”Neljän Kopla” uhkaa Putinia?

Venäjän varapuolustusministeri Timur Ivanov pidätettiin 23.4 2024 korruptiosyytösten perusteella.

Uutinen sähköisti maan poliittisen tilanteen kerralla.

Ivanovia syytetään siitä, että hän olisi hyväksynyt venäläisten liikemiesten Aleksandr Fominin ja Sergei Borodinin tarjoamat miljardin ruplan (n. 10 miljoonaa euroa) lahjukset. Epäillyt ovat tutkintavankeudessa aina kesäkuun 23. päivään saakka.

 Mistä tässä on kysymys?

Venäjän valtataistelut ovat kuin shakkipeliä.

Kuten shakissa –  kokematon ei tätä peliä ymmärrä – mutta kun säännöt oppii, niin sitä pystyy lukemaan.

Ensiksi, Ivanov on puolustusministeri Sergei Shoigun suojatti. Mahtavat ministerit ja vallankäyttäjät luovat omaksi suojakseen luotettavista ihmisistä Venäjällä verkostoja. Se on kuin shakin linnoitus jossa ”kuningasta” suojelevat ”moukkien” ja ”upseereiden” rivistöt. Varapuolustusministeri Ivanov on tällainen pelin nappula.

Toiseksi, operaation pääkohde ei suinkaan ole Ivanov vaan kampanjan aloittaneet tahot jahtaavat jalompaa riistaa. Kohteena on puolustusministeri Shoigu sekä tietysti armeija.

Tämän pidätyksen takana on mitä ilmeisimmin ns. ”neljän kopla”. Siihen kuuluvat Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev, FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov, vaikutusvaltaisen tutkintakomission (Следственный комитет Российской Федерации) johtaja Aleksandr I. Bastrykin ja mitä ilmeisimmin myös ex-presidentti Dmitri Medvedev, joka on löytänyt itselleen uuden ”isännän” Patruševista.

Jännittävin loppukysymys on kuitenkin, kenelle puolestaan Shoigu on kuningasta suojaava upseeri.

Sillä vastaus tähän voi olla vain Putin itse.

Mielenkiintoista samalla tässä on se, että Ivanov oli edesmenneen Aleksei Navalnyin organisaation mielenkiinnon kohteena – oppositiopolitiikon organisaatio epäili häntä korruptiosta ja ylellisestä elämäntavasta. Ivanovilla onkin Tverin lähellä hulppea luksuskoti ja 8 hehtaarin tontti.

 Venäjällä korruptio on yhtä yleistä kuin hengittäminen

Ivanovin ”kormuška” (ven. syöttökaukalo ts. varallisuuden lähde ja valtion varojen kavalluksen lähde) oli Venäjän puolustusministeriön rakennushankkeista vastaava yhtiö nimeltä Oboronstroi. Se rakentaa armeijalle linnoituksia, armeijan rakennuksia, ym. Kuten meilläkin rakentaminen tarjoaa varsin hyvät mahdollisuudet vetää välistä.

Se mikä herättää tässä jutussa huomiota, on korruptiosumman suhteellinen pienuus. Venäjällä korkeimman tason korruption lonkerot ovat pitkät ja summat suuria. Siksi tällainen kymmenen miljoonan väitetty lahjus ei mittasuhteiltaan ole kunnolla ”uusvenäläinen”.

Ivanovin mukana pidätettiin lahjusten antajat: liikemiehet Fomin & Borodin, jotka omistavat firman nimeltä ”Olimpsitistroi”. Vuonna 2021 Ivanov palkitsi Fominin ja ko. yhtiön siitä, että se rakensi terveyskeskuksia Venäjälle. On oletettavaa, että tällä kolmikolla on yhteisiä etuja ja rahan liikkeet ovat käyneet valtiolta näiden henkilöiden taskuihin.

Siitä huolimatta Ivanov totesi ensimmäisessä tuomioistuimen käsittelyssä lakimiestensä välityksellä olevansa syytön. Ja se mikä herätti myös ihmetystä oli se, että hän esiintyi sotilaan univormussa. Oikea sotilashan hän ei ole kuten ei ole Shoigukaan, mutta on saanut kenraalin arvonimen virkaurallaan. Tuomarin täytyy olla tässä tapauksessa hyvin varovainen ja kuunnella mitä poliittiset päättäjät hänelle sanovat.  Moskovassa liikkuvien huhujen ja itsenäisten tiedotusvälineiden mukaan kyse ei olisi korruptiosta vaan paljon suuremmasta asiasta – valtiopetoksesta ja valtataistelusta.

Näyttää siltä, että nyt jaetaan Putinin perintöä. Presidentin eläessä.

 Kuka Ivanov oikein on?

Tilanteen tekee merkilliseksi se, että Ivanov ei ole pelkkä shakkilaudan ”moukka”.

Hän on ollut läheinen Shoigun avustaja jo aikaisemmin. Ivanovin vaimo; Marija Kitajeva on ollut Shoigun neuvonantaja. Hänet nimitettiin tähän virkaan vuonna 2016; sen jälkeen kun Shoigu sivuutti edellisen Anatoli Eduardovitš Serdjukovin puolustusministerinä vuonna 2012.

Silloin armeija halusi Serdjukovin pois. Ammattisotilaat eivät kunnioittaneet Serdjukovia vaan vieroksuivat hänen armeijareformiaan ja haukuskelivat häntä ”huonekalukauppiaaksi”. Myös Serdjukovia syytettiin aikoinaan kavalluksesta.

Ivanov on yksi ’sotilaallisen erikoisoperaation arkkitehtejä’ esimiehensä kanssa. Shoigua on taas moitittu siitä, että tämän toiminta vei Wagnerin johtajan Jevgeni Prigožinin vuonna 2023 sotilasvallankaappausyritykseen.

Selvää on kuitenkin ainoastaan se, että näiden suurta johtajaa suojelevien ”moukkien” pidättäminen,  kuulustelu ja murtaminen on FSB:n mielitaktiikkaa, kun se pyrkii tuhoamaan varsinaisen kohteensa.

Itse tutkinnan aloittaminen kuului tutkintakomitealle mutta varsinaiset kuulustelut tapahtuvat epäilemättä FSB:n ”erikoisasiantuntijoiden avulla”. Kuulustelujen aikana etsitään todistusaineistoa Shoigua ja hänen edustamaansa puolustusministeriötä vastaan.

Asia pitää hoitaa näin myös siksi, että armeijaa edustavan puolustusministeri suora pidätys voisi johtaa ongelmiin. Puolustusministerillä on aseellista voimaa takanaan.

 Analyysi: valtataistelu on jo käynnissä

Venäjän tulevassa Putinin ajan lopun jälkeisessä välienselvittelyssä armeija olisi kaikkein vahvin osapuoli -jos se pystyisi esiintymään yhtenäisesti. Sotilaallisesti. Sotilaat tottelevat tietysti presidenttiä mutta tilanteessa, jossa auktoriteetti ei ole selvä, armeijalla voisi olla kiusaus kaapata valta. Prigožinin helppo marssi Moskovan suuntaan vuonna 2023 todisti sen, miten hauraalla pohjalla valta oikeastaan Venäjällä on.

Mikäli Shoigu -jonka aiempi kansansuosio on kuihtunut- vangitaan tai edes jätetään nimittämättä muodollisesti uuteen hallitukseen toukokuun 7., olisi hyötyjänä sisäisten turvallisuuskoneistojen apparaatti. Se eliminoisi tällä tavalla mahtavan kilpailijan valtataistelussa. Ja osoittaisi, että armeija ei ole yhtenäinen eikä puolusta omiaan tai läheisiään sisäisen turvallisuuden blokkia vastaan.

Shoigu ei tosin ole varsinainen ammattisotilas, mutta pelastuslaitoksen upseerina kuitenkin sille läheinen -erityisesti verrattuna edeltäjäänsä.

Ainoastaan Patruševilla oli auktoriteettia ja arvovaltaa käynnistää tämä tutkinta. Käydessään Ivanovin ja ennen kaikkea Shoigun kimppuun hän myös ottaa niskalenkin Putinista.

Mitä tästä kaikesta seuraa? On selvää, että Shoigu puolustautuu kaikin mahdollisin keinoin. Tätä kamppailua ei käydä pelkästään lakituvassa vaan vallan kammareissa ja myös likaisin keinoin. Aikoinaan vuonna 2007 Federaation huumevirasto ja FSB kävivät verisen välienselvittelyn (https://www.uusisuomi.fi/uutiset/venajan-valtapiireissa-taistelua-huumerahoista/b8116614-7122-3f1c-9aaa-20df17b84210). Onko presidentti Putinin pakko irtaantua Shoigusta? Entä miten pitkälle Patruševin kampanja ulottuu, miten Shoigu, jonka oli pakko erottaa Ivanov, maksaa ”potut pottuina” Patruševille.

Maa on täynnä aseita, vihaa ja hallintoja, joilla on oikeus kantaa asetta. Samoin mahtimiehet ja yhtiöt ovat palkanneet itselleen palkka-armeijoita.

 

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu