Medioitu demokratia ja ohjatut aluevaalit?

Ihmettelin aikoinaan nuorena miehenä sitä miten raivokkaasti YYA-Suomea arvostelevia ulkomaalaisia vihattiin.

Mitä ne ulkomaan pellet tiesivät? Suomettumista muka! Suomihan oli demokratian mallimaa! YYA oli järkevä juttu ja oli täysin selvää, ettei kokoomus saanut olla hallituksessa! Median ”järkevät ja sisäsiistit toimittajat” paasasivat radiossa ”Näin naapurissa” ohjelmaa ja pitivät väestön ajattelua aisoissa. Neuvostoystävyys kukoisti.

Ajat kuitenkin muuttuivat ja pian median jäsenet myönsivät pitkin hampain erehtyneensä miltei kaikessa. Viisaimmat heistä myönsivät, että kyseessä oli ”ajan henki” mutta että ”he eivät oikeasti ajatelleet niin”.

Jälkiviisaus rehotti. En minä mutta muut.

Uusi ajanhenki on suvaitsevainen ja suvaitsematon

Nyt on uusi aika ja ajan henki on toisenlainen. Kuten professori Timo Vihavainen kerran totesi: nyt vallitsee syvätyperyyden aika. Anti-intellektuaalisuus on ihan pop.

Media on sosiaalisen median ja kansalaisten aktiivisuuden johdosta joutunut puolustuskannalle.

Sen halu ottaa itselleen missioita on kuitenkin säilynyt. Melkein maistereiden kiiluvasilmäinen armeija paasaa siitä miten tärkeätä puolustaa EU:ta ja liittovaltiota, miten tärkeätä että voidaan puolustaa tulonsiirtoja, miten tärkeätä taistella ”vahingollisia aatteita” vastaan. Faktat eivät ole tärkeitä – ilmiöt ovat! On löydettävä vihollinen – vähän samaan tapaan kuin aikoinaan valistunut media taisteli USA:n kolonialismia vastaan.

Medioitu demokratia?

Aluevaalien alla media näyttää ottavan aivan uudenlaisen aktiivisen ohjaajan osan. Kuten eräs nuori naistoimittaja kerran livautti ”mehän sen päätämme mistä puhutaan”.

Ja näinhän se on.

Nykyisen ”uus-journalismin” huippuna on aamuteeveen tilanne, jossa suvaitsevainen kaveritoimittaja haastattelee ”gut-mensch” kaveritoimittajaa. Ihqu on ahqun kaveri ja hyvät hallitsee. Tai kuten eräs vihreä vuosisataisnero eräässä panelissa miltei itkuisena totesi: ”ettekö usko tieteeseen?”.

Ihan pulitzer-meininkiä. Median jäsen on asiantuntija, päättäjä, poliitikko, laulaja, kokki, humoristi, tanssija, ohjaaja ja päsmäri.

Eräs näistä tulevien vaalien median huippuasioista ja vuosisataisnero oivalluksista liittyy äänestysaktiivisuuteen. Nyt ennen vaaleja näyttää olevan muodissa ”vähättely” ja salainen toive siitä, että nämä entiselle maaseudun mahtipuolueelle tärkeät vaalit saataisiin nopeasti ja vaivatta maaliin.

Että hallitus pysyisi kasassa! Sen pitää pysyä kasassa! Koko valtakunnan median pitää taistella, että tämä puolue saa hyvän tuloksen.

Eräänä metodina on voivotella huonoja tulevia äänestysaktiivisuustuloksia ja kieriä surkeudessa – äänestysaktiivisuus on ihan varmasti ihan huono.

Ohjattujen vaalien dilemma

Politiikan ja median peruskysymys on: cui bono? Ketähän nämä manipulatiiviset jutut hyödyttävät? Kukahan näitä huonoja äänestysaktiviisuuksia oikein tarvitsee. Mikä puolue on kiinnostunut siitä, että ihmiset (lue: toisten puolueiden kannattajat) eivät äänestää? Jokainen ajatteleva ihminen tietää vastauksen tähän kysymykseen.

Demokratiassa kannattaa luottaa ihmisiin

Tässä pari syvätyperyyden vastaista teesiä:

1.On varma, että ihmiset äänestävät jos kysymys on perusasioista! Nyt on kysymys pienen ihmisen tärkeistä vaaleista. Ehkä tärkeimmistä.

2. Vaalit ovat demokratian korkein aste. Sen huippua. Jokainen joka sitä vähättelee halveksii demokratiaa. Vielä kerran: nyt kun päätetään näin tärkeistä asioista niin on ihme, että ihmiset eivät äänestäisi.

3. Tärkeät kysymykset ovat: missä on terveysasema? Pääsekö sinne? Missä on neuvola, missä on kouluterveydenhoito. Entä erikoissairaanhoito: synnytykset ym. Entä erittäin vaikeita operaatioita vaativa erikoissairaanhoito – sydän siirrot ym. Onko sillä resurssit vain pelastataanko vain hyvinvoivat? Entä onko meillä suomea puhuvia ensihoitajia? Entä mistä saadaan rahat? Pitääkö lainata vai voiko priorisoida rahoja suomalaisille. Onko suomalainen ensin vai tuleeko joku muu?

Kyllä kansa tietää!

+5
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu