Hyvä Kaius Niemi – pari sanaa journalismista

Hyvä Kaius!

Ei ole takuulla helppoa olla HS:n päätoimittaja.

On ikäviä oikeusjuttuja ja kurjaa julkisuutta.

On viitteitä siitä, että lehti taistelee kummallisia kulttuuritaisteluja lukijoitaan vastaan. Viittaan tässä ”isänpäiväjuttuun”, jossa vaaditaan, että kielletään isänpäiväkorttien teko päiväkodeissa.

Oi aikoja, oi tapoja.

Lienet tietoinen siitä, että edustamasi lehden ongelmat juontuvat tavasta, jonka mukaan tavoitteita asetetaan. Journalismin perusasiat sekoittuvat ideologisiin ristiretkiin.

On se kuuluisa agenda.

Rohkenen kuitenkin julkaista tämän blogin, sillä muistan sinut 1990-luvulla tiedonjanoisena opiskelijana.

Ja näin vanhemman tieteenharjoittajan roolissa muistutan sinua journalismin perusasioista. Kyse on perushaastattelusta. Muistanet takuulla opiskeluajalta näitä ohjeita.  (https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/nain_teet_hyvan_haastattelun/7024997); (https://vastuullistajournalismia.fi/jutun-kohteen-oikeudet/);(https://vastuullistajournalismia.fi/journalistin-ohjeet/).

Haastattelun jälkeen haastateltavalla on oikeus tekstin tarkistamiseen. Sen jälkeen tehtävät muutokset, lisäykset tai pois ottamiset, pitää tarkistuttaa uudelleen. Sillä teksti muuttuu ja siitä voi tulla tyystin erilainen kuin se minkä ko. henkilö on aiemmin tarkistanut.

Perusjuttu vai mitä kelpo Kaiukseni?

Toimittaja Saarikoski vastasi minulle seuraavalla tavalla kun ihmettelin tätä problematiikka. Hänen mukaansa ” Hyvä @ArtoLuukkanen. HS:n julkaisema sitaattinne on sanasta sanaan sama kuin minkä olette eilen sähköpostitse kuitannut. Se, että juttua on lyhennetty eikä kaikki sanomanne ole päätynyt julki, kuuluu normaaliin toimitustyöhön.”.

Saarikoski kirjoitti tekstissään oxymoronin– sisäisen ristiriidan.

Miten kuitattu sitaatti voi olla ”sanasta sanaan sama” kuin se mikä on julkaistu, jos sitaatia on lyhennetty.

Eihän sitaatti silloin ole sanasta sanaan sama? Vai mitä Kaius?

HS – agendatehdas?

Toistan vielä, että HS:n ongelma on journalistiikan perusasioista tinkiminen käytännön toimitustyössä.

Lehti on muuttunut ideologiapainotteiseksi agendatehtaaksi. Se on ”neuvostoliittolaistunut”. Faktat eivät ole tärkeitä vaan ”ilmiöt”, joita infallibiliteetti-tautiin sairastuneet toimittajat suoltavat.

Muistanet, kun informoin aikoinaan sinua NL:n poliittisesta järjestelmästä.

Muistanet varmaan myös sen, että kommunistisen puolueen dominoimassa neuvostoyhteiskunnassa toimittajat eivät voineet olla ”porvarillisen objektivismin” saastuttamia vaan luokkataistelu-motivoituneita kaadereita, joiden ammatillisuus tuli suuntautua sosialismin projektin toteuttamiseen.

En lähde selittämään sinulle lehtesi agendaa. Tiedät sen hyvin itsekin.

Älä kuitenkaan unohda journalismin perusasioita lehdessäsi.

Arto Luukkanen – entinen opettajasi.

ps. Kaupungilla kerrotaan varmana tietona, että lehtesi olisi tekemässä jonkinlaista ”paljastusjuttua”? Lieneekö paikkansa pitävä – vai hevosmiesten tietotoimiston liikkeelle pistämä huhu?

+10
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu