Poliittiset pyhiinvaeltajat ja ovelat trollit – Rosa Liksomin artikkelista

Rosa Liksomin artikkeli ”Harras toive rauhasta” (17.7.2022) on mielenkiintoinen henkilökohtainen tilitys Venäjä-suhteesta. Siinä on aivan oikeaan osunut ajatus siitä, että Neuvostoliiton hajoaminen jatkuu yhä ja vuoden 2014 Krimin valtaaminen ja 2022 raaka invaasio Ukrainaan ovat osa tätä pitkää prosessia.

Artikkelin perussanoma ei kuitenkaan yllättänyt. Pitkä-aikaisena Venäjän tutkijana ja sen NL:n kaatumisen jälkeistä aikaa seuranneena totean Liksomin artikkelista seuraavaa:

Sen sisältö on niin vanha tuttu.

Se on se wanha ja wäsynyt wasemmistolaisen joukon märehdintä siitä, että kaikki paha johtuu lännestä. Ilmiötä on käsitelty jo tutkimuksessa pitkään. Kt. Paul Hollander: “Political Pilgrims: Western Intellectuals in Search of the Good Society.” Kyse on lännessä asuvan vasemmistolaisen älymystön Neuvostoliiton palvonnasta, joka alkoi jo 1917.

Mainittakoon, että Suomi sai nauttia tämän asian lieveilmiöistä jo vuonna 1918, 1939-1944 ja suomettumisen aikana 1961-1991. Sekä tietysti vuosina 2000-2012.  Onneksi vuonna 2012 tapahtui muutos.

Liksomin pahan mielen luettelo on pitkä.

Venäjää ei olla autettu. Kaikki olisi hyvin jos Venäjä olisi otettu rakentamaan uutta Eurooppaa ja että kaikki – myös nämä sodat – ovat lännen syytä. Ja etenkin, että Putin on suosittu, sai tolkkua asioihin ja teki lopun kaaoksesta. ”En ihmettele, että venäläiset ovat pitäneet hänet sen jälkeen vallassa”. Pitäisi olla aktiivinen ja tukea voimia, jotka ajavat sodan lopettamista. Ja että jos venäläiset vain suljetaan Putinin vaikutuspiiriin, maassa voi tapahtua sama mikä tapahtui Weimarin tasavallassa. Kunpa päästäisiin dialogiin ja aloittamaan rauhanneuvottelut, toteaa Liksom.

Kaikilla on tietysti oikeus omaan mielipiteeseensä.

Ongelma on vain se, että tämän vasemmistolaisen märehdinnän takana on vanha tuttu uhriutumisajattelu, joka sopii tähän Hollanderin tutkimaan  määritelmään ”poliittisesta pyhiinvaelluksesta”. Tosiasiassa Venäjä itse uhriutuu ja puolustelee raakaa hyökkäystään Ukrainaan sillä, että se on uhri. Samalla kun se terrorisoi viattomia siviilejä ohjusiskuilla, se levittää omien trolliensa kautta disinformaatiotaan rauhasta, joka koittaa kun Venäjää kuunnellaan.

Tiedoksi Roosalle: tosiasiassa Suomi on miljoonilla euroilla tukenut Pietarin vedenpuhdistuksia ja reformeja länsimaisen demokratian tukemiseksi.

Länsi ei ole syypää Putinin puna-imperialismiin. Piste.

Liksomin mielestä ”Uhri Venäjä” on kuitenkin niin uhri. Kaikki on jonkun muun kuin Venäjän syytä. Tätä ajattelua ei horjuta mikään. Edes se että siellä oli 87 vuotta vallassa verinen kommunistinen diktatuuri tai että siellä on nyt vallassa kommunistisen puolueen ideologian vallasta irti päässyt turvallisuuspoliisin valta ts. sekurokratia, joka pyrkii rakentamaan NL:n uudelleen.

En yhtään ihmettele, että Helsingin Sanomat on alkanut hissukseen tukemaan tätä linjaa suhteessa Venäjään. Sen oma historia Venäjän sekurokratian tukemisessa on hämmästyttävä ja maksoi Sanomille melkoisen tukun rahaa (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/hesari-uivat-rotat-ja-raha/). Takana on ehkä voimia, jotka haluaisivat päästä wanhaan hyvään aikaan suhteessa Venäjään? Ketkähän siellä saattaisivat lymytä? Pitäisikö jonkun toimittajan kysyä Hesarilta?

Neuvoni on niin Liksomille kuin Helsingin Sanomille – tehkää journalismia.

Oikeata sellaista.

Dosentti Arto Luukkanen – Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto (virkavapaalla).

+13
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu