Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

Suomi luottaa sanaan.

Suomalaiset uskovat Jumalan sanaan. Miehen (tai naisen) sana pitää. ”Mielummin mies maansa myypi kuin sanansa syöpi” sanoo sananlasku.

Luottamus annettuun sanaan on tehnyt tästä yhteiskunnasta luottamuksen yhteiskunnan. Meillä on kunnioitettu keisarin sanaa, kuninkaan lupausta tai kädenpuristusta.

Luottamus sanaan merkitsee sitä, että Suomea on helppo hallita. Ja toisaalta vaikea.

Hallitseminen on ollut helppoa siinä mielessä, että kansa uskoo vaistomaisesti sen mitä hallitus tai vallanpitäjät selittävät. Petoksetkin selitetään parhain päin. Toisaalta, kun annettu sana on rikottu toistuvasti ei hallitsemisesta tule mitään. Vuoden 1899 helmikuussa keisari Nikolai II antoi manifestin, jossa hän kaappasi Suomen autonomisen aseman ja petti hallitsijanvakuutuksensa. Samana vuonna maamme vesistöissä oli suurtulva, jota kansa kutsui ”valapaton tulvaksi”. Hallitsijan petos oli niin vakava, että kansa uskoi taivaallisen järjestyksen järkkyneen ja näki luonnon protestoivan hallitsijan kavalaa petosta vastaan. Tämän jälkeen ei ollut enää paluuta – Nikolai oli syönyt sanansa ja kansan luottamus oli mennyt.

Ainiaaksi.

Syödyt sanat – hallituskumppaniakin huijattiin

23.9.2020 suomalaisten huomasivat, että annettu sana oli syöty. Monta kertaa.

Tässä pari uutista.

Ensimmäinen uutinen kertoi, että Suomen EU:lle antamaa koronapakettia korotetaan ts. Suomen saamaa osuutta vähennetään 200 miljoonaa. Alkuperäisten laskelmien mukaan Suomen osuus elpymispaketin avustuksista oli 3,2 miljardia euroa. Suomen avustusosuus on siis putoamassa tämän hetken tietojen mukaan noin 200 miljoonalla eurolla. Vähennys tuli suomalaisille tietoon EU:n ilmoitusasiana.

Toinen uutinen kertoi, että viikko sitten budjettineuvotteluissa valtiovarainministeri Vanhanen lupasi, että lisäbudjetteja ei tule. Mutta tulihan sieltä (https://www.kauppalehti.fi/uutiset/valtiolta-tulee-tana-vuonna-viela-kuudes-ja-seitsemas-lisabudjetti-maararahoja-ehdotetaan-lisattavaksi-mutta-nettovaikutuksesta-ei-voi-viela-sanoa/d04da498-5b30-4f10-8773-14ed266fc575). Annettu sana ei pitänyt.

Kolmas uutinen kertoi, että EKP:n pohtineen vakavasti sitä siirrettäisiinkö epidemiaan liittyvän hätäosto-ohjelman löyhennetty sääntely osaksi EKP:n normaalia rahapolitiikkaa. Samalla vahvistui tieto siitä, että ns. ensimmäinen ”koronatuki” ei jäisikään viimeiseksi paketiksi vaan siitä tulisi pysyvä järjestelmä. (https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tutkija-eu-valttelee-totuutta-ekpn-toiminnasta-julki-vuodettu-suunnitelma-tekisi-eu-saantojen-rikkomisen-pysyvaksi/07d9d3b7-4593-4831-b56d-21c37bd1bf5b).

Neljäs uutinen kertoi taas sen ilouutisen siitä, että EU:n uusi pakolaispolitiikka aikoo hylätä Dublinin sopimuksen artiklat. Sen mukaan EU:n komissio aikoo pakottaa jäsenvaltiot ottamaan pakolaisia ilman niiden omaa suostumusta periaatteella a) joko otat pakolaisia tai b) maksat. (https://yle.fi/uutiset/3-11558980;  https://www.talouselama.fi/uutiset/eun-julkistama-maahanmuuttopaketti-jattaa-jasenmaille-kaksi-vaihtoehtoa-ota-vastaan-pakolaisia-tai-maksa/49894b4e-1c96-4528-a68f-7267688e6b09?ref=facebook%3A72b9&fbclid=IwAR0D-jw3QUYIdUzCzvlo4H66674bejUhUv6QApkcmlVscY96kup4OLU81XY)

Kepu sai myös huomata, että sen ajama maakuntauudistus ei toteudu sellaisena kuin se halusi. Hallituskumppania petettiin (https://www.is.fi/politiikka/art-2000006646285.html).

Miksi huijaaminen on ollut niin helppoa? Miksi se on niin vaikeaa?

Muissa länsimaissa kansalaisten huijaaminen ei olisi niin helppoa. Esimerkiksi USA:ssa on kansalaisilla vaistomainen epäluulo kaikkea sitä kohtaan mitä liittovaltio yrittää ja aikoo.

Meillä kuitenkin pyritään selittelemään asiat oikein päin. Tätä edesauttaa kotimainen valtamedia, joka näyttää kärsivät jonkinlaisesta mattivanhas-syndroomasta ”minulla ei ole selvää muistikuvaa” ts. viime viikolla tapahtuneet asiat eivät pysy sen muistissa 24 tuntia pitempää.

Suomalaisia ei voi kuitenkaan huijata ikuisesti. Sanna Marinin hallitus joutuu kyllä huomaamaan, että loppujen lopuksi petos ei kannata. Pitää puhua totta.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu