Ahneuden sadonkorjuu

Ahneuden sadonkorjuu

Suomen luonto on siunannut meitä. Omenapuut uhkuvat runsauttaan. Metsät ovat olleet täynnä marjoja. Kaikkien aikojen kesä on hellinyt kansalaisia lämmöllä ja auringolla. Viljelijät ovat saaneet – jos oikein ymmärrän – kohtuullisia satoja ja tuorerehuja kun kasvukautta on jatkunut näin pitkään.

Samaan aikaan suomalaiset ovat siunailleet säitä. Kädet ristissä. Lämpötila ei ole pudonnut eikä lämmitystä ole tarvinnut. Sähköä ei ole kulunut vaikka tuulimyllyt ovat seisoneet sumussa liikkumatta. Meitä on hellitty pienillä sähkölaskuilla.

Mutta nyt tämän ihanuuden aika on lopussa. Ilmat kylmenevät. Ihmisten nylkemisen aika on koittanut.

Sähköyhtiöiden, sähkönsiirtäjien ja verottajan sadonkorjuu

Kun lämpötila laskee koittavat yhtiöille nylkyajat. On ahneuden sadonkorjuun aika.

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, veroista ja sähkönsiirrosta. Sähkönmyyjä veloittaa sähköenergiasta yhdellä laskulla – sähkönsiirrosta postilaatikkoosi kopsahtaa verkkoyhtiöltä toinen lasku. Molemmissa laskuissa maksat myös veroa. Kaksi kertaa.

Syksy ja talvi ovat nylkemisen aikaa

Ihme kyllä – kun säät kylmenevät ja kun pakkaskausi yllättää niin energianhinnan tasaavissa ydinvoimaloissamme sattuu korjauksia sekä seisokkeja.

Kun atomit eivät halkea niin yhtiöt juhlivat.

Eräässä omakotiliiton perusmaksuvertailussa hintaansa oli laskenut vuodessa vain kolme jakeluyhtiötä. Sen sijaan 17 oli nostanut. Jakeluyhtiöiden tuottoja leikkaava lakiuudistus tuli voimaan – jos oikein muistan –  vuonna 2022. Viime vuoden alusta voimaan tulleen uudistuksen tarkoituksena oli hillitä siirtomaksujen nousua ja leikata jakeluyhtiöiden tuottoja. Uudistuksen lupailtiin säästävän asiakkaille satoja miljoonia euroja. Ei ole tapahtunut.

Epäilen, että sähkön hintaa pidetään keinotekoisesti ylhäällä. Todisteita ei minulle ole mutta miten on mahdollista, että seisokit tapahtuvat juuri a) tyyninä ja b) kylminä jaksoina.

Muutenkin – mitä järkeä oli myydä johdot ja verkot niin, että ne menivät ulkomaalaisten haltuun. Ei heitä liikuta se, että elämme energiaintensiivisessä maassa, että täällä on kylmä ja on pakko lämmittää.

Sähkönsiirrosta johtuvan maksun järjettömyys

Ketä me voimme kiittää sähkönsiirtomaksuista?

Kokoomusta ja vihreitä.

Jyrki Kataista ja Pekka Haavistoa. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana valtionyhtiö Fortumista myyty ja Caruna-nimen saanut sähkönsiirtoyhtiö on noussut otsikoihin paitsi sähkönsiirtomaksujen korotuksista myös johdon kovista palkoista sekä vähäisestä veronmaksusta Suomeen. Fortumin suorittama ja Pekka Haaviston esittelemä Caruna-kauppa vuonna 2016 oli eräs maamme historian epäonnistuneimmista kaupoista.  Suomessa alkoi ahneuden bakkanaalien aika.

Sähkönkäyttö on nykyisessä yhteiskunnassa niin tuiki tarpeellista, että yhteiskunnan on huolehdittava sen hinnan kohtuullisuudesta. Ilma, vesi, sähkö…niitä tarvitsee jokainen.

Pitäisikö vihreiden ja kokoomuksen kantaa vastuu vuoden 2016 tapahtumista?

PS. Kumpi on tärkeämpi? Oikeus nylkeä vai ihmishenki? (https://yle.fi/a/74-20112061). Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kanadalaiset opettajat saavat kohtuullisen voiton mutta meillä se merkitsee sitä, että eläkeläiset harkitsevat itsemurhaa kun eivät voi maksaa sähkölaskuja. Caruna tosiaan perää oikeuksiaan ”nylkeä” meitä välimiesoikeudessa ja on haastanut Suomen valtion. Eikö valtio muka kykene saamaan tällaista ”siirtomaaöykkäröintiä” kuriin vaikkapa windfall-veroilla ja sillä, että verokikkailu estetään? Samoin tutkivan journalismin pitäisi tutkia Carunakauppojen taustat? Hyötyikö joku taho erityisesti? Ja kun säästöpankkijohtajat laitettiin oikeuteen aikoinaan pankkikriisin jälkeen niin entäpä meikäläiset vaikuttajat?

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Pyhiinvaeltaja kesällä 2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu