Ensi talven lämmitys: a) ruholämmitys b) hyppynarut – hiki haisee, balalaikka ei soi…

Tieteellisen ajattelun prinsiippien mukaan ilmiöitä selittävien tekijöiden määrän tulee olla mahdollisimman vähäinen.

Todennäköisin selitys on se, joka on yksinkertaisin.

Mietin tätä prinsiippiä tänä aamulla kun pohdin lyijykynä kädessä tulevan talven lämmitysratkaisuja.

Jos ja kun Venäjän kaasu, sähkö ja öljy jäävät pois, on ensi talvesta tulossa todella tukala.

Miten lämmitetään suuret kaupungit? Mistä saadaan lämmintä vettä?

Me olemme poliittisista syistä rajanneet turvelämmityksen ratkaisujen ulkopuolelle. Meillä on Helsingissä maailman puhtaimmat hiilivoimalat mutta siellä ei saa polttaa hiiltä.

Eli kysymys kuuluu: miten soija-cafe-lattea litkivä puna-viher nuoriso lämpeää ensi talvena?

Kuinka käy suloisen elokapinan kun lämpöä ei ole? Paleltuuko se? Jähmettyykö nuorisomme parhaan osan kankku hankeen?

Jäätyykö luokkataistelu Kruunuhaan ja Merihaan eliittiviher-kortteleihin ihan itsestään? Pakastuuko Teivo Teivaisen ja Heikki Patomäen terävä vasemmistokritiikki ennen aikojaan? Jähmettyykö intellektuaalinen vastarintamme ihan ”oulaksi”?

Onneksi näin ei tarvitse käydä. Tässä vaihtoehdot.

  1. Ruholämmitys

”Ruholämmitys” on Suomen energiaomavaraisuusratkaisujen kannalta se todennäköisin vaihtoehto. Se on yksinkertaisin ja helpoin tie selvitä ensi talvesta. Samalla se on myös kaikkein ekologisin vaihtoehto. Siinä voi olla pieniä ongelmia mutta säästän ne pikku miinukset loppuun.

Ruholämmitys tarkoittaa sitä, että ainoa lämmönlähde tulee ihmisten omista ruumiista. Keskustalla on tästä kokemusta – onhan ruholämmitys ollut vuosisatojen aikana navettaympäristön tärkein lämmöntuotannon keino. Lehmän ruhot lämmittävät kovasti. Samoin myös ihmisten.

On selvää, että tätä metodia sovelletaan erityisesti virastoihin ja kotitalouksiin. Niiden lämpötila säädetään 15 asteeseen. Kotona voi olla vielä kylmempää. Ehkä 12-13 astetta. Lämpimän veden asteen säädetään sen mukaan terveellisen karaisevaan 16 asteeseen.

Vaihtoehto ”Ruholämmitys” on poliittisesti se paras vaihtoehto. Sillä on hallituksen kovan ääriytimen – ”kepu-vihreä akselin” täysi hyväksyntä. Keskustan Annikka Saarikko on antanut tästä jo varoituksen (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/annika-saarikko-hs-ssa-jokaisen-suomalaisen-on-varauduttava-tinkimaan-elintasostaan/8381902).

Hallituksen voimaministerin mukaan ajat entiset ei koskaan enää palaa.

Kuten Annikka on todennut, ensi talvena kurjuutta tullaan kauhomaan oikein kepun mitalla.

Lakko-oikeus murretaan ja ihmisten tarpeisiin tehdään muutoksia.

Niitä vähennetään.

”…suuria polttoaine- tai tuloveronkevennyksiä ei olisi luvassa, kuten ei myöskään reippaita palkankorotuksia hoitajille ja muille julkisen sektorin työntekijöille…”

Vihreät ovat jo hyväksyneet tämä ”ruholämmityslinjan” itsestäänselvänä vaihtoehtona.

Liikenteen määrää on laskettava, kuljetusten hintoja nostettava, maanviljelyksen määrää on pienennettävä, ihmisten kulutusta on rajoitettava.

Lyhyesti – vihreät kurjistaa ja keskusta komppaa. (https://www.uusisuomi.fi/uutiset/hallitus-sopi-ilmastotoimien-vahvistamisesta-ministeri-emma-kari-olemme-polulla-kohti-hiilineutraalia-suomea/4bb950ec-8ea4-467c-8ea2-49e3f9d2c05b).

Mallia on kokeiltu jo aikaisemmin Romaniassa; diktaattori Nicolae Ceaușescun aikana. Ei kovin hyvällä menestyksellä.

Pienet miinukset: ihmisten vastustuskyky kaikille flunssille, koronalle tai bakteereille laskee alhaisessa lämpötilassa. Mieliala laskee, ahdistaa, hiki haisee kainalossa ja naapurin pesemätön odour voi pilata päivän. Kuinka käy toimistotyön tuottavuuden kun nenään tunkevat intiimit hajut ovat kuin keskiajalta?

Plussat: on tultava lähemmäksi toista ihmistä. Parran kasvu kiihtyy. Ruskean rasvan määrä kasvaa. Yökghurtti maistuu paremmalta. Kauralese tekee kauppansa. Idut maistuvat. Kallion henkinen elämä kukoistaa ja vihreä siirtymä lähenee.

Virastotyössä voidaan kokeilla ns. ”ihmishampurilais” metodia, joka tarkoittaa sitä, että 3-4 henkilö (villapaidat päällä) on mahdollisimman lähellä toisiaan. Näin syntyy yksikkö, joka vähentää lämmönhukkaa. Siinä voi syntyä myös romanttisia suhteita, mikäli hien pistävä tuoksu ei vie lempeitä tunteita poies…

  1. Kiinalaiset hyppynarut

Hallitus ostaa noin miljoona kiinalaista hyppynarua.

Tässä metodissa turvaudutaan siihen, että ihminen tuottaa kylmässä olotilassa itse oman lämpönsä.

Eli ruvetaan hyppimään pakkasessa. Se lämmittää.

Miinukset: se on suhteellisen halpa mutta epävarma tapa tuottaa lämpöä. Plussat: hyppynarujen käyttäminen nostaa kansanterveyttä, vähentää ylipainoa ja saa mielen iloiseksi. Sopii hyvin ihmisille, joilla on kimmoisuutta ja ei ole nivelongelmia.

Poliittisesti se sopisi parhaiten sosiaalidemokraateille. Ongelmana on vain se, että he lopettavat hyppimisen joka päivä klo 15.45. ja aloittavat sen uudelleen liukuvan työajan mukaan 8.15 – 10.14. Siinä välissä on aika, jonka lämpötalousratkaisua pitäisi pohtia? Mitä sanoo ay-liike? Hyväksytäänkö kotihyppely? Pitääkö siitä maksaa 300% lisät – ja kenelle? Mistä saadaa ”hyppelyvaltuutetut”? Entäs nilkkavaivojen ombudsmannit? Perustetaanko lisää virastoja? Se auttaisi.

  1. Turvelämmitys

Tämä vaihtoehto on se poliittisesti vaarallisin ja epätodennäköisin. Koska IPCC ja Greetta.

Sen hyvät puolet ovat siinä, että turve on kotimainen tuote. Kyse on uusiutuvasta energiasta. Ongelmana on vain se, että 5.12.2000 suuri valiokunta äänesti ja arpoi ko. asiasta. Eli tästä tosiasiasta äänestettiin ja lopulta arvottiin. Arpa suosi vihreitä ja keskustaa. Naapurimaissa turve on uusiutuva energialähde mutta meillä ei – kiitos näiden arpajaisten. Kt. GTK 2013, sivu: 35 liite. Se on tehokas, kotimainen ja toimiva tapa lämmittää.

Turpeenpolton päästömaksut voidaan kierrättää takaisin ko. teollisuuteen kuten naapurimaissa tehdään. Ne olisi myös meillä mahdollista palauttaa voimalaitoksille nimikkeellä ”kotimaisen työn tukeminen” kunnes turve saadaan päästökaupan ulkopuolelle. Nyt energian kotimaisuusaste on 30% – turpeen käyttö nostaisi sitä.

Miinukset: turvetta vastustavat ankarasti ministeriön ”erikoisasiantuntijat” ja ”vanhemmat virkamiehet”, joille asiasta on tullut ideologisen oikeaoppisuuden koetinkivin. Nämä ministeriöiden ”ylipapit” ovat kyenneet erilaisilla määräyksillä ja veroilla ahdistamaan tämän suomalaisen teollisuuden alan henkihieveriin. Suomalainen turve on korvattu Venäjältä tulevalla turpeella, risuilla ja sahanpuruilla. Niiden hiilijalanjälki on aivan selvästi pienempi paha. IPCC sanoi niin.

Virkamiehet ovat kyenneet myös menestyksellisesti samaan aikaan tilanteen, jossa turveyrittäjät on pakotettu myymään koneensa.

Ne on myyty Baltiaan – jossa niitä käytetään täydellä höyryllä.

Plussat: turpeen käyttö voisi pitää Suomen lämpimänä. Suihkuveden kuumana. Ja kaupungit asuttuna.

Mutta kuten totesin. Poliittisesti tällaisen vaihtoehdon miettiminen on vaarallista.

Koska IPCC.

Ja Greetta.

Eli ruholämmitys!

Hallitus antaa tarvittavat määräykset hyvin pian.

+6
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu