Onko universumilla merkitystä? Hariri vs. Juntunen – ensimmäinen erä!
Essee ja arvostelu Sammeli Juntusen kirjasta: ”Universumi vailla merkitystä? Yuval Noah Haririn teosten analyysia ja kritiikkiä”. (Basam Books, 2022).
Pyhän Raamatun mukaan patriarkka Jaakob paini yhden yön tuntemattoman miehen kanssa kunnes päivänvalo paljasti, että hänen vastustajansa olikin Jumalan enkeli (1. Moos. 32:23–33). Taisto oli niin kova, että Jaakobin lonkka meni sijoiltaan mutta hän vain jaksoi loppuun saakka.
Tieteessä ja filosofiassa näitä loputtomia paineja ja taisteluja on käyty monista asioista yli sukupolvien ja ne ovat liittyneet ns. suuriin kysymyksiin.
Ne ovat: onko elämässä mitään mieltä? Mikä tarkoitus ihmiselämällä oikein on? Onko Jumala edes olemassa? Onko hän vain ihmiskunnan mielikuvituksen tuote?
Ajatus siitä, että Jumalaa ei ole tai että jos hän on niin hän ei välitä ihmiskunnasta on vanha. Kreikkalaiset Anaksagoras ja Sokrates tuomittiin ”jumalattomuudesta”. Toisaalta, oli monia antiikin filosofeja, jotka eivät välittäneet asiasta tai sitten kielsivät jumalien olemassaolon suoraan.
Luonnontieteen, materialismin ja naturalismin nousu 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa haastoivat kristinuskon ja teismin perussanoman Euroopassa systemaattisesti. Ranskan vallankumouksen valistuksen aatteet ja erityisesti ranskalainen valistusfilosofi Voltaire (François-Marie Arouet) nostivat esille tieteellisen tiedon uskon vaihtoehtona ja ainoana totuutena.
Teologit ovat yleensä taas pyrkineet puolustamaan teismiä ja kristillisen uskon perusteita erilaisin vaihtelevin perustein; Tuomas Akvinolaisen ”jumalatodistuksista” lähtien aina Friedrich Daniel Ernst Schleiermacheriin, joka korosti tunteiden merkitystä tiedon ylitse. Hänen mukaansa uskontoa ja tietoa ei saanut sekoittaa keskenään sillä uskonto vetosi tunteeseen ja intuitioon ja sitä ei voinut tieto kahlita. Vuonna 1821 teoksessaan ”Der Christliche Glaube” hän kyllä painotti sitä, että kristillinen ajattelu voidaan yhdistää sivistykseen.
Dialogi ei-kristillisten ja kristillisen ajattelijoiden välillä on ollut hyödyllistä niin filosofialle kuin teologialle. Molemmat ovat hyötyneet tästä ja oppineet toisistaan. Suomessa tätä apologista perinnettä ovat hoitaneet mm. teologit; professori Antti J. (Jaakko) Pietilä tai professori Osmo Antero Tiililä, joiden kristillisen dogmatiikan esitykset ja uskon puolustukset ovat jääneet elämään monumenteiksi omalta ajaltaan.
Nyt tähän urakkaan on ryhtynyt teologian tohtori ja dosentti Sammeli Juntunen omalla kirjallaan ”Universumi vailla merkitystä? Yuval Noah Haririn teosten analyysiä ja kritiikkiä” (Basam Books, 2022).
Juntunen on lievästi sanottuna rohkea.
Syy on selvä. Haririn esittämät kokonaisnäkemykset ihmiskunnan historiasta (Sapiens. Ihmisen lyhyt historia (2011); Homo Deus. Huomisen lyhyt historia (2015) ja ”21 oppituntia maailman tilasta” (2018) ovat olleet – eivät pelkästään kansainvälisiä myyntimenestyksiä vaan myös kirjallisesti arvostettuja teoksia.
Kyseisten kirjojen suosio on kuitenkin ajan merkki: kun meillä Suomessa perinteisestä jumalauskosta ja kirkosta luopuvat nuoren kaupunkilaiset niin näitä kirjoja lukevat nyt vanhemmat koulutetut sukupolvet. Nekin ovat nyt luopumassa entisestä. Yhdessä duunarien ja yrittäjien kanssa. Ihmiset kaipaavat henkisyyttä ja Hariri tarjoaa sitä – ilman Jumalaa. Ja se kelpaa kun kirkon tarjoomuksista on tullut hailakkata teenlatkua. Suolatonta suolaa.
Paini on epätasainen mutta on todettava, että Juntunen on käynyt huolellisesti läpi Haririn teokset. Hän on sitä mieltä, että Hariri on kohdellut väheksyvästi juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin käsityksiä uskosta ja kysymykseen siitä onko ihmiselämällä joku merkitys. Juntunen haastaa, kyseenalaistaa ja kritisoi.
Kirja kannattaa lukea. Se on viihdyttävästi kirjoitettu omalla henkilökohtaisella tyylillä. Se on myös erittäin mielenkiintoinen ja kuten edellä totesin, rohkea esitys perinteisen jumaluskon puolesta. Audiatur et altera pars.
Juntunen on lukenut perinpohjaisesti Haririnsa ja kohtelee tätä kunnioittavasti kuten hyvässä dialogissa pitääkin vastapuolta kohdella. Juntusen lähtökohta on traditionaalisen kristillinen: ihmiskunta ei ole törmäillyt hänen mukaansa myyttien hämärässä tai kollektiivisessa mielikuvituksen viidakossa. Hän näkee myyttien arkkityypit merkkinä siitä, että ihmiskunta on tavoitellut transendenttista: hyvää, oikeaa ja kaunista. Pyhää. Kun Hariri kieltää yleispätevän moraalin niin Juntunen kyseenalaistaa tämän käsityksen omaperäisesti. Haririlla itsellään!
Juntusen rohkeutta kannattaa tässä nostaa vielä kerran esille. Nykyinen evankelisluterilainen kirkko ja sen kerma näyttää kyvyttömältä tekemään näin syvällisiä esityksiä. Syynä voi olla se, että eliitti ei tiedä mihin se oman uskonsa perustaa ts. mikä on sen itseymmärrys. Kysymys on tärkeä: onko kirkko hyväntekeväisyyslaitos, jonkinlainen liike ilmastomuutoksen toteuttamiseksi vai onko se perustaltaan kristilliseen uskoon perustuva yhteisö. Epäilen, että piispat eivät olisi voineet kirjoittaa näin väkevää ja kantaa ottavaa teosta – vaikka ehkä heillä olisi ollut siihen tiedollisia edellytyksiä. Kannan ottaminen kristillisen uskon perusteiden puolesta voi nimittäin suututtaa jotkut.
Tämä haluttomuus voi tuoda esille sen epäilyksen, että kirkon johdon valtavirta ei ole edes kiinnostunut siitä mikä on sen perustavanlaatuinen pohja. Jonkin muu – toksinen ja ei-kristillinen on vallannut talon? Kärjistän hiukkasen: onko kirkon ylipappien ja prelaattien haluttomuus keskustella henkistä laiskuutta tai ihan vaan HC Apostataa.
Totean vain: Αναξία!
Kuten parhaissa otteluissa taistelu ja paini jää lopulta tasapeliksi. Hariri ei voi puolustaa itseään ja Juntusen argumentit voidaan tietysti kiistää. Lukijan kannalta tämä ei ole kuitenkaan huono asia sillä mikään ei ole niin tärkeää kuin älyllinen paini ja kamppailu isojen asioiden kanssa.
Lopuksi: Haririn pelottavin skenaario ”dataismista” on varteenotettava vaihtoehto. Juntunen nostaa tätä esille.
Näin ajankohdan ottaen huomioon: mahdollista mutta spookie!
Dosentti Arto Luukkanen
Sapiens. Ihmisen lyhyt historia on kyllä mainio kirja.
Ilmoita asiaton viesti
Hararin kirja, oli pitkästä aikaa ensimmäinen, jonka takia valvoin koko yön. Olen lukenut 3 hänen kirjaansa ja pitänyt. Synkkaa. Omien ajatuksieni kanssa.
Suosittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen paljon lukenut mutta vähän viisastunut.Kovs kallo.Kiitos Arto
Ilmoita asiaton viesti
”Nykyinen evankelisluterilainen kirkko ja sen kerma näyttää kyvyttömältä tekemään näin syvällisiä esityksiä. Syynä voi olla se, että eliitti ei tiedä mihin se oman uskonsa perustaa ts. mikä on sen itseymmärrys.”
Kirkon rivipappina totean: laiskaa ja epäselvää kritiikkiä. Sammeli on itse osa kirkkoa ja ”kermaa”. Kirkon nykysanoman voi tarkistaa paremmin sunnuntaimessussa kuin lööpeistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos rohkeasta ja asiantuntevasta avauksesta. Tunsin piston sydämessäni, kun en ole teologitaustastani huolimatta viitsinyt täällä Usarissa kovin aktiivisesti uskonasioista keskustella. Kyse lienee enimmäkseen laiskuuden synnistä, tai mukavuudenhalun.
Toisaalta tutkimustaustani painottuu sosiaalietiikkaan. Siitäkään en ole näin harrastukseni (olen tehnyt lyhennettyä työaikaa) viitsinyt kaikista tutkimuksellisesti haastavista yrittää tänne paljon kirjoittaa. Silti jotain itse telogia-asioista nyt:
Vaikka Sokrates tuomittiin ”jumalattomuudesta”, kai jonkinlaisesta hurskauden puutteesta suhteessa Pantheonin jumalagalleriaan (tai Ateenan jumalaan) laajassa teologisessa perinteessä hänen on nähty opettaneen jopa hämmästyttävän hyvin siitä, miten kysymystä korkeimmasta Jumalasta voidaan lähestyä järjen kannalta. Tyydyn nyt liittämään alle katkelman hänen Apologiastaan, lähteestä voi tsekata lisää.
Toinen asia. Luukkanen: ”Kysymys on tärkeä: onko kirkko hyväntekeväisyyslaitos,..”
Olen taipuvainen vastaamaan melko pitkälle myönteisesti, kun hyväntekeväisyys ymmärretään aivan perimmäiseltä tasolta asti. Lähden tässä Johanneksen evankeliumin teologiasta, jossa korostuu ajatus Jumalasta rakkautena. Siten ei ole uskon näkökulmasta mitään sen perimmäisempää kuin Jumalan rakkaus, ja sen eläminen todeksi.
Tällä en tarkoita edes ottaa kantaa siihen, tarkoittaako rakkaus aina sitä liberaalia versiota päivänpolttavista kiistoista tai onko kenties ilmastonmuutoksen hillitsemisen se rakkauden jaloin muoto tänään. Enkä halua, että kirkko hyssytteli mistään uskon asioista. Lähinnä haluan hillitä usko-rakkaus vastakkainasettelua, koska aivan perimmäisellä tasolla usko ja rakkaus voidaan nähdä myös paljolti, vaikkei ihan kaikilta osin, yhtenä ja samana asiana. Ehkä joskus näistä lisää.
Ja tässä vielä tätä sitaattia Sokrateelta:
”And I am called wise, for my hearers always imagine that I myself possess the wisdom which I find wanting in others: but the truth is, O men of Athens, that God only is wise; and by his answer he intends to show that the wisdom of men is worth little or nothing; he is not speaking of Socrates, he is only using my name by way of illustration, as if he said, He, O men, is the wisest, who, like Socrates, knows that his wisdom is in truth worth nothing. And so I go about the world, obedient to the god, and search and make enquiry into the wisdom of any one, whether citizen or stranger, who appears to be wise…”
https://godandgoodlife.nd.edu/digital-essays/the-apology/
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä täydennän vielä vähän, mitä mm. kirkko hyvän tekijänä voi tarkoittaa: sakramenttien (kaste ja ehtoollinen) toimittamista ja Sanan julistamista. Nämä ovat kaikki aivan perimmiltään hyviä asioita, ja luterilaisen teologian mukaan vieläpä perimmältään rakkauden Jumalan omia tekoja. Papit näiltä osin lähinnä välikappaleita, instrumentteja.
Mutta sitten kirkon on tarkoitus toki olla myös rakkauden yhteisö konkreettisemmin, keskinäisesti ja kaikkeen maailmaan arkisesti hyvää tehden ja sorrettuja puolustaen.
Ilmoita asiaton viesti
”onko kirkko hyväntekeväisyyslaitos”
Onhan se sitäkin. Kirkon diakoniatyö auttaa ihmisiä, jotka eivät enää apua muualta saa.
Voit tietenkin pitää toissijaisen sitä, että seurakunta maksaa hädässä olevan ihmisen sähkölaskun tai pesukoneen korjauksen, mutta avun saaneelle sillä on merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Presidenttiehdokas, kuten Hesan eliittialueella asuva Jussi Halla-aho, pääsee kisassa pitkälle toimivalla suhteella vähemmistökieliseen rahaan, eliittiin. Täällä ei äänestää rätkäytellä, kuten Juha Sipilä tokaisi.
On ilmoitettu otsikoiden pian täyttyvän (pankkimies) Mauno Koiviston syntymän 100-vuotismuisteluista, juuri kun Martti Ahtisaaren hyvin toimineita suhteita on palautettu mieliin.
Ideat universaaleja, ilmentävät ongelmat paikallisia. Ratkaisu löytyy paikallisen kielen sanoista, mm. Antonio Gramsci on muistuttanut. Jumala oli kulunut pilalle sanana.
Ilmoita asiaton viesti
Valtakunnallisen lehden etusivulle yllättäen ja pyytämättä joutuneen yo-lakki – päässä – kuvansa lisäksi STS-pankilta saadun 1000mk pankkikirja kädessä Iltakoululainen H sai pankin puolitutulta tädiltä kullanarvoisen neuvon olla luulematta itsestään silloin liikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Universumin merkitys on yhtä vallaton kysymys, kun kysyisi että onko keholla merkitystä. Universumi kaikkine tapahtumineen ja aikaskaaloineen on mahdollistanut kysyjänkin olemassaolon olemattomassa pisteessä x. Jos kaiken merkitystä etsiskelee filosofiselta kannalta, silloin merkitys on luotava itse. Siihen puuhaan ihmisolio on ihan hyvä olio, tehkäämme universumista elämälle parempi paikka elää. Apua työhön ei tipu mytologioiden jumalilta. Aikansa Marvel tarinoita.
Kirja jota voi tässä yhteydessä lämpimästi suositella -> ”Ihmiskunnan tulevaisuuden historia”. Miljoonan vuoden näkökulma
William MacAskill.
Toiveikas tietoteos kääntää katseen ihmislajin tulevaisuuteen. Meistä riippuu, millainen se on. Jos ihmiskunta elää yhtä kauan kuin useimmat nisäkäslajit, olemme vasta matkamme alussa. Meidän päätöksemme vaikuttavat siis biljoonien tulevien ihmisten elämään. Miten valitsemme ne teot, jotka auttavat tulevia sukupolvia eniten? Miten selätämme todennäköiset uhat ydinvarustelusta pandemioihin?Ylistetty teos nostaa katseen nykyhetken yläpuolelle ja ohjaa ajattelemaan pitkällä aikajänteellä. Historian suuret mullistukset, kuten orjuuden lopettaminen, ovat alkaneet pienistä liikkeistä oikeaan suuntaan. Me luomme valinnoillamme tulevaisuuden historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus vuosikymmeniä sitten, kun luin tenttivastauksia kysymyksiin Allardtin kirjasta, otti erityisesti päähän, jos niissä puhuttiin ”Allardista”. Ei edes kansilehden ensimmäistä sanaa ollut osattu lukea.
No, Juntusen teoksen kannessa ”Hararin” on vasta kahdeksas sana, joten väsyyhän siihen mennessä hyväkuntoinenkin.
Ilmoita asiaton viesti