Kiina alkaa hermostua Venäjän kyvyttömyyteen Ukrainan sodassa

Kiinan rooli Ukrainan sodassa on ollut seisoa Venäjän rinnalla sen ”äänettömänä yhtiömiehenä”.

Venäjän invaasio Ukrainaan oli Kiinalle aluksi tervetullut.

Se ilmeisesti oletti, että Venäjä saisi heikommasta naapuristaan nopean voiton ja näin antaisi lännelle ja USA:lle mojovan iskun.

Ilman, että sen piti sekaantua asioihin.

Näin ei kuitenkaan käynyt.

Länsimainen sotilastekniikka näytti voimansa. Sodan pitkittyessä Kiina on ollut lojaali Venäjälle; se pysytteli sivussa ja jätti YK:ssa äänestämättä ja Venäjän tuomitsematta. Alussa Kiinan tiedotusvälineet myös olivat innolla mukana Venäjän hyökkäyksessä ja toistelivat sen propagandaa.

Nyt tilanne on muuttumassa.

Siitäkin huolimatta, että Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan oli sille hyödyllinen taloudellisesti. Se on saanut lännen energiapakotteiden ansiosta alennushinnalla venäläistä öljyä. Vuonna 2023 Venäjä vei Kiinaan yli 107 miljoonaa tonnia venäläistä öljyä. Sekin on kuitenkin vähäinen hyöty sen rinnalla, että Kiinan geopoliittinen asema on vaarantunut Ukrainan sodan takia.

Muutosta ilmassa

Merkki tästä muutoksesta esitettiin akateemisen puheenvuoron varjolla. Pekingiläisen Tsinghuan yliopiston kansainvälisten suhteiden instituutin dekaani Yan Xuetong on todennut, että Ukrainan sodasta on aiheutunut Kiinalle todella paljon harmia ja vahinkoa. Tämä on huomattava puheenvuoro siksi, että Kiinassa ei yleensä julkisteta kantoja, jotka ovat vastakkaisia valtion kannalle.

Dekaani Xuetong oli harmissaan siitä, että sen naapurit ovat sodan aikana turvautuneet enemmin USA:han kuin Kiinaan. Sodan jatkuminen ja Venäjän heikot esitykset ovat ajaneet itäisen Aasian pieniä maita turvautumaan USA:n sotilasmahdin turvaan ja vastustamaan sen aluevaatimuksia. Näyttää siltä, että ”nuorempi veli” – Venäjä – on vetämässä ”vanhemman veljen” – Kiinan – omaan ahdinkoonsa.

Sota on sitkistynyt Ukrainassa; se on levinnyt ja laajentunut Gazaan, Punaiselle merelle ja Jemeniin. Tällä tavalla diktaattoriliittolaiset – ”Kelmien kerho” (Kiina, Venäjä, Iran ja Turkki) ovat joutuneet altavastaajiksi.

Hamasin aloittama Gazan hyökkäys ei ole sujunut hyvin ja Iranin kyky auttaa sitä on heikentynyt. Turhautunut Iran on alkanut harjoittamaan dynaamista ulkopolitiikkaa ts. ampumaan ohjuksia esimerkiksi Pakistaniin. Se taas voi eskaloida ennalta arvaamattoman sodan, jossa voidaan käyttää myös ydinaseita.

Toinen Kiinalle ikävä asia on se, että Iranin ”proxyt” ts. huthikapinalliset ovat alkaneet ampua rahtilaivoja. Se on ollut Kiinalle huono uutinen. Viennistä elävälle supervallalle merien vapaus on ehdottoman tärkeää ja se, että Suezin kanava on auki, on sen taloudelle elinehto. Pahinta mahdollisuus on se, että Kiina vedetään kansainväliseen suurkonfliktiin osapuoleksi ilman sen suostumusta. Se voi viedä maata taloudelliseen taantumaan ja sitä kautta Kiinan sisäisten ongelmien räjähdykseen.

Miksi Kiina on niin hidas liikkeissään? Syy: Tianming

Kiinan hitaat ja harkitut liikkeet johtuvat sen historiasta.

Maan menneisyydessä eri dynastiat ovat nousseet ja tuhoutuneet säännöllisesti sadan tai parin sadan vuoden sykleissä. Yleensä dynastia on tuhoutunut epäonnistumisiin, taloudellisiin vaikeuksiin, korruptioon, omiin sisäisiin ongelmiinsa ja siihen, että talonpojat ovat nousseet vallanpitäjiä vastaan. Kansa on kyennyt vastarintaan ja tällä vastarinnalla on ollut oikeutuksensa syvällä Kiinan historiassa.

Jo varhain Zhou-dynastian aikana syntyi käsitys, jonka mukaan hallitsija oli Ylimmän Hallitsijan (Tian) käskyläinen ja Taivaan Poika – Tianzi.  Hallitsija oli saanut jumalallisen velvollisuuden ja tehtävän (Tianming) hallita hyvin ja kansan parhaaksi.

Mikäli hallitsija hoiti asiat huonosti, väärinkäytti valtaansa eikä menestynyt, hän menetti oikeuden valtaan. Tällöin hallittavilla oli oikeus toimia Taivaan välikappaleina ja murskata huono dynastia ja sen hallinto.

Nykyisessä tilanteessa, jossa maan talous on alamaissa ei haluta horjuttaa vallitsevia oloja. Kommunistisen puolueen eli Kiinaa hallitsevan nykyisen dynastian lähtökohtana on pitää maan sisäiset olot mahdollisimman vakaina. Se haluaa jatkaa maan hallitsemista ja siksi huolehtii ennen kaikkea siitä, että maan talouden mittarit eivät romahda.

Kiina siksi alkanut vähitellen vihjailla toivovansa rauhaa Ukrainassa. Ongelmana on se, että Iran toimii nyt rauhanhäiritsijänä ja että sillä on läheiset yhteydet Venäjään sen asekauppojen takia. Mitä Kiina tekee mikäli Iran ja Pakistan ottavat yhteen vakavammin?

Kiinaa kyllä kuunnellaan ja jos se haluaa niin se saa aikaan rauhan Ukrainassa. Useat tekijät vaikuttavat siihen, että näin voisi tapahtua. USA:n vaaleissa Trumpin läpimeno näyttää enemmän kuin varmalta. Trumpin strateginen näkemys Kiinasta on tyly: se on USA:n vastustaja, joka pitää pysäyttää.

Kaiken takana on kuitenkin Kiinan sisäinen tilanne. Kommunistipuolue on varpaisillaan oman maansa kansan edessä ja tietää, että sen asema horjuu mikäli maa talous joutuu ahdinkoon.

Kuten Shujing-teoksessa 書經; (asiakirjalähteet luvusta Lűxing) todetaan:

”…Korkein jumala tutki kansaa, ei ollut vähintäkään hyvää tuoksahdusta. Rangaistukset levittivät inhaa lemua. Majesteetillinen jumala tunsi sääliä….ankara oli hänen kostonsa. Hän pyyhkäisi pois Miaon ruhtinaat, niin, ettei heille jäänyt jälkeläistä maan pinnalle…”

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu