Ahneuden sadonkorjuu
Ahneuden sadonkorjuu
Suomen luonto on siunannut meitä. Omenapuut uhkuvat runsauttaan. Metsät ovat olleet täynnä marjoja. Kaikkien aikojen kesä on hellinyt kansalaisia lämmöllä ja auringolla. Viljelijät ovat saaneet – jos oikein ymmärrän – kohtuullisia satoja ja tuorerehuja kun kasvukautta on jatkunut näin pitkään.
Samaan aikaan suomalaiset ovat siunailleet säitä. Kädet ristissä. Lämpötila ei ole pudonnut eikä lämmitystä ole tarvinnut. Sähköä ei ole kulunut vaikka tuulimyllyt ovat seisoneet sumussa liikkumatta. Meitä on hellitty pienillä sähkölaskuilla.
Mutta nyt tämän ihanuuden aika on lopussa. Ilmat kylmenevät. Ihmisten nylkemisen aika on koittanut.
Sähköyhtiöiden, sähkönsiirtäjien ja verottajan sadonkorjuu
Kun lämpötila laskee koittavat yhtiöille nylkyajat. On ahneuden sadonkorjuun aika.
Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, veroista ja sähkönsiirrosta. Sähkönmyyjä veloittaa sähköenergiasta yhdellä laskulla – sähkönsiirrosta postilaatikkoosi kopsahtaa verkkoyhtiöltä toinen lasku. Molemmissa laskuissa maksat myös veroa. Kaksi kertaa.
Syksy ja talvi ovat nylkemisen aikaa
Ihme kyllä – kun säät kylmenevät ja kun pakkaskausi yllättää niin energianhinnan tasaavissa ydinvoimaloissamme sattuu korjauksia sekä seisokkeja.
Kun atomit eivät halkea niin yhtiöt juhlivat.
Eräässä omakotiliiton perusmaksuvertailussa hintaansa oli laskenut vuodessa vain kolme jakeluyhtiötä. Sen sijaan 17 oli nostanut. Jakeluyhtiöiden tuottoja leikkaava lakiuudistus tuli voimaan – jos oikein muistan – vuonna 2022. Viime vuoden alusta voimaan tulleen uudistuksen tarkoituksena oli hillitä siirtomaksujen nousua ja leikata jakeluyhtiöiden tuottoja. Uudistuksen lupailtiin säästävän asiakkaille satoja miljoonia euroja. Ei ole tapahtunut.
Epäilen, että sähkön hintaa pidetään keinotekoisesti ylhäällä. Todisteita ei minulle ole mutta miten on mahdollista, että seisokit tapahtuvat juuri a) tyyninä ja b) kylminä jaksoina.
Muutenkin – mitä järkeä oli myydä johdot ja verkot niin, että ne menivät ulkomaalaisten haltuun. Ei heitä liikuta se, että elämme energiaintensiivisessä maassa, että täällä on kylmä ja on pakko lämmittää.
Sähkönsiirrosta johtuvan maksun järjettömyys
Ketä me voimme kiittää sähkönsiirtomaksuista?
Kokoomusta ja vihreitä.
Jyrki Kataista ja Pekka Haavistoa. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana valtionyhtiö Fortumista myyty ja Caruna-nimen saanut sähkönsiirtoyhtiö on noussut otsikoihin paitsi sähkönsiirtomaksujen korotuksista myös johdon kovista palkoista sekä vähäisestä veronmaksusta Suomeen. Fortumin suorittama ja Pekka Haaviston esittelemä Caruna-kauppa vuonna 2016 oli eräs maamme historian epäonnistuneimmista kaupoista. Suomessa alkoi ahneuden bakkanaalien aika.
Sähkönkäyttö on nykyisessä yhteiskunnassa niin tuiki tarpeellista, että yhteiskunnan on huolehdittava sen hinnan kohtuullisuudesta. Ilma, vesi, sähkö…niitä tarvitsee jokainen.
Pitäisikö vihreiden ja kokoomuksen kantaa vastuu vuoden 2016 tapahtumista?
PS. Kumpi on tärkeämpi? Oikeus nylkeä vai ihmishenki? (https://yle.fi/a/74-20112061). Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kanadalaiset opettajat saavat kohtuullisen voiton mutta meillä se merkitsee sitä, että eläkeläiset harkitsevat itsemurhaa kun eivät voi maksaa sähkölaskuja. Caruna tosiaan perää oikeuksiaan ”nylkeä” meitä välimiesoikeudessa ja on haastanut Suomen valtion. Eikö valtio muka kykene saamaan tällaista ”siirtomaaöykkäröintiä” kuriin vaikkapa windfall-veroilla ja sillä, että verokikkailu estetään? Samoin tutkivan journalismin pitäisi tutkia Carunakauppojen taustat? Hyötyikö joku taho erityisesti? Ja kun säästöpankkijohtajat laitettiin oikeuteen aikoinaan pankkikriisin jälkeen niin entäpä meikäläiset vaikuttajat?
”Haaviston esittelemä Caruna-kauppa vuonna 2016 oli eräs maamme historian epäonnistuneimmista kaupoista. Suomessa alkoi ahneuden bakkanaalien aika.”
Täsmälleen
Ilmoita asiaton viesti
On oikeasti hämmästyttävää, että megalomaanisia virheitä tehneet päättäjät eivät joudu minkäänlaiseen vastuuseen aikaansaannoksistaan.
Caruna-päätöstä moninkertaisesti suurempi virhe on äskettäin tehty nimellä soteuudistus.
Ilmoita asiaton viesti
SOTE:a ei sentään ”myyty” ulkomaille, vaan sen kustannuksista saavat nauttia kaikki suomalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Kustannukset ovat meidän niskassamme mutta voitot menevät ulkoistuksissa ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Kansasta kertoo paljon se, että 1 476 634 äänestäjää äänesti tätä herra Haavistoa presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisin poliitikoille asetettavaa henkilökohtaista korvausvastuuta ja vapausrangaistuksia selkeästi huonoista ja vastuuttomista päätöksistä. Mallia voi ottaa yritysmaailmasta, jossa yritysjohtaja voi joutua vastuuseen henkilökohtaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta ei lainlaatijat itselleen rangaistuksia säädä lakeihin, jossa myös eri viranhaltijoiden rangaistusasteikkoja on vuosi vuodelta höllennetty – sodat ehkä siivoaa sitäkin osastoa, mutta tehdäänkö siivouksien jälkeen lakeihin muutoksia – tuskin koskaan mainittavasti.
Ilmoita asiaton viesti
meillä pitäisiolla perustuslakituomioistuin sitä varten. Niin taitaa olla muissa sivistysmaaksi itseään kutsuvilla mailla? Siellä päättävät henkilöt joutuvat kantamaan vastuun toisella lailla, luulisin niin. Täällä poliitikot ovat itse itsensä suojanneet ,kun heillä on ollut siihen valta.
Ilmoita asiaton viesti
”Todisteita ei minulle ole mutta miten on mahdollista, että seisokit tapahtuvat juuri a) tyyninä ja b) kylminä jaksoina.”
Niin, eihän epäluulon kylvämiseen todisteita tarvitakaan.
Jos blogisti tarkoittaa seisokilla huoltoa tai spontaania vikaantumista mikä vähentää sähkön tarjontaa, niin kun sellainen tapahtuu (a) ajankohtana jolloin muuta tuotantoa on runsaasti, vaikkapa tuulivoimaa, tai (b) sähkön yleinen kysyntä on vähäistä, niin ei tilanteesta otsikoita kirjoitetakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minä tarkoitan seisokilla aivan muuta ja ihmettelinkin mistä se ne tuulivoimalat tähän tempaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa. Vuonna 1932 perustettu Imatran Voima oli siitä osoituksena. Kansan kannalta oli tärkeää saada halpaa sähköä yhteiskunnan tarpeisiin. Mutta kuinkas sitten kävikään. Neste ja Imatran Voima yhdistettiin mm. Fortumiksi vuonna 1998 jne.
Sähköllä ja sen siirrolla on ruvettu tekemään toden teolla bisnestä. Asiakas ei pääse siitä irti muutoin kuin maasta muuttamalla. Ennen vanhaan tällainen hinnoittelu kulutuksen ja siirtohinnan suhteen olisi tulkittu mielipuolisuudeksi, mutta nykyisin se on tätä ns. ”uusnormaalia.”
Isossa kuvassa ei ole ihme, että kansantalouden kilpailukyky on heikentynyt. ”Propelipäät” eivät kuitenkaan anna periksi. Tietoa paremmasta ei ole näköpiirissä.
”Juna meni jo”. Suomi-neito ei saa sitä enää kiinni, vaikka kuinka resiinalla pumppaisi perässä.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysmaailmassa johtaja, ellei syyllisty rikokseen, palkitaan virheistään kultaisella kädenpuristuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa yksityisissä yrityksissä. Valtion omistamissa yrityksissä kylläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä pitää ja nimeen omaan yksityisissä yrityksissä, näistä on saatu lukea vuosien varrelta lukemattomia esimerkkejä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö omistaja saa palkita keitä haluaa?
Vai pitääkö omistajan rahoistakin päättää hyvässä sosialismin hengessä?
Ilmoita asiaton viesti
”Ketä me voimme kiittää sähkönsiirtomaksuista?
Kokoomusta ja vihreitä.”
Eikös kepulla ja erityisesti Pekkarisellakin ollut osuutta asiaan? Ja Rinteellä?
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti Perussuomalaiset pääsevät seuraavaan hallitukseen laskemaan alv. 24% tai ehkä jopa 23,5.
Ilmoita asiaton viesti
Kompromissina 24,75%.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kompromissiin päädytään, niin syyllinen on Holkerin hallitus.
SMP ennakoi tilanteen jo vuonna 1990.
Ilmoita asiaton viesti
Eilen aamusella kirjoitin Juha-Pekka Kososen US-blogiin kommenttina ”Uhotaan etteivät venäläiset, so. enemmistö, saa voittaa, vaan ”arvopohjainen realismi” pätee eteläitalialaisen ”omertan” ylikorostuneena kaverihenkenä, lojaliteettina yhteiselle salaisuudelle, ” jne. Laitoin saman myös Tapio Tuomaalalle, jota olin aiemmassa yhteydessä huomannut Hesarissa luetttavan.
Ilmoita asiaton viesti
Sekoitit pari tärkeää asiaa jo alussa, niin en lukenut blogia loppuun.
Ensin kirjoitat tuulesta ja atomeista, sitten sähkönsiirrosta ja sen hinnasta.
Noilla kahdella asialla on vähän tekemistä keskenään.
Mikä on blogin idea?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kuulemma Carunan ulkomaiset omistajat haastavat valtion oikeuteen kun valtio asetti rajat siirtomaksujen korotuksille.
Tulikohan Pekka ajatelleeksi tällaistakaan mahdollisuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Oletko tullut ajatelleeksi kuka oli pääministeri silloin kun Haavisto oli vähän aikaa omistajaohjausministerinä (Heidi Hautala oli jonkin ovenkahvabagatellin vuoksi savustettu eroamaan)?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö asia ole vastuuministerin hoidettavana. Ei kai pääministeri kaikkea tee. Näinhän sanotte kun Marinin hallituksen tekemisiä kehutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä hyvältä näytä.
https://yle.fi/a/74-20112061
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä lopullinen vastuu siirtyy ilmastotutkijoille. Siihen, miten luotettava kokonaisuudessaan on ollut se prosessi, jolla on mitattu maahan saapuvan energian ja maasta avaruuteen häipyvän energian välillä on ollut.
Jos edellä sanottu ei ole ollut täysin validi, niin siinä tapauksessa varmaan erityisesti vihreiden pitää tarkistaa pelikuvaansa. Ehkä muutenkin. Tai jokseenkin varmasti.
Ilmoita asiaton viesti