Fortumgate ja hallitus: Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerintyötään!

Avoin kirje pääministeri Sanna Marinille,

Arvoisa rouva pääministeri,

Tietoonne on varmasti tullut, että valtion vahvassa omistuksessa oleva energiayhtiö Fortum tulee menettämään Venäjälle tehdyt suuret investoinnit (6 miljardia). Kriisin aikana Fortum on jo tukenut Uniperia merkittävästi 8 miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoituksella, joka koostuu osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta. Uniper on käyttänyt rahoituksesta jo suurimman osan.

Pahinta on kuitenkin se, että Saksa aikoo uuden energialainsäädäntönsä avulla ns. pääomittaa Uniper-yhtiötä. Saksalla on siihen varaa. Se antaa sille myös ilmeisesti 3 miljardin lainan. Tämä merkitsee mitä ilmeisimmin sitä, että Suomen valtion on tehtävä samoin.

Saatan olla väärässä mutta ilmeisimmin Suomen osuus tullee olemaan ilmeisesti 10 miljardia euroa.

Saksalle tällainen pääomittaminen on pikku juttu.

Pienelle Suomelle ei ole. Meillä on jo historiaa äärettömän typeristä ja vastuuttomista kaupoista Saksan kanssa (ns.

UMTS-kauppa). Se tapahtuuko nyt Suomen taloushistorian massiivisin tappio tulee jäämään historiankirjoihin – Teidän hallituksenne notooriseksi saavutukseksi.

Näin tavallisena veronmaksajana toivon Teidän nyt toimivan hetken pääministerinä ja ryhtyvän seuraaviin toimiin:

  • Selvittämään mitä Suomen valtio aikoo Fortumin tärkeänä omistajana tehdä
  • Selvittämään sen miten ylipäätään Venäjän energiamarkkinoille mentiin vuosina 2007-2008 – kuka on vastuussa tästä? Esimerkiksi mikä rooli oli ns. kaasuputkikonsulteilla tässä päätöksessä? Pitääkö asia antaa syyttäjälaitoksen tutkittavaksi?
  • Selvittämään sen miten syyskuussa 2017 tehtiin traaginen päätös Uniperin ostamisesta – kuka on vastuussa tästä? Samoin sen pitäisikö Suomen valtion turvautua samaan keinoon kuin aikoinaan säästöpankkien kanssa ts. siirtää asia syyttäjälle?
  • Kertomaan eduskunnalle suoraan ja selvästi mitä hallitus aikoo tehdä asian suhteen? Mistä hallitus aikoo hankkia rahat Fortumin pääomittamiseen ts. tukemiseen?

Kunnioittavasti

Arto Luukkanen – tavallinen veronmaksaja

+20
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu