Bravo Sanna Marin ja hallitus!

Sanna Marinin hallitus ei ole aina täysin epäonnistunut.

Se on myös joskus harvoin onnistunut…silloin kun se on ottanut viisaita neuvoja varteen.

Esimerkiksi maaliskuussa hallitus kykeni Tasavallan Presidentin ja opposition vaatimuksista rohkaistuneena ottamaan käyttöön valmiuslain. Lopulta koronakriisi on saatu miltei aisoihin – kiitos kansalaisten pitkämielisyyden. Myös alun epävarmuuden, maskigate-kompastusten ja horjumisen jälkeen ns. ”laumaimmuniteetti”-strategia hylättiin. Verrattuna Ruotsiin tai Venäjään tilanne on täydellisen erilainen. Maskigate oli tietysti aivan oma epäonnistumisensa ja toivottavasti se opetti jotakin.

Nyt olemme ratkaisevassa tilanteessa koronan suhteen. Maailmalla tauti leviää ja näyttää myös tulevan ”toisena aaltona” Eurooppaan.

Suomi on harvinaisessa tilanteessa – meillä tauti näyttää sammuvan. Mikäli toimimme oikein.

Ovela hallitus

Vaikka ”viisikkoa” on moitiskeltu tehottomuudesta ja vatuloinnista, on sen nykyinen linja koronan suhteen ovela. Suomi näyttää nykyisten tietojen mukaan irtoavan EU:n koronapoliittisista raameista. Ei julkisesti tai rehennellen vaan vaivihkaan. Neuvotteluja käydään EU:n kesken eikä yksimielisyyttä näytä löytyvän. Silloin Suomi voi toteuttaa omaa linjaansa.

Suomi on (vielä kerran – tähän mennessä) nyt ainoa EU-maa, joka viimeistään 1.7 ei toteuta pääsääntöistä (muutamin sallituin poikkeuksin huonoimpien EU-maiden kuten Ruotsin kanssa) EU:n sisäistä rajanavausta. Loistava asia!

Tämä on myös rohkeaa. Saksa on yhdessä Ranskan omaksumassa ”Feldwebel”-ääntä eli isännän ääntä suhteessa EU:n muihin maihin. Koronapolitiikan pitää olla yhtenäistä. Saksa haluaa siksi avata rajoja. Matkustusluvat pitäisi myöntää jopa Balkanin ei-EU-maille, joissa korona on vahvassa nousussa.

Saksan ulkoministeri Maas on antanut EU-alusmaille varoituksen siitä, että tulevat rajoitukset pitää tästä lähtien tehdä vain yhdessä EU:n kanssa, eli ”poikkeavuutta” ei haluta sallia (https://www.spiegel.de/wissenschaft/coronavirus-news-am-samstag-die-wichtigsten-entwicklungen-zu-sars-cov-2-und-covid-19-a-2b830aec-edbd-4e20-bb0e-313d66e2bc97).

Suomi on kuitenkin fiksusti valinnut oman linjansa.

Hallituksen oveluus!

On mielenkiintoista, että tähänastisten tietojen mukaan 13.7 Suomi aikoo tehdä avauksen vain niin tiukat kriteerit täyttäville maille, että vain harvat, mahdollisesti ei edes Saksa, täytä niitä.

Bravooo Sanna Marin! Hyvin toimittu!

Norja tekee päätöksensä vasta 20.7. Se on meille luotettava ja tärkeä liittolainen! Tanska sen sijaan on epäilyttävä hieman nousseina koronalukuineen ja liian löysine avauksineen!

Fiksuinta tässä on se, että hallitus ei näytä haluavan puhua avoimesti jostain asiantuntijoiden neuvojen avulla nousseesta rohkeudestaan vaan pitää matala profiilia. Se haluaa pitää perääntymistien vapaana.

Pitäkää pintanne!

Mikäli Suomi toteuttaa tämän ”ovelan mallinsa” me voimme ehkä välttyä koronan paluulta.

Tähän voisi antaa hyvän lisäneuvon siitä, että Ruotsin ja Suomen Länsi-Pohjan välillä pyörivä kauppamatkailu olisi hyvä lopettaa väliaikaisesti kesän ajaksi. Juuri sammumisvaiheessa pitää ulkomaiden suhteen olla tarkempi kuin koskaan, yhtäkään uutta tartuntaa ei nyt kaivata! Samalla meillä olevia tartuntaketjuja on nyt mahdollista metsästää intensiivisesti ja testata pistemäisesti. Nyt kannattaa olla nopea ja proaktiivinen!

Vielä kerran! Hyvä Sanna Marin ja Suomen hallitus!

Pitäkää pintanne – älkää antako Saksan nyt jyrätä ylitse vaan iskekää silmää ja sanokaa vaikka, että tämä on tällainen suomalainen erikoisuus!

Vähän kuin sisu, sauna, Sibelius ja yötön yö!

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu