Hyvää Juhannusta – kahdelle Suomelle

Hyvää Juhannusta Kahdelle Suomelle!

Tässä työssä on saanut reissata tuhansia kilometrejä ympäri Suomea. On ollut kunnia keskustella satojen, ehkä tuhansien ihmisten kanssa. Se on suuri etuoikeus.

Kiitos siitä, että sain kuunnella.

Olen yrittänyt kirjata näitä keskusteluja päiväkirjaani ja muistiinpanoihini sellaisina kuin ne ovat. Huoltamojen ja kahviloiden ihmiset eivät tietysti ole mikään läpileikkaus Suomesta. He eivät edusta hyvinvoivan-kafe-latte Suomen suruja vaan ainoastaan syrjäseutujen ja ns. hävinneiden Suomen ahdistuksia.

Helsingin kahviloissa ei näitä murheita kuule.

Tämä tarina on kuitenkin tosi. Se kertoo siitä toisesta Suomesta.

Kun bensan hinta lopettaa työssäkäynnin

Viime syksyn jälkeen keskustelunaiheeksi on aina tullut bensan ja dieselin hinta. Nyt keväällä siihen hiipi uusi aspekti: se, että ihmiset pyrkivät välttämään työssäkäyntiä kaukana.

Työssäkäynnistä on tullut luksusta.

Ihmiset ovat kekseliäitä. He ottavat säännöllisesti sairaslomaa, että ei tarvitsisi mennä töihin autolla. Miksi? Koska se maksaa.

Kampaaja, duunari tai kuorma-autoyrittäjä näkee heti ja välittömästi, että puna-vihreän hallituksen ”raippaveroksi” nostama bensanhinta vie katteet. Ei kannata käyttää autoa eikä linja-autoa ole.

Ne, jotka kykenevät iskemään kasvaneet hinnat omiin hintoihinsa tekevät niin. Verotettavat palkansaajat eivät kykene siihen – sitä varten voi saada ehkä tulevassa verotuksessa jotain joskus. Ehkä.

Polttonesteiden hintojen kasvu on merkinnyt sitä, että ihmiset pyrkivät saamaan työtä mahdollisimman läheltä ja irtisanovat itsensä jos matkat ovat pitkiä. Se merkitsee sitä, että syrjäseudulla ei ole tarpeeksi työväkeä – paikkoja on mutta toimijoita ei saada.

Ostovoima vähenee. Kaupungeissa 5%. Syrjäseudulla 10% tai enemmän.

Näistä asioista puhutaan perusilloissa.

Ihmiset ymmärtävät hyvin sen, että kyse ei ole öljyn hinnan kasvusta vaan ennen kaikkea siitä, että vihreiden panttivankina oleva hallitus nostaa tietoisesti hintoja. On jakeluvelvoitetta (jalostamot hyötyvät – Neste!) ja sekoitevelvoitetta (ostamme ranskalaisten paistorasvoja Alankomaista) ja tietysti on hallitus, joka hyötyy tästä- nyt jo 600 miljoonaa kiristettyä extraa!

Asioita on puitu. Murhemielellä ja kyynel silmässä.

On keskusteltu siitä miten kohonneet hinnat ovat meidän hallituksemme tietoista politiikkaa – yhdessä päästökauppa-velvoitteen kanssa ja ihmiset ovat tajunneet, että kyse on harkitusta kurjistuspolitiikasta, jota harjoitetaan ”vihreän siirtymän” nimissä. Kokoomus taas ravaa kaksilla rattailla. Sekin on ihan ”vihreä” puolue. .

Vihreä siirtymä on siellä toisen Suomen keskuudessa kirosana – toisin kuin meidän ministeriöissämme, joissa se on taikasana.

Sana leviää ja ihmiset ymmärtävät. Raivo kasvaa.

Ihmisten on myös vaikea ymmärtää sitä, että muissa maissa polttonesteiden hintoihin puututaan. Niissä maissa hallitus kykenee hallitsemaan. Meillä ei pysty. Ruotsissakin hinta on nyt paljon halvempi. Meillä ei.

Tulevan syksyn öljyn ja ruuan hinnat pelottavat ihmisiä. Seniorit säästävät nyt kertakaikkiaan veri suussa että saisivat vähintään 500 litraa polttoöljyä – että patterit eivät jäätyisi. Ollaan sitten talvitakki päällä sisällä.

Ihmiset eivät ole kuitenkaan vielä murtuneet tai tehneet kuten 1990-luvulla, jolloin he valitsivat niskakiikun.

Kuten eräs vanha nainen Itä-Suomesta totesi: ”ilo pintaan vaikka sydän märkänis..”

Hyvät ystävät! Toivotan kummallekkin Suomelle Hyvää Juhannusta! Sille hyvinvoivalle osalle skumppa maistuu ja faceen otetaan kuvia hyvistä ruuista.

Kaikille se Juhannus ei valkea toiveikkaana sillä meillä on joukossamme ihmisiä, jotka taistelevat elääkseen ja selvitääkseen.

Muistetaan heitä! Ja kuunnellaan heitä!

 

+6
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu