Hallituksen ”taloustumpelointi” vs. tutkimustieto

Ekonomisti Matti Viren julkaisi tänään 12 teesiä talouden periaatteista. (https://www.suomenperusta.fi/content/uploads/2022/06/Kaksitoista-talouden-periaatetta-Viren-PDF.pdf). Selostan tässä hänen puheenvuoroaan.

Professorin syvälliset huomiot kyseenalaistavat hallituksen talouspoliittisen toiveajattelun perusteellisesti. Suorassa lähetyksessä Viren romutti valtiovarainministeri Annika Saarikon yritykset vyöryttää hintojen nousu ja ostovoiman lasku ulkoisten tekijöiden (ns. putinin-hinnat) kontolle.

Hänen viestinsä oli realistinen: inflaatio on todellisuutta eikä se ole mikään tilapäisilmiö. Euro on halventunut 15% vuoden aikana. Inflaation suurin syy – energianhinnannousu –  ei ole mikään abstraktio vaan siihen voidaan vaikuttaa. Toisin kuin hallitus ajattelee: öljyn tarjonta ei ole laskenut vaan syy on siinä, että joku ottaa – hallituksen tieten – isot katteet itselleen (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/neste-nostaa-kuluvan-vuosineljanneksen-nakymiaan-oljytuotteiden-marginaalit-selvasti-aiempia-odotuksia-parempia).

Lyhyesti: professorin sanainen säilä murskasi Annikka Saarikon selittelyt. Ne ovat illuusioita ja höttöä. Reaalipalkat ovat supistuneet rajusti. Inflaatio siirtää rahaa köyhiltä rikkaille, kansalaisilta valtiolle. Se alkoi paljon ennen Ukrainan sotaa.

Johtopäätös on selvä. Annikka on väärässä ja hän levittää harhaanjohtavaa tietoa taloudesta.

Kyse on ihan kotimaisesta taloustumpeloinnista. Siitä, että tämä hallitus on taloudenpidossaan ollut ”irtokarkkihallitus”, joka on ollut täysin kyvytön hallitsemaan edes omaa lainanottoaan.  Pahinta tässä on ollut se, että Annikka Saarikko ei ole pystynyt edes hahmottamaan Suomen ongelmia ja suomalaisen kuluttajan ahdinkoa. (https://www.suomenuutiset.fi/perusasiaa-matti-virenilta-ja-ville-taviolta-johtuuko-hintojen-raju-nousu-putinista-vai-saarikosta-suora-lahetys-keskiviikkona-klo-9-00/).

Lyhyesti: valtion kassa lihoo bensanhinnasta & sähkönhinnasta. Samaan aikaan kuluttaja kärsii 7% inflaatiosta ts. ylimääräisestä raippaverosta kotitalouksille. Inflaatiosta kärsivät ennen kaikkea köyhät ja keskituloiset…ja syrjäseuduilla asuvat, joiden on matkustettava pitkiä matkoja päästäkseen töihin. Kyse on vaikutukseltaan noin 1000 euron iskusta kotitalouksille. Sitä ei kompensoida tai palkat eivät nouse.

Päinvastoin kuin ministeri Harakka lupasi – rahaa ei tule tilille.

Professori Virenin ratkaisut kotitalouksien rahapulaan

Laitan tähän ekonomisti Virenin vastaukset ongelmiin.

*Kilpailukykyä ei voi parantaa inflaation kautta.

*On torjuttava haihattelut siitä, että jokin itsestään käynnistyvän talouskasvun ihme pelastaa meidät velkaantumisen kasvulta – budjettioletuksilta on mennyt jo nyt pohja pois.

*Energianhintaan (joka on tärkein inflaation lähde) pitää voida puuttua veroja laskemalla ts. bensan hintaa alentamalla

*Velanotto on kertakaikkiaan saatava kuriin – julkisten menojen kasvu pitää pysäyttää

*Inflaatio voidaan laittaa kuriin – pienentämällä kustannuksia ja vähentämällä veroja

Maalaisjärki vs. kupla-ajattelu

Itse ajattelen, että nyt on vielä aikaa ja mahdollisuus pelastaa kotitalouksien ostovoima. Ratkaisu on olemassa.

Se vaatii vain sitä, että tehdään jotain! Ei istuta passiivisesti ja toivota ihmettä.

Annikka! Tee jotain!

+8
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu