Ehdotuksia Putinille: sotatila, Shoigulle potkut, mobilisaatio ja aggressiivisempi sota Ukrainassa
Sodan hämärä – “fog of war” – vaikeuttaa merkittävästi Ukrainan sodan seuraamista. Mielenkiintoisimmat ja vaikeimmat lähteet ovat nykyään sosiaalisessa mediassa, twitter-tileillä ja vuodetuissa dokumenteissa.
Bloomberg uutisoi juuri äskettäin vuodosta, jonka mukaan Venäjän turvallisuuspalveluiden jäsenet ovat ehdottaneet Putinille puolustusministeri Shoigun eroa, sotatilalain julistamista ja yleistä mobilisaatiota. Tällä reseptillä olisi mahdollista käynnistää aggressiivisempi sota Ukrainassa ja lyödä lännen tukema vihollinen. Näyttää siltä, että Wagnerin sotajohtajan Prigožin-putschilla oli seurauksensa. (https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-20/putin-turns-to-ruble-and-ballot-to-shore-up-shaken-authority). Vuoto näyttää olevan mahdollisesti autenttinen.
Se mihin Putin ryhtyy on vielä epävarmaa. Mihin tämä ehdotettu politiikka veisi? Ensiksi, Putinin pitää korjata oma vahingoittunut imagonsa. Se sai pahan iskun kesäkuussa ja Venäjällä elokuun lomakaudella keskustellaan siitä, että Putin ei ole entisensä (Путин уже не тот). Ruplan arvoa yritetään puolustaa hampaat irvessä sillä sen romahtaminen veisi vuoden 1998 tapaiseen kriisiin. Toiseksi, sodan häviäminen merkitsisi poliittisen järjestelmän muutosta. Venäjä kestää kaiken muun paitsi hallitsijan epäonnistumisen. Tsaari ei voi epäonnistua tai hänestä tulee entinen tsaari. Ensi vuonna ovat presidentinvaalit ja talouden on oltava jossain kunnossa. Tietysti: vaaleja tullaan peukaloimaan enemmän kuin ikinä.
Suomen kannalta Venäjä näyttää aloittaneen uhkaavan kampanjan mutta kyse on vielä tässä vaiheessa sanoista ja kaikenlaisista sirkustempuista. Ei teoista. Venäjälle merkitsee eniten tässä vaiheessa se miten Suomi etenee poliittisen USA:n ja Suomen välisen sopimuksen kanssa. Tuleeko tukikohtia, aseita, ja ennen kaikkea: tuleeko Suomen maaperään ydinaseita? Odotetaan.
Mikä on Suomen kansallinen etu? Venäjän poliittisessa härdellissä ei näytä olevan tahoa, joka kykenisi nyt puhumaan sen omalla äänellä. Poliittiset rengit ja aggressiiviset tahot yrittävät näyttää lojaalisuuttaan mutta kuka on se taho, joka selviää tästä kesästä? Sotatilan ja ydinaseiden käytön puolustajat näyttävät olevan saamassa jonkinlaista auktoriteettia. Itänaapurissa näyttää olevan vallalla pahanlaatuinen ”Der Untergang” prosessi, jota seuraa sen mediassa politiikanteon sumu ja epävarmuus. Miten tässä puhutaan järkeä?
Siinäpä riittää pohtimista.
Ukrainan sodan pitkittymisen suurin syy on se että Läansi ei aluksi reagoinut eikä ole edelleenkään reagoinut niin että se ottaisi aloitteen.
Sota on eskaloitunut sitä mukaan kuin Venäjä ei ole menestynyt ja tulee eskaloitumaan edelleen jos Länsi ei ota aloitetta. Venäjä ottaa yhä järeämpiä aseita käyttöönsä.
Aloite tarkoittaa että Lännen on miehitettävä Ukrainan vapaaa osa välittömnästi ja tällä tavalla ilmoittaa Venäjälle että raja on saavutettu.
Tuo nykinen uhittelu Puolalle ja Suomelle mm. on sitä klassista taktiikkaa: Kun kotona menee huonosti, haetaan siihen syyllistä ulkoa. Lopulta voi tulla tilanne että pitää käynnistää sota jotain muutakin ulkoista voimaa kuin Ukrainaa kohtaan ja se voisi hyvin olla Suomi. Venäjän hallinto ei voi perääntyä syytöksissään esim. Suomea kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Aloite tarkoittaa että lännen on miehitettävä Ukrainan vapaa osa välittömästi ja tällä tavalla ilmoittaa Venäjälle että raja on saavutettu.”
Tässä esityksessä on kaksi heikkoa kohtaa.
1) vapaan osan miehittäminen välittömästi jäädyttäisi konfliktin nykyisille jalansijoilleen, mikä tarkoittaisi Venäjän muodollista voittoa. Onhan se valloittanut tuntuvan osan Ukrainan pinta-alaa.
2) Ukraina tuskin kaipaa ulkopuolisia miehittäjiä taisteluaan jo toista vuotta miehitystä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olet tässä jäädyttämisessä oikeassa, osittain.
Miehitys kertoisi kuitenkin Venäjäle selkokielellä missä mennään.
Onko Venäjä valmis ”päättymättömään” sotaan Ukrainassa?
Heidän täytyy ymmärtää että talous ei kestä kun vastassa on länsimaiden taloudet.
Kiina on tietenkin epävarma kortti mutta uskoisin Kiinankin siirtyvänn enemmän länsimaiden leiriin.
He tarvitsevat markkinoita tuotteilleen. Markkninat ovat välttämättömiä koska kiinalaiset ovat jo ehtineet tottua jonkinmoiseen elintasoon ja massatyöttömyys siellä voisi aiheuttaa mitä tahansa.
Ukrainalta loppuvat omat resurssit vähä vähältä. Sekä myös miehet. Nyt lasketaan jo kai että kaatuneita on 100 000.
Lisäksi heidän infransa tuhotaan mikä vaikeuttaa entisestään sodankäyntiä. Ruoan tuotanto vaikeutuu samoin teollisuustuotanto ja ennen muuta aseteollisuus. Tehdas tehtaan jälkeen.
Jos vapaa osa maasta on länsimaidenn miehittämä, se pysäyttää venäläisten etenemispyrkimykset koska suursodan uhka tulee liian suureksi.
Nythän Venäjä on laskenut, ja aivan oikein, Lännen haluttomuuden varaan.
Apu Ukrainalle on muutettava niin että Venäjästä tulee altavastaaja.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä taho miehittäisi Ukrainan länsiosan?
Venäläisessä mediassa on jo pitkään väitetty, että Puola aikoo liittää Ukrainan läntiset alueet ja Unkari ja Romania suurin piirtein loput.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen, länsimaiden.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että Nato lähettäisi joukkojaan Ukrainaa miehittämään? Lännessä ei oikein muita joukkoja ole.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Paitsi että Natollahan tässä nyt ei varsinaisesti mitään ”joukkoja” ole. Naton jäsenmailla toki tietysti yhteensä likipitäen 3.500.000.
Eikä niitäkään olla tässä mihinkään Ukrainaan lähettämässä, joten en ihan ole kärryillä mistä täällä Puheenvuorossa nykyään aina välillä puhutaan…
Ilmoita asiaton viesti
Pyydetään Israelilita väliintuloa miehittämään Ukrainan itäosat
NATOsta ulkopuolisena maana Israel muodostaisi tähän Putinin ”tarivitseman suojapuskurin” Lännen uhkaa vastaan. Ottaen vielä huomioon juutalaisväestön merkityksen niin Ukrainassa kuin Venäjälläkin (minkä johdosta Israel haluaa pysyä konfliktissä neutraalina) niin Ukrainasta saattaisi löytyä jopa myönnytystä itäisten osien alueluovutksiin mikäli alueen uudelleen rakennus lankeiaisi Israelin vstuulle. – Palestiinalaiskysymykselläkään ei Donbassissa olisi vaikutusta joten alueen talouskin tulisi saatettua kuntoon pikaisesti…
Ilmoita asiaton viesti
Muuten ihan kiva ja innovatiivinen idea, mutta ei ne lähe.
Ilmoita asiaton viesti