Kyllä se kansallinen sopu ja kohtuu on hyvä juttu
Kävinpä tässä taitelija Albert Edelfeltin näyttelyssä (jota voin muuten suositella kaikille) ja hänestä lukiessa lisää avasin joutessani professori Kalervo Hovin Puolan historiasta käsittelevää kirjan.
Sitäkin voi suositella.
Puola-Liettuan historia saksalaisen maailman ja Venäjän välillä on kiehtova. Tämä Piastin ja Jagiello-suvun kuninkaiden laajentama valtio ulottui lopulta aina Mustallemerelle saakka ja kykeni myös kukistamaan Grunwaldin/Tannebergin taistelussa saksalaisen ritarikunnan (1410).
Keskusvalta kuitenkin heikkeni vaarallisesti kun szlachta (ratsuaateliset) ja erityisesti suuraateliset siirsivät lakiasäätävän vallan aatelisparlamentille – Seijmille. Lopulta aatelisto sai liberum veto-oikeuden, joka tarkoitti sitä, että yhdenkin aatelisen ääni vastaan riitti estämään lain tai asian käsittelyn. Jagiellon dynastian sammuttua heikot ja vaaleilla valitut kuninkaat eivät kyenneet estämään maan hajoamista.
Liberum veto tappoi Puolan silloisen valtion.
Individualismi, omat edut ja itsekkyys kukisti yhteisen edun.
Ei nähty eteenpäin. Ainoastaan taaksepäin.
Puola-Liettuan valtiopäivät ja Seijm eivät kyenneet vuosina 1652–1791 kaikista yrityksistä huolimatta tekemään järjellisiä päätöksiä. Tsaarien Venäjä ja erityisesti Venäjän keisarikunta huomasivat nopeasti miten hyödyllinen tällaisen tilanne oli.
Erityisesti maan syrjäseuduilla asuvat magnaatit olivat helppoja saaliita Venäjän lahjonnalle. Hopearuplilla oli helppo ostaa joku Venäjän ystävä, joka pitkän parlamentaarisen työrupeaman lopuksi huusi ” “Nie Pozwalam!” (en salli tätä!).
Lopuksi naapurit jakoivat maan, joka ei kyennyt poliittiseen toimintaan.
Onneksi ei meillä – eihän?
Suomalaisessa demokratiassa tätä ääri-individualismin ja oman merkillisen erinomaisuuden korostamisen perinnettä ei ole onneksi ollut. Meillä Suomessa on selvä, että enemmistö tekee päätökset. Demokratia toimii. Lakeja eivät säädä eturyhmät, ”paremmisto” tai mikään chihuahua-itsetunnolla varustettu cabal vaan kansanedustajien enemmistö.
Säätyvaltiopäivillä oli tätä ”liberum veto” henkeä oli aikoinaan aatelistossa ja vuosina 1918-1920 oli eräissä ”noblesse” piireissä oli halua luoda kaksikamarista eduskuntaa tai ”sivistyseduskuntaa”. Huomattakoon muuten, että Paavo Arhinmäen ”sysimustaksi” haukkuma Lauri Ingman vastusti näitä paremman väen vaalilakeja. Kannattaa muuten sinunkin Paavo-hyvä kirjoja. Saatat sivistyä.
Olen kovasti pohtinut itsenäistymisen aikaa ja tasavaltamme ensi vuosien historiaa ja niitä henkisiä vaikeuksia mitä nämä entisissä muistoissa elelevät ja appelsiinimarmeladia keittelevät aatelisherrat kokivat säätyvaltiopäivien loppuessa (hyvä tutkimus tästä Marja Vuorinen: Aateluuden semiotiikka, teoria ja käsite, aatelismiehen ideaalityypit ja populaarit demokratiateemat 1800-luvun suomalaisessa kaunokirjallisuudessa. Lisensiaattityö 2001).
Kyse oli pelosta. Eläimellisestä pelosta.
Pelättiin hysteerisesti demokratiaa, aitosuomalaisuutta ja ennen kaikkea suomalaisten köyhien osallistumista vallan käyttöön. Pelättiin että kun entinen poliittinen vaikutusvalta oli hävinnyt, niin häviäisi myös se hyvä ja turvallinen maailma, johon he olivat kiintyneet.
Näistä peloista onneksi päästiin.
Sotavuodet opettivat kohtuutta kaikille. Aina näihin päiviin saakka tämä kohtuuden periaate on toiminut. Toivotaan, että se perinne jatkuu.
Onneksi meillä on ollut tällaisia kohtuuden poliitikkoja.
Laitan tähän Suomen kansallisen biografia-artikkelin luonnehdinnan eräästä suuresta suomalaisesta poliitikosta: ”…som partiordförande framstod X som en sammanhållande kraft, en ledare som genom kompromisslösningar sökte jämka mellan de olika åsiktsgrupperingarna inom partiet…”.
Kukahan se oli? Antero – tiedätkö sinä?
Jan-Magnus Jansson, mutta hän oli Kekkosen kannattaja ja yksi yya-doktriinin ideologeja mikä ei oikein tuntuisi sopivan tähän agendaan
Ilmoita asiaton viesti
Jan Magnus kasvatti omaa ketunhäntäänsä…..
Ilmoita asiaton viesti
Minusta se nimenomaan sopii avauksen agendaan. Toinen asia on, sopiiko ajankohtaisiin tosiasioihin. Hauskahan on joka tapauksessa joskus nähdä Luukkanen ”kohtuuden” asianajajana.
Ilmoita asiaton viesti
Ja samaan aikaan Perussuomalaisten businessidea on kylvää kansallista epäsopua.
Moraalitonta, mutta kylväjiä henkilökohtaisesti hyödyttävää. Suomen kannalta kuitenkin äärimmäisen kallista.
Ilmoita asiaton viesti
Valta kuuluu SAK:lle
Ilmoita asiaton viesti
Arto Luukkanen ja armonlaukaus.
Siinä meillä oikea sovunrakentaja😃
Ilmoita asiaton viesti
Luukkanen valehtelee enemmän kuin Putin tai Lavrov ja sekoittaa pakkaa syyttämällä muita siitä, mitä itse tekee. Kopioitu venäläisiltä.
Surullista Suomen kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Luukkasen pesti PS:n puoluesihteerinä päättyy, niin miestähän kannattaisi harkita seuraavaksi valtakunnansovittelijaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallinen sopu heti armonlaukauksen jälkeen. Perussuomalaisten sovinnollisuuden henkeä parhaimmillaan. Saunan taakse ja silleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei saa vittuilla kesken hallitusneuvottelujen!
Ilmoita asiaton viesti
Tahallista väärinymmärrystä. Eikä tuo ollut edes selvinpäin kirjoitettua.
Ilmoita asiaton viesti
Siis kumpi/jompikumpi/eikumpikaan on kännissä?
Ilmoita asiaton viesti
En halua mainita mitään nimiä.
Ilmoita asiaton viesti
Saunan takana konfliktit on ennenkin soviteltu. Kahdenväliset kiistat tulee ratkaistua kovin lopullisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, persujen entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi joitain vuosia sitten että ”väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallista sopua esimerkillisesti edustavat Tynkkynen ja Peltokangas kesken neuvotteluiden, alkaa näyttää siltä että RKP on aika kypsänä.
”RKP:n johto ei ole some-viestinnästä ilahtunut.
– Kyllä se pikkasen huolestuttaa minua, että kun yritetään tehdä yhteistä hallitusohjelmaa niin millä tavalla keskustellaan. Toivoisin, että keskustelut käydään Säätytalossa. Jokaisella on toki sananvapaus tässä hyvässä maassa, mutta siitä saattaa olla seurauksia itse neuvotteluihin, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo MTV Uutisille.
Henriksson ei sano, että some-viesteistä aiheutuisi haittaa neuvotteluille jo ensi viikolla. Hän pitää seurauksia kuitenkin mahdollisina, jos RKP joutuu koko ajan esimerkiksi perussuomalaisten maalitauluksi sosiaalisessa mediassa.
– Tietenkin me pidämme kiinni siitä, että Suomi on ulospäinsuuntautunut, kansainvälisesti aktiivinen maa. Pidämme huolta, että pysymme EU:ssa aktiivisena jäsenenä ja pidämme huolta siitä, että noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia. Suomen hiilineutraaliustavoitteesta vuodelle 2035 on pidettävä kiinni, Henriksson sanoo.
Hallitusneuvotteluissa päästään ensi viikolla käsiksi varsinaisiin vaikeisiin kysymyksiin, kun kaikki työryhmät ovat koolla ja talousraamit määritellään.
Sosiaalisessa mediassa kiukuttelu ei ainakaan helpota kovenevaa neuvottelu-urakkaa.”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/perussuomalaisten-varapuheenjohtajalta-kovaa-tekstia-hallitusneuvotteluista-rkp-huolestunut/8691054#gs.wrpg51
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa kaatua hallituksen muodostus tähän:
” Asiantuntija: Tuleva hallitus voi saada EU:n uuden yhteisvelkapaketin heti syliinsä
Suomessa vakuuteltiin, että järjestely olisi ainutkertainen. Toistamiseen vastaavaa ei hyväksyttäisi.”
(IL)
Kokoomus ja RKP hyväksyvät yhteisvelkapaketin … koska Suomi on ”ulospäinsuuntautunut, EU aktiivinen jäsen, noudatetaan sopimuksia jne”, heh.
Minun mielestä PS ei tule missään nimessä hyväksyä yhtään uutta yhteisvelkapakettia … koska EU ei osaa noudattaa omia sopimuksia! Tuossa asiassa ei pidä tulla vastaan.
Siksi PS ei pidä mennä tuollaiseen hallitukseen, joka sen hyväksyisi.
PS äänestäneet ymmärtävät että nyt on kyseessä Suomen talouden kohtalon hetket, soinimaiset ’hillotolpat’ (ministeri paikat) eivät ole nyky perussuomalaisuutta, eikä edes suomalaisuutta, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Elikkä siis RKP: Menemme mukaan vain ja ainoataan omilla ehdoillamme joista emme tingi.
Jopa jo uhkaa muita.
Ilmoita asiaton viesti
PS:n johtohahmot ovat perseilleet RKP:ta kohtaan niin kauan ja vieläpä nyt neuvotteluiden keskellä, että en yhtään ihmettele jos ja kun ensi viikolla tulee ilmoitus että neuvottelut loppuu tämän kokoonpanon osalta, mikä erittäin todennäköistä.
Tuntuu vähän siltä että PS:ää pelottaa hallitusvastuu kun tuollaisia möläytyksiä Purralta, Peltokankaalta ja Tynkkyseltä. Itsehän vain huumoriarvon takia toivon että tämä hallitus muodostetaan ja PS taas hajoaa kesken kaiken kun tulee realiteetit esiin mitä se hallitusvastuu on – kompromisseja ja yksin on paha olla eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Käänteistä logiikkaa?
Punavihreiden totaalisen talouden, terveydenhuollon, koulutksen ym. tärvelemisen jälkeen ei pitäisi pelottaa. Huonommaksi kun ei voi mennä. No, lisää velkaa….
Sosialisteja luulisi pelottavan jos joutuvat korjaamaan aiheuttamansa tuhon. No, lisää velkaa, sillähän se järjestyy.
Ilmoita asiaton viesti
”Punavihreiden totaalisen talouden, terveydenhuollon, koulutksen ym. tärvelemisen jälkeen ei pitäisi pelottaa. Huonommaksi kun ei voi mennä. No, lisää velkaa….”
Perataanpa tätä vähäsen. Talous ei ottanut kolausta koronasta, energiakriisistä, tai sodasta, verrokkimaat selvinneet huonommin inflaationkin osalta.
Koulutusta on tuhottu 30v leikkauksilla ja ”uudistuksilla”.
Terveydenhuollon kriisi on ollut kaikkien tiedossa jo ennen kuin tämä hallitus aloitti, 8000 hoitajaa lähti hommista kun kunnat palkitsi tyyliin sähköpostilla vaikka helvetin rankka urakka ollut pandemian aikaan, kummitätini on syöpäosaston osastonhoitaja ja kertoi aika hurjia tarinoita.
Velasta kaikki oli yhtä mieltä 95% päätöksistä, ne tuli tarpeen vaikka sitten se virkamiesten kohdistus menikin osittain aivan päin prinkkalaa ja jouduttu perimään takaisin. Valtion makrotaloudesta en jaksa toistaa sinulle, kun et ymmärrä edes varmaan omaa makaronitalouttasi.
Minä en ole todellakaan sosialisti (kumma kun et kommariksi kutsunut, sinähän näet niitä kuin hullut tonttuja), vaan kylmän markkinatalouden kannattaja sillä erolla, että ymmärrän mitkä on kansallisesti investointeja ja valtion toiminnan kannalta tärkeää, mistä ei leikata, mitä ei myydä.
Sinua tuo velka ei koske penninjenin vertaa, mitä helvettiä sä siitä uliset?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi he eivät saisi tehdä niin? Ei mikään laki pakota puoluetta osallistumaan hallitukseen, jos sen päättävät elimet kokevat että puolueen tavoitteet eivät toteudu hallituksessa.
Ensin persut armonlaukauksen kepulle annettuaan kiukuttelivat, että kepu ei tule hallitukseen ja nyt kiukuttelevat että RKP esittää omia vaatimuksiaan. Jos ei hallituskoalitiolle löydy yhteistä pohjaa, niin sitten ei löydy.
Itse toivon että hallitus saataisiin muodostettua tälle pohjalle. Se syntyy kyllä, jos persut laskevat työperäisen maahanmuuton palkkaminimin 3000 eurosta 2000 euroon eivätkä vastusta kokoomuksen ilmastotavoitteita. Humanitaariseen maahanmuuttoon tulee joku tiukennus, kehitysyhteistyöstä ja YLE:n budjetista leikataan. Työttömyysturvasta tehdään aktivoivampi. Ja pari muuta juttua, niin voila, meillä on kok,ps, rkp, kd hallitus.
Tynkkysen ja Peltokankaan suut kannattaa teipata hallitusneuvottelujen ajaksi.
Tässä vähän näitä kommunistin mietteitä 😃
Ilmoita asiaton viesti
Älä Tykylevitsiä (Tykkyläistä) ja Tynkkystä kuitenkaan sekoita, vaikka molemmat onkin somepersoonia.
Toinen ei lannistu, toinen vaipoissa kirkon rapuilla.
Tykylevits on hieno mies!
https://youtu.be/WKYD-cDd_Gs
Ilmoita asiaton viesti
Oho, kirjoitusvirhe, näitä sattuu joskus! Olen aivan samaa mieltä, että Tykkyläinen on mainio mies! Itse asiassa tunnen hänet oikein hyvin ja käynyt kylässäkin, Tykkyläinen on moottoripyöräkerhomme, MC2:n, presidentti.
Ilmoita asiaton viesti
Katos perskuta!
Ilmoita asiaton viesti
Hassua, ihan kuin tämä olisi kirjoitettu Säätytalon portailla pidettäväksi jäähyväispuheeksi.
Ilmoita asiaton viesti
No jos jonakin Anterona vastais, että nippelitietovastauksethan katsotaan nykyään hakukoneella, ja Janssonhan se siellä oli tarjolla. Oli silloin tietysti aika, jolloin julkiset lausunnot olivat enemmän harkittuja ja harvemmin annettuja.
Valitettavasti nykyään kompromissintekijöitä haukkuvat sekä omat että vieraat, ennen ja jälkeen, niin eihän se kompromissi tietenkään sitten yksilöä houkuttele.
Ilmoita asiaton viesti