Kolme viikkoa sairaanhoidon pettämiseen – nyt pitäisi löytyä vastuunkantajia

Muistatteko Tauno Palon kuolemattoman repliikin kotimaisesta elokuvasta?

Siinä Tauno yllätettiin heinäladosta neidon kanssa. Siitä huolimatta Tauno oli miehekäs, vastuullinen eikä syytellyt toisia.

Hän loihe lausumaan: ”minä kannan vastuun”.

Vanhojen kotimaisten elokuvien arvomaailma on mennyttä maailmaa. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että olisi hienoa, jos Sanna Marinin hallituksella olisi tällaista Tauno Palon roolihahmon kaltaista miehekästä tai tosi naisellista asennoitumista omiin tekemiinsä ja tekemättömyyksiinsä.

Nyt sitä vastuuta ei kanneta.

Paras esimerkki tästä on lentoaseman, turistien ja palaavien suomalaisten kohtelu viimeisten viikkojen aikana. Tulijat ovat kertoneet täpötäysistä busseista, huolettomuudesta ja välinpitämättömyydestä. UM pyysi ulkosuomalaisia kotiinsa, sitten pian todettiin että eipäs ja sitten taas että juu. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja ministeriöt, kuten sosiaali- ja terveysministeriö (STM), ovat kerskuneet erinomaisella varautumisella eikä ulkoministeri Pekka halua myöntää tehneensä mokaa.

”Jätetään ne spektaakkelit muille”

Sanna Marin polttomerkkasi menneisyyden tutkimukseen kuolemattoman lauseensa siitä, että ”jätetään ne spektaakkelit muille”. Pekka taas vyörytti vastuuta muille sanomalla, että ”en pysty sanomaan, siinä varmaan Finavia, STM ja THL ovat viranomaisia, joille asia kuuluu…”

Pekalla on muuten vahva erehtymishistoria alkaen aina Carunan myynnistä saakka. Syy on aina toisen. Ei Pekan. Ja pitäisi tulla presidentiksi?

Ou nou!?? Nevö hööt susta!

Vastuunkantajia tarvitaan kolmen viikon päästä!

Hallituksen hidastelu ja vötkäily on johtanut siihen tilanteeseen, että tartuntojen määrä on noussut nyt noin 1000 paikkeilla. Uudenmaan eristäminen oli hyvä liike mutta se tuli liian myöhään.

Kun otetaan huomioon heikot testaukset ja se, että todellisten tartuntojen määrä on 20-30-kertainen merkitsee se sitä, että meillä on nyt suunnilleen 3 viikkoa aikaa siihen kun tilanne räjähtää käsiin. Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa se on jo räjähtänyt. Saksa oman arvionsa mukaan kestää 2 viikkoa. Sairaaloiden teho-osastot täyttyvät loppuun saakka.  Kuolleita –ja nimenomaan turhaan kuolleita- voi olla silloin suuria määriä joka päivä. Kauppoihin tulee kieltoja ja määräyksiä. Pakollisia turvavälejä ja jos hyvin käy jostain saadaan maskeja.  Ja tämäkään ei ole vielä tautihuippu, jota edelleen turhaan odotetaan Italiassa! Kurjuutta kestää vähintään heinäkuuhun saakka.

Tässä vaiheessa hallitus ilmeisesti ottaa käyttöönsä tiukan ulkonaliikkumiskiellon ja lopulta päästää ei-välttämätöntä työtä tekevät kotiin eristyslomalle. Nämäkin toimet tulevat kuitenkin liian myöhään.

Merkitseekö se sitä, että poliitikot sysäävät taas ja uudelleen syyllisyyttä muille poliitikoille ja ennen kaikkea virkamiehille? Alkavatko 3 viikon päästä massiiviset vastuunpakoviikot?

Tätä kannattaa pohtia. Kolme viikkoa!

Vaikka emme joudu yhtä pahaan tilanteeseen kuin Ruotsi, merkitsee se kuitenkin, että terveydenhoidon resurssit loppuvat kolmen viikon päästä. Silloin alkaa priorisoiminen ja ns. ”elämän ja kuoleman valinnat”. Terveydenhoidon ammattilaiset kertovat siitä, että suojavälineitä on erittäin vähän ja että hengityskoneiden määrä ei riitä alkuunkaan kun tilanne äityy pahaksi.

Nyt niitä vastuunkantajia pitäisi löytyä. Jos virheitä on tehty, on ne myönnettävä. Sen jälkeen on ryhdyttävä energisempiin toimenpiteisiin.  On se ihme, jos Suomi pitkästä etsikkoajasta huolimatta ei pysty itse tuottamaan riittävästi hoitotarvikkeita. Jopa hengityskoneita voidaan rakentaa autotehtaissa! Ja hoitohenkilökuntaa on ajoissa mobilisoitava  lisää –eikä uhkailtava työskenteleviä lomautuksilla!

Jokainen tekee virheitä mutta se, joka kykenee oppimaan niistä ja toimimaan oikein on valtiomies.

Nyt Sanna ja Pekka! Myöntäkää virheenne ja tehkää sitä miksi teidät on valittu sinne!

(https://www.is.fi/politiikka/art-2000006453588.html?fbclid=IwAR1y9p5I-CyDTqSYpEhvnPCRRvuPaQoki_Xx9JlJLqDelKB8hMX_qbp2RgE; https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5c878360-a985-4fd9-83b6-031fbefd6a19?fbclid=IwAR2L6wpaXcvhPUOwnam6VwwTNipSvmuPxblEuDPfotOXViseoLF-126Dzp4)

Ps. hyvät siskot ja veljet. Hyvät suomalaiset. Ei riidellä. Tärkeintä on, että nyt voidaa yhdessä löytää hyvä ratkaisuja, joilla pelastetaan ihmishenkiä. Elämä ja kuoleman kysymyksissä ei ole puolueita .On vain ihmisiä. Nyt: omille sanoisin – kohtuutta ja ymmärtämystä. Ja muille suomalaisille puolueille: kohtuutta, ymmärttämistä ja syvää ajattelua. Eihän  me olla vihollisia – me ollaan kaikki suomalaisia!!!!!

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu