Elä Sanna selitä!

Eräs Suomen armeijan kouluttajien hyvistä perusneuvoista elämää varten oli lyhyt: ”älä selitä”.

Esimiehet viljelivät sitä sopivissa tilanteissa ja sen ohjeen viisaus pätee vieläkin. Se annettiin monesti koko joukolle ja joskus minullekin. Nuori mies on altis selittämään mutta kovassa paikassa ei voi turvautua selitykseen – vihollinen ei niitä kuuntele.

Esimerkkejä: kenttäradiota ei kannata jättää 30 asteen pakkasessa & sissitoimintaa harjoitellessa teltan oven viereen tai kaminan viereen vaan johonkin lämpimään. Samoin: piipun suojaksi kannattaa laittaa kuminauhalla pikkuinen minigrip-pussi – niin talvella kuin kesällä. Ei tule kosteutta tai likaa. Mutta siihenkään ei pidä luottaa liikaa vaan piippu/lukko on aina tarkastettava ja se pitää puhdistaa ja voidella usein ettäs huolellisesti.

Selittelyn mestarit – Kiuru ja Sanna

Armeijan ajat tulivat mieleen kun katselin äimistyneen syväpöyristyneenä selityksiä siitä miksi vaalit piti siirtää vaikka koronatartuntojen määrä on nyt suhteellisen pieni.

THL:n ”laskelmien mukaan” tartuntoja pitäisi nyt olla peräti 11 000 tartuntaa päivässä.

Ei ole.

No nyt mietitään miksi.

Merkillisin seli-seli oli tässä: mallintajat olivat lomalla eikä vapaapäivien loppumista haluttu odottaa tai soittaa lomaileville laskijoille.

Iltasanomat kertoo, että ”Kuntavaalien siirtoon vaikuttanut kauhuskenaario oli kiireessä tehty raaka laskelma – ministeriössä ei osattu kysyä sen todennäköisyyttä” (https://www.is.fi/politiikka/art-2000007925118.html).

”Mallintajat olivat lomalla” (!!!??)

Selitys on surullisen huvittava. Eikö kukaan todella osaa laskea? Useimmat meistä katsoivat niitä graafeja ja päätyivät siihen, että vuonna 2022 meillä olisi näiden mukaan yli 7 miljardia tartuntaa. Jokainen laskutaitoinen ymmärsi, että nämä laskelmat olivat järjettömiä. Eihän missään tosimaailmassa eksponentiaalisen kasvu jatku ikuisuuteen ja sen yli!

Jopa ”pieni vihreä mies” Osmo Soininvaara vastusti tätä laskelmaa ja piti sitä ”viivontinmiesten” kalkyylinä. (https://www.soininvaara.fi/2021/03/07/kunnallisvaalien-siirto-perustui-vaarin-ymmarrettyihin-lukuihin/)

Selittelyn takana on todellisuus – keskustan vaalitappion pelko

Seli-seli-selin takaa paljastuu lopulta se todellinen syy. Perussuomalaisten kannatus oli niin kovaa, että piti tehdä jotain.

Epäilen henkilökohtaisesti, että kysymyksessä oli hallituksen nuorisokaartiavustajien neropatti idea: ”hei, lykätään vaaleja ja sillai syödään persujen kannatusta ja haetaan lisää ehdokkaita”.

Kokeneemmat poliitikot ostivat tämän selityksen ja kantavat nyt vastuun tästä nuorekkaan railakkaasta avustaja-ideasta.

Näyttää siltä, että tämän teinistis-vuosisataisnerokkaan & heuristisen kalkyylin takana ei ollut pienintäkään huolta ihmisten terveydestä.

Gallupit kertovat, että temppu ei onnistunut. PS:n vaalikannatus kasvaa korkoa korolle. Edessä ovat kesävaalit, jossa perussuomalaisten ehkä miltei 25% vaalivoitto murskaa seli-seli-selitykset. Tempun takia kesän jälkeen joka 4. meistä on perussuomalainen ja kepu sinnittelee takiaispuolueena.

Opetus medialle – elekee hyvä ihme enää ostako mitä vain! Olkaa journalisteja!

Mitä me tästä opimme?

Ensiksi, selitykset eivät auta. Vastuu on kannettava. Pöystin on tehtävä johtopäätökset. Ei voi olla laillisuutta valvova yli viranomainen ja sekaantua päivänpolitiikkaan tahi hallituksen tiedotukseen taikka lainlaadintaan. Pöysti ei ole saanut asemaansa vaaleilla. Eroa heti!

Toiseksi, Kiuru-Marinin hallituksen on kannettava vastuunsa eduskunnalle valehtelusta ja kansan harhauttamisesta. Heidän on erottava.

Vielä kerran toverit Kiuru ja Marin –älkää selittäkö!

Ei kannata selittää kun eväät on syöty, appelsiinit on ahmittu, irtokarkit on popsittu ja lastenjuhlat on pidetty. Kuten yhteiseurooppalaisessa kulttuuriperinteessä on vanhastaan todettu: mauri on tehtävänsä tehnyt, mauri saa mennä.

Kolmanneksi median pitäisi oppia journalismia ja toimittajien pitäisi joka aamu lukea aamuhartautena journalistin ohjeet. Miksei se heti huomauttanut, että nämä kalkyylit eivät toimi? Miksi meillä on niin paljon näitä petterssoneja-nurmia-karvaloita ja niin vähän haapaloita-virtasia-ristamäkiä? Siellä läntisessä vapaassa maailmassa media ei heti riemumielin ja haluisana osta hallituksen selityksiä vaan testaa ne ja pohtii niitä. Ottakaa niistä oppia, pois sieltä ”pjonjang-journalismin” syövereistä ja harjoittakaa vähemmän itsesensuuria!

Minulla on itselläni oma ajankohtais-haastatteluohjelma ”Dosentti”.

Kyseessä on mieluisa harrastus. Siis vain harrastus mutta siitä huolimatta ohjelman tekeminen on nostanut minulle henkilökohtaisesti kunnioitusta niitä journalisteja kohtaan, jotka tekevät tinkimättä työnsä journalismin ohjeiden mukaisesti.

Eivät puudeleina tai politrukkeina.

Respektii teille!!!

+18
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu