonka mukaan maan valtava 2 451 tonnin kultavaranto (102 miljardia euroa) olisi paitsi mahdollista saada Italiaan myös suoraan italialaisten käyttöön. ”Se kuuluu Italialle – ei pankkiireille”. Miksipä Italian pitäisi avuttomana kärvennellä pankkien korkoloukuissa tiet, sairaalat ja työpaikat kituuttaen, kun sillä on kultaa asukasta kohti enemmän kuin missään?

Italian keskuspankki suoraan Euroopan keskuspankin alaisena ei tietenkään pidä näistä vaatimuksista eikä halua, että maan kultavarannot tulisivat omien kansalaisten käyttöön (!). Ajatus on järkyttänyt keskuspankkia ja EKP:tä.

Italian vaatimus kullan palauttamisesta tapahtui yhtä aikaa Romanian vastaavan vaatimuksen kanssa. Sillä on Englannin pankissa 104 tonnia kultaa (3,84 miljardia euroa). Romanian vanavedessä myös Unkari on vaatinut pois kultaansa pois Englannin pankista.

Miksi kultaa vaaditaan pois?

Mistä tämä halu palauttaa kulta jokaiseen omaan kotimaahan sekä säilyttäjien haluttomuus toteuttaa sitä kertoo? Se kertoo toisen maailmansodan häviäjävaltioiden itsetunnon kasvusta.

Näyttää kuitenkin siltä, että se kielii eniten siitä, että luottamus kansainväliseen talousjärjestelmään on horjumassa.

Ennen kaikkea USA:n kasvava budjettivaje ja EU:n bondien rahoittamisen loppuminen kertovat siitä, että ”the party is over”.

Lainarahalla eläminen on saavuttamassa lakipisteensä ja nyt ainoastaan todelliset arvot ja vakuudet ovat kovaa valuuttaa.

Kun lainapaperien arvottomuus paljastuu, merkitsee se totista paikkaa maailmantaloudessa.

Suuren maailmanlaajuisen laman koittaessa pärjää se, jolla on kultaa – ei papereita. Se on ollut syynä, että Kiina on ollut usean vuoden ajan maailman suurin kullan ostaja.

Kiina – kullan superostaja!

Näyttää siltä, että Kiina valmistautuu aktiivisesti mahdollisuuteen irtaantua dollarijärjestelmästä. Se pyrkii siihen, että se ei olisi enää niin riippuvainen Washingtonin määräyksistä.

Kiinalla oli vuoden 2018 lopussa yhteensä 1852 tonnia kultaa (76 miljardia dollaria) ja kullan määrä kasvaa koko ajan ostojen takia. Samalla se on myynyt vähitellen US Treasury’n arvopapereita ja sijoituksia. Sillä on myös noin 2 biljoonan dollarin valuuttavarannot.

Näiden ja omien kultavarantojensa avulla se valmistautuu hankkimaan kyvyn vastustaa USA:n kauppapakotteita ja ylivaltaa. Kiinaa ärsyttää erityisesti se, että USA:lla on käsissään talouden kiristysruuvit ja pankkimaailman hanat. Ikävänä esimerkkinä on tilanne vuodelta 2017 kun Dandongin alueen pankki ”kytkettiin” pois kansainvälisestä kaupasta siitä syystä, että sillä oli yhteyksiä Pohjois-Korean kauppaan. Myös Venäjä unelmoi pääsystä pois USA:n kauppapakotteiden alaisuudesta ja siksi se myy pois USA:n arvopapereita ja hankkii lisää jalometalleja.

Mitä Suomen pitäisi tehdä?

Suomen olisi hyvä harkita maailmalla olevan kullan mahdollisimman nopeaa palautusta omalle maaperälle. Saksan esimerkki kannattaa. Kun muuten seurataan niin palvelualttiisti Saksaa, niin miksei myös tässä, missä saksalaiset toimivat oikein, menestyksekkäästi ja eurooppalaisesti?

Mikäli suuri kansainvälinen lama koittaa, jää Suomen kulta ikuisesti ”liisattavaksi” tai pahimmassa tapauksessa se ”häviää” jossain kriisi-konkurssissa.

Ja milläs silloin pystytään hoitamaan kriisiajan poikkeuskulut?

Meillä on hyviä luolia täällä Suomessa, jossa säilyttää sitä kultaamme sopivien varuskuntien läheisyydessä.

Oma kulta on paras kulta!

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu