AAMIAISGATE ja Suomi parlamentarismin slummina

Valtiota, joukkoja, yhtiötä tai mitä tahansa ihmisten ryhmää johdetaan edestä. Esimerkin voimalla. Demokratia elää luottamuksesta ja uskosta.

Selko-suomeksi se merkitsee sitä, että jos aikoo johtaa demokratiassa on näytettävä esimerkkiä. On toimittava oikein – niin pienissä kuin suurissa asioissa.

Moraaliposeeraus ei käy. Farisealainen elvistely ei sovi.

Suomella on ollut onni saada suoraselkäisiä johtajia ja vastuunkantajia. Tässä kaksi esimerkkiä:

Sosialidemokraatti, Elannon johtaja ja ministeri Väinö Tanner. Isänmaan puolesta – sotasyyllinen. Toinen tällainen oli kokoomuslainen Edwin Linkomies: professori, pääministeri. Isänmaan puolesta – sotasyyllinen.

Sitten meillä on toisenlainen esimerkki.

Sosiaalidemokraatti ja pääministeri Sanna Marin. Hän syö valtion laskuun aamupaloja. Eikä ilmeisesti ole ilmoittanut tätä verottajalle.

Esimerkki velvoittaa. Kuten Pyhä Kirja toteaa: ”joka vähimmässä on uskollinen, on paljossakin uskollinen, ja joka vähimmässä on väärä, on paljossakin väärä...”

Suomi parlamentarismin slummina

Olen toistellut tätä lausetta usein ja syystä.

Suomi on parlamentarismin slummi (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/241650-suomi-parlamentarismin-slummi-eurooppalaiset-arvot-hukassa/; https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/205081-suomi-parlamentarismin-ikuinen-slummi/).

Länsimaisen demokratian synnyinsijoilla, Isossa Britanniassa poliitikko, joka syyllistyy yleisten varojen väärinkäyttöön eroaisi automaattisesti. Se olisi yhtä luonnollista kuin se, että heitetty kivi tippuu maahan. Hän tietäisi sen itse ja yleisö tietäisi sen. Se, että tällainen henkilö ei eroaisi olisi vielä suurempi skandaali.

Me olemme Suomessa viime vuosina oppineet ensimmäisiä läntisiä demokratian aakkosia.

Esimerkiksi Katri Kulmuni erosi ministerin virasta kun oli ilmeisen tietämättään maksattanut mediakoulutustaan valtiolla. Samoin Stefan Wallin havaitsi, että politiikon toiminta ilman luottamusta ei ole hääviä (”Dragsvikgate”).

Jos eläisimme läntisessä sivistysmaassa niin Sannan pitäisi erota ”aamiaisgaten” takia.

Nyt kyse on pikkuisista summista mutta suuresta periaatteesta – pitääkö pääministerin elää niinkuin opettaa?

Läntisissä demokratioissa tällainen skandaali veisi poliitikolta kaiken arvovallan. Tämän jälkeen kaikki mitä hän sanoisi olisi turhaa ja merkityksentöntä. Yleisö ja media kerta kaikkiaan jättäisi hänen sanomansa huomioimatta. Jokaisessa lehdistötilaisuudessa ensimmäinen kysymys olisi: ”milloin eroatte?”.

Meidän ongelmamme on se, että elämme demokratian slummissa, jossa itäisen parlamentarismin ja ”johdetun demokratian” edustajilla on niin paljon sananvaltaa mediassa ja politiikassa. Itäisessä perinteessä satraappi ei koskaan ero vapaaehtoisesti. Siellä diktaattorit istuvat vallassa aina kuolemaansa saakka.

Kansa kuitenkin janoaa joka puolella maailmaa kahta asiaa: totuutta ja oikeutta.

Myös Suomessa.

Onneksi vaalit ovat lähellä. Käykää äänestämässä ahkerasti!

HUOM:  Verottajan mukaan käytäntö on virheellinen. Lainsäätäjä ei voi tulkita lakia mielensä mukaan. Pääministereistä ainoastaan Paavo Lipponen ja Sanna Marin ovat maksattaneet aamupalansa veronmaksajilla. Herääkin kysymys: ovatko demariministerit erityisen nälkäisiä? Toisaalta Sanna näyttää ahdistuneelta ja vähän anorektikolta; ehkä se aamupala ei maistu? Keskusteluja seuranneena totean: monelle eläkeläiselle tämä 300 eken aamiaistarjoilu tuntuu irvokkaalta. Siinä on kolme vappusatasta yhdessä? Kansan viesti on selvä: eroa Sanna! Demarien reaktio: ahdistuneita – miksi nostaa tästä näin suuri metakka??? Häh! USA:ssakin on aamupaloja ja Vietnamin sota!

HUOM:HUOM: Päivi Lipponen tuomitsee Sanna Marinin toiminnan. Pyllähtääkö Marinin poliittinen ura aamiaismuroihin? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/29a1a153-2e22-41f0-a0aa-7570c2741c37

Lopuksi: kyllä se Marinin avustajaporukka on täydellisen avutonta. Poropeukaloita! Damage-control perusjuttu on kertoa heti totuus. Nyt kieroillaan sillä että ei ehtinyt ajoissa. Mikä moka! https://www.is.fi/politiikka/art-2000008005288.html. Minusta tuntuu, että Marin joutuu ihan oikeasti eroamaan. Nyt ihmisille välittyy kuva ylimielisestä ja lurjustelevasta (pardon ilmaisu) pääministeristä, joka a) tekee väärin b) kieltää ensin ylimielisenä kaiken c) myöntää että ei ehtinyt korjata sitä ts. teki väärin mutta aika loppui? Media haistaa kohta piakkoin veren ja ryntää paikalle – puoluetoverit ovat jo iskemässä puukkoja häneen.

 

+23
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu