Fortumgate ja hallitus: Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerintyötään!
Avoin kirje pääministeri Sanna Marinille,
Arvoisa rouva pääministeri,
Tietoonne on varmasti tullut, että valtion vahvassa omistuksessa oleva energiayhtiö Fortum tulee menettämään Venäjälle tehdyt suuret investoinnit (6 miljardia). Kriisin aikana Fortum on jo tukenut Uniperia merkittävästi 8 miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoituksella, joka koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on käyttänyt rahoituksesta jo suurimman osan.
Pahinta on kuitenkin se, että Saksa aikoo uuden energialainsäädäntönsä avulla ns. pääomittaa Uniper-yhtiötä. Saksalla on siihen varaa. Se antaa sille myös ilmeisesti 3 miljardin lainan. Tämä merkitsee mitä ilmeisimmin sitä, että Suomen valtion on tehtävä samoin.
Saatan olla väärässä mutta ilmeisimmin Suomen osuus tullee olemaan ilmeisesti 10 miljardia euroa.
Saksalle tällainen pääomittaminen on pikku juttu.
Pienelle Suomelle ei ole. Meillä on jo historiaa äärettömän typeristä ja vastuuttomista kaupoista Saksan kanssa (ns.
UMTS-kauppa). Se tapahtuuko nyt Suomen taloushistorian massiivisin tappio tulee jäämään historiankirjoihin – Teidän hallituksenne notooriseksi saavutukseksi.
Näin tavallisena veronmaksajana toivon Teidän nyt toimivan hetken pääministerinä ja ryhtyvän seuraaviin toimiin:
- Selvittämään mitä Suomen valtio aikoo Fortumin tärkeänä omistajana tehdä
- Selvittämään sen miten ylipäätään Venäjän energiamarkkinoille mentiin vuosina 2007-2008 – kuka on vastuussa tästä? Esimerkiksi mikä rooli oli ns. kaasuputkikonsulteilla tässä päätöksessä? Pitääkö asia antaa syyttäjälaitoksen tutkittavaksi?
- Selvittämään sen miten syyskuussa 2017 tehtiin traaginen päätös Uniperin ostamisesta – kuka on vastuussa tästä? Samoin sen pitäisikö Suomen valtion turvautua samaan keinoon kuin aikoinaan säästöpankkien kanssa ts. siirtää asia syyttäjälle?
- Kertomaan eduskunnalle suoraan ja selvästi mitä hallitus aikoo tehdä asian suhteen? Mistä hallitus aikoo hankkia rahat Fortumin pääomittamiseen ts. tukemiseen?
Kunnioittavasti
Arto Luukkanen – tavallinen veronmaksaja
”Se tapahtuuko nyt Suomen taloushistorian massiivisin tappio tulee jäämään historiankirjoihin – Teidän hallituksenne notooriseksi saavutukseksi.”
Hallituksella ei ole tässä kyllä mitään osaa, eikä arpaa, mutta Luukkasen älyllisellä akrobatialla toki kaikki taipuu hallituksen syyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä syyllisiä tarvitse juuri nyt etsiä. Sen voi tehdä myöhemmin jos tarve vaatii.
Nyt pitäisi pm neuvotella paras mahdollinen ratkaisu Suomen veronmaksajan kannalta eikä viettää kesälomaa. Huonoin skenaario että Uniperin ostosta 7 mrd ja Fortumin lainoitukset ja takaukset 8 mrd tulevat veronmaksajan maksettavaksi (51 % omistaa valtio).
Jos tästä ei päästä sopimukseen voi potti kasvaa tuostakin. Uniper tekee 30-40 milj.euroa/pvä tappiota. Vuoden loppuun mennessä se olisi 10 mrd.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei kuulu enää pääministerille. Sanna sanoi tekevänsä pääministerin virasta itsensä näköisen ja itselleen sopivan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämä asia kuulukaan pääministerille, sen luulisi Leppälahdenkin tietävän.
Ilmoita asiaton viesti
Joku toinen henkilö voisi tehdä virasta taas itselleen sopivan, jolloin asia kuuluisi pääministerille. Sanna saa tehdä kuitenkin sellaista pääministerin työtä kuin haluaa. Tällaista logiikkaa ainakin Sanna suosii.
Ennen oli toisin. Pääministerin oli tehtävä kaikki mitä kansan etu vaati vaikka ei aina tykkäisi henk.koht.
Ilmoita asiaton viesti
”Ennen oli toisin. Pääministerin oli tehtävä kaikki mitä kansan etu vaati vaikka ei aina tykkäisi henk.koht.”
Onneksi aika on muuttunut tuosta, minä en ainakaan tuollaista kaipaa. Fortumin hommat on ollut ihan levällään jo vuosia, aivan turha yrittää Marinin piikkiin laittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, levällään on eikä Sanna ole ollut Fortumin johtoryhmässä. Suomea tässä nyt joku voisi kuitenkin yrittää suojella näiltä virheiltä.
Kennedy sanoi virkaan tullessaan: ”- Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä teidän puolestanne – kysykää mitä te voitte tehdä maanne puolesta.” Sinä ja Sanna ette tällaista siis kaipaa.
Jotain on mennyt kasvatuksessa pieleen nykynuorten kohdalla kun itsekkyys syrjäyttää tällaista ajattelua. Koululaitoksella on tähän varmaan osansa.
Ilmoita asiaton viesti
Olin nuori 13v sitten (28v raja kai on), mutta juu. Kasvatuksessa on mennyt pieleen kun ei kaipaa ”vahvoja johtajia”, siis päällepäsmäreitä jotka sanelee ja julistaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tässä vahvoja johtajia kaivata, vaan pääministeriä hommiin ja rahoja”
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerille kuuluu imagon rakentaminen ja myönteinen julkisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ei omistajanohjaukseen liittyvät asiat, ei edes tällaisessa kriisitilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on kymmeniä miljardeja ja sehän ei kuulu valtion johdolle vai kuuluuko.Siis kyseessä on kymmeniä miljardeja.
Ilmoita asiaton viesti
Ja esitellä vaatetustaan lehdistölle kuin mannekiini ikään. Ja menestys mallimaailmassa on taattu kun pääministerin virasta ponnistaa. Suomen etua se ei kuitenkaan aja yhtään.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun 10 mrd veronmaksajille tulevasta laskusta, luulisi pm kiinnostavan.
Kommentoijat täällä kertovat mikä kuuluu pm ja mikä ei. Juuri sama meininki kuin julkisen puolen työntekijöillä. Ketjuvartinen lapio Sannalle mihin nojata
Ilmoita asiaton viesti
Omistajanohjaukseen on ihan oma ministeri ja mitä mediasta tietoja tihkunut on kyllä yhteyksiä pidellyt. Tuppuraisesta voi olla montaa mieltä, mutta siitä ei että tämä olisi pääministerin vastuulla. Fortumin nykyisen ja entisen johdon vastuulla tämä on, vauhtisokeutta on ollut eikä maariskejä ole otettu ollenkaan huomioon. Uniperin ostoa kritisoin jo ennen sen menemistä maaliin ja valitettavasti olin siinäkin oikeassa, vaikka nyt maakaasu EU:n ”siunauksen” saikin.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuppuraisesta voi olla montaa mieltä, mutta siitä ei että tämä olisi pääministerin vastuulla.”
Tässä ei nyt tarvita ”duunarivastuu” ajattelua vaan korkein johto pelastamaan mitä pelastettavissa on. Siinä ei tarvita ministeriä, joka osaa Saksan kieltä ja kuuluu kakkosketjuun,jos siihenkään.
Ilmoita asiaton viesti
En itsekään Tuppuraista nimittäisi minkään sortin ministereiksi, mutta näillä sitä nyt mennään. Tuppuraista on myös aivan turha tästä aiheesta syyttää, vaikka monesta muusta onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kuitenkin hävittähankinnan suuruinen rahamäärä veronmaksajien rahoja kyseessä. Olisiko pm syytä puuttua asiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Noh, kerropa miten itse puuttuisit? Olet kai seurannut, että virkamiehet ja ministerit käyvät koko ajan taustalla keskustelua, en minä ainakaan muuta keksi. Toki jos taikakeinoja löytyy, pistähän tulemaan ja lähetä ministeri Tuppuraiselle myös.
Ilmoita asiaton viesti
Marinilta suora yhteydenotto Saksan liittokanslerille. Sitä kautta lähdetään purkamaan asiaa. Virkamiehet neuvottelevat vasta sitten kun raamit sopimukselle on saatu aikaan.
Taitaa olla tämä ainainen duunariajattelu valloillaan Suomessa. Mitään ei osata tehdä oma-alotteisesti. Marinillakin olisi ollut hyvä olla jotakin muuta työkokemusta kuin kaupan kassa.
Ilmoita asiaton viesti
LÖL, minä en todellakaan tuollaista halua, ministerit hoitakoot oman pestinsä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yksityisyrittäjä hoitaisi bisneksiään samaan tapaan kuin hallitus, loppuisi ne hyvin lyhyeen.
Helppoa näyttää olevan valtion taloudenpito. Rahaa tulee seinästä.
Ilmoita asiaton viesti
Johan on argumentit. 😀 Sinä siis kaipaat että PM (hallituspohjasta riippumatta) alkaa päällepäsmäröimään? Minä en, todellakaan sellaista halua/kaipaa takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on isoista summista kyse, voisi sanoa hätätapaus.
Nyt jos koskaan tarvittaisiin johtajaa.
Mitää virkaa tuollaisella pm on, joka ei pidä suomalaisten puolta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään. Tällainen pääministerivirka voitaisiin lakkauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei kuulu pääministerin tehtäviin, minä en kaipaa että valtionyhtiöitä alkaa pääministerit käskemään oli pestissä kuka tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöä. Kun on kyse isoista valtioiden välisistä asioista, valtioiden johtajat toimivat. Kun Natoon mentiin toimittiin Niinistön johdolla, ei puolustusministeri Kaikkosen. Nyt on kyse Suomen valtion budjettia heiluttavista asioista ja Suomen ja Saksan suhteisiin vaikuttavista asioista, joita on kyettävä hoitamaan korkeimmalla tasolla, jotta askelmerkit selviävät ja Suomen etua parhaiten valvotaan.
Voi sitä muutenkin ajatella mutta aika vastuutonta se on…Nykyään näyttää yleistyvän halu valtaan mutta ei tiedetä mitä sillä pitäisi tehdä. Helpoimmalla pääsee kun leimaa kriitikot boomereiksi
Ilmoita asiaton viesti
Minä halveksun tuollaista yhteen henkilöön linkittyvää johtomallia valtiossa, et saa minua sitä kannattamaan vaikka kuinka jankutat boomer.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerin tehtäviin kuuluu suomalaisten etujen ajaminen. Silloin kun omistaja ohjausministeri ei saa mitään aikaan, pitää esimiehen ryhtyä ajamaan asiaa.
Mielenkiintoista kun punavihreitä ei huoleta veronmaksajina mitä heidän rahoilleen tehdään. Aletaan aina puolustamaan nykyhallitusta ja tonkimaan menneitä kuka on syyllinen.
Kohta Fortumista tehdään lypsylehmä (veronmaksajat) Saksalle, jossa eu:n elvytyspaketti on pientä.
https://www.hs.fi/talous/art-2000008935978.html
Ilmoita asiaton viesti
Kannatta muistella kuka sen lypsylehmän loi?
Nyt on helppo arvostella nykyistä hallitusta, kun paskat on jo housuissa. Kannattaa katsoa hieman kauemmaksi asioita ja päätöksen tekoa. Fortumin johto on tietenkin vastuussa kaupoista. Pitäiskö, kuitenkin kysyä, onko sen aikaiset poliitikot, millään tapaa päätöksistä vastuussa, kun puhutaan Suomen valtion osake-enemmistö johtoisesta yhtiöstä?
Uniper SE on suuri saksalainen, julkisesti noteerattu energiayhtiö. Yhtiö on perustettu vuonna 2016, kun E.ON SE-energiayhtiön toimintoja jaettiin osiin. Uniperin kotipaikka on Düsseldorf. Yhtiön osake noteerataan Frankfurtin pörssissä (Deutsche Börse)
Suomalainen energiayhtiö Fortum osti E.ON:in vajaiden 47 prosentin omistusosuuden Uniper-yhtiöstä noin 3,76 miljardilla eurolla.[6][7] Tammikuussa 2018 ( Wikipedia)
https://valtioneuvosto.fi/tietoa/historiaa/hallitukset-ja-ministerit/raportti/-/r/m1/74
Ilmoita asiaton viesti
Lue ensimmäinen kommenttini, jossa totesin, ettei nyt kannata lähteä etsimään syyllisiä, vaan pelastaa se mitä on pelastettavissa-
Teuvo Ahjokannas #3700823 9.7.2022 9:27.
Ilmoita asiaton viesti
Eli, on oikein että lomalla olevaa pääministeriä kyykytetään ja aikaisemmat päätöksen tekijät pääsevät kuin koira veräjästä.
Sinä esimerkiksi nostat PM vastuun esiin monta kertaa miksi? Tiesit varmaan hänen olevan lomalla, vai etkö tiennyt. Olisin ymmärtänyt paremmin, jos viestiäsi ei olisi henkilöity, vaan vaikka esitetty PM tuuraajan tehtävä on!
Minusta on tervettä se näköala ettei kaikkea lakaista hätäisesti maton alle.
Uudet päättäjät valitaan kohta Eduskuntaan.
Totta kai, nyt ensisijainen tehtävä on pelastaa se mikä pelstettavissa on.
Jos pääministeri on lomalla ( hänellä on lomantuuraajat nimetty), pitäisikö lomat keskeyttää ja kutsua hätätila hallituksen ja Eduskunnan kokous koolle?
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun on suomineito on hädässä, luulisi korkein johto ottavan langat käsiin. Kesälomat ovat todella ontuva selitys tässä tilanteessa. Niitä voi siirtää tarvittaessa (yksityisyrittäjällä ei niitä edes ole). Ymmärrän kyllä, että nuori pm menee mieluummin Ruisrokkiin nahkatakissa ja -bootseissa kuin neuvottelemaan liittokanslerin kanssa. Kyse on ammatinvalinnasta. Pm pitää olla 24/7 käytettävissä.
Aikaisemmat päätöksentekijät voidaan vetää hirteen myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko oikeasti et ymmärrä ”Pm pitää olla 24/7 käytettävissä.” Pääministerihän on käytettävissä koko loman ajan.
Häntä tuuraa eri ministerit vuorollaan.
Eli olisit valmis purkamaan kesäloman, pääministeriltä, hallitukselta ja ylintä valtaa pitävältä Eduskunnalta tässä kohdin.
Muistitko laksea kustannukset tälle toiminnalle?
Yksityisyrittäjällä on mahdollisuus lomiin jos pystyy järjestämään asiat niin, että se järjestyy. Kun itse olin yrittäjänä pidin kesällä viikon tai kaksi lomaa, se oli vain järjestelykysymys ja delegointi kysymys.
Kerrankin meillä on sellainen pääministeri, joka uskaltaa poiketa kaavoista.
Hänen vapaa-aika ei kuulu sinulle, eikä minulle.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli olisit valmis purkamaan kesäloman, pääministeriltä, hallitukselta ja ylintä valtaa pitävältä Eduskunnalta tässä kohdin.”
Hallitusta ei kokonaisuudessa voi lähettää Saksaan neuvottelemaan. Sinne pitää laittaa pääministeri, eikä ”Suomi ensin ajattelu on vahingollista”-ministeri
”Muistitko laksea kustannukset tälle toiminnalle?”
Pm loman keskeytyksellekö?
”Kerrankin meillä on sellainen pääministeri, joka uskaltaa poiketa kaavoista. Hänen vapaa-aika ei kuulu sinulle, eikä minulle.”
Kerrankin meillä on sellainen pääministeri, jota ei kiinnosta suomen veronmaksajat. Hänen työ- ja vapaa-aikansa kuuluu suomen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa poliitikot ovat sosialisoimassa Uniperin omistukseensa. Eikö juuri siihen omien poliitikkojemme tulisi puuttua?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkaan ottaen, mallisi mukaan pitää kysyä että mitkä tehtävät kuuluvat pääministerille kun joka alueelle on oma ”vastuuministeri”?
Vai onko niinb että ruisrock ym. vastaavat bileet ovat pääministerin pääasiallinen tehtävä?
Ilmoita asiaton viesti
Onko Jockekin tuon linjan miehiä ettei ymmärrä kuin Luukkasen mielipiteitä.
Tietääkseni pääministeri on lomalla ja loman ajaksi hänelle on valittu ”tuuraajat”
Minusta on hyvin halpamaista nostaa ja verrata pääministerin ruisrock vierailua omalla loma (vapaa-ajallaan)
Mutta tuo linja näyttää olevan juuri yhden puolueen linja, koska siellä ei tarvitse käyttää omia aivoja tai järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Vastasitko kommenttiini vai joihinkin omiin kuvitelmiisi?
Tässä yritetään kovasti poistaa pääministeriltä vastuuta hallituksen toimista siirtämällä vastuu nk. vastuuministereille. Tiedät varmastikin että hallituksessa ei kukaan nk. vastuuministeri päätä yhtään mitään. Vastuuministerin asia on valmistella ja tuoda asia hallituksen käsiteltäväksi ja sen jälkeen hallitus päättää mitä thdään. Viime kädessä, ja hyvin usein äänestämällä.
Pääministerin vastuu on aina se suurin ja ratkaisevin.
Täällä haukutaan milloin mitäkin pääministeriä alkaen vaikkapa Boris Johnsonista siitä että hän tekee sitä ja tätä. Nyt sitten ei sovikaan asettaa pääministeriä vastuuseen hallituksen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Logiikka ei oikein toimi.
Mitä pääministerin ”lomailuun” tulee niin pääminisyterin virka ei ole 8-16 ja viisipäiväinen viikko sekä lain määrittelemät kesä- ym. -lomat. Pääministerin virka on, tarvittaessa, 24/7 ympäri vuoden jos tilanne sitä vaatii.
Pääministeri joka oikeasti kantaa huolta kansakunnan tilasta, jättää roskarokit ym. sivuun ja hoitaa tehtäviään maan parhaaksi.
Nuo ”tuuraajat” on valittu hoitamaan enemmän tai vähemm’än juoksevia asioita, ei kansakunnan kohtalon asioita.
Nyt on tilanne se, ja tämä on ennustus, pm tulee jossain vaiheessa vetoamaan siihen että hän oli lomalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut viikonloppuna yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin kaasujätti Uniperin tilanteen vuoksi, pääministerin esikunnasta kerrotaan.
Esikunnan mukaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) hoitaa asiaa aktiivisesti ja keskustelee Saksan kollegoidensa kanssa. Lisäksi keskusteluita on käyty laajasti virkatasolla…
…Ministeri Tuppurainen lähtee torstaina Saksaan neuvottelemaan Uniperin pelastuspaketista.”
https://yle.fi/uutiset/3-12533881
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut viikonloppuna yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin”
Ruisrokin teltasta vissiin soitti. Kuka tuohon uutiseen uskoo, Ylen demarikaarti?
Ilmoita asiaton viesti
Marin kävi Ruisrockissa lauantaina, joten ehti vielä sunnuntaina soitella vaikka Scholtzille, ja ilmeisesti ainakin IS, Mtv, Kaleva ja Hämeen sanomat uutiseen uskoivat kun myös uutisoivat Marinin olleen yhteydessä Scholtziin viikonloppuna.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla sama tietolähde kaikilla medioilla, valtiollinen Yle. Onko sinulla ensi käden tietoa, ettei sunnuntaikin mennyt Marinilta viihteen merkeissä?
Ilmoita asiaton viesti
Uutisen lähde on STT, ja Mtv julkaisi sen jo aikaisemmin kuin Yle, Suomi-areenan puheenjohtajakeskustelun aikana. Ei minulla ole ensi käden tietoa Marinin tekemisistä, onko sinulla?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ainakaan minua uutisointi vakuuttanut. Ilmoitettiin vähän niinkuin sivulauseen omaisesti. Olisi ollut uskottavampaa, jos pm tai edes hänen esikuntansa olisi tullut naamatusten televisioon kertomaan tuon yhteydenoton Saksan liittokansleriin.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä sitä on miettimistä, mihin vastasin. Tuuraaja hoitaa kesäloman aikana pääministerin pestiä. On tarvittaessa yhteydessä pääministeriin. Yleensä on asioita joita hoidetaan täydellä teholla, sen enempää siitä julkaisematta. Nyt kuitenkin annettiin julkisuuteen tieto että asia on hoidossa. Sinun ennustukset on sinun ennustuksia. Marini on joutunut sodan jälkeen kaikkein pahimpaan aikaan hoitamaan pestiään ja hoitanut todella hyvin. Tottakai se joitakin ärsyttää, kun hän ei jää tuollaisen alarvoisen populismin verkkoihin kiinni. Ei ihan täyden kympin pääministeri, mutta 9,5 ansaitsee toiminnoistaan. Minut itseni ainakin yllätti hänen toimintansa ja sehän on myrkkyä PS porukoille. Eli ei kannata jakaa tuoimioita etukäteen saataa jäädä luu käteen 😉
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ollaan lomilla, kuin ellun kanat – vastuutyöt jäävät Eduskunnan tyhjille tuoleille (orsille).
Fortumin ja Uniperin tilanne on siinä määrin hälyttävä, että hallituksen olisi oltava valveilla enemmän, kuin koronan alkuaikoina.
Nyt on isompi hätä. Vladimir lyö tahtia, ruplat tanssivat ’ripaskaa’ ja eurot pelaavat venäläistä rulettia!
Ilmoita asiaton viesti
Myös Fortumin tekemän Fennovoima-sijoituksen taustat pitäisi nyt vihdoinkin tuoda julki.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum osti Sipilältä Chempolis Oy:n 6,4milj e:lla. Firma oli konkurssikypsä laatikkofirma eli arvoton. Myynnin jälkeen Sipilä jätti omistajaohjausministerin salkun ja alkoi keskittyä pm:n tehtäviin. Firman omisti Sipilän lähipiiri. Asia on jätetty tutkimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin niitä kaikkia julkistetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa omistaa puolet Fortumista. Nyt kansan omaisuutta on sössitty 10 tai 20 miljardia vastuuttomilla päätöksillä. Luvut ovat valtavia. Säästöpankkimiehet ovat hiekkalaatikko sarjassa Fortumilaisiin verrattuna ja raastupaan joutuivat. Täytyy muistaa myös, että Säästöpankkimiehet saivat päätöksistään vain tavallisen kuukausipalkan. Fortumin miehet ruhtinaaliset, useiden miljoonien boonukset muutamien miljoonien vuosiansioiden päälle. He ovat siis junailleet itselleen henkilökohtaista etua näistä tuhoisista päätöksistä. Kaikki tämä kansan tappioksi! Selitykseksi ei kelpaa, ettei kukaan tiennyt Putlerin hulluudesta. 2014 lähtien Putler on käynyt hyökkäys- ja valloitussotaa naapurinsa kanssa. Miljoonien palkkaa ja boonuksia nostavat heput ovat taatusti lukeneet ainakin lehdestä mitä Putlerin Venäjä on tekemässä. Tämä ei ole haitannut tahtia. Oma henkilökohtainen etu on mennyt täysin nähtävissä olleiden riskien edelle ja tässä tulos. Kansan omaisuutta on tuhottu rajusti!
Ilmoita asiaton viesti
No mutta Tuppurainen sanoi kertoneensa saksalaisille, ettei Suomen veronmaksajille saa tulla maksettavaa tästä sekoilusta. Ei siis hädänpäivää.
Ilmoita asiaton viesti
Jep! Tuppuraisen sanaan voimme aina luottaa!
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi meillä on Tuppurainen!!!?
Ilmoita asiaton viesti
Heh, heh!
Tuppurainen komentelee ja uskoo ministerinvaltaansa!
Olisiko jo korkea aika saada merkittäville ministeripaikoille oikeita asiantuntijoita, eikä poliittisin perustein valittuja ’kielineroja’!
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Sipilä ja Harkimo, heillä on laskupäät kunnossa. Berneri ei taida enää muilta kiireiltä ennättää…
Ilmoita asiaton viesti
..ja topakasti vielä jalkaa polkien..
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi tapaus sattui erittäin taitavan omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen ministerikaudella. Hänelle on kerääntynyt laaja kokemus energia-alalta. Hän myi Nevel Oy:n ranskalaisille. Me emme enää turvetta tarvitse, oli kaupan perustelu.
Tytti puhuu ”fliessend Deutsch” eli sujuvaa Saksaa. Tästä ei nyt kuitenkaan ole apua. Taidosta tulkita sopimustekstiä sen sijaan olisi. Tätä kykyä ei ole Tytti Tuppuraisella, mutta ei ole myöskään Sannalla. Vaatetus ja some ovat Sannan touhuja. Niissä hän on suhteellisen hyvä. Kaikki on suhteellista.
En usko lainkaan, että politiikoilla on nyt suurtakaan käyttöä. Pilvilinnojen rakentelua on usko suomalaiseen politiikkaan, pois lukien Nato-politiikka..
Saksalaiset juristit tarkastavat, keskustelevat ja kinaavat, miten joka ainoa sopimuksessa oleva lause saadaan väännetyksi hyödyksi Saksan valtiolle. Suomen harmiksi he ovat tässä taitavia. Taitavampia kuin me. Saksalaiset tekevät sopimuksia syystä, että niistä pystytään katsomaan, mitkä ovat pelin säännöt.
Suomalaiset poliitikot odottavat pelonsekaisin tuntein valtioneuvostossa, mitä tuleman pitää. Vaalit ovat ovella. Laskeeko kannatus? Hirveä murhe. Miten tässä käy? Laskeeko se ja paljonko? On avustajista hyötyä? Nyt on hätä hallituksessa, paitsi ruotsalaisilla. He istuvat seuraavassakin hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta kokemuksesta tiedän, että saksalaiset osaavat juridiikan aina, kun on kyse rahasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin on. He eivät maksa mitään vapaaehtoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli pankkikriisin päätekijät 1990-luvulla olisi pantu todelliseen edesvastuuseen, niin tuskin näitä ”Fortum-seikkailuja” olisi päässyt syntymään ”itäisillä mailla.” Olisi saatu varoittavia esimerkkejä.
Kympin uutisista sai eilen illalla kuulla ja nähdä, että Uniper tuottaa tappiota miljoona euroa tunnissa. Kaasun hinta on noussut seitsenkertaiseksi ja Uniper myy sitä paljon halvempaan hintaan sidotuilla pitkäaikaissopimuksilla kuluttajille. Nyt pelätään sitä, että itänaapuri laittaa koko kaasuputken kiinni huoltoseisokin jälkeen.
Tässä on saanut jo vuosia kuunnella poliitikkojen papukaijamaista höpinää ”Valtio ei voi puuttua pörssiyhtiön toimintaan.” Vakiovastaus siitä huolimatta, että valtio omistaa yli puolet yhtiöstä (50,8 %).
”Historian havinaa” vuodelta 2005 (linkki aukeaa hitaasti):
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=PTK+97/2005+skt+puh+111
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kaikki sataa niin Putlerin laariin! Putler laittaa Fortumin kuilun partaalle vastalahjaksi meille Härmäläisille Natoon liittyen. Kalliin tuntuinen lahja mutta silti Nato Yes! Tämän seurauksena Fortum tulee vaihtamaan Venäjän liiketoimet Hanhikiven monttuun. Väliraha on 3 ruplaa ja 4 kopeekkaa Fortumin hyväksi. Aivan loistava diili jälleen kerran! En ole huomannut mitä kuuluu sille 2/3 osan vesivoiman omistukselle Venäjän Karjalasta, jotka kuuluivat Fortumin diiliin Hanhikiveen liittyen. Hyvää ilmeisesti kun ei ole mitään kuulunut!
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti Kremlissä hurrataan energiakiristyksillään onnistumistaan. Siksi Putin voi huoletta todeta, että eipä Venäjää huoleta Suomen ja Ruotsin Natoon liittyminen, vaikka toisin alun perin määräilikin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppurainen vakuutti eilen, että Fortum tuottaa kolmasosan meidän käyttämästämme sähköstä. Aika vahvasti sanottu, kun tuomme siitä neljäsosan ulkomailta. Halusi varmaan Fortumin tärkeyttä korostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2008 Sanna Marin oli 23 vuotias opiskelija ja sivutoiminen kaupan kassa.
Nyt hänen pitäisi korjata Suomen ehdottoman yritysjohtaja eliitin, Fagernäs, Lundmark, Baldauf, aiheuttamat sotkut. Kaikkeen se kaupan kassa joutuukin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten esim pääministeriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyk. pääministerin, ent. sivutoimisen kaupan kassan tarvitse noita virheitä korjat – niitä on nyt kenenkään mahdotonta korjat (nollata), kaikkein vähiten pääministerin.
Mutta nyk pääministerin (ent. kaupan kassan) tulisi laittaa sellaiset henkilöt asialle, jotka osaavat laittaa sellaiset prosessin käyntiin, joissa meille veronmaksajille selvitetään asia ja annetaan tunne, että edes yritetään. Ja totakai päitä olisi saatava vastuuseen – kuka teki mitä häh – ja miksi?
Rahaa palaa ja takkiin tulee, pahasti – mutta jotain tarttis tehdä – edes muodon vuoksi. Niin on miltä näyttää.
Kevennys: Onneksi itse hermostuin kun Fortum sukelsi syvemmälle Venäjän pisneksiin ja tuli outo Hanhikivi sekoilu. Kävi etiäinen ja myin pienen tukun Fortumin osakkeita. Eipä kaduta.
Polittiitinen valvonta petti, jos sitä yleensä onkaan näissä asioissa. Mutta valtio omistaa yli 50% ja ja olisi veviollinen valvomaan sijoituksiaan. Moni piensijoittaja kokeen Soneran aikaisen kohtalon. Noh, ei aivan niin alas taideta sukeltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumiin toiminta Venäjällä on ollut tolkutonta riskinottoa.
Samoin Uniper, joka puoliväkisin vallattiin vastoin sen silloisen johdon kantaa.
Kyllä näiden päätösten tekijöiltä pitäisi saada edes selitys, siitä miksi näin toimittiin.
Ilmoita asiaton viesti
Näin voi käydä elävässä elämässä kun halutaan että pätevyys johonkin virkaan tai toimeen ei ole yhtä tärkeitä asioita kuin sukupuoliasiat. Tätähän meille on poliitikkojen ja median toimesta opetettu jo parikymmentä vuotta ja nyt se alkaa kantaa hedelmää. Yhä useampi laittaa valintatilanteessa etusijalle sukupuolen ja suuntauksen eikä asiaosaamisella ole juuri merkitystä.
Päämisteriksi olisi voitu valita jokupäteväkin mutta kun kolttu ei ollut sopiva.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin. Listalle pitää lisätä vielä Lilius ja Kuula, jotka noita Venäjä-diilejä rakensivat.
Veijareiden piti saada äkkiä ja vaikka riskilläkin pikavoittoja, koska optiot…
Ajetaan me poijaat kyytillä, kyllä valtio kyydin maksaa!
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on omituinen. Hallituksella on omistajaohjausministeri. Kun Juha Sipilä neuvotteli ranskalaisten kanssa, hän teki sen omistajaohjausministerinä eikä pääministerinä.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa kirjoituksesta löytyä myös pilkkuvirhe kun oikein asiaan tarttuu ja kinaa tarpeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin… Otsikko on siis absoluuttisesti päin helvettiä, koska omistajaohjaus ei nyt liity pääministerintyöhön, eikä Marinin pidä omistajaohjausta hoitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tekstistä päätellen on ollut levoton yö!
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksessa kaikki liittyy pääministerityöhön, jos omistajaohjausministerillä ei ole osaamista vastuu siirtyy pääministerille jolla sitä on oltava tai sitten hänen tulee luopua paikastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri on omistajaohjausministerin ”esihenkilö” (tasa-arvo nimitys). Joten siinä mielessä on vastuussa alaistensa tekemisissä.
Nyt olisi hyvä Sannan näyttää kerrankin johtajuutta ja näyttää kuinka arvokkaita ovat suomalaisen veronmaksajan rahat.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela, nyt on niin suurista asioista ja summista kysymys että asiat kuuluvat sekä pääministerille että presidentille.
Tuo sivuraiteelle vienti on puhdasta trollaamista.
Ihan uteliaisuudesta, miten sinun mielestäsi tätä katastrofia tulisi hoitaa? Mitä mieltä olet Luukkasen ajatuksista?
Vai pitääkö kaikki energia hukata tyhjäpäiseen kinaamiseen jotta itse katastrofi hautautuisi muotoseikoista kinaamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ajatuksia Luukkasella on? Syyllisten etsinnän lisäksi vain:
”Selvittämään mitä Suomen valtio aikoo Fortumin tärkeänä omistajana tehdä”… ”Mistä hallitus aikoo hankkia rahat Fortumin pääomittamiseen ts. tukemiseen?”
Tietenkin Tuppurainen tekee omistajaohjausministerinä kaikkensa. Asioista kerrotaan, kun neuvottelutilanne sen sallii.
Ilmoita asiaton viesti
Siis Tuppuraisen puolustuspuheenvuoro on päällimmäinen asia joka tulee näin kuolemanvakavasta asiasta mieleen. Toisaalta, en odottanutkaan mitään järkevää.
Ilmoita asiaton viesti
Luukkasella oli edes nuo itsestäänselvyydet, itse et ole sanonut mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minulla ole Luukkasen tekstiin lisäämistä, hyvä kirjoitus. Tartuinkin tuohon sivuraiteelle viemisen yritykseesi. Siis säälittävään sellaiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Luukkasen otsikko on sivuraide, Luukkasen leipäteksti on itsestäänselvyys, omissa kommenteissasi on puhe vain henkilöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sivuraide siis kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä uniper tapahtumat ja kommentit jne on kuin jostain vuosisadan kummeli sketsistä.
Ei voi muutakuin nauraa.. mut sit jos ajattelee lukuja 15 000 000 000 € kankkulan kaivoon.. nauru välìl yskähtelee ..
Ilmoita asiaton viesti
15 miljardia euroa = 15 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän energiamarkkinoille mentiin vuosina 2007-2008 eli siis Vanhasen II hallituksen aikana ja seuraava päätös saksalaisen Uniperin ostopäätös on tehty myös keskusta-vetoisen hallituksen (Sipilän II hallitus) aikana. Kummallakin edellä mainitulla keskusta-vetoisilla hallituskausilla hallituskumppanina on ollut kokoomus toiseksi suurimpana puolueena.
Eikös keskusta ole ainakin ollut jokseenkin vahvasti ns. kallellaan juuri idän suuntaan, sillä onhan puolueen taholla käytössä vieläkin Suomi-Venäjä seura, joka tekee mitä tekee (tietääköhän kukaan sivullinen tarkkaan tuostakaan, vaikka veronmaksajien rahoilla elellään)? Kokoomukselle taas näyttää käyvän kaikki, kunhan saavat rahaa vietyä maasta ulos ns. pääomasijoittajina. Viis sitten siitä millainen sijoitus on tosi asiallisesti kyseessä. Poliittinen peli näyttäytyy surulliselta taaperrukselta, kun noinkin epävarmaan maahan on sijoitettu mdr-luokan sijoituksia monien valtionyhtiöidenkin toimin.
Mikä on Marinin hallituksen vastuu valtionyhtiöiden noin suurista kaupoista kuin mitä esim. Uniper on Fortumin kohdalla saksalaisesta yhtiöstä?
Melkein naurattaa, kun lukee Fortumin omilla sivuilla mainostuksia siitä kuinka haluavat panostaa hiilineutraaliuteen energian tuotannossa jatkossa ja siihen näyttää olennaisena osana kuuluvan kaasu. Hiphurraa! Juuri kaasu mitä ilmeisimmin on se johon olisikin tullut kiinnittää huomattavasti suurempaa huomiota etenkin epävarman liikekumppanin ominaisuuteen.
Fortum sanoo sivuillaan; ”Haluamme molemmat vähentää merkittävästi energiatuotannon päästöjä. Meille on myös tärkeää, että turvaamme sähkön ja lämmön toimitusvarmuuden ja kohtuulliset energian hinnat.” Niin kaasun toimitusvarmuus kuin energian hinnan kohtuullisuus on todettu ontoksi haaveiluksi. Vastuu täytyy kuulua Uniper-kaupasta sekä Fortumin silloiselle johdolle, että myös hallitukselle, joka mitä ilmeisimmin on antanut luvan tuon yhtiön ostoon.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäystä edelliseen lähinnä siinä miten Fortum on sivuillaan perustellut ilmeisesti Uniper yhtiön ostoa.
Sivulla nimittäin on perusteltu ostoa juurikin kaasun saannilla ja mitä ilmeisimmin siis Venäjältä.
”Uniperin kautta Fortumista on tullut myös kaasuyhtiö, jolla on merkittävä rooli kaasuun perustuvassa joustavassa sähköntuotannossa sekä kaasun toimittajana lämmityksen ja teollisuuden tarpeisiin. Kun hiilen käyttö Euroopassa vähenee, kaasuvoimalamme huolehtivat toimitusvarmuudesta ja sähköjärjestelmän joustavuudesta, mikä puolestaan mahdollistaa aurinko- ja tuulivoiman nopean kasvun.”
Ja edelleen näin perustuen tulevaan vetykehitystuotannon suuntaan; ”Tällä hetkellä Euroopassa käytetään maakaasua noin 70 % enemmän kuin sähköä. Jotta yhteiskunta voisi olla hiilineutraali, tämä kaasu on valtaosin korvattava vedyllä tai muulla puhtaalla kaasulla. Vetytaloudella onkin iso rooli yhteisessä strategiassamme.” Oliko Uniper oston ajankohta liian etupainotteinen kun ei oltu valmiiita läheskään vetytuotannon aloittamiseen? Ilmeisesti tehtiin hätäinen kauppa, jolla ei taida olla sijoitusmielessä tulevaisuutta, ei ainakaan Saksassa, sillä ko. maa pitää kyllä omia puoliaan kaikessa, jota taas maamme päättäjät eivät osaa tai eivät edes halua, kun kyse ei omista vaan veronmaksajien rahoista..
https://www.fortum.fi/tietoa-meista/yhtiomme/fortum-ja-uniper
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli menneisyyden syylisten etsintä merihädässä ei auta yhtään mittään.
Vaan on todellisuuteen uskallettava herätä.
Voisi kuvitella jotta ministereillämme olisi muutakin tekemistä kuin juhlia praideis ja festareilla. Kun laiva uppoamassa
..
Näillä näkymin alkaa ”perskarvat” huurtuu talven kieppeillä pohjolassa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta ..
Ilmoita asiaton viesti
Sanna julisti vähän aikaa sitten että tänä kesänä turvetta nostataan kahden vuoden tarpeen verran. Nyt ”kentältä” kerrotaan että ensi talven tarpeesta on noin 10% nostettu. Tätäkin kautta ensi talvi on erittäin mielenkiintoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö ”ne” enää sitten nosta sitä tänä vuonna?
Ilmoita asiaton viesti
Et ole vissiin kuullut sellaista että turvekoneille on maksettu ”tappo”rahaa ja niitä koneita romutettiin tai myytiin ilmeisesti aika paljon. Eikä kukaan tee miljoonien investointia vuoden tai parin sopimuksella.
Ilmoita asiaton viesti