Dokumentti Viher-Linkolasta vuodelta 1985
Kirjamessuilta tulleena laittelin uusi hankittuja kirjoja hyllyyn.
Löysinpä hyllystä Pentti Linkolan ”Johdatus 1990-luvun ajatteluun”: WSOY. 1989.
Sivut avautuivat hänen Vihreän liikkeen yleiskokouksessa 1985 pitämästään puheesta ”Vain eloon jäämisestä on kysymys”.
Linkolan kansallissosialismin palvonta paalutti vihreiden poliittista alkua Turussa vuonna 1985
Linkolan suora puhe vahvisti sen mitä kesällä 2023 epäilin.
Että kansallissosialismin ihailu kuului Vihreän liikkeen puhunnan perustasolle jo sen perustamisen aikoihin.
Vihreään yksipuoluehallitukseen ja diktatuuriin
Linkola totesi kirjassa, että ”vaihtoehto- ja vallankumousliike ei voi teoriassa tehdä kompromissejä”… että Vihreä liike pyrkii enemmistöön ja lopulta yksipuoluehallitukseen.
Linkolan mukaan sana pehmeä ei kuulu vihreiden arvojen ja tavoitteiden piiriin. Ainoastaan sana kova, jäntevä, vahva, terve ja kurinalainen.
Linkola nosti puheessaan ”loisteliaaksi esimerkiksi” Adolf Hitlerin Saksan ja kansallissosialistit. He yhdistivät Linkolan mukaan komeasti parlamentaarisen ja ulkoparlamentaarisen toiminnan.
Sitten he pehmittivät koko yhteiskunnan ”nyrkein ja provokaatioin”; he tiesivät mitä tahtoivat ja sanoivat sen.
Vihreä Linkola: voimaa ihminen kunnioittaa
Natsismi sisälsi Linkolan mukaan mystiikkaa, inhimillistä hybdristä ja suuruudenhulluutta…mutta heidän ”menetelmäänsä voi vain ihailla”. Kuten Linkola sen tiivistää: ”Voimaa ihminen kunnioittaa”. Kun taas ”heikkoutta ja vikinää kansa ei ikinä kunnioita”.
Tämä sitaatti vahvistaa sen mitä kesällä toin esille.
Silloin kun hallituksen nimittämisestä lähtien lehdistö kävi PS:n kimppuun syyttäen sitä aina 10 heinäkuuta saakka ”natsismista” ja sen jälkeen ”rasismista”. Toimittajien lomittajat tekivät kaikkensa leimatakseen ja tahriakseen PS:n.
Toin silloin esille Pekka Haaviston vaalikirjan vuodelta 2012, jossa hän totesi expressis verbis: ” Hän sanoo, että Hitler olisi loppujen lopuksi voinut olla Saksalle ihan kelpo johtaja, jos olisi vain hiukan tinkinyt näkemyksistään. Ei olisi edes tarvinnut muuttaa paljoa: olisi vain suhtautunut juutalaisiin hiukan lungimmin ja tyytynyt vähempään elintilaan”.
Linkola puhe paljasti vihreiden valtadiskurssin: kohti yksipuoluejärjestelmää ja tekopyhyyttä
Linkolan puhe vahvistaa sen, että Pekka Haaviston puhe ei ollut vain sitä, että ylioppilaskoulutuksen saanut Pekka ei olisi ollut tietoinen Euroopan historiasta tai että hän ei ymmärtänyt natsismin äärimmäistä pahuutta vaan, siitä että hän puhui siitä mistä vihreässä liikkeessä johdossa puhuttiin ja jota ”Guru Linkola” vaati.
Puhe vahvistaa sen, että kansallissosialismista puhuttiin vihreiden Turun kokouksessa – eikä suinkaan tuomitsevasti vaan ihaillen ja arvostaen.
Tämän perusteella voisi epäillä, että Hitler ja hänen ideologiansa ovat osa vihreän liikkeen syntyä ja myös sen pelikirjaa. Tälläinen tuntuu pahalta. Eihän meillä Suomessa ole ihmisvihaaja-puoluetta – eihän?
Opettaja Linkola myös kannusti vihreitä tietoiseen tekopyhyyteen ja kansan pettämiseen. ”Taktisista syistä linjojen” (parlamentaarisen ja suoran toiminnan) on syytä pysyä erillään, kieltääkin toisensa mutta periaatteen hiljaisuudessa ymmärtää toisiaan…”
On huomattava, että Vihreä liike ei ole koskaan tuominnut yksiselitteisesti Linkola ajatuksia. Ollaanko tässä ”periaatteen hiljaisuudessa” ymmärtäväisiä Linkolan jutuille?
Hitler-ihailu ja Vihreiden toiminnan ytimen diskurssi
Linkola painotti puheessaan vihreän liikkeen jäsenen pitää olla ennen kaikkea ”pelätty ja vihattu”. Hänen vaatimassaan ohjelmassa kansa piti karkottaa maaseudulle pakkokeinoin ja mm. supistaa opetusta ja koulutusta minimiin. Linkola painotti myös ”ihmisbiomassan liikarunsautta”. Ehkä tämä esimerkki selittää sen miksi Atte Harjanne halusi juuri äsken kiristää eläkeläisten verotusta. Kysehän on vain kuten Linkola totesi ”ihmisbiomassasta”.
Eiköhän olisi hyvä Atte, Ville ja consortiones, että teitä rakastettaisiin mieluummin.
Eikö olisi aika sanoutua irti Linkolasta ja Hitleristä?
PS. Laitan tähän vastauksia näihin kommentteihin tähän. Ensiksi, kyse ei ole mistään henkilökohtaisesta Pekka Haavisto aversiosta – hänhän on miellyttävä ihminen. Kyse on pelkästään älyllisestä uteliaisuudesta.Mikä on hänen ”poliittinen fysionomiansa”?? Toiseksi, tämä kysymys on perusteltu siksi, että Pekka Haavisto sanoutui irti niin pontevasti vasemmistolaisuudesta; tyyliin ”minä en tunne tätä miestä”. Toimittaja Timo Haapala kirjoitti tästä mielenkiintoisen jutun. https://www.is.fi/politiikka/art-2000009921103.html. Mikä se vihreiden perusväri oikein sitten on? Jos sitä raaputtaa niin paljastuuko sieltä ”linkolalaisuus”? Kolmanneksi, edellisillä kierroksilla Haavisto on ”flirttaillut” perussuomalaisten hahmojen kanssa. Lopuksi: Linkolan mukaan vihreät taitaa olla ainoa poliittinen puolue, joka tähtää yksipuoluehallituksiin ja totaaliseen valtaan. Muilla puolueilla ei tätä taida olla. Kok. tähtää ”rahat rikkaille” päämäärään, sd ”valoa & iloa”, rkp – kielellisten etuoikeuksien säilyttämiseen, ps. siihen, että Suomi olisi turvallinen paikka suomalaisille, kepu – en tiedä?
Jaa jaa. Vai vihreät ne niitä natseja nyt ovat. Ja niinhän ne ovatkin, kuten emonsa kokkarit ja pikkuveljensä persut.
Samaa rahavallan nuoleskelijapoppoota kaikki tyynni.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus tainnut sanoakin, että olet jonkinlainen Jekyll ja Hyde -hahmo. Kirjoitat Turun Sanomiin asiallisia alioita mutta välillä heität persuviitan niskaan ja riennät tänne riekkumaan kuin mikäkin pölhöpopulisti.
Vihreänä olen toki kiitollinen siitä, että omalta osaltasi varmistat Haaviston valintaa presidentiksi. Jos ja kun Haavistoa kohtaa kohdistettu ”kritiikki” on tätä tasoa, niin en voi todeta muuta kuin että moukan moite on paras mainos.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan suotta mollaat blogistia.
Jos on yksipuolista tai överiksi menevää kerrontaa… yritystä kuitenkin on johonkin.
Ei tällainenkaan sodankäynti mitään hyvää ole. Tarvitsee käsitellä asioita, ja olla tässä mukana.
Haavistohan voi olla seuraava presidentti, tai Stubb, jne. Sitä suuremmalla syyllä asioita käsiteltävä.
Presidentistä vaikka viis, kunhan joukkue toimii. Millä tavoin, ja millä kokoonpanolla… on vähän kokonaisempi juttu, eikä ollenkaan paha.
Voi ajatella irtiotollisempaa, mutta sitä ei luonto kovasti ole tukemassa, pitemmän päälle. Se rykäyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulitpa rykäisseeksi paljon sanoja ja vähän asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Myllärisen kryptiset vastaukset on aina taattua laatua! 😀 Jätkä horisee joskus yksinpuhelua blogien kommenttiketjut täyteen eikä kukaan ymmärrä yhtään virkettä. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Valejuttelut ovat paitsi turhia, myös loputtomia.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä..?
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto ja miespuolisonsa eivät tule presidenttiparina Suomea edustamaan ja avaamaan itsenäisyyspäivän tansseja. Se ei tapahdu.
Ilmoita asiaton viesti
Sanot sinä 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän Linkola kaikkosi vihreistä ?
Ainoaksi yhdistäväksi tekijäksi jäi luonnon vihreys, puolueen nimi sekä luonnotoarvot.
Linkolan elonkierron kokonaisuus oli se, jossa ihminen on sen pahin vihollinen ahneimpana tuhoajana kulutuksineen.
No, se johti siihen, että sodat, luonnonkatastrofit olivat hänen mielestään tarpeellisia hävittämään paljon ihmisiä. Hitlerin II aloittamaa maailmansotaa ja sotia luonnonkatastrofeineen hän piti hyvänä asiana, koska niissä kuolee paljon ihmisiä.
Eli, pitääkö Luukkanen tosiaan tätä Linkolan ”vihreyttä” puolue vihreiden aatteena ?
Aika hävytön ajatusrakannelma.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän vihreät on luonnon puolesta. Ja aika usein se merkitsee sitä että se on ihmisten tavoitteiden vastaista. Ja jos yritettäisiin sanoa oikein nätisti, ihmisten lyhytnäköisten tavoitteiden vastaista.
(Se on sitten katsojan silmässä mikä tavoite mikäkin on lyhytnäköistä).
Aika rankkoja keinoja on vihreissä ajateltu voitavan käyttää luonnon puolesta taisteluun, noin perinteisesti ajatellen. Luulisin että Vihreissä suhtaudutaan myönteisesti Elokapinaan ja Greenpeaceen.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niitä voi verrata Linkolan ihmisten massatappamisiin ?
Greepeacet, Elokapinat ja Thunbergit ovat erinomaisia silmien avaajia luonnon saastuttajiin.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuus on usein sitä, että radikaalikaan puhe ei auta, vaan tarvitaan se toteutusta myös. Linkola saattoi jäädä tässä jonkin verran (tunnistamattomaksi, piilo-) naivistiksi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalle-paloheimo/vesa-puttosen-huoli-suomen-taloudesta-ja-vertaaminen-ruotsiin/#comment-4005363
Kyse on kuin addiktiosta, ja vaikka arkinen vaikeus, vaikuttavana tasona on myös globaalialue, mikä yksilön tapauksessa on yhtä vyöryä, ts hallitsemattamuutta.
Tällaisten takia, suursovellutuksissa oltava tosi tarkka, vaikka voivat luvata parhaimmillaan tosi paljon, ja käytännössä myös, tietyn ajan, jonka jälkeen paluu krapulan kautta.
Muuten ahneudelle on paikkansa, ja kyltymättömyydelle,… (suunta) kunhan tavan luonnossa pärjäämistä, jossa selviytymiskeinot oltava sitä, mitä käyttöön yleensä muutenkin asettuu.
Kyltymättömyyden ja energian purkamiselle, on olemassa ihan sopivia harrastuksia / mahdollisuuksia. Ihmiskulttuurit eivät ota huomioon peruseläimellisiä piirteitä, paitsi jos kyseessä seksi, ja sen myyminen, jolloin itse asia ei edelleenkään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Linkolalla meni sukset ristiin vihreitten kanssa. Eduskuntavaaleissa 1995 hän äänesti Veltto Virtasta. Tämä ekologisen puolueen ykkösehdokas meni läpi 6 423 äänellä. Ekologinen puolue Vihreät oli Vihreän liiton pienempi poliittinen sukulainen. Vihreitä on toisinaan arvosteltu kompromisseista ja varhaisten ihanteiden vesittämisestä, mutta Velton johtama vihreitten sisarpuolue muuttui eduskunnassa vielä veltommaksi.
Linkola vaikutti Ekologisen puolueen taustalla. Vaalivoitto johti puoluetukeen ja puoluelehteen. Elonkehästä Linkola sai uuden foorumin ajattelulleen. Useita alun perin Elonkehässä julkaistuja juttuja sisältyi teokseen Voisiko elämä voittaa (Tammi, 2004).
Linkolan maine maailmalla on varsin kyseenalainen. Elokuussa 2019 parikymppinen mies marssi El Pasossa supermarketiin ja ampui 23 ihmistä. Ampuja oli julkaissut 8chan-nimisellä keskustelupalstalla manifestin Epämiellyttävä totuus (kyllä, samanniminen kuin Al Goren ilmastonmuutoksesta kertova dokumentti) jolla hän kuvaili itseään ekofasistiksi. Amerikkalaislehdet selittivät ideologiaa lainaamalla Pentti Linkolaa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/linkolan-perinto/
En pidä Linkolaa Nuiva-Jussinkaan oppi-isänä, vaikka molemmat vähän fasisteja ovatkin. En liioin usko että Linkola on Nietzscheä lukenut. Ylipäätään Linkola ei kai lukenut juuri muuta kuin kaunokirjallisuutta. HS kirjoitti vuonna 2017, että moni ulkomaalainen ei ymmärtäisi suomalaisten Linkola-rakkautta, sillä Suomen rajojen ulkopuolella Linkola nähdään täysin toisin silmin. HS:n mukaan ”Linkola on esimerkiksi kansainvälisten militanttien uusnatsipiirien kulttihahmo”.
”Vielä hullumpaakin tapahtui. Kylänpään kirjoittamassa elämäkerrassa mainitaan, että Linkola sai kesäkuussa 2014 kirjeen yhdysvaltalaiselta ekoterroristilta Theodore Kaczynskilta, joka tunnetaan lempinimellä Unabomber.” https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006465014.html
Ilmoita asiaton viesti
Heikki Karjalaisen luetun ymmärtämisessä on puutteita. Vihreys on ihmisvihamielistä samalla tavoin kuin natsismikin. Johtuu ihan asian luonnosta.
Kaiken maailman apinoille soisin omien silmien avaamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Greepeacet, Elokapinat ja Thunbergit ovat erinomaisia silmien avaajia luonnon saastuttajiin. ”
No eivät ole millään lailla. Noi mainitut ja kaikki viheriäiset laittaa silmänsä ja korvansa täysin kiinni sen faktan edessä että sähköautot, tuulimyllyt ja aurinkokennot ovat tällä hetkellä pahimmat saastuttajat maailmassa. Co2 ei ole saastetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ovat kyllä, sen tajusi Linkolakin. Harva tietää, että Linkola ihaili ruotsalaisaktivisti Greta Thurnbergia. ”Seuraan kovasti, mitä hänestä kerrotaan. Onhan hän jopa vähän hullunkurisella tavalla suurenmoinen tyttö”, Linkola sanoi Ilta-Sanomille marraskuussa 2019.
”Kiireinen ja tulevaisuudenuskoinen vuosituhannen vaihteen aika kietoi minut pauloihinsa niin että aloin pitää Linkolan sysimustaa ajattelua nuhjuisena”, Tommi Melender kirjoitti esseekokoelmassaan Poika joka luki Paavo Haavikkoa. ”En kuitenkaan onnistunut tyystin kadottamaan toivottomuuttani liberaalikapitalismin joulumaahan. Kun istuimme kaveriporukassa mökillä nuotion äärellä, saatoin laskuhumalan lähestyessä ottaa puheeksi kasvihuoneilmiön, joksi ilmastonmuutosta tuolloin kutsuttiin: ’Ehkä se Linkola on sittenkin oikeassa…’”
Suomenvirolainen toimittaja Rain Kooli kirjoitti kolumnissaan (TS 9.4.2020) ”Henkinen jalanjälki eli Linkolan opit” kauniisti: ”Kun tämä kriisi on ohi, olemme oppineet ainakin sen, että aineellisesti emme tarvitse läheskään yhtä paljon kuin olemme kuvitelleet”. Kaunis toivomus, mutta ehkä liian optimistinen. Samansuuntaisia ajatuksia on kyllä myös yliopistonlehtori Juho Luukkosella, joka vaati puheenvuorossaan (Suomen Kuvalehti 7.4.2020) keskiluokkaa kantamaan vastuunsa koronapandemiasta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/linkolan-usko/
Ilmoita asiaton viesti
No joo, punamustat olisi oikea nimi, mistähän vihreyttä löytyy, on ihmettelyn arvoinen asia, sillä kuluta vähemmän, tee enemmän on meidän sloganimme ( liitteenä ) johtotähti, sillä vain näin voidaan ihmissukuisten aikaa pallollamme lisätä.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän Linkola kaikkosi vihreistä ?
Eiköhän kyseeseen tullut se todellisuus, joka puskee näkyvästi kaikkialla.
Näennäistoimintaan on tarvettä kyllästyä. Nyhräys on hyvä, mutta tätä varten ei tarvita puoluekoneistoja, tai paikkaa, josta on ajateltu tehtävän jotain muutakin tarvittavaa.
Toimipaikka, paikkana. Vaikka näin tuppaa olemaan, nämä sohvasijat pitäis laittaa vähemmälle.
Muutenhan lepo, ja sen mahdollisus voi olla erityisen hyvä, kun toisaalta ollaan pois pahanteosta, jota vale- tekeminen/työ valheellisuuden vuoksi aina on.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiseyhteisöjen kyky luoda rikkomattoman mahdollisia rakenteita, korostuu tässä.
Linkola ei välttämättä osoittanut anarkismiksi tulkittavia (pääosin sanallisia) toimia sen vuoksi, että halusi huonoa, päinvastoin, vaikka kahtalaisuus (skitsous) varmasti persoonatasolle asti rakentunut. (vrt Raamatun kerrontakirjo)
Kun puhutaan siitä suunnitelmataloudesta, jota päädyttiin harjoittamaan Venäjällä, vaikka menetelmää olisi voitu aloitella missä päin maailmaa tahansa, perustilanteen takia…
Mennään joka tapauksessa ylisuunnitelmallisella, ja tavalla, jota on vaikeampi tunnistaa, kuin suoran kankeat neukkujumitukset maassa, jossa ihmisten hallittavuuden edellytykset nollassa, niin hallinnon, kuin usein myös tavan ihmisen tapauksessa, ellei syntymäkohta vähemmän ahdas.
Reaali-tilanteen takia, Venäjällä varmaan ryhdyttiin kokeilemaan mitä sattu, kun aika saman lupaavaa joka tapauksessa. Perustilanne lähteä hakemaan muuta, tosin turhan vapaata toisaalta hakemiselle (vrt opportunismi(”koennan”) välttämättömyys globaalisti).
Missä tilanteessa kokonaisempi maailma on… ehkä vielä pahemmassa, vaikka on vaikea vaikeutena ottaa. Kannattas pysyä omissa asioissaan. Sieltä se Venäjä tulee päälle. Voi harmi, ettei rauhaa sen puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
PS. Laitan tähän vastauksia näihin kommentteihin tähän. Ensiksi, kyse ei ole mistään henkilökohtaisesta Pekka Haavisto aversiosta – hänhän on miellyttävä ihminen. Kyse on pelkästään älyllisestä uteliaisuudesta.Mikä on hänen ”poliittinen fysionomiansa”?? Toiseksi, tämä kysymys on perusteltu siksi, että Pekka Haavisto sanoutui irti niin pontevasti vasemmistolaisuudesta; tyyliin ”minä en tunne tätä miestä”. Toimittaja Timo Haapala kirjoitti tästä mielenkiintoisen jutun. https://www.is.fi/politiikka/art-2000009921103.html. Mikä se vihreiden perusväri oikein sitten on? Jos sitä raaputtaa niin paljastuuko sieltä ”linkolalaisuus”? Kolmanneksi, edellisillä kierroksilla Haavisto on ”flirttaillut” perussuomalaisten hahmojen kanssa. Lopuksi: Linkolan mukaan vihreät taitaa olla ainoa poliittinen puolue, joka tähtää yksipuoluehallituksiin ja totaaliseen valtaan. Muilla puolueilla ei tätä taida olla. Kok. tähtää ”rahat rikkaille” päämäärään, sd ”valoa & iloa”, rkp – kielellisten etuoikeuksien säilyttämiseen, ps. siihen, että Suomi olisi turvallinen paikka suomalaisille, kepu – en tiedä?
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan ymmärrän Linkolan turhautumisen demokratiaan, onhan se kamalan hidas ja tehoton. Mutta se on sitä niin hyvässä kuin pahassakin, eikä mikään takaa että valtaan pääsevä diktaattori olisi luonnonsuojelija niin kuin Linkola toivoi. Ei tälläkään hetkellä valtaa pitävistä diktaattoreista tai puolidiktaattoreista kukaan luonnosta piittaa.
Populismista Linkolaa ei ainakaan voi moittia. Olen lukenut häneltä ainakin teokset Unelmat paremmasta maailmasta, Johdatus 1990-luvun ajatteluun ja Voisiko elämä voittaa. Ensin mainittu on paras, sen jälkeen kyyti on yhä kylmempää. Linkola tosiaan taisi olla posthumanisti ennen kuin koko käsitteestä akateemisessa maailmassa oli mitään kuultukaan. Sanoisin Linkolan ajattelua myös nostalgiaksi ja romantiikaksi. Populismiin kuuluu kai ennen kaikkea se, että haetaan helppoja ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin ja kansaan menevää tyyliä. Ei Linkola ketään mielistele niin kuin Ohukainen ja Paksukainen. Muistan kun Linkola ehdotti suomalaisten tappamista vesijohtoveden myrkyttämisellä, koska näillä leveysasteilla eläminen on ekologisesti mielipuolista, ihmisen ei olisi koskaan pitänyt sieltä Afrikan sarvesta lähteä. Muistan sen yhteyden missä tuo oli, Linkolaa ja Rosa Liksomia haastateltiin BBC:ssä (Liksomista vasta tykkäänkin, se vasta osaakin kirjoittaa kuin piru ja miten ihanan mustaa sen huumori onkaan, tuossa haastattelussa se sanoi, että on hyvä, että suomalaiset ryyppäävät niin paljon, he olisivat paljon ahdistuneempia, jos eivät olisi koko ajan kännissä). Muistan, miten pöyristyneitä monet olivat, että mitä nyt taas maailmalla meistä oikein ajatellaan. Minä ajattelin, että jos joku tolkun britti tuon jutun kuuli, niin se otti hatun päästä.
Halla-ahohan aloittaisi ihmiskunnan harvennushakkuut sieltä Afrikan sarvesta. Hän mielistelee valkoista roskaväkeä. Linkola ei mielistellyt ketään. Joskus tuntuu siltä häntä lukiessa, että hän ihan oikeasti rakastaa enemmän puita, lintuja ja kaloja kuin ihmisiä. En voi sanoa, että hän ihan väärässä olisi. ”On monta viisasta miestä, mutta ei toisaalta yhtään hullua puuta”, kuten Haavikko sanoi. Linkolan kärjistykset ja musta huumori ovat jotain niin hurjaa, että useimmilta menee yli. Ja poliitikolle tuollainen lausahdus olisi poliittinen itsemurha. Kaipa kaikissa oikeissa poliitikoissa on vähän populistia. Minun kavereissani on sekä kirjailijoita että poliitikkoja, ja vähän kärjistäen voisi sana, että kirjallisuusihmiset näyttävät arvostavan Linkolaa enemmän kuin poliitikot. ”Politiikassa heiluisin minäkin, jos en heiluisi kirjallisuudessa. Näissä molemmissa olen aloittelija, sillä en ole syntymävälkky, en kirjallinen Mozart.” (Arja Tiainen)
Ilmoita asiaton viesti
Joskus tuntuu siltä häntä lukiessa, että hän ihan oikeasti rakastaa enemmän puita, lintuja ja kaloja kuin ihmisiä.
Vastuun mukaisesti ajatellen… suhtautumistapa on tasapainoisempi kuin mitä ajatellaan.
Enemmän ehdotukset voi nähdä trollauksena, jonka tarkoitus on laittaa miettimään, miten asioita on hyvä järjestellä.
Väestömäärä ja kaiken tallaantuminen alle, on vain näkyvin osa epäjärjestystä.
Kun joskus kuulin kirjan nimestä: Voisiko elämä voittaa…
Ajattelin Linkolaa hassuksi, koska ihminenhän on luonnon luoma. Siten välitön ajatukseni kirjan otsikosta, oli outo, hänen itsensä ilmaisemana.
Todellisuudessa, ihminen laittaa resurssinsa ja saadut (perintö erilaisena) mukaan, ja vähän turhankin pienen perusteella, jos nimittäin ajattelee sitä jatkumoa, jolla vaivalla ja ajallisella uurastuksella, laitettavaksi sijoitettavat resurssit (valmiudet..) ovat syntyneen.
Aivan omanlaisensa vinkkeli, jota kautta selittyy moni turbulenttinen tilanne. En lähde edes arvailemaan, seurattavasta avaruudesta, joka paitsi että voi toteutua, pyrkii totumaan voimisesta ja mahdollisesta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä veli, vihreät on hylännyt Linkolan ekofasismin. Sen sijaan siitä ovat innostuneet hiukan yllättävät tahot kuten fasismin kanssa flirttaileva hämäläisesseisti Timo Hännikäinen. ”Linkolaa on aina arvostettu kansallismielisten keskuudessa”, Hännikäinen sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa 28.5.2021. ”Se on varmaan ihan ymmärrettävää, vaikka Linkola ei ollut itse varsinaisesti nationalisti. Hän ei nähnyt kansallisvaltiolla arvoa sinänsä.” Hännikäinen päätoimittaa verkkolehti Sarastusta. Hän tuntee paljon perussuomalaisia, mutta hänestä on ”vähän rasittavaa”, että osa perussuomalaisten kannattajista kiistää ilmastonmuutoksen.
Ilmoita asiaton viesti
Pentti Linkola oli Suomen tunnetuimpia ja kiistellyimpiä toisinajattelijoita. Ennen kuolemaansa hän antoi haastattelun verkkojulkaisuun kulttuuritoimitus.fi, jossa hän sanoi näin:
”Minä en enää jaksa edes seurata näitä koronajuttuja. Auttaa se jotain, mutta ilmastonmuutos ja lajikato ovat ylivoimaisesti mittavampia asioita. Nyt ihminen kiihtyy, kun sen taloutta uhataan, ei maapallon takia”, Linkola sanoi ilmeisesti puhelinhaastatteluna tehdyssä jutussa. Linkola ei nähnyt toivoa. Miten yllättävää. Pessimisti ei pety, mutta ankeaa hänen elämänsä on.
Jotkut kaverini pitävät Linkolaa Halla-ahon oppi-isänä. En ymmärrä heitä. Ei Halla-ahoa huoli luonnosta motivoi, vaan silkka rasismi. Linkola kirjoittaa vaarallisen hyvin, ja Halla-aho epäilemättä osaa lainata Linkolaa niin kuin Hitler Nietzscheä ja Räsänen Raamattua. Halla-aho ei osaa kirjoittaa. Linkola osasi. Linkola oli romantikko ja esseisti.
Suomessa vihreät sai alkunsa Koijärvi-liikkeestä, ja niitä varhaisia vihreitä opuksia, joita minäkin luin, oli Soininvaaran ja Linkolan Kirjeitä Linkolan ohjelmasta. Linkolan lause vei mukanaan kuin koski, mutta tarkemmin luettuna oli pakko myöntää, että kyllä Soininvaara näistä kahdesta se fiksumpi on.
Ilmoita asiaton viesti
… ”Minä en enää jaksa edes seurata näitä koronajuttuja. Auttaa se jotain, mutta ilmastonmuutos ja lajikato ovat ylivoimaisesti mittavampia asioita. Nyt ihminen kiihtyy, kun sen taloutta uhataan, ei maapallon takia” …
Ei yllätä.
HA voi olla tosiaan johdannaistarinaa, kuten kerrontaasi voisi tiiivistää.
Johdannaiset ja irrallisuudet, ovat helposti vaarallisia.
Tuon takia perintö-osuudet ovat käytännössä yhtä vaaraa tarjoavia. Miksi näin… vaatisi analyysiä, koska ongelmakohtaa ei osata arvella tutkimisen arvoiseksi.
… https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalle-paloheimo/vesa-puttosen-huoli-suomen-taloudesta-ja-vertaaminen-ruotsiin/#comment-4005459 …
Ilmoita asiaton viesti
Menin itsekkin tuohon halpaan, mistä Linkola ei nähtävästi toipunut koskaan.
Ajattelin suoraan ihmisen tyyppikäynnin perusteella jotain hämärää, joka on osoitus ihmisen tyypillisestä toimitavasta.
Ihminen voi olla ja ilmetä kuten Linkola on ajatellut, ja moni muukin… mutta ihmisenä olemisen vaikutuksista, parempi ajatella vähän erittelevämmin, ainakin jossain vaiheessa.
Huono koplaus Linkolalta, tosin aika tyypillistä jatkuvan kuumakalleilun tilasta kertovaa. Painopistettä tosiaan omasta mielestään tärkeämmissä,… mikä saa Linkolasta ajattelemaan lapsenmielisinä.
Osasi … mutta erityisesti tuutata. Tähänkin voi erikoistua, tosin on huonompiakin kohtia, joihin paneutua tällä otteella. Toisaalta, vastareaktioita seuraa helposti, ja ne vie, ellei demokraattisempi toimijakokonaisuus ole käsittelmässä asiaa, tavan julkisyksipuolisuuden lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä herjat, että vihreät olisivat naseja koska Linkola on viime vuosituhannella sanonut jotain, ovat todella väsyneitä. Vai ruvetaanko keskustelemaan Halla-ahon vanhoista kirjoituksista? Millainen meriitti presidentille olisi Tehtaanpuiston homon ampumisella fantasiointi?
Ilmoita asiaton viesti
Erona kuitenkin se, että Halla-aho on edelleen Persuissa keskeinen vaikuttaja, kun taas Linkola ja Vihreät rp. ajautuivat heti alkuunsa eri linjoille.
Ilmoita asiaton viesti
Koska olet kiinnostunut historiasta, sinun kannattaisi lukea Sari Aallon kirja Vihreän puolueen vaiheista. Turun kokouksessa 200-300 osanottajasta 10 ilmottautui Linkolan linjalle.
Luultavasti hekään eivät ole enää Vihreiden jäseniä, kuten ei Linkolakaan.
Silloin kun sinä olit Perussuomalaisten puoluesihteeri ja varakansanedustaja, niin puolueesi jatkuvasti jankutti, ettei se ole rasistininen.
Vanha kansanviisaus toteaa, ei savua ilman tulta.
Mitä tulee natseihin, niin silloin kun olit
Perussuomalaisten puoluesihteeri, mutta et enää varakansanedustaja, niin puolueesi ministeri joutui eroamaan virastaan, koska häntä epäiltiin natsisympatioista.
Varmaankin aivan syyttä suotta.))))
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun sinä olit Perussuomalaisten puoluesihteeri ja varakansanedustaja, niin puolueesi jatkuvasti jankutti, ettei se ole rasistininen.
Entä jos tulkinta voisi relevantisti olla tätä, ja vaihtoehtoisemmat vähemmän todellisuutta kuvaavia?
Mieleen tulee taas se ihmisten osaaminen ja kyky, puolustaa itseään, siis vajelähtöisesti. Ei ole jatkoasettumiset usein hääviä, mikä on ongelmaa, jo ihan yleisenkin sekoilemisriskin kannalta.
Puolustus kun vertailuperusteista, ja vertailupohjaksi kun asettuu vastavaikuttajat (välittömyyden mukaisesti helpoin)… reagoivat tähän koplaukseen hyvästä syystä äksysti.
Vaikka alkuun olisi osattu sanoa jotain aitoa ja osuvan todellista vaikuttimista, aika nopeasti voi odottaa sen mahdollisuusikkunan sulkeutumista, kun julkiseen relevanttiuteen on kiire ryhtyä vastaamaan.
Yhteys tekee kaltaisekseen, tuumisi Darwin, jos olisi osannut soveltaa löydäksiään reaalitilanteisiin paremmin, ja uskonut oppinsa syvemmän tason kautta.
Perusfysiikkaa ei turhaan sanota vastakohdaksi solmun- ja sotkunrakentamistaipumuksille:
https://www.youtube.com/watch?v=mQ_x92CGaKY&t=1081s (Michio Kaku)
Ilmoita asiaton viesti
”Vanha kansanviisaus toteaa, ei savua ilman tulta.”
No jos noin on, niin esim. Vihreät ovat natseja ja juutalaisvastaisia ja liki ikävämpiäkin asioita (suuri osa vasemmistostakin) monien syiden takia (viimeksi kai käytännössä Hamasin tukemisen takia vaikka peittelesivät sitä miten). Kai se uskottava on, noin kun sanoit. Ei savua ilman tulta. Näillä tyyleillä voi pelata miten vain, ja vain se joka saa suuremman suosion loppupeleissä on (olevinaan) oikeassa. Tuttua historiasta loputtomiin. Melko tylsää ( toki hirveää myös ).
Ilmoita asiaton viesti
Mietin, että kuinka moni Linkolan aikainen Vihreä on pettynyt puolueen muuttumiseen ja vaihtanut Persuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Purra ja Halla-aho ovat äänestäneet vihreitä…
Ilmoita asiaton viesti
Heille oli ilmeisesti kova paikka se että vihreät ei lähtenyt flirttailemaan fasismin kanssa. Jari-Pekka Vuorela kommentoi 31.5.2021 blogiani fiksusti:
”Harmillisesti Veltto Virtasen ja Pentti Linkolan ’ajattelu’ eteni samoja latuja sen jälkeenkin kun Linkola Virtasta äänesti. Velttohan heittäytyi persuksi ihan virallisesti. En halua johtaa ketjua sivuraiteelle, mutta mikäli nämä myöhemmät vaiheet eivät ole turkulaisille tuttuja, näin meillä Tampereella:
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000007404618.html”
Ilmoita asiaton viesti
Persut vaikuttavat aito-keskustalaisen suuntaiselta.
Aiemmin menty tosiaan ääripäillä. Tätä lienee esim Obama. Mikähän olisi lista, esim Suomessa.
Samaa keskustaa edustaa varmaan Trump, ja vaikka on mitä on, sanoo ehkä tämän takia asetelmista sen, mitä on, korrektiudesta välittämättä.
Millä tavalla irtiottoja korrektiudesta tehdään… kaikenlaista voi tähän liittää, vaikka reaalisesti mentäisiin potentiaalisimmalla valinnalla, joka julkisperusteisesti ottaen vaikuttavinta, ts aikaansa nähden effektisintä.
Jos muun kautta ei tavoita todellisuutta, kuin kyseenalaistapausten… surulliselta tämä epäsuora toimi-ulkoistus vaikuttaa.
Koko systeemi on samalla tuota kuvaava. On tietoa, on tutkimusta… mutta asiaa tuntevammat, ja tuntumassa paremmin olevat, eivät puikoissa. Tässä on oma viisautensa, tai omat puolensa.
Tarkastelukulma ja suhteutus, voi auttaa sietämään sitä kyseenalaisuutta, joka helposti näkyy päällimmäisenä. Jos tästä viritellään koko maailmaa… menee jotain tosiaan pieleen, ja myös todellisuutta koskien.
Julkisvälineen käyttö on aina vaarallista. Toisaalta, siitä ei voida oikein olla pois. Pahiskuvallisuus on merkittävintä, niin Venäjällä kuin muualla, ts pahiskuvallisuuden käyttö, julkisuuden kautta peluutettuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Linkolan kansallissosialismin palvonta paalutti vihreiden poliittista alkua Turussa vuonna 1985”
Se, että Linkola puhui tuossa tilaisuudessa ei johda siihen, että vihreillä olisi tekemistä kansallissosialismin kanssa.
Voisit perustella väitteesi paremmin.
Linkola heitettiin ulos/lähti liikkeestä melko pian.
Ilmoita asiaton viesti
Väkivalta on aliarvostettu ongelmanratkaisukeino.
Vihje: ei ole Linkolan lausuma.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla se nettikirjoittelija joka on nyt presidenttiehdokkaana, vihapuhemies Jussi.
Persuissahan noita keskinäisiä erimielisyyksiä ratkotaan lyömällä vasaralla päähän. Onko Katajan murhaa yrittänyttä saatu vieläkään kiinni?
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin epäilen, että Linkolan fasismi olisi selvinnyt Luukkaselle vasta kirjamessujen jälkeen. Jaksaisi alkaa vihreitä puolustelemaan mutta kuten kommenteissa todettu, ”Linkolan linja” ei mitenkään saanut tuulta alleen eikä ollut vihreissä valtavirtaa. Linkola suhtautui hyvin nuivasti vihreisiin.
Minä en ole koskaan ymmärtänyt Linkolan ihailua. Suomessa häneen on suhtauduttu jotenkin suurena ajattelijana ja ekofasismiinsa lähinnä merkityksettömänä sivujuonteena joka ei haittaa, kun kirjoituksistaan ja puheistaan kirsikanpoimitaan vain ne hovikelpoiset kohdat. Kun Linkola haastattelussa toivoo teollisuusjohtajia murhattavan, joku kulmakarva värähtää millin ja sitten jatketaan toisiin asioihin.
Vihreissä on paljon kritisoitavaa, ja ennen kaikkea se miten toimintansa on ympäristöä, luontoa ja ilmastoa tuhoavaa siinä kun puheet ovat ihan päinvastaista. Mutta linkolalainen fasismi ei siihen kuulu.
Alkuaikojen aktivismia arvostan, silloin mentiin suolle ja metsiin ja toimittiin, pantiin itsensä likoon. Se porukka todennäköisesti olisi nykypäivänä kytkemässä itseään maansiirtokoneisiin tuulivoimalatyömailla. Ero ei voi voisi olla suurempi kuin mitä se on nykypäivän ylimielisiin citykaneihin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Linkolan ajattelu on biologiselta julmuudeltaan aukototon. Ihminen on siinä vain yksi luonnon selviytyjä tai kuoleva niin kuin muutkin biologiset oliot.
Sitten tullaan siihen ihmisen tuholaisuuteen hävittää luonnosta sukupuuttooon sellaisia luonnon omia bakteeri- virussuodattimia, jotka estäisivät tautien leviämistä luonnon keinoin.
Miten tämä taas liittyy vihreiden politiikkaan ? Paitsi rahaan, jolla luontoa nyhdetään omiin taskuihimme yli se kestokyvyn.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihminen on siinä vain yksi luonnon selviytyjä tai kuoleva niin kuin muutkin biologiset oliot.”
No oikeastaan Linkola haluaisi just ihmislajin kuolevan, tai ainakin valtaosan siitä ja ennen kaikkea ne haitalliset yksilöt kuten yritysjohtajat. Itseään tuo ei koskenut, koska katsoi olevansa muiden yläpuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Linkolaa oleellisesti ottaen kuvaa ajattelijuus. Enemmän on ajattelijuuteen reaktioissaan joutunut suuntautumaan (kuten hapuilevasti käytäntöönkin).
Äijä sanojensa mukaisesti käytännön tumpelo jonkin verran, ts ei kovin kyvykäs peukku.
Perusasetelmaan on ollut kyvykäs heräämään, lähtemättömästi. En sen arvoinen, vaikka yleisesti ei tule tunnustetuksi. Toimintaa tämä ei tosiaan estä laajana, päinvastoin.
Tällaiset ovat enemmän Linkolan perus-positiota kuvaavia.
Ei ole tullut tarvetta ajatella toisin, tosin voihan lisämatskua ottaa huomioon, jahka ilmenee.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ennenkin sanonut ja sanon yhä, että hälytyskellona Linkola toimi, mutta tulipalon sammuttamisen jättäisin muiden tehtäväksi. Unelmat paremmasta maailmasta – ne meitä kaikkia kuljettavat niin kuin tuuli pientä epätoivoista venettä, jonka jokainen satama on pettymys.
Ilmoita asiaton viesti
Sama on tullut mieleen, ja tuosta myös julkisesti samalla tapaa kertonut.
Linkolasta oppii kuitenkin enemmän, ja johtuu siitä, että voi tällä tavoin olla tekemässä selkoa enemmän, ts on erilaista valmiutta arvioida heppua, joka arviointinsa ansaitsee.
Voisin tällä pohjalla viitata H-Ahrendt:n mainitsemaan ideaan, johon viittaa Viva Activa, jota tosin en kykenevä tulkitsemaan siten, kuin mitä sisällöltään on.
Sen voin arvella todeksi, että Linkolassa vaikka ei tiivisty oleellisimmillaan ajattelevuus, tai vaikka se on korkeaa tasoa (kestävyys-suunta, ts hakeminen), ei kuitenkaan oleellisin häneen liitettävä.
Linkola toimi varsin kokonaisvaltaisella tavalla sen haasteen äärellä, mihin Harari viittaa, politiikan ja kulkemisen vaikeutena, ja automaattisen esteellisenä.
L-tapaus oli tosiaan paitsi ajatteleva, myös toimiva, ja tosiaan pyrki tässä henkilökohtaiseen tasoon, yleiseen, jne. Käytännön sosiologiakaan ei ole kaukana, enemmän päinvastoin. Sama ekonomisuudesta, mitä siihen kokonaishakuisempana ja tolkullisena tulee.
Otti varmaan ns ähkyt, kuten varmaan se Nietze, mutta kohdassa, jossa se on pikkasen sen arvoistakin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vihreillä olisi päätäntävalta ja ”kyky” niin poistaisivat hiilidioksiidin ilmaa pilaamasta ja samalla aiheuttaisivat glopaalin nälänhädän jolla toteuttaisivat Linkolan haaveen vähentää ihmisiä pallolta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se kiistämätön tosiasia, että vihreillä ja natseilla on paljon yhteistä, muutakin kuin pyrkimys heistä eriävien mielipiteiden sensurointiin ja kieltämiseen (esim, jokin aika sitten yritys erotuttaa tiettyjä toimittajia, jotka asettuivat vihreätä agendaa vastaan, onneksi kuitenkin kuivui kokoon).Jospa Linkola oli tutustunut Saksan vihreän puolueen alkuaikojen nokkahahmojen ajatteluun, siellähän oli mukana liikkeeseen liityneitä entisiä merkittäviä natseja, ehkä heidän ajatukse elähdyttivät Linkolaa. Ja olihan luonnonsuojelukin tavallaan natsien aloittamaa,eikös se ollut ensimmäinen luonnonsuojelualue Euroopassa natsien perustama, Ja olihan Itse Adolf Hitlerkin kasvissyöjä,varmaan harvinaista tuohon aikaan.Että semmsta porukkaa nämä virheät.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli vielä mieleen se, että Perussuomalaiset ovat moneen kertaan vedonneet siihen, ettei vanhoihin puheisiin ja kirjoituksiin enää puututtaisi, mutta se taisi koskea vain perussuomalaisten kirjoituksia.
Perussuomalaiset ratsastavat vaikka vainajille, jos he uskovat hyötyvänsä siitä, esimerkkeinä vaikkapa yli sata vuotta sitten kuollut Freudenthal ja nyt Linkola.
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan epätoivoiselta se tuntuu. Annoin joskus Luukkaselle liikanimen Sisyfos, koska tajusin oitis, että Luukkasen yritys tehdä Purrasta pääministeri on mahdoton. Nyt vuoren huipulle kieritettävä kivi, joka aina lipeää näpeistä ennen huippua, on nimeltään Jussi presidentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä Linkola oli vihreästä liikkeestä:
https://www.youtube.com/watch?v=ZANPsjFQb68
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen pätkä monessa mielessä. Siellä taitaa olla toimittajana Vapaavuoron ahkera kirjallisuusbloggari Jorma Melleri, jota en kyllä olisi blogin kasvokuvasta tunnistanut.
Ilmoita asiaton viesti
Mellerin blogit ovat kyllä Vapaavuoron parasta antia. Muutenkin Vapaavuoron ilmapiiri on jotenkin avarampi ja sivistyneempi kuin Puheenvuoron rähinä ja kitinä.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen sun jutut keräsivät tykkäyksiä kuin käspäspaperi. Nyt vain kolme.
Ilmoita asiaton viesti
Joo…jotenkin on mennyt alaspäin. Ainoastaan 25 000 klikkausta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä enemmän kiinnostusta herättäisi jos kirjoittaisit jostain mistä tiedät. Esim. Hankamäen pamfletti Totuus kiihottaa ja miten sen filosofia näkyy Halla-ahon ajattelussa.
Ilmoita asiaton viesti
26 000
Ilmoita asiaton viesti