Der Putin-Untergang: FSB sotimaan kun armeijaan ei luoteta
Kurskin II taistelu alkoi 6 pnä elokuuta ja on jatkunut noin viikon.
Ukrainan joukot ovat vallanneet noin 1000 neliökilometriä Venäjän maaperää ja edenneet noin 30-40 kilometriä rajalta. Sotavankeja on saatu noin 1000 ja joukossa on mukana rajavartijoita sekä FSB:n joukkojen sotilaita ( https://global.espreso.tv/russia-ukraine-war-we-take-a-lot-of-prisoners-ukrainian-fighter-on-operation-in-kursk-region).
Taistelut jatkuvat koko ajan kiivaina samalla kun Sudžan kaupunki näyttää joutuneen kokonaan Ukrainan armeijan haltuun. Tuhannet sotapakolaiset (yhteensä noin 100 000) ovat lähteneet kodeistaan. Osa on saapunut Kurskiin ja Moskovaan. Pakolaiset ovat täysin oman avun tai viranomaisten tuen varassa kaupungissa, joka on muutenkin täynnä Keski-idästä tulleita muuttajia.
Siviiliväestö on hämillään ja ihmettelee sitä miksi nykyinen hallinto ei ole kyennyt pysäyttämään ukrainalaisia. Miten nämä ”hohlat” kykenivät tekemään tämän: ensimmäistä kertaa sitten II maailmansodan Venäjän alueelle on hyökätty?
Valloitetuilla alueilla ja niiden lähistöllä ryöstetään pakolaisten omaisuutta samalla kun paikalle jääneet puolustavat ase kädessä omia kotejaan spontaaneilta naapurein ryöstelijöiltä. Ukrainan armeija ei ryöstä – omat ryöstävät kun esivaltaa ei ole. Siellä pätee nyt vain vahvemman laki.
Hyökkäyksen luonne muistutti Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinin syöksyä kohti Moskovaa juhannuksena 2023. Aivan samalla tavalla sotilastiedustelu oli saanut materiaalia Ukrainan mahdollisesta hyökkäyksestä mutta ylin sotilaallinen johto ei uskonut tätä mahdolliseksi. Vastahyökkäykseen tarvittavien joukkojen kerääminen on ollut amatöörimäistä ja on johtanut suuriin tappioihin kun Ukraina keskitti näihin autokolonniin HIMARS-iskuja ja droonien hyökkäyksiä.
Presidentti Putinille Kurskin II taistelu oli kirvelevä arvovaltatappio ja aiheutti sen, että Ukrainan sodan joukkojen komentaja Valeri Gerasimov on ilmeisesti siirretty sivuun Kurskin operaation vastahyökkäyksestä.
Tilanteen korjaajaksi ja vastahyökkäyksen johtajaksi on nimitetty Aleksandr Bortnikov ja samalla tietysti hänen johtamansa organisaatio FSB. Kurskin tilanteen johdosta Putinin ympärille on nyt muodostettu ns. sotakabinetti, jossa on puolustusministeri Belousovin lisäksi aluekehitysministeri Marat Khusnullin, Putinin entinen henkivartija ja Tulan kuvernööri Aleksei Djumin, sekä varustelusta vastaava varapääministeri Denis Manturov. Mukana on tietysti Bortnikov ja muut järjestystä valvovat ministeri sekä kansalliskaartin johtaja Zolotov. Medvedeviä ei ole tähän kutsuttu vaan näyttää siltä, että hän on lopullisesti pudonnut sisäpiiristä. Joidenkin lähteiden mukaan hän lensi samana päivänä kun Kurskiin hyökättiin Vladivostokiin (?).
Kun lojaalisuus korvaa pätevyyden: Bortnikov
Kysymys on ns. syvästä paniikkireaktiosta, joka kertoo siitä, että presidentti Putin luottaa koko ajan vähemmän armeijan kykyyn tai haluun vastata tällaiseen hyökkäykseen. Gerasimovin sanotaan tietäneen ukrainalaisten valmisteluista mutta sivuuttaneen asian ja jopa siirtäneen alueelta joukkoja pois.
On vaikea sanoa, oliko kyse Venäjän armeijan johdon tietoisesta suunnitelmasta vallanvaihtoa varten vai silkasta epäpätevyydestä. Putin ei kuitenkaan luota armeijaan, joka ei ole kyennyt nopeasti tuhoamaan vastahyökkäystä.
Tässä hän saa kuitenkin syyttää itseään; vuoden 2023 Prigožin juhannuskapinan jälkeen Putin vangitsi useita päteviä kenraaleja epäiltynä Wagner-palkkasotilaiden johtajan tukemisesta. Nyt kun armeijaan tarvittaisiin pätevyyttä ja kykyä johtaa monen aselajin yhteistoimintaa, ei ole sitä samanlaista kenraalia kuin Žukov, joka pelasti Moskovan. (Kt. Putinin perukirja. Docendo, 2024). Kyky nopeisiin päätöksiin puuttuu.
Salaisen poliisin ongelma sodankäynnissä: pätevyys puuttuu
FSB:llä on kyllä tehokkaita eliittijoukko-osastoja, joita se on käyttänyt rajatuissa iskuissa ulkomailla. Esimerkiksi ”Spetsgruppa ”A” (Спецназ ФСБ ”Альфа”) on sen keihäänkärki mikäli on haluttu tehdä nopea vallanvaihto ulkomailla kuten Afganistanissa vuonna 1979. Sen lisäksi sillä on erikoisjoukko-osasto ”Vympel”, jonka tarkoituksena on vartioida strategisia installaatioita tai tehdä iskuja ulkomailla.
Ongelmana on vain se, että Venäjän salaisella poliisilla ei ole varsinaista sotakoulutusta tai sen johdolla ei ole esikuntakoulutusta. Halua armeijan haltuunottoon on kyllä ollut. Esimerkiksi vuonna 1941 salaisen poliisin johtaja Lavrentij Berija oli halukas johtamaan neuvostoarmeijaa (Hruštševin muistelmat).
Lyhyesti: salaisen poliisin kyky ja pätevyys sotatoimien johtamiseen ei ole vakuuttanut. Esimerkiksi Iivana IV Julman ”opritšina” joukko ja sen pahamaineinen johtaja Grigori Lukyanovitš Skuratov-Belskij hävisi Krimin tataareille eikä osoittautunut kovinkaan onnistuneeksi sotilaaksi.
Kyse on samanlaisesta prosessista kuin Natsi-Saksassa vuoden 1944 taisteluiden aikana. Tappioden koittaessa Hitler luotti Saksan armeijaan ja sen upseereihin yhä vähemmän samalla kun SS-joukot saivat vastuuta ja sodanjohtajiksi tuli yhä enemmän raakalaisista otteistaan tunnettuja SS-kenraaleja.
Mikäli FSB:n joukot tai Bortnikov eivät kykene nopeaan ja näyttävään vastaiskuun horjuu Putinin poliittinen asema huomattavasti. Lähipäivät osoittavat mihin suuntaan mennään. Miten Ukrainan joukot kykenevät laajentamaan asemaansa? Mikä on Venäjän reaktio? Kurskin II taistelu on horjuttanut myös Venäjän kansainvälistä mainetta.
Samalla kun ”Kelmien kerho” valmistautuu kostamaan Ismail Hanijan salamurhan pohditaan Teheranissa varmaan seuraavaa: kykeneekö Venäjä jatkamaan apuaan Iranille ja koordinoimaan sen sekä Hamasin ja Hizbollahin iskuja tällaisessa tilanteessa? Onko se enää pätevä liittolainen? Samaa mietitään varmasti myös Kiinassa. Mikäli Venäjä heikentyy voi Kiinan johto syventyä enemmän Nertšinskin rauhansopimuksen uudelleentarkistukseen?
Voisiko Venäjän armeija nöyryytetyn johtonsa kanssa voittaa sodan FSB:tä ja Putinin oman armeijan joukkoja vastaan, jos tilanne muodostuisi sellaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Vai suhtautuuko Venäjä Ukrainan hyökkäykseen kuin terroritekoon? Eli FSB:n hommia. Venäjä ei ole julistanut sotaa Ukrainalle. Ukraina iski Zaporižžjan ydinvoimalaitokseen ja aiheutti tulipalon, joka saatiin hallintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistille vielä. Hyvä huomio, että voidaan puhua Kursk II:sta. Ensimmäinen Kurskin taisteluhan käytiin 1943. Oli tällainen pullistuma rintamassa, jonka saksalaiset halusivat tuhota ja kääntää sodan kulkua. Se oli massiivinen miljoonine miehineen jne. kesti useamman viikon, erittäin raaka, josta Saksan lopullinen Berliiniin päättyvä tappioputki alkoi. Itärintama ei romahtanut täysin, mutta melkein.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Tyni oikeassa: Venäjä ei ole julistanut sotaa. Se käy terroritekona hyökkäystä Ukrainaan. Ukraina vastaa terroriin omalla hyökkäyksellään.
Zaporizzan voimala on Ukrainassa ja Ukrainan joukkojen toimintaa ei voi sen omalla maaperällä kovin voimallisesti arvostella.
Ilmoita asiaton viesti
Kai Naapuriseura on jo tuominnut Ukrainan terrori hyökkäyksen Venäjäle?
Ilmoita asiaton viesti
Taisin tästä jo jossain kommentoida. Alusta lähtien on ollut selvää Venäjän kyvyttömyys käydä sotaa tällä tasolla. Joskus takavuosina puhuttiin Venäjän varustautumisesta, niin ovat tehneetkin. Lähes kaikki raha on käytetty ydinaseiden modernisointiin ja sukellusveneisiin. Mutta tällaiseen pitkittyvään maasodankäyntiin ei ollut varustauduttu, se näkyy kaikessa. Ukraina oli ilmeisesti varautunut vielä huonommin, mutta rohkeus ja lännen runsas apu pitävät pään pinnalla nipin napin.
Mitä tästä voisi ajatella, ja sitähän me sivustaseuraajat teemme. Läntisissä piireissä, meilläkin, moni asiantuntija on sitä mieltä, että jos rauha tulee nykyisistä asemista, niin Venäjä hyökkää heti johonkin Nato-maahan. Edellä olevasta käy selville, että ajatus on naurettava. Venäjällä ei ole kyvykkyyttä hyökätä yhtään mihinkään. Jos he jotenkin tästä kunniaalla selviävät, niin se olisi heidän kannaltaan asia, joka kannattaa unohtaa pian ja lopettaa sotaisuus.
Ps Rosvonpaisti oli hyvää
Ilmoita asiaton viesti
Putinin ongelma on nähdäkseni se, että pitäisi luottaa armeijaan, kenraaleihin ja FSB:hen, mutta ei kuitenkaan pitäisi luottaa. Tilanne on vähän kuin lounaisafrikkalaisella varpuslintuyhdyskunnalla, joka sallii haukan pesivän yhdyskunnan keskellä, vaikka se syö varpusten poikasia. Haukka toisaalta suojelee varpusia käärmeiltä.
Kun Putin ei luota kenraaleihinsa vaikka on heistä riippuvainen, kenraalit eivät voi luottaa täysin Putiniin, eivätkä toisiinsa. Motivaation kannalta tilanne ei ole kenraaleille sellainen, että yritetää kaikki yhdessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tulee hyvin mieleen edellinen todella iso sota. Kun Saksa pärjäsi, niin kenraaleille ja marsalkoille, laitettiin rintaan kaikenlaisia ristejä ja nauhoja. Mutta, kun kaikki alkoi mennä huonoon suuntaan, niin samoja tyyppejä erotettiin ja vaihdettiin, osalle kävi vielä huonommin esim. Rommel ja monet muut. Siis paniikkitilanteessa yritetään löytää joku ”vapahtaja”, joka tulisi ja pelastaisi. Jotain tällaista olen havaisevani nyt Venäjän johdossa.
Ilmoita asiaton viesti
On tavallaan hiukan hämmästyttävää, että olemme nostalgisesti päässeet todistamaan keskellä omaa Eurooppaamme käytävää alueiden valloittamiseen liittyvää sotaa. Tämä sotii niin tyystin vastaan sitä kaikkea, mitä vielä joskus viisikymmentä vuotta sitten kuviteltiin mahdollisesta ”seuraavasta sodasta”.
Euroopasta kuviteltiin, varsinkin ETYK:n jälkeen, että se on siirtynyt historian jälkeiseen aikaan ja sodat ovat jotain, joista luemme vain vanhoista opuksista kuin ristiretkistä konsanaan. Jos kuitenkin sota olisi tuleva, niin sen piti kestämän vain muutamia tunteja, kun tilanne olisi molemminpuolisten ydinaseiden avulla saanut ratkaisunsa.
Armeijassa ollessani käytännöllisesti katsoen jokaisella varusmiehellä oli hiukan hälläväliä asenne taistelukoulutukseen, kun sen luonne ei lainkaan vastannut kuvaa ”nykytodellisuudesta”. Nyt sitten sotaa käydään jalkaväkijoukoin, joukkojen kuljetusajoneuvoin, tykein ja kiväärein taistellen jokaisesta neliökilometristä kuin Kollaan joella aikoinaan.
Kuka meitä oli huijannut?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on sellainen näkemys, että tämä sota liittyy Neuvostoliiton hajoamiseen, siis hajoamissota. Hajoaminen oli ja meni, mutta jälkipyykki jäi tekemättä. Olisiko silloin voitu sopia joistakin ei rajariidoista, mutta joistakin periaatteista. Aika kuitenkin kului loppuun ilman mitään toimia. 90 – luvun lopussa ja 2000 – luvun alussa se hetki oli. Pienin askelin, vaikkapa Krimin itsenäisyys, itäukrainalle tietty autonomia Ukrainan yhteydessä, Georgiassa nämä tietyt alueet jne. Olisiko voitu. Tällaista ei edes uritetty, nyt näemme seuraukset.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on USA:n ja Brittien proxy-sota vahingoittaakseen Venäjää. Saksa ja Venäjä täytyy pitää erillään, tulee liian vahva partneri. Siksi Nord Stream-putkien räjäytykset.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pitkään olen ajatellut että venäläisten pitäisi saada omaa osumaa niin tietäisivät mitä sota on.
Nyt miehistötappiot eivät ole kohdistuneet moskovalaisten oligarkkien jälkikasvuun eikä oikein muihinkaan joilla olisi jotain merkitystä.
Jos vain Ukrainalla olisi miinoja, niin ei niitä saisi pois Kurskista millään.
Miinakieltoa pitäisi Suomessakin miettiä ihan kunnolla uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos vain Ukrainalla olisi miinoja, niin…”
Jos vain Venäjällä olisi miinoja niin Ukraina ei olisi ikinä päässyt Kursk…
Eiku ei mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Jalkaväkimiinojen kielto, minäkin olin aikanaan kieltoa vastaaan. Jalkaväkimiinat on tarkoitettu suojaamaan varsinaisia panssarimiinoja, ettei niitä noin vain voisi purkaa.
Tietysti myös suojaamaan omia asemia. Jotenkin huvitti silloiset mediassa olleet väärinkäsitykset, että näitä miinoja olisi jo itärajalla. Ammattisotilaiden selitykset eivät menneet läpi, vaan varsin yleiseksi käsitykseksi jäi, että siviilit niihin astuu. Pötypuhetta, mutta minkäs teet. Pohjimmainen syy kiellolle oli poliittinen, kun muutkin EU- maat, niin miksei Suomikin. Nythän asia on taas noussut esille muutamien kansanedustajien toimesta. En usko, että asia etenee, armeijan johto on vaitonainen, ehkä ei muutenkaan. Miinathan tuhottiin jossain Lapissa, mutta miinoja tuottavia työstökoneita tuskin on tuhottu, eli.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Ukrainakin meni samaan miinaan ja liittyi miinakieltosopimukseen. Venäjän eteneminen olisi ollut toisenlaista jos Ukraina olisi voinut käyttää miinoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ikkunat…😅👍
Ilmoita asiaton viesti
Eipä se tainnut Venäjä julistaa sotaa Talvisodassakaan. Venäjän oppikirjassa on pysyväismääräys hyökkäämään lähtemistä varten. Aina hyökkääjä on se valtio jonka kimppuun käydään.
Ilmoita asiaton viesti
” Ukrainan armeija ei ryöstä ”
Eikö edes vessanpönttöjä ja pesukoneita?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän Kursk ole ulkohuussien Venäjää eikä ukrainalaisilla ole tarvetta pulsaattoripesukoneille.
Ilmoita asiaton viesti
Sotarikollinen luuli että Kiova on vallattu kolmessa päivässä. Nyt noin 3 vuoden jälkeen menee näin:
Bloomberg: Venäjä saattaa joutua turvautumaan liikekannallepanoon jo tänä vuonna
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010628888.html
Ilmoita asiaton viesti
Sota on muuttunut taas hitaaksi. Esimerkiksi toisessa isossa sodassa Harkova vallattiin kolme kertaa, saksalaiset kaksi kertaa ja NL kerran, ei silloin tosin ollut drooneja tai satelliittejä antamassa reaaliaikaista tilannekuvaa. Nyt maanpinnalla liikkuminen on tehty hankalaksi. Kyllä näköjään vieläkin voi yllättää, Kursk II, hyvä neuvotteluvaltti Ukrainalle, jos onnistuvat pitämään. Sellainen kutina on, että puolen vuoden sisällä rauhanneuvottelut ehkä alkavat.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tulee hyvin mieleen edellinen todella iso sota. Kun Saksa pärjäsi, niin kenraaleille ja marsalkoille, laitettiin rintaan kaikenlaisia ristejä ja nauhoja. Mutta, kun kaikki alkoi mennä huonoon suuntaan, niin samoja tyyppejä erotettiin ja vaihdettiin, osalle kävi vielä huonommin esim. Rommel ja monet muut. Siis paniikkitilanteessa yritetään löytää joku ”vapahtaja”, joka tulisi ja pelastaisi. Jotain tällaista olen havaisevani nyt Venäjän johdossa.
Ilmoita asiaton viesti