Pekka Haavisto ”autuaaksi rauhantekijäksi” Ukrainassa?
USA:n tulevien vaalien tulos näyttää yhä selvemmin siltä, että Donald Trump tulee voittamaan. On mahdollista ja todennäköistä, että Trump haluaa pysäyttää välittömästi sodan, ja tarpeen vaatiessa uhkaa Ukrainaa tuen lopettamisella.
Se voi myös merkitä sitä, että Nato ja sen eurooppalaiset valtiot jäävät oman onnensa nojaan, jos eivät löydä yhteistä linjaa Trumpin kanssa. Nato ei koskaan voi toimia sotilaallisesti ilman Yhdysvaltain presidentin hyväksyntää.
Yksinjäämisen trauma Suomelle, Puolalle, Norjalle…
Suomi tietää hyvin sen mitä on jäädä yksin suurvaltaa vastaan.
Vuonna 1939 Natsi-Saksa ja NL olivat jakaneet Itä-Euroopan. Ruotsi ei virallisesti auttanut meitä vaikka se salli vapaaehtoisten tulla Suomen avuksi. Ruotsin pääministeri Per Albin Hansson oli hyvissä ajoin ilmoittanut 18. lokakuuta Suomen presidentti Kyösti Kalliolle ja ulkoministeri Eero Erkolle, ettei Ruotsi tulisi Suomen avuksi Neuvostoliiton hyökätessä.
Norjakin jäi yksin kun Natsi-Saksa hyökkäsi sen kimppuun vuonna 1940. Ranskan ja Englannin siirtoarmeijan (joiden piti muuten tulla auttamaan Suomen talvisodassa) joukot olivat huonosti valmistautuneet taisteluun eikä talvisodankäynti ollut niille herkkua.
Lopuksi auttajat ilmoittivat lähtevänsä kotiin vaikka koko Pohjois-Norja hyvin puolustettavine maastoineen oli Norjan hallituksen käsissä. Puolan kohtalo on vielä synkempi. Se oli saanut juhlalliset turvallisuusvakuudet Iso-Britannialta ja Ranskalta mutta kun sota alkoi Puolaa autettu muulla kuin muodollisella sodanjulistuksella Saksalle.
Kuten olen aikaisemmin todennut EU:lla ei ole ollut eikä ole oikein minkäänlaista Venäjä-politiikkaa eikä realismia (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/eun-suklaaleivos-venaja-politiikka-ja-realismi/). Se on riitainen eikä tiedä mitä tehdä.
Suhteessa Venäjään sillä on yhtä paljon selkärankaa kuin suklaaleivoksella.
Lyhyesti: EU:lla ei näytä olevan ylipäänsä mitään selvää ulkopolitiikkaa missään.
Mitä tehdä? Sotilaallinen varustautuminen pitäisi alkaa heti
Ongelmana on se, että vuosikymmenten laiminlyöntien ja lepsuilun seurauksena EU:n itsenäinen sotilaallinen valmius on useimmissa valtiossa kuralla. Euroopan isot maat ovat laiminlyöneet omat turvallisuutensa lähinnä Puolaa lukuunottamatta.
Ilman USA:n väkevää käsivartta EU:n vähäiset omat joukot eivät pysty mihinkään ja kansallisvaltioiden joukot eivät kovinkaan pitkälle. Saksa saa parhaimmillaan taivaalle 4 Typhoon-hävittäjää – jos niitäkään. Ruotsin aseistariisunta on taas oma lukunsa – maalla ei ollut 2010-luvulla käytännöllisesti katsottuna kenttätykistöä tai armeijaa vaikka meri- ja lentovoimat ovatkin vahvat.
Saksa on hieman herännyt asian kanssa mutta yhteistyö Ranskan kanssa ei toimi lainkaan ja Ranska ydinaseet takaavat vain sitä itseään. Iso-Britannia on myös ollut kyvytön varustamaan armeijaansa mannersotaa varten, vaikka siirtomaatyyppisissä operaatioissa se pärjääkin (https://www.verkkouutiset.fi/a/vakava-varoitus-asevoimista-britannia-ei-ole-valmis-sotaan/#60a3ce87).
Euroopalla on aikaa ensi vuoteen. Joka tapauksessa Trump vaatii panostusta omaan puolustukseen – ja on siinä oikeassa. Ukrainan arvaamaton ja muuttuva sotilaallinen tilanne saattaa myös kärjistyä siihen samaan tilanteeseen kuin meillä talvisodassa maaliskuussa 1940.
Oli erinomainen asia, että EU kykeni yksimielisesti, yhteisesti ja neuvottelemalla saamaan aikaan tukipaketin Ukrainalle mutta…
Ongelmana on se, että ilman sopivaa aseellista apua Ukraina ei pärjää. EU on luvannut sille kranaatteja yli miljoona kappaletta mutta näitä toimituksia ei ole voitu hoitaa. Kun ei haluta rakentaa tarvittavaa teollisuutta ja nostaa ylös varustelua.
Ja lopulta olisi vapautettava Ukraina myös miinakiellon ikeestä, jonka se otti itselleen miellyttääkseen EU:ta. Linnoituttaminen on nyt tärkeintä Ukrainassa ja sitä pitää ensisijaisesti pystyä tukemaan.
Suomelle Naton tuen halvaantuminen olisi hyvin vaarallista sillä kansallisvaltiot tukevat sodan aikana lähinnä itseään. Suomen on kaiken varalta lähdettävä siitä, että joudumme hoitamaan asiat yksi – ehkä kuitenkin niin, että saamme Ruotsilta apua.
Onko meillä silloin riittävästi tehokkaita asejärjestelmiä? Onko meillä kotimaista droonituotantoa tai kykyä ilmatorjuntaan? Onko niitä kranaatteja tarpeeksi? Onko Helsingin kohtalo sama kuin Kiovalla; pommituksia ja tuhoa?
Muistettava on, että taattava on myös että Suomea ei tuhota modernisti ohjusiskuilla Vaikka miehitysyritystä ei tulisikaan.
Ja jos tulisi, tuleeko Lappeerannasta Butša? Onko Kotkasta tulossa Irpin? Joutuuko suomalainen siviiliväestö kokemaan samat ”Satanic Orgies” kuin Mariupolin väestö? Entä onko meillä sisäpoliittinen tilanne sellainen, että sisäiset riidat pystyttäisiin ratkomaan ja ettei Suomessa demonisoitaisi ketään väestöryhmää?
Ennen kaikkea meidän suomalaisten on nyt kyettävä lähettämään kesällä 2024 viesti Brysseliin siitä, että meitä kiinnostaa oma kansallinen etumme ja että EU:n jäsenvaltioiden olisi vihdoin kyettävä ottamaan vastuu omasta turvallisuudesta kuten Suomi on tehnyt. Ne vaalit ovat todella tärkeät. Ne ovat ”ollakko vai eikö olla” vaalit.
Toinen asia liittyy Venäjään – meidän pitää katsoa tulevaisuuteen; siihen aikaan kun rauha tulee, ennemmin tai myöhemmin.
Pekka peliin! Suomi ”autuaaksi rauhantekijäksi”
On selvä, että sodan loppuminen on Suomen intressissä. Ja mahdollisimman pian. Aikoinaan presidentti Martti Ahtisaari Jugoslavian rauhanneuvottelijana vaati nopeaa ja välitöntä sodan lopettamista. Nyt tilanne on kuin avoin haava.
Presidenttimme voisi ottaa tämän asian omaan agendaansa. Suomi voisi olla ”autuas rauhantekijä”. Nythän meillä on kansainvälinen rauhanneuvottelija Pekka Haavisto täysin vapaana. Laita Aleksi hänet töihin isänmaan puolesta!
Maailma pursuaa nyt rauhanaloitteita ja hyvää tahtoa. On myös järjettömiä unelmia: Venäjä elelee omissa imperialistisissa haaveissaan mutta sillä ei ole kykyä saavuttaa tavoitteitaan. Toisaalta, se myös janoaa rauhaa sillä se tietää, että pitkä sota uuvuttaa sen.
Venäjän miehittämällä alueella olevalle kansalle on annettava mahdollisuus sanoa mille puolelle se haluaa kuulua. Venäjä tai Ukrainan ei voi järjestää näitä vaaleja vaan ne pitää toimittaa YK:n alaisena ja YK:n joukkojen turvaamina. Aikoinaan ns. Steinmeyerin suunnitelma tähtäsi samaan suuntaan mutta ongelmaksi tuli se, että kuka järjestää kansanäänestykset ja miten eri osapuolten joukot vetäytyvät alueelta.
Pekan rauhanaloitteen lisäksi Suomen pitää panostaa myös ennen kaikkea kansalliseen puolustukseen
Suomen poliittisen johdon olisi mitä pikimmin tehtävä päättäväisiä toimenpiteitä, että me emme joudu minkään spekulaation tai iskun kohteeksi. Kotimaisen puolustusteollisuuden ylösajo on aloitettava heti. Ukrainan sodan opetukset on omaksuttava ja reagoitava niihin. Droonien merkitys on mullistava taistelukentällä ja erityisesti se Ottawan miinatyhmyys on peruttava. Maamiinat on saatava välittömästi takaisin.
Poliittisesti on äärimmäisen tärkeä pitää huolta raja-alueesta; Kaakkois-Suomesta, Itä-Suomesta, Kainuusta ja Lapista. Meillä on 1300 km maaraja Venäjän kanssa – meidän puolellamme pitää asua tyytyväisiä ihmisiä, joilla on työpaikkoja ja tulevaisuutta.
EU:n poliittinen kyvyttömyys hämmästyttää
Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Nykyinen Eurooppa näyttää olevan nyt kyvytön tuottamaan itselleen turvallisuutta. Jos näin on, niin se on myös kyvytön mihinkään poliittiseen toimintaan. Ilman vahvaa sotilaallista voimaa se ei kykene neuvottelemaan Venäjän kanssa. Ilman voimaa ja ilman minkäänlaista Venäjä-strategiaa se ei myöskään tiedä mihin se pyrkii.
Eurooppaan saatava rauha ei voi olla mätä kompromissi vaan kestävä ratkaisu, jota kansallinen oma sotilaallinen voima varjelee. Mutta jos ei ole voimaa eikä järkeä niin ei ole toivoakaan. EU:ssa näyttää olevan suosittua ajatella, että unohdetaan Venäjä tai että leikataan karttakirjoista Venäjä pois. Haloo!
Rauha voidaan neuvotella monessa eri vaiheessa, mutta lähtökohtana pitäisi tietysti olla se, että Venäjän hyökkäystä ei voi palkita eikä Ukrainan alueellisesta integriteetistä tehdä mitään sopimuksia Ukrainan pään ylitse. Mutta Ukraina on jo 2022 näyttänyt että se haluaa rauhaa myönnytystenkin kanssa.
Vielä kerran: Ukrainaan tulee vielä rauha. Olisi meidän etumme, että se olisi reilu ja oikeudenmukainen. On Suomen kansallinen etu, että se solmitaan.
Vasta sen jälkeen voidaan myös resetoida suhteet Venäjään ts. katsoa minkälaiset suhteet me haluamme tähän maahan. Kun se kaivattu rauha tulee niin Venäjän kanssa pitää voida käydä kauppaa, harjoittaa kulttuuriyhteistyötä ja turismia. Voimakas ja vahva Nato-Suomi, jonka ”alueiden Suomi” voi hyvin, pystyy kyllä kohtaamaan Venäjän ja keskustelemaan ”silmien tasalla”.
Itänaapuri ei häviä pois toivomalla, päätöslauselmilla, kansainvälisillä parkaisuilla tai taikomalla. Kaikissa olosuhteissa Suomen on kuitenkin aina varmistettava oma turvallisuutensa.
Kyllä kansa tietää!
Miksi ei Eurooppa ei ole varautunut?.
Sanoiko joku Halla-aho,ettei Saksan ja Venäjän yhteistyöstä ole koskaan mitään hyvää seurannu?
Nyt pystytytelään rinta rottingilla pyssytehtaita.
Mitähän tuo tähän päivään auttaa?.
Joninlaisen rauhan Länsi joutuu Ryssän kanssa leipomaan.
Halusi tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
On vaikutettava siihen mihin voi vaikuttaa. Ainut mihin voimme vaikuttaa on oma tekemisemme. Muihin emme voi vaikuttaa. Ja jos voimme, niin kannattaa vaikuttaa niihin jotka jakavat kohtalomme.
Kävi miten tahansa, ensisijaisen tärkeää on nostaa puolustuskykyä. Pienen maan puolustuskykyä. Ilman omaa puolustuskykyä ei liittoumistakaan ole mitään apua. Ilman puolustuskykyä ei ole keinoja vaikuttaa liittojen ulkopuolella sen paremmin kuin niiden sisälläkään.
Ei sen paremmin ystäviin kuin vihollisiinkaan. Ei mitään neuvotteluvalttia mihinkään suuntaan. Ei ennen sotaa eikä sodan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kauppaa, kulttuuriyhteistyötä ja turismia” Venäjän suuntaan? Vaikealta tuntuu näinä päivinä, mutta kyllä minäkin uskon, että ne päivät vielä tulevat.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen ja Venäjän välit kyllä joskus vielä paranevat ja ’normalisoituvat’, ja silloin läntiset firmat ryntäävät Venäjän markkinoille. Ei kuitenkaan sinne enää etabloituen, mutta tuotteitaan kilvan sinne myymään.
Sitä ennen saamme kuitenkin vuosikausien ajan olla Venäjän poliittisen sodankäynnin kohteena.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa ne päivät tulla, mutta saattaa ne olla tulemattakin. ”Aika entinen ei koskaan enää palaa” lauletaan laulussakin.
Ilmoita asiaton viesti
Ne päivät tulevat, mutta ei itsestään. Kun rauha tulee pitää aktiivisesti ryhtyä tekemään tarjouksia ja muistaa että kansakunnilla ei ole ystäviä tai vihollisia vaan etuja valvottavanaan. Pohjustaa tätä omilla rauhanideoilla omaa turvallisuuttaan samalla kohentaen, kuten Arto kirjoittaa, helpottaisi myös käynnistystä.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipedian mukaan Saksan ilmavoimilla on 141 kappaletta Eurofighter Typhoon -hävittäjiä. Blogistin mukaan siis näistä 137 on lentokyvyttömiä. Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää.
”tuleeko Lappeerannasta Butša?”
Ehkä tämän blogikirjoituksen olisi voinut laittaa julkisuuteen myös ilman tämmöisiä kuvottavia rinnastuksia.
Jaa että Venäjä janoaa rauhaa? Rauhan se saa nopeasti, lopettamalla tulituksen ja poistumalla Ukrainan alueelta.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni täsmennys Arton tekstiin:”Venäjä janoaa rauhaa omilla ehdoillaan”. Ja ne ehdot ovat kovat.
Ilmoita asiaton viesti
Meidän pitää hypätä Trumpin housuihin ja pitää nähdä maailma hänen vinkkelistään. Eli jotain tähän tyyliin:
”Olen luvannut ettei rahaa valu toisille maille (NATO ja moni muu instanssi), olen luvannut sulkea rajan Meksikoon niin ettei pakolaisia valu Yhdysvaltoihin. Olen myös tuhannen kusessa jos minua ei valita Yhdysvaltojen presidentiksi koska oikeusjuttu on viemässä minut linnaan, presidenttinä saan vapauden.
Sekä olen kiinnostunut aidosti toimimaan maailman diktaattoreiden kanssa sillä valta kiinnostaa minua, pazkat jostain Euroopasta ja Ukrainasta, ennemmin istun Putinin kanssa Kremlissä lounaalla”
Ilmoita asiaton viesti
Sinussa Marko on selvänäkijän vikaa!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. On täysin mahdollista, että Nato muuttuu paperitiikeriksi. Suomen tulisi aloittaa varustautuminen mitä pikimmiten. Samalla voisi sinne hallituksenkin suuntaan heittää toivomus, että juuri nyt on mahdollisimman väärä aika jakaa kansa keskeltä kahtia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se kansa hädän tullen ihmeesti eheytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tullut samakaltaisiin tuloksiin omissa ajatuksissani. Artolla on myös hyvät perustelut päätelmilleen.
Sodassa valtiot tuppaavat jäämään todellisuudessa yksin. Vain pieni määrä sotilaita saapuu Suomeen meitä puolustamaan sodan sytyttyä. Turha nojata rauhanaikana tehtyjen sopimusten illuusioon.
Ilmoita asiaton viesti
” Kyllä kansa tietää ellei jakauduta eri poteroihin….”
Verkot vesillä poliittisesti jopa sisäisesti mitä ehkä tuleman pitää tunnetuista syistä mistä lähteneinä kuin minne saapuneina tässä viheliäisessä tilanteessa jota enimmäkseen määrittele se tunnettu – vuori – jonka kaikki tuntevat omissa nahoissaan tulevina aikoina,etenkin jos sitä mm kuuluisaa 100 000 lukua ei käy plakkariin hallituksen toimesta Orpon johdolla VVM taas punaiset sakset planketeissa kun jotain pakko tehdä ;
mutta miten kuin millä tavoin jotta syinen vesi vie mukanaan – osasta kansaa_ väestöryhmiä.
Venäjän sekoittaessa pakka länsimaita kohtaan johon taas on vastattava puolustusmenoin…viime hallituskausi oli helppoa ottaa velkarahaa mutta käynee tiettävästi niin että – toiset joutuvat maksamaan viulunkielet.
No jää sitä vielä seuraavallekin hallitukselle mutta mikroskooppi kuin kristallipallo ei sitä vielä näytä,tiedä kuka ohjaa ruorissa- ”valtamerellä”.
EU kuin Nato nyt todella punnitaan jonka joukoissa olemme ja viimein herätty mm EU;n omiin ”puolustus-sotavoimiin” itänaapurimme toimien johdosta – etenkin jos voittaisivat Ukrainassa…siinä on peiliin katsomisen paikka EU;lla kuin Natollakin !
Ai niin missä ne hyvät uutiset eri tiedoitteineen….löytyiskö entisiä arkistoja etsimällä …. että olikin hyvää aikaa kuitenkin eri palveluineen rauhan aikoina kääriytyen nostalgian nuoruuteen – ennen 90 lukua ?
On se ilmoja kuin rauhaa pitänyt ennen näitä poliittisia sotaisia myrskyjä ja vielä sen verran että minkä edessä tämä hallitus on kuin tuleva Presidenttimme niin ei kai edes oppositossa käy kade…ilman värilaseja !
Ilmoita asiaton viesti
Naamiot putoaa, tai sinun kohdalla tästä kovin monella epäilystä koskaan ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvä blogikirjoitus, mutta Suomen ei nyt pidä hajottaa Ukrainan tukirintamaa ryhtymällä sooloilemaan Putinin kanssa, niin hienolta kuin rauhanrakentaja Suomi Pekka Haaviston johdolla kuulostaisikin.
Paavi, Scholz ja Macron ym jo tekivät tarpeeksi haittaa tarjotessaan rauhaa Putinille. Kun ja jos Putinia alkaa kylmätä, hänellä kyllä on kanavia ilmaista se. Tuskin soittaa silloin Haavistolle.
Ilmoita asiaton viesti