Mitä vastasin Ylen toimittajalle Venäjän vaikuttamisyrityksistä

Ylen toimittaja kyseli asioita Venäjän vaikuttamisyrityksistä. Vastasin kokonaisuudessaan näin.

**

Arvoisa toimittaja,

Perussuomalaisen puolueen erikoisuus on sen demokraattisuudessa ts. meillä on jokaisella äänioikeus puoluekokouksessa.

Tämä tarkoittaa sitä, että meitä ei oikein voi ”vallata” tai ”vaikuttaa”. Meillä ei ole niitä ”vanhempia vaikutusvaltaisia tahoja”, jotka vaikuttavat puolueessa jonkinlaisena ”kermana”.

Samoin meiltä puuttuvat – onneksi – suomettumisen ajan ns. ”kotiryssä” instituution yhteydet eikä meillä ole yhtään ”kaasukonsulttia” töissä puolueessa. Tässä suhteessa olemme ”köyhempiä” mutta onnellisempia.  Lyhyesti: yhteyksiä ei ole eikä niitä rakenneta – me toimimme oman kenttäväen ja Suomen puolesta 110%.

En osaa sanoa kaikkien kohdalta mutta minua tietooni ei ole tullut, että meitä olisi lähestytty Venäjän tai minkään tiedustelupalvelun taholta. Tietysti Venäjän-tutkijana, joka on tehnyt työtä NL:n tiedusteluviranomaisten arkistoissa, olen selvillä näistä asioista ja se varmasti kyllä on omiaan ehkäisemään kaikenlaisia vaikutusyrityksiä. Sen voin todeta, että yliopistossa, jossa olin töissä pitkään (erityisesti vuosina 2008-2012) meille tuli kaikenlaisia professoreja kertomaan ilosanomaa ”Russkij Mir” yhteisön puolesta. He ehdottelivat silmät kiiluen että ”pääsisin luennoimaan” Moskovaan jos he pääsisivät vastavuoroisesti meille luennoimaan. Me totesimme professori Timo Vihavaisen kanssa kohteliaasti ja tiukasti että meidän ”uchebnyi plan” on jo tältä vuodelta tehty eikä sitä voi muuttaa – sillä tavalla, että he ymmärsivät että tämä ei ole se oikea syy mutta että tänne ei kannata tulla.

Olen keskustellut lyhyesti ko. asiasta puoluejohtaja Riikka Purran kanssa ja meille on selvää, että jokainen yritys lähestyä meitä a) ilmoitetaan ja b) torjutaan. Tämä on myös itsestäänselvää jokaiselle puoluejohdossa. Oma kokemukseni tietysti rajoittuu vain vuosiin 2021-2022.

ystävällisin terveisin

Arto Luukkanen – puoluesihteeri

+3
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu