Heikki Patomäki & vasemmisto todellisuudenkieltäjinä Ukrainan sodassa
Professorit Heikki Patomäki ja Tuomas Forsberg ovat kiitettävällä nopeudella reagoineet Ukrainan sotaan.
Kaksikko on kehittelemässä artikkelia: ” ”War in Ukraine: a dialogue on historical counterfactuals and future possibilities”.
Voimaduo Patomäki & Forsbergin lähtökohtana on selittää kriisiä ts. tutkia sitä miksi sota syttyi.
Artikkelissa puhutaan sodan juurisyistä ja perimmäisistä syistä. Joskus vähän pehmoisesti. Ja usein ilman Venäjän historian tuntemusta.
Lukekaapa itse:
(https://www.researchgate.net/publication/359295607_Ukrainan_sota_dialogi_historian_kontrafaktuaaleista_ja_tulevaisuuden_mahdollisuuksista_War_in_Ukraine_a_dialogue_on_historical_counterfactuals_and_future_possibilities_-_abstract_in_English). Ilmestyy: Kosmopolis 1/2022. April 2022.
Artikkeli on laadittu ns. dialogin muotoon, jossa nämä kaksi tunnettua ja arvostettua tutkijaa keskustelevat toistensa kanssa.
Luin artikkelin ensin hämmästyksellä ja sitten vielä suuremmalla hämmästyksellä. Mieleeni hiipi aluksi epäilys siitä, että kyseessä on jonkinlainen Keijo Kaarisateen hupailuartikkeli.
Tai mikäli kyseessä ei ole ulkopuolisen tekemä käytännön pila saattaa olla kyse arvostamieni tutkijoiden pääsiäispilasta, jonkinlaisesta intellektuaalisesta ”salto mortalesta”, jossa pilkataan sosiaalitieteiden huonoa kykyä selittää maailmaa.
Saattaa olla, että tässä on esikuvana käytetty Ulrich von Huttenin laatimaa: ”Epistolæ Obscurorum Virorum” kaltaista ridekuleerausta. Ehkä pääsiäinen houkutti nämä herrat karnevalisoimaan vakavaa asiaa?
Sitten kun toisen kerran luin artikkelin tajusin, että kyse on aidosta dialogista – Tuomas edustaa siinä kylläkin ns. länsimaiseen tieteenkäsityksen nojaavaa tulkintaa mutta Heikki kulkee sitten ihan omilla poluillaan. Ehkä siksi, että hänellä on jo viitekehys ja tulkinta, joka määrää hänen ajattelunsa perusteita?
Mitä se on kun kielletään tosiasiat?
Patomäen kontribuutio edustaa tyypillistä vasemmistolaista diskurssia kun joudutaan vaikeiden tosiasioiden eteen. Eli mikäli todellisuus on vaikeata tai ideologian vastaista on turvauduttava todellisuuden kieltämiseen.
Sanaleikkinä voisi todeta: ystäväni Heikki on kehitellyt itselleen ihan oman tieteellisen rakennelman. Sen nimi on ”State of Denial”. Siinä valtiossa Heikki on elinikäinen presidentti.
Sama ilmiö toistuu esimerkiksi johtavassa päivälehdessämme, joka uutisoi Ruotsissa tapahtuvista mellakoista ja siirtää vastuuta anarkiasta ja väkivallasta, jonkun abstraktin ”äärioikeiston” syyksi. Kun todellisuus ei ole sellaista kuin sen pitäisi, on parempi vääntää ja tulkita todellisuus sellaiseksi kuin haluaa.
Psykologisena ilmiönä kyse on ihan arkisen-banaalista kognitiivisesta dissonanssista, joka oireilee erilaisia älyllisinä kuperkeikkoina. Taiteellisesti sen voisi ilmaista vaikka kuuntelemalla Agit Prop yhtyeen rytmillistä ja hurjan rasavillia laulua: ”Rauha, ystävyys, solidaarisuus” ( https://www.youtube.com/watch?v=zpRJR9fTLVU). Sen laulun sanat….Heikki hyvä… ovat sopivat tähän päivään – eivätkö sovi?
Olisiko sodan voinut välttää?
Tutkijat siis kertoilevat ja kehittelevät dialogia siitä olisiko sodan voinut välttää.
Argumentointi on terävän viiltävää: Patomäki kunnostautuu tässä. ” Kontrastien valinnassa on muistettava myös eettinen näkökulma, sillä kun jotakin pidetään muuttujana, toisia asioita pidetään normaalina… ”Perimmäisten” syiden sijasta puhuisin mieluummin syiden geohistoriallisista kerrostumista ja erottaisin (i) toimijuuteen ja (ii) rakenteisiin ja mekanismeihin liittyvät syyt. Kausaalisissa komplekseissa on aina mukana molempia. Ensimmäisen osalta tavoitteena on selittää tietynlaisen ja tietyllä tavalla asemoituneen toimijuuden muodostuminen. Prosessiontologian näkökulmasta kaikki on historiallista ja niin toimijat ja heidän toimijuutensa kuin rakenteet ja mekanismit ovat syntyneet ja kehittyneet jossain ajallisessa kontekstissa, ne ovat muutokset tilassa, ja ne voivat poistua tai hävitä näyttämöltä ajan myötä…”.
Putinin hallintoa ei suinkaan saa nähdä syyllisenä. Ihan kuin se ei olisi hyökännyt ollenkaan. Sitä ymmärretään. Jos olettaa jotain niin se on ”essentialismia” (?!) ”…Oletuksena näyttäisi olevan, että Venäjällä tai Putinin regiimillä on joku annettu olemus tai luonne tai sisäsyntyinen tendenssi kehittyä kohti muita alistavaa ja aggressiivista suuntaa, riippumatta siitä miten relevantit yhteiskunnalliset suhteet kehittyvät ja prosessit etenevät. Itse en jaa tällaista essentialismia..”
Sen jälkeen tarina on tuttua. USA on paha. Se petti Venäjää. Pommitti Kosovoa. Ja edustaa ”uusimperialismia”.
Ihan tosiasiana huomauttaisin, että huhtikuussa 2008 Bukarestissa pidetyssä Naton huippukokouksessa Georgia ja Ukraina pyrkivät Naton jäseneksi. Ne eivät saaneet vihreää valoa tai MAP-hyväksyntää (Membership Action Plan) vaan Saksan tahdosta niille näytettiin ”keltaista valoa”. Sen jälkeen Georgian kohtalo oli sinetöity – Venäjä näki, että se on ”jäänyt väliin” eikä länsi tule puolustamaan sitä.
Kaiken kaikkiaan tässä dialogissa on Heikin kohdalla punaisena lankana se, että länsi teki väärin (se tekee kaiken aina väärin) on vastuussa ja uusi Ukrainan sota on osittain – jollei täydellisesti uhrin vika. Se taipumattomuus pakotteiden kanssa teki sovun mahdottomaksi. ”…Länsi ei antanut periksi normatiivisista lähtökohdistaan koskien Venäjän tekemiä rikkomuksia eikä sillä siksi ollut valmiutta purkaa sanktiota ilman, että Venäjä liikahtaisi ensin…”…”on syytä korostaa, että myöskään EU:n naapuruusohjelma ja assosiaatiosopimus eivät ole ”viattomia” aloitteita. Yhtäältä ne perustuvat tyypilliseen yhdistelmään uusliberaalia talouspolitiikkaa ja kapeaan liberalistiseen näkemykseen ihmisoikeuksista ja demokratiasta….”
Vielä kerran.
Minulle juolahti ihan lukiessa mieleen, että Heikki valkopesee Venäjää. Onko Heikki ihan pakko?
” Se, että Yhdysvallat asemoi itsensä kansainvälisen lain yläpuolelle, rikkoo laillisuusperiaatetta vastaan…”
Sitten tuleekin se artikkelin helmi: Ukraina ja Zelensky ovat syyllisiä sotaan. Selvästi. Lännen sotilaallinen tuki Ukrainalle uhkasi Venäjää. Ennen kaikkea sen Nato-halukkuus on tämän sodan todellinen syy. Venäjä vain reagoi)).
Tässä kohtaa on täytyy vielä todeta että Forsbergin ajatukset eivät ole näin yksioikoiset kuin Patomäellä. Hänen argumentaationsa on aidosti kestävää useissa paikoissa.
Ehkä Patomäen ongelmat todellisuuden näkemisessä liittyvät siihen, että hän ei ole historioitsija. Se annettakoon anteeksi. Tämä ongelma on kuitenkin ilmeinen, kun katsoo hänen tulkintojaan tästä kriisistä.
Suosittelen kelpo Heikille Venäjän nykyhistoriaan oikeasti perehtymistä ja ennen kaikkea vasemmistolaisen viitekehyksen unohtamista. Tieteeseen ei kannata sekoittaa sen ulkopuolisia asioita.
Muuten tehdään ”oulat”.
lukemiseksi suosittelisin aluksi vaikka blogiani: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/ukrainan-sota-neuvostoliiton-hajoaminen-jatkuu-yha/.
Katsotaanpa miten viiltävää analyysiä Arto Luukkanen kirjoitti Suomen Nato -jäsenyydestä 6.2.2022 – siis pari kuukautta sitten:
Kansalaisten huolestuneisuutta ovat syventäneet levitetyt unelmat siitä, että Natoon mennään muitta mutkitta ja että sieltä tulevat turvatakuut ovat kuin sateenvarjo, joka pelastaa Suomen huolilta. Ajatus kaikkivoivasta Natosta, joka pelastaa hädästä ja kaikesta pahasta, on samaan aikaan liikuttavan syvä ja laajalle levinnyt.
Lännen heikkous on siinä, että se ei faktisesti kykene reagoimaan siihen, jos esimerkiksi Venäjä ottaa a) Harkovan alueen (sotateollisuutta) tai b) Mariupolin alueen (rannikot/satama) itselleen tai c) Kiovan itselleen. Operaatio tulee kestämään 8-tunnista 12 päivään.
Suomen kansallinen etu on oman vaikutusvallan pitäminen omissa käsissä. Määräysvaltaa omasta turvallisuudesta ei voi delegoida tai luovuttaa kenellekään muulle. Tässä mielessä suhde itään on tasavallan presidentin tärkein tehtävä ja hän hoitanut tätä kiitettävästi. Ilman pääministeriä. Kiitos siitä!
Nyt meille olisi epäilemättä Nato-Suomessa varattu rooli taistelukenttänä ja tukialueena. Itse Suomen puolustaminen tulisi olisi hypoteettista kuin länsiliittoutuneiden lupaama tuki vuonna 1940 ja yhtä tehokasta kuin Norjan Narvikissa huhtikuussa 1940.
Itse hakemisprosessi kriisin kesken – ilman kansan enemmistön suurta tukea – olisi suurinta mahdollista typeryyttä.
Näin ison luokan kysymys on käytävä läpi perinpohjin kansanäänestyksessä. Ilman kansan antamaa mandaattia eliitti ei voi ”smuglata” tätä kansaa mihinkään. Asia on yksinkertaisesti liian iso poliitikoille.
Liittyminen pitää siksi lykätä kriisin jälkeiseen tulevaisuuteen ja kansanäänestyksen tulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Oops he did it again 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Puoluesihteeriltä tulee aina ajankohtaan sopiva näkemys kuin apteekin hyllyltä.
Ilmoita asiaton viesti
Oli sitten kyse ’isänmaallisuudesta’, ’sananvapaudesta’ tai mistä tahansa, niin PS:lle ne kaikki ovat loppujen lopuksi pelkkää puhetta. Kannattajakunnalle sanotaan sitä mitä näiden oletetaan haluavan kuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä tähän enää voisi sanoa, muuta kuin että takit eivät ainoastaan käänny, vaan suorastaan hihat viuhuen pyörivät. Niin oikealla keskellä kuin vasemmallakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on nopeasti kasattu Greatest Hits&Misses Luukkasen kirjoituksesta.
Minusta asian ydin on siinä, että Venäjän sittemmin aloittama hyökkäys Ukrainaan ei sinällään mitenkään vaikuta Luukkasen argumentteihin – siis nykytilanne ei kumoa hänen aiemmin esittämiään perusteluja kielteiseen Nato -kantaansa.
Luukkasen julkistettu Nato -kanta sen sijaan on muuttunut. Minä en vain ole vakuuttunut sen aitoudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Takinkäännön suomenmestaruudesta kilpailtaessa Luukkanen on vahvoilla 😀
Ilmoita asiaton viesti
THAT didn’t age well. :))))))))))
Ilmoita asiaton viesti
Riikonen, Harkimo sanoo että muutti mielipiteensä yhdessä yössä.
Suomen kansa muutti mielipiteensä parissa viikossa.
Ei ole oikein reilua ottaa esille kahden kuukauden takaisia. Melkein kaikkien mieli on on muuttunut.
Jotenkin naurettavaa miten roskaväki elämöi vanhoilla mielipiteillä kun näillä itselläänkin on mielipide muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Hei! Kuka tuntee Moksel-heimon historiaa?
Huomasin eräässä yhteydessä termin Moksel. Puheessa sanottiin, että ”nykyvenäläiset” ovat Moksel-heimoa — tai jotenkin siihen suuntaan. Äännettäessä se kuulosti ”Moxil”-tyyliseltä ilmaisulta.
Moksel-heimoa koskien löysin seuraavan sivun (eka ”googletus”):
https://www.messon.fi/kiovalaiset.htm
Moksel-kansa muodosti valtion, jonka asukkaat kutsuvat itseään nyt ”Suuriksi Venäläisiksi”:
””Moskovites. During the IX to the XII cent [1200-luvulle]. the large area of Tula, Riazan, and today’s Moscow region, including the tribes of Mer, Ves, Moksha, Chud, Mari and others – all this was inhabited by the people called ‘Moksel’. These tribes eventually became the foundation of the nation who now call themselves ‘Great Russians’.””
Yksi mielenkiintoinen väite, sillä nettisivulla:
””Up until the XII century, only Finn tribes lived in the land of ‘Moksel’. ””
Vapaasti käännettynä:
1200-luvulle asti ainoastaan suomen heimot asuivat ”Mokselin” maa-alueilla. ?
( Ukrainan historiaa en tunne. Enkä Mokselin. Enkä meidän suomalaistenkaan, tuon alueen osalta, enkä juuri muutenkaan 1000-luvun taitteesta. )
_ _ _ _ _
Kieli:
Suomen kieli on aika kaukana venäjän kielestä.
Ukrainan kielessä on esim. numeroissa samankaltaisuutta, mutta muutoin en osaa sanoa samankaltaisuudesta mitään.
Mielenkiinnosta historiaa koskien vain.
Ilmoita asiaton viesti
Geenitutkimus-väite?
”Venäläiset ovat suomalaisia geenien perusteella”
https://jouninkootut.blogspot.com/2019/09/venalaiset-ovat-suomalaisia-geenien_21.html?m=1
”venäläiset eivät ole slaaveja, vaan vain venäjänkielisiä suomalaisia”
?
Ovatko muut törmänneet tuontyyppisiin tutkimuksiin? Minkälaista totuuspohjaa tuolla tutkimuksella ja tuloksella on?
Vuosiluku ~1200 vilahtaa myös tuolla sivulla.
Puheenvuorossakin on julkaistu blogi joskus aiemmin samasta aiheesta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/viovio/136349-venalaiset-ovat-etnisia-suomalaisia/
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas Forsbergista minulla ei ole käsitystä, hän on nääs Tampereelta, mutta HY:n käytäviä aikoinaan kuluttaneena Heikki Patomäen tyyppi, vasemmisto”intellektuelli”, on tullut tutuksi.
Näitä patomäkiä esiintyi erityisen paljon 70-80-luvun Suomessa. He selittivät tuolloin neuvostojärjestelmän erinomaisuutta. Heidän uskonsa oli niin luja, että selittivät mustankin valkoiseksi. Selvästi päinvastaisen evidenssin he jonkin teoreettisen himmelin avulla onnistuivat perustelemaan parhain päin.
Tuo ihmistyyppi todennäköisesti vain istuu kehittelemässä uusia selitysmalleja vielä siinä vaiheessa kun kypäräpäinen sotilas on jo kotiovella.
Ja kuultuaan edellä mainitun kritiikin, patomäet vastaavat: ”Jos olisitte kuunnelleet minua, näin ei olisi käynyt”.
Ilmoita asiaton viesti
Patomäen kontribuutio edustaa tyypillistä vasemmistolaista diskurssia kun joudutaan vaikeiden tosiasioiden eteen.Putinin hallintoa ei suinkaan saa nähdä syyllisenä. Ihan kuin se ei olisi hyökännyt ollenkaan. Sitä ymmärretään.
—————————-
Ettet nyt vaan sekoita äärioikeistoa vasemmistoon? Äärioikestolla kun on samanlainen arvomaailma kuin putinilla. Italian Matteo Salvini, Ranskan Maria Le Pen ja Unkarin Viktor Orban ovat kaikki enemmän tai vähemmän putinin kullin imijöitä. En tiedä ainuttakaan vasemmistolaista johtavassa asemassa olevaa putinin ihailijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Le Penin tie presidentiksi taisi tyssätä juuri tänään, mikä on hieno juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Patomäeltä suoraan siteeratun tekstin valtaosa on tieteenmetodologista pohdintaa.
Luukkasen siteeraus Patomäestä kuului:
”Perimmäisten” syiden sijasta puhuisin mieluummin syiden geohistoriallisista kerrostumista ja erottaisin (i) toimijuuteen ja (ii) rakenteisiin ja mekanismeihin liittyvät syyt. Kausaalisissa komplekseissa on aina mukana molempia. Ensimmäisen osalta tavoitteena on selittää tietynlaisen ja tietyllä tavalla asemoituneen toimijuuden muodostuminen. Prosessiontologian näkökulmasta kaikki on historiallista ja niin toimijat ja heidän toimijuutensa kuin rakenteet ja mekanismit ovat syntyneet ja kehittyneet jossain ajallisessa kontekstissa, ne ovat muutokset tilassa, ja ne voivat poistua tai hävitä näyttämöltä ajan myötä…”.
Kyllä tuo on laadukasta ja tiivistä tekstiä. Ammattimiehen kirjoittamaa. Professori Patomäki osaa metodologiansa.
Ja huomautus: Tuo siteeraus on täysin yleinen. Eikä liity Patomäen sisällöllisiin kannanottoihin millään tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
HS:n tänään haastattelema suuryhtiö Stora Enson johtaja Annica Bresky sanoo olevansa täysin ruotsinkielinen, paitsi kaikki laskutoimitukset hän tekee kreikankielellä, joka on hänen lapsuuden kielensä.
Samalla perusteella Helsingissä on ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu, tulee viivan alle nätimmät saldot
Ilmoita asiaton viesti
Luukkanen ja moni muukin sekoittaa sen kuka on syyllinen moraalisessa mielessä (kuka on tehnyt pahaa?) siihen kuka teki mitäkin ja mitä siitä seurasi. Sotketaan moraali ja syy-seuraussuhteet, jotka ovat eri asioita.
Putin on pahantekijä mutta sitä miksi hän tekee pahaa, voidaan ja pitää analysoida.
Ilmoita asiaton viesti
Nato-maissa on edelleen paljon rasismia, transfobiaa ja misogyniaa. Ja sisäistä valkoista terroria, jota itä on osaltaan kylvänyt ja vahvistanut. Venäjän rinnalla myös Kiina selailee samaa pelikirjaa.
Mutta terrorin rinnalla nyt on ensimmäinen sota, jota on suoraan sanottu käytävän länsimaisen Naton ja länsimaisen homorummutuksen vastaisena.
Nato ja queerit on asetettu samalle puolelle. Itä ei enää puhu solidaarisuudesta saati yhdenvertaisuudesta, edes naisille. Euroopassa vasemmistopuolueet ovat osittain ottaneet LGBT-oikeudet, intersektionaalisen femimismin ja antirasismin agendalle, mutta turhan moni on sallinut omissa riveissä Vanhojen Jäärien pitää mielipiteensä ja olla setämieskuplassaan keräämässä vanhojen boomereiden ”tolkun vasemmistolaisten” äänet.
Niinpä ei ole itää, joka olisi solidaarisuuden asialla. Sen pitää tulla lännestä. Käytännössä Nato-maista ja Pohjoismaista, joissa on voimakkaimmat intersektionaaliset liikkeet. Yhdysvalloissa on sekä kovinta feminismiä että Gileadia itätrollien tuella rakentavia republikaaneja. Mutta heissäkin jälkimmäiset ikääntyvät.
Siksi maailmanhistoria on keikahtanut niin, että pasifistisen sateenkaaren ja solidaarisuuden on tehtävä järkiavioliitto Natohaukkojen kanssa. Koska vastustaja on ottanut meidät molemmat kohteekseen.
Yhteinen vihollinen on ihan kelpo syy.
Ilmoita asiaton viesti
Paljolti samaa mieltä mutta: On ymmärrettävä, että läntinen demokratia perustuu mm sananvapaudelle. Myös vanhojen jäärien mielipiteet on sallittava. Jos intersekt. feminisit eivät tätä hyväksy niin Putin näkee raon johon iskeä. (Tämä vain esimerkki hajoittavasta informaatiovaikuttamisesta).
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan ole kieltämässä mitään mielipiteitä. Paitsi tietysti Putin, joka tappaa niin omassa maassaan kuin naapurissakin.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti ei, muutenhan oltaisi kuin Putin. Toivotaan, ettei Päivi Räsästä myöskään tuomita.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sitä tuomittu. Lääkäriksi Räsänen on harvinaisen typerä, mutta siihen sillä on oikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Syyttäjä vienee hoviin ja korkeimpaan oikeuteen. Putinin Venäjällä typeristä mielipiteistä joutuu vankeuteen, toivottavasti ei meillä.
Ilmoita asiaton viesti