Presidentti Niinistö voi pelastaa Suomen
Oli se hyvä, että Sauli Niinistö selvisi aikoinaan Thaimaan tsunamista!
Olen usein puhunut siitä, että kriiseissä Suomella on ollut satumaisen hyvä herraonni. Hyvinä aikoina meillä voi olla presidenttinä miltei kuka vaan, mutta kriisissä on oltava ihminen, joka tietää mitä tehdä.
Nyt meillä on presidentti, joka kykeni koronaviruksen uhatessa toimimaan nopeasti ja kokosi puoluejohtajat 9.3. yhteiseen neuvonpitoon. Presidentti herätteli hallituksen julistamaan valmiuslain ja on muutenkin toiminut kansallisen yhteisymmärryksen puolestapuhujana.
Sanna Marin hylkäsi presidentin neuvon
Presidentti tarjosi myöhemmin mahdollisuutta jonkinlaisen neuvovaan koordinaatio-elimeen mutta hallitukselle tämä oli liian kova paikka. Sanna Marin hylkäsi tämän hyvää tarkoittavan neuvon.
Ikävintä tässä on ollut se, että SDP:n äänenkannattaja Demokraatti ja sen somekonsortio on tehnyt tästä presidentin hyväntahtoisesta neuvosta jonkinlaisen ”naisvihakysymyksen” tai ruvennut meluamaan siitä, että valtiosääntö on vaarassa muka ”vallanhimoisen” presidentin sitä uhatessa.
Pahinta oli ministeri Ohisalon esiintyminen 30.3. A-studiossa: hän hymyili ja totesi että hallituksella on omia suunnitelmia.
Ministeri Ohisalon ilme oli närkästyneen pilkallinen – aivan kuin kertoen: ”niihän se setämies meitä neuvoi mutta mepä ei välitetä… lälläslää…”
Kun Ohisalolta kysyttiin mitä ne suunnitelmat olivat niin sitten tulikin fingelskaa ja selityksiä. Ei mitään selvää.
Tässä vaiheessa olisi hyvä, että toveri-älämölööt ja tunnekuohut jätettäisiin myöhempään ajankohtaan eikä hallitus reagoisi niin tunteella presidentin neuvoihin. Kyllä sitä puoluepolitikointia voi harjoittaa myöhemminkin. Näyttää siltä, että perustuslakia vähän kömpelösti muutettaessa 1990-luvulla ei osattu ottaa huomioon tällaista kriisiä, joka olisi tarvinnut presidentin valtaoikeuksia myös sisäpolitiikassa. Sen säätäminen on ajan kysymys ja pitää tehdä, kun kriisi on ohitse.
Hallituksen on saatava omat rivinsä suoraksi
Syy siihen miksi presidentti on ollut korona-asiassa aktiivinen, on hyvin yksinkertainen: kriisissä täytyy tietää mitä tehdään ja toimia sitten loogisesti sen mukaan.
Nopeasti, tehokkaasti ja viisaasti. Hallitus ei siihen kyennyt.
Mikäli hallitus olisi toiminut päättävästi, proaktiivisesti ja harkitusti niin valmiuslakiakaan ei ehkä olisi tarvittu. Tartuntatautilaki olisi riittänyt, mikäli olisi aktiivisesti huolehdittu asioista jo tammikuussa, kuten ammattilaiset jo pyysivät. Presidenttiä tarvittiin, sillä hallitus oli vielä pari viikkoa sitten aatteittensa ja pilvilinnojen vietävissä.
Valitettavasti ne tiedot, jotka tältä 100 hengen hallitusrypäksestä ovat tihkuneet, kielivät suuresta päättämättömyydestä, sisäisistä riidoista ja epätietoisuudesta. On kyllä istuttu, pohdittu ja komiteoitu mutta se ei riitä.
Pahinta tässä on se, että hallitus ei vielä nytkään tässä vaiheessa tiedä mitä strategiaa se aikoo noudattaa. Siellä näyttää olevan niin montaa mielipidettä kuin miestä eikä se todellisuus ole vieläkään ihan valjennut kaikille. Näiden tietojen mukaan suurimpana ongelmana ovat vihreät, jotka eivät oikein ole sopeutuneet tosiasioihin sellaisina kuin ne ovat.
Kysymysten kysymys: mikä strategia hallituksella on?
Nyt olisi hyvä tietää aikooko hallitus noudattaa ns. laumaimmuniteetti-strategiaa vai ei.
Se ei ole vielä oikein selvää. Koulut ja ravintolat ovat kiinni mutta testejä ei ole tarpeeksi eikä ihmisillä ole suojavarusteita – eikä edes sairaaloissa niitä ole tarpeeksi. Ja ennen kaikkea –kun kerran kontaktinestoon ryhdytään tulee siitä vain vitsi, kun pääosa väkeä käy töissä muina miehinä. Ilman muutaman viikon palkallista eristyslomaa ei vakavaa tulosta tule, on kuin valmistautuisi lumimyrskyyn katottomassa talossa.
Pahinta on kuitenkin hengityskoneiden ja tehohoitopaikkojen laita. Kataisen aikana niitä karsittiin alle Italian ja Espanjan tason (!!) ja nyt niiden määrää on nostettu aina 500 saakka –sekin muun sairaanhoidon kustannuksella. Ongelma on siinä, että 2 viikon kuluttua meidän kapasiteettimme on äärirajoilla. Ne 500 paikkaa eivät riitä mihinkään.
Parempien lähtökohtien Espanjassa on nyt 4 400 tehopaikkaa 5 600 kriittisessä tilassa olevaa koronapotilasta kohti –muista tehohoitoa tarvitsevista edes puhumatta. Samoin on laita myös poliisien valvonnassa – heillä ei ole Uuttamaata varjellessa yhtään suojamaskia. Samoin vielä viime päiviin saakka hallitus ei kyennyt päättämään, miten se reagoi tänne tuleviin ihmisiin? Laitetaanko heidät karanteeniin vai ei? Länsiraja on auki kuin lehmän maha.
Kaikki tämä johtuu yhdestä asiasta. THL ja hallitus eivät vielä oikein selvästi osaa päättää, mitä strategiaa noudatetaan a) laumaimmuniteettia vai b) aasialaista strategiaa Singaporesta ja Etelä-Koreasta ts. aggressiivista testaamista, tiukkaa karanteenia tartunnan saaneille ja epäillyille, hengityssuojaimia kaikille ja hengityskoneiden ja muun tarvittavan välineistön kapasiteetin lisäämistä.
WHO vs. THL – kumpi tietää enemmän?
Maailman korkein terveysauktoriteetti , WHO:n johtaja Tedros Ghebreyesus nimenomaan vaatii kaikilta mailta aggressiivista otetta viruksen suhteen. Mutta onko hän väärästä maanosasta? Ja miksi myös Eurooppaan verrattuna paljon menestyksekkäämmän Itä-Aasian asiantuntijoita ei kuulla? Tietääkö THL enemmän kuin WHO? Onko meillä Suomessa jotain ylitsevuotavaa viisautta jota kansainvälisillä asiantuntijoilla ei ole?
Presidentin ehdottama erityisryhmä voisi olla tässä kaikessa hyvin hyödyllinen.
Kuten presidentti kirjoitti:
”…paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa…”
Meillä on noin 2 viikkoa armonaikaa. Vähän yli.
Saksalainen sananlasku sanoo: In Gefahr und größter Not bringt der Mittelweg den Tod.
Eli: Vaarassa ja suurimmassa hädässä tuo keskitie kuoleman.
ps. lehdistö kaivoi esille lisää todisteita. Marinin oma koordinaatioryhmä on ollut aika lallus. Kt. https://www.is.fi/politiikka/art-2000006459301.html
pps. SDP on nyt Alman mukaan suurin puolue. Onneksi olkoon! Kyseessä on ns. ”“rally around the flag” ilmiö. Politologi John Mueller kehitti vuonna 1970 tälläisen termin, jonka hän lanseerasi kansainväliseen käyttöön. Kyse on kriisin aikana tapahtuvasta toimeenpanovallan saamasta dramaattisesta kannatuksen noususta kun kansakunta kokee, että sen olemassaolo on uhattuna. Mikä tahansa hallitus, joka on vallassa kokee sen. Sen kestosta on monia tulkintoja mutta näyttää siltä, että valitsijat alkavat ”rangaista” nopeasti hallitusta mikäli se ei toimi päättävästi tai ”saavat siitä lopullisesti tarpeekseen” viimeistään 2-4 vuoden kuluttua kriisistä. Winston Churchill koki sen karvaasti sodan jälkeen.
Kun mikään ei palaa takaisin ennalleen, ei edes lähimainkaan millään rintamalla. Millaiseen tavoitteeseen presidenttimme olisi hallitukselle ja meille kaikille antamassa neuvoja- johonkin vanhaan elämäntyyliinkö ?
Nyt voi ennustaa, koska kaikki ennustukset ovat menneet pieleen koronankriisin suhteen.
Koko yhteiskunta ja maailma asettuu pakosta uuteen asetelmaan kaikilla elämän ja talouden rintamilla.
Siihen tarvitsemme uuden ajan johtajia, emme menneen maailman johtajia menneeseen maailmaan.
Silti arvostetulla presidentillämme on tehtävää viedä uutta sanomaa tulevaisuudesta sille tontille, minkä hän osaa eli ulkovaltojen johtajille,
”aika entinen ei enää palaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan asiantuntemusta koskien Kari Suomalaisen kannanotto vuodelta 1969:
https://www.facebook.com/Visavuori/photos/a.143839655662166/2907534159292688/?type=3&theater
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on Kari Suomalaista ikävä!
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen tehtävä on yhdessä median kanssa kaataa kirjanoppineiden kasaamat muurit kansojen väliltä, jotta ihmiset voivat vapaasti seurustella keskenään, eikä suinkaan alkaa piispojen kanssa järjestelemään yksittäisten henkilöiden seurustelusuhteita, vaikka se heidän omaatuntoa voisikin helliä löytäessä tolkunmiehelle muusan omasta puoluetoimistosta, tai käyttäessä Gorbatshovin kieltämää psykiatrista hoitoa politiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt jouduta hiekan juoksua tiimalasissa.
Toissapäiväisesä blogissasi meillä oli armonaikaa vielä kolme viikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoinpa päiväystä! Se blogi oli kyllä neljä päivää sitten…
Ilmoita asiaton viesti
Katohan Ville pirua.
Puoli tuntia sitten siinä luki: Meillä on vielä kolme vikkoa armonaikaa.
Nyt siinä lukee: Pidetään toisistamme huolta.
Vieläkö joku epäilee,etteikö usko kykene siirtämään vaikka vuoria?
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, Luukkasellahan toden totta on pappisvihkimys. Se meinaa näitä bloggauksia lukiessa joskus unohtua. Ei aina ihan pappismiehelle sopivalta hänen öyhötyksensä tunnu.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin, Arto!
Kontaktinestohanketta ei olisi tarvittu, jos olisi ajoissa etsitty ja pantu karanteeniin viruksenkantajat ja heidän kontaktinsa, kuten tehtiin Itä-aasian demokraatttisissa maissa.
Mutta kun virus on nyt päässyt Suomessa jo riehaantumaan tarvitaan lyhytaikaisesti päättäväistä kontaktistoppia.
Niin kävi myös Kiinassa. Kun virus pääsi massoihin johdon yritettyä salata eikä tuhota sen, oli asian paljastuttua pakko panna kova kontaktinesto-ohjelma päälle. Ja kun sen aikana sitten on etsitty viruksenkantajat voitiin kontaktinesto purkaa. Ikävä kyllä myös palaamalla uudestaan totalitääriseen salailuun, joka vaarantaa onnistumisen.
Eli opitaan jo valmiiksi sekä toisten virheistä että saavutuksista!
Ilmoita asiaton viesti
”Kontaktinestohanketta ei olisi tarvittu, jos olisi ajoissa etsitty ja pantu karanteeniin viruksenkantajat ja heidän kontaktinsa, kuten tehtiin Itä-aasian demokraatttisissa maissa.”
Itä- aasian demokraattiset maat. No, onhan siellä Japani ja Etelä-Korea, Mutta epädemokraattisia maita on pitkä rivi, Kiinat ja monet muutkin. Diktatuureissa voidaan tehdä kovia päätöksiä ilman, että mistään lainsäännöistä tarvitsee huolta kantaa. Meillä on lait ja pykälät, joita pitää noudattaa. Perustuslait ja kaikki.
Kyllähän näitä demokraattisissakin maissa tehdään (Italia, Espanja ja muut nilkit perässä), ei siinä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Tee Luukkanen palvelus Niinistölle ja poista tämä kirjoitus, ennen kuin kukaan ehtii sitä lukea, kun meinaa presidentti leimautua tällaisen johdosta.
Ilmoita asiaton viesti
Martti hyvä. Tee palvelus ihmiskunnalle ja intellektuaaliselle elämälle ja pysy pois tästä blogista. Älyllinen elämä Suomenniemellä leimaantuu jos laittelet näitä flatuksia tänne))) kiitos
Ilmoita asiaton viesti
En minä pahalla, mutta jos muistat kun ihmettelin viime vaalien alla, että on fiksu mies menny huonoon porukkaan, niin on ne sinun kirjoituksesikin laskeneet tasossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ohisalo esiintyi tapansa mukaan erittäin fiksusti eilisessä A-studiossa. Itse asiassa koko viisikosta ei löydy yhtään ministeriä joka missään suhteessa häviäisi edelliselle hallitukselle. Onneksi persut oli hallitusvastuussa silloin kun ei ollut mitään kriisiä hoidettavana.
Suomen tilanne vaikutti ainakin vielä eilen melko lohdulliselta. Sairaalahoidossa oli alle 150 henkeä ja tehohoidossa alle 50. Kuolemantapauksia on kaikkiaan 13. Missään muualla asiat eivät ole näin hyvin.
Koko maailmassa varmistettujen tautitapausten luku ylitti yöllä 750 000 potilaan rajan. Kuolleita on yli 35 000. Ne jotka pääsivät Yhdysvalloista takaisin Suomeen pistävät kätensä kyynärpäitä myöten ristiin. Missään ei ole kuolonuhreja niin paljon kuin jenkeissä, Kiinakin jää jo toiseksi. Onnistui se Trump sitten yhdessä asiassa tekemään Amerikan suureksi.
Ilmoita asiaton viesti
Älä kerro satuja, Mika! Ai että ”missään muualla asiat eivät ole näin hyvin”?! Tilastojen mukaan Suomi on maailman valtioiden joukossa 256 tartuntatapuksella miljoonaa asukasta kohti roimasti yli maailman keskiarvon 103. EU-maista Suomea parempi tilanne on myös Latviassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Liettuassa ja Kreikassa. Kolmessa ensimainitussa on myös vähemmän kuolleita väestöön suhteutettuna. Tartuntatilastoa paremmat kuolleisuusluvut eivät myös kerro, että Suomessa on vähemmän koronataudista toipuneita kuin kuolleita ja että kriittisessä tilassa olevien määrä kasvaa erityisen nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jäi vahingossa mainitsematta myös Suomea paremmat EU-maat, Unkari, Bulgaria, Romania ja Malta. Näistä myös koronapolitikaltaan paljon parjatulla Unkarilla on jopa pienin tartuntaluku EU.ssa ylipäänsä eli 51 miljoonaa henkeä kohti!
Ilmoita asiaton viesti
”EU-maista Suomea parempi tilanne on myös Latviassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Liettuassa ja Kreikassa.”
Juu, tässähän nämä EU:n mallioppilaat tuli lueteltua. Jotain Romaniaa tai Bulgaaria olisin vielä kaivannut luetteloon, mutta olkoon.
Ilmoita asiaton viesti
”Unkari, Bulgaria, Romania ja Malta”
No. tulihan ne sieltä. Lisäisin joukkoon vielä Ulko- Mongolian ja kai niitä hyvin asiansa hoitaneita, eksoottisia maita olisi muitakin, kaikkien nimiä en nyt kyllä muista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän vika tämänkin Lamminpään korvien väissä on ?
Tartuntataudit ovat aina tulleet Suomeen pitkällä viiveellä . Nyt viive on vain viikkoja.
Ohisalo on kaiketi toiminut Haaviston ohessa esimerkillisesti mm. Helsinki-Vantaalla ?
Luojan kiitos Sauli konahti vasemmistohallitukselle 13.03., jonka jälkeen kylmä todellisuus ja ulkoinen paine pakottivat hallituksen nostamaan toisen käden taskusta ja sormen sieraimesta 17.03. tosin vasemmistoliiton ja Marinin vastustaessa järjenkäyttöä edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen tilanne vaikutti ainakin vielä eilen melko lohdulliselta. Sairaalahoidossa oli alle 150 henkeä ja tehohoidossa alle 50. Kuolemantapauksia on kaikkiaan 13. Missään muualla asiat eivät ole näin hyvin.”
Höpö höpö, nyt ei ole propagandan aika, vaan kansalaisille pitää antaa oikeaa tietoa. Meitä paremmin ovat hoitaneet asiansa EU-maista Unkari, Bulgaria, Romania, Malta, Latvia, Kroatia, Slovenia, Liettua, Kreikka ja Saksa.
Meillä laajat testaukset ollaan vasta aloittamassa ja kukaan ei tiedä kuinka paljon sairastuneita oikeasti on. Meillä myös pahin kriisi saattaa olla vielä edessä, koska olemme muita maita viikon-kaksi myöhässä maamme pohjoisen sijainnin takia.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaan siis kansalle oikeaa tietoa. Riittää kun lukee lehtiä. Tämän aamun Turun Sanomat kertoi, että tähän mennessä Suomessa on menehtynyt 17 henkilöä koronaviruksen aiheuttamiin sairauksiin.
Suomessa on nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 1384 varmistettua koronavirustapausta. Vuorokaudessa uusia laboratoriovahvistettuja tartuntoja tuli eri sairaanhoitopiireissä 71. Edellisen vuorokauden aikana uusia tartuntoja tuli 95, joten tartuntojen määrä kääntyi laskuun.
Suomi on hoitanut asian hyvin. Etenkin pääministeri Sanna Marin on osoittanut vakuuttavaa johtajuutta. Ilmankos Sdp on taas myös gallupeissa suosituin puolue ja persut vasta toisena, aivan kuten viime eduskuntavaaleissakin. Sdp:n kannatus oli mittauksessa 21,1 prosenttia ja perussuomalaisten 20,1 prosenttia.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006459499.html?fbclid=IwAR2UarALMdnQ-e02ZY76Bt7U-EmKG5N9PIOTf-tfuEOn53oNZpHI9ZQY2lA
Ilmoita asiaton viesti
Tuo, että päivittäisten tartuntojen määrä on laskenut yhden päivän aikana, on tietenkin hyvä asia ja toivotaan, että suuntaus jatkuu samanlaisena. Mutta kokonaisuutena kriisin hoitaminen on meillä ollut Euroopankin tasolla alle keskiarvon, koska kymmenen EU maata on hoitanut asian paremmin.
Mitä noihin galluppeihin tulee, niin eiköhän aprillipila päässyt julki päivää liian aikaisin. Ainakin mitä muita sosiaalisen median palstoja olen seurannut, niin demarien kannatuslukuja todella ihmetellään. No galluppien vääristäminen on aina kuulunut kommunistien toimintaan, Stalinkin teki siitä lähes taidetta.
Mitä viime vaaleihin tulee, olen täysin varma, että vaalitulosta manipuloitiin. Koska kaksi viikkoa vaalien jälkeen Perussuomalaisten kannatus oli suurin kaikista puolueista, eikä sitä selitetä mielestäni millään muulla kuin vaalien manipuloinnilla. Tästäkin on kommunistimaissa erinomaisia esimerkkejä muuallakin kuin meillä.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö on ylittänyt toimivaltansa sekaantumalla sisäpolitiikkaan. Keksitäänkö joku luova ratkaisu vai odottaako valtakunnanoikeus?
Ilmoita asiaton viesti
Tämänkaltaisista episodeista tulee aina mieleen kun asuin Ruotsissa ja kuningatar Silvia otti julkisuudessa kantaa lapsipornolain tiukentamista peräänkuuluttaen, niin Aftonbladet kirjoitti iltapäivälööpissään seuraavana päivänä kissan kokoisin kirjaimin: ”HÅLL SKÄFTEN DROTTNING!!!”
Ilmoita asiaton viesti
: ”HÅLL SKÄFTEN DROTTNING!!!”
Tällaista huumoria soisin monen muunkin kirjoittavan, itsekin tietysti, pieni naurunpyrskähdys auttaa miettimään vähän aikaa, tulevat kommentit voisivat sitten olla maltillisimpia ja hyvässä lykyssä asiallisia.
Ilmoita asiaton viesti
Punapresidentithän eivät ole koskaan sekaantuneet ” sisäpolitiikkaan ” ?
Lama-sana muistuttaa aina Mauno Koivistosta, joka hänkään ei koskaan sekaantunut ” sisäpolitiikkaan ” – eikä Halonenkaan… ?
Ilmoita asiaton viesti
Mauno Koivistolla oli Kekkosen valta sisäpolitiikassa ja joidenkin mielestä Koivisto käytti sellaistakin valtaa ”Koiviston konklaavin” yhteydessä, joka ei presidentille kuulunut. Konklaavin paperit ovat vielä salaiset muistaakseni viitisen vuotta. (Konklaavi saattoi asettua oikeuslaitoksen yläpuolelle.)
Halosella ei ollut enää Koivistolle kuulunutta valtaa, mutta hän sekaantui sisäpolitiikkaan ylen aikaa. Hänhän änkesi myös unionin pöytiin vaatien kolmatta lautasta, vaikka kokoukseen piti mennä vain pää- ja ulkoministerin.
Ilmoita asiaton viesti
”Mauno Koivistolla oli Kekkosen valta sisäpolitiikassa ja joidenkin mielestä Koivisto käytti sellaistakin valtaa ”Koiviston konklaavin” yhteydessä, joka ei presidentille kuulunut”
Voihan niinkin olla, Koivisto kuitenkin korosti eduskunnaan valtaa ja valtiosääntöä sinänsä.
Hän oli nähnyt edeltäjänsä vallankäytön sisäpolitiikkaan ja muuhunkin. Muutosta halusi Koivisto ja kansa. Kuitenkin raadollinen totuus taitaa olla niin, että pitkän päälle (toisella kaudella) valta alkaa maistumaan ja siitä on vaikea luopua, Kekkosellehan se ei onnistunut koskaan.
Jos seurataan nykyistä presidenttiä, niin kyllä hänellä on selvästi halua vaikuttaa kansainväiisesti, mutta myös sisäpoliitikkaan, ei nämä ”nyrkki”- ehdotukset ole tyhjästä syntyneet. Edeltäjällään oli kova halu vaikuttaa Suomen EU- politikkaan lähes farssinomaisesti lautasineen ym.
Olisiko sittenkin tarpeellista rajoittaa valtakaudet 4 + 4:jään. Voisi olla, kansa on kuitenkin eri mieltä. Isähahmoisen päämiehen kaipuu tuntuu meillä olevan hyvin hengissä.
Ilmoita asiaton viesti
Sisäpolitiikkaan? Eikös se virus hyökännyt ulkoa?
Ilmoita asiaton viesti
”Sisäpolitiikkaan? Eikös se virus hyökännyt ulkoa?”
Hyvää huumoria tämäkin. Jos teissä on vielä ”nuorekkaita” vanhoja, niin suosittelen lukemaan Veikko Huovisen Lentsun, se on kirjan nimi ja siinä kerrotaan suomalaisesta räkätaudista, joka mullisti silloisen keskisuuren suomalaisen kunnan, ihmisiä kuoli silloinkin (sotaveteraaneja ym.). Tästä löytyy myös dvd, kaupoissa on.Lukekaa/katsokaa.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti voi panna arvovaltansa peliin sellaisessakin asiassa, mihin hänellä ei todellista valtaa ole. Mitään vallankaappausta ei Niinistö ole tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole tehnyt vallankaappausta, koska se estettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö pelasti Suomen jo kerran, silloin kun hän niisti Halla-Aholaisten hallitus haaveet.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin ja miten?
Ilmoita asiaton viesti
”Milloin ja miten?”
En voi tietenkään sanoa, että Niinistö ”niisti” kenenkään hallitushaaveita, silloinen hallituskumppani, kokoomus, kyllä niisti.
No, vähän muisteltuani, eihän se ihan niin mennyt. Vaan Sipilähän oli lentämässä presidentin luo, mielessä kai hallituksen hajoittaminen. Oliko se sitten Sipilä, Orpo tai Niinistö vai Soiniko, ettei näin käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Samoilla prosenteilla Putin on pelastanut Venäjän
Ilmoita asiaton viesti
No Unkari on onneksi meitä viisaampi, siellä annettiin fyyrirelle diktaattorin valtuudet määräämättömäksi ajaksi.
Jos meille olisi sallittu ”nyrkki”, niin olisiko sille asetettu jokin määräaika? Mites kansalaiset sitten päätöksiin suhtautuisivat?
Tottelemmeko ”nyrkkiä”, hallitusta vai viranomaisia. Luulen, että siitä tulisi täydellinen kaaos, voisihan sekin tilanne olla joillekin mieleen.
”Pahinta tässä on se, että hallitus ei vielä nytkään tässä vaiheessa tiedä mitä strategiaa se aikoo noudattaa.”
Valittu strategia on haastateltujen terveysjohtajien mielestä oikea, kuten kävi ilmi tänään klo 15.00 tulleesta Ylen ohjelmasta. Talousasiantujijat läpyttivät käsiään, kun saatiin tieto hallituksen taloustoimista.
Todettujen tartuntojen määrä päivässä, ei ole juurikaan noussut, kuolleita on se sama 13 kuin eilenkin.
Siis, mitä hemmetin väärää on tehty?
Ilmoita asiaton viesti
Persut putoo ja demarit nousee
Siinä dosentille totuutta.
Nyt taitaa sattua ja kovaa. 🙂
Hyvä Sanna Marin.
Ilmoita asiaton viesti
Myös PS on kannattanut asiantuntijalinjaa, mutta arvostellut hallitusta hitaudesta ja ulkomaan tulijoiden päästämisestä villeinä terveen väestön keskuuteen. Mitään suurta ristiriitaa hallituksen ja opposition välillä ei kriisin hoidossa ole.
Kaikki käytetyt ”fasistiset” otteet kriisin hoidossa on yleisesti hyväksytty. RKP:n sata vuotta harjoittama kielifasismi ei ole kansan eikä ykdilön edun mukaista. Sitä fasismia ei PS hyväksy eikä ”valkoisen herrarodun esitaistelijaa” freudentalistipuoluetta hallituksessa. Justiinsa Jussi joutui erottamaan freudentalistisella rotuaatteella itsensä saastuttaneet persunuoret puolueen yhteydestä, vaikka asiaa ei tyhmempi ole huomannutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
juuri näin. Älämölöö ei nyt auta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri siksi persujen kannatuspiikki meni ohi. Järjen voitto populismista. Öyhötyksen aika on ohi. Luukkanenkin voisi ottaa nyt sen persuviitan harteiltaan ja ruveta asialliseksi. Sille on näinä aikoina taas tilausta.
Ilmoita asiaton viesti
Persut kutsuivat hallituksessa ollessaan 32000 ulkomaalaista Suomeen. Etkö tätä tiennyt?
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti persujen kannatus putosi. Siivosihan ne junnuistaa nationalistisiiven pois.
Sanna Marin myötä demukoiden gallup kannatus loikkasi, mikä on vahva viesti demareille että valinta oli oikea.
Vihreät on kannatusdropinsa myötä varmaan ihmeissään, mutta lääkettä tähän hätään ei ole.
Toisaalta mitä väliä ei kait tässä vaaleja ole tulossa. Paitsi HOKin vaalit.
Ilmoita asiaton viesti
Ilta-Sanomien jatkuva hyökkäily Haavistoa vastaan on sitten näköjään tuottanut vähän tulosta: tilapäisen lommon vihreitten maineelle. Ei se kuitenkaan toistaiseksi ole Haaviston henkilökohtaista kannatusta romahduttanut.
Mikäli Marin lähtee presidenttikisaan, hän on melkein ainoa varteenotettava haastaja Haavistolle.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston mahdollisuudet presidennttipelissä sulivat käsiin tämän lehdistötilaisuudessa Lavrovin kanssa. Ei presidenttinä voi olla pellehermanni.
Ilmoita asiaton viesti
En usko että kyse on Haavistosta. Veikkaan että kyse sama kuin persuilla.
Molempien urheiluseurojen kannatajissa on suht äärimmäisiä tyyppejä eikä siinä mitään. Nämä ovat yksinkertaisesti pettyneet puolueeseen.
Tällähetkellä näillä ei ole puoluetta. Eli ne ei kannata mitään puoluetta vaan siirtyy nukkuvien jengiin, kun tass demarit saapi kannatusta Marinin takia.
Voi olla että ultraliberaalit ja hard core konservatiivit palaavat uurnille jos vaihtoehtoa ei synny vaaleihin mennessä. Konsensuksen hinta. Kriisiaikana ei identiteetipolitiikkaa voi harrataa joten osa kannattajista pettyy. Ohisalon kädet on käytännössä sidotut ja taas Halla-aho siivosi omaa porukkaansa. En yhtään yllätyisi jos ensivaaleissa persuja kirittäisi paljon suvaitsemattomanpi jengi.
Sen sijaan mielenkiintoista tulee siitä mihin toisen laidan porukka anataa äänensä. Tuleeko feministi puolueesta uusi kirittäjä vihrulaisille. Mikä on se porukka josta tulee persujen kirittäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tämänkaltainen ulkoinen kriisi on todellinen lottovoitto hallitukselle (ja samalla paha takaisku oppositiolle). Hallitus voi tehdä melkeinpä mitä vain, kunhan vain jotenkin reagoi kriisiin, ja saa sillä suuren määrän kannatusta, koska edes yrittää tehdä jotain. Kriiseissä ihmiset kaipaavat ennen kaikkea vahvaa johtajuutta — sillä, mitä päätöksiä vahva johtaja tekee, ei ole niin suurta merkitystä.
Kuten kriisit yleensä, tämäkin tietenkin päättyy joskus, ja silloinkin toimenpiteiden hyvyyttä tai huonoutta on jälkikäteen erittäin vaikeaa arvioida, koska ei ole olemassa vaihtoehtoista todellisuutta, missä oltaisiin kokeiltu jotain muuta toimenpidettä.
Ilmoita asiaton viesti
On outoa että Suomen Presidentin apu hallituksen työkaluksi ei kelpaa. Tässä on pelkkää poliittista erimielisyyttä hallituksen osalta… jos Presidentti olisi esim SDP:n edustaja olisi apu otettu vastaan.
Näinä aikoina pitäisi pelata samassa joukkueessa huolimatta puolueiden eroista.
Ilmoita asiaton viesti
No niin kuin näkee, kansa tykkää hallituksen toimista.
Elämä on.
Ilmoita asiaton viesti
”On outoa että Suomen Presidentin apu hallituksen työkaluksi ei kelpaa.”
Näitä neuvojia alkaa nyt olla jo mielestäni riittämiin. Kertokaa nyt joku neuvoja, että mitä uutta tämä ”nyrkki”, voisi tilanteeseen tuoda? Jämeryyttä ja kovia otteita, kerropa yksikin hyvä uusi toimenpide, mitä maan johdon pitäisi tehdä.
Asiantuntijat, esim. tänään klo 15.00 jälkeen kertoivat tilanteen. Sairastuneet pystytään hoitamaan. Hoitajia koulutetaan 500 viikossa (pelkästään HUS), muualla maassa on valmistettu tiloja, siis tehohoito, Tällä hetkellä on tehty ehkä enemmänkin kuin tuleva tarve vaatisi. Kuitenkin, kuin tämä ylilääkäri sanoi, että aina kannattaa varautua pahimpaan.Vakavasti sairastenuita ja kuolleita on vähänlaisesti moniin maihin verrattuna, vaikkapa naapuriimme Ruotsiin.
Unkarissa ollaan pidemmällä, siellä on annettu diktaattorin valtuudet nykyiselle johtajalle epämääräisen pitkäksi aikaa.
Samaako haikailette meille, ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on sellaisia miehiä kuin (nykyinen europarlamentaarikko) Teuvo Hakkarainen, ja heilläkin tulee olla edustus demokraattisessa järjestelmässä, sanoi Perussuomalaisten ex-pj Timo Soini. Vastaavasti vähintään yhtä paljon on sellaisia ihmisiä kuin nykyinen sisäministeri Maria Åkerblom. Kuten olen aiemmin huomauttanut, kyse on digitalisaation aiheuttamasta aivoperäisestä sukupolvierosta eikä sukupuolesta taikka vihreästä ideologiasta sinänsä.
Perinteisten vaihtoehtokulttuurien piirissä keskustellaan kansainvälisesti siitä, missä määrin esim. Suomen koronalinja on seurausta uusliberalistisesta talouspolitiikasta. Esimerkiksi Isabel Frey, joka esittää Wienissä jiddishin kielistä vallankumous- ja vastarintamusiikkia, on kirjoittanut aiheesta otsikolla ””Herd Immunity” is Epidemiological Neoliberalism”. Blogin kommenttiketjussa pitkän linjan vihreä äänestäjä ”Pekka60” kyseenalaistaa THL:n aiempaa linjaa ja enemmänkin tukee tasavallan presidentin linjauksia:
”Dear Mario! I think this analysis has got explanatory value, also in the light of recent developments in Finland. To your question “Is Finland also a neoliberal country…”
Partially yes, but the on-going story of the changing Finnish response to Covid-19 is one of political paradoxes. The initial response of the Finnish Institute for Health and Welfare (THL) was that of denial and negligence and arguable of herd immunity strategy. In March Mr. Mika Salminen, the director of health safety said for example that “We honestly don’t understand WHO’s recommendations on testing. We won’t be able to eradicate this disease globally anyway.”
This institute has been supporting a fundamental health care reform aiming at massive privatization under the pretext of ”freedom of choice” planned under the previous right-wing government and sees its mission to develop digital health and social services so that the people could take care of themselves instead of the government doing so. Herd immunity strategy would fit to this mind-set under which a medieval pandemia is probably not easily believed on. The present red-green government, with the opportunistic Agrarians, adopted first this expert response.
However, the mood and response has changed rapidly and after the president of the republic, who is not supposed to interfere in governmental matters and who was first elected as a Conservative candidate, took issues and argued that Covid-19 should be taken seriously. Now we have state of emergency and measures aiming not only to flatten to curve but suppressing the epidemic.
In the table Finland has very low number of critical care beds per capita.
However, Finland has, for historical reasons, maintained a rather high level of preparedness, so they increase this number rather quickly into 1 000 beds, which would make a rather good number in per capita terms but would obviously to be sufficient if the epidemic turned really bad.”
https://thequarantimes.wordpress.com/2020/03/19/herd-immunity-is-epidemiological-neoliberalism/comment-page-1/#comment-75
Ilmoita asiaton viesti
”Perinteisten vaihtoehtokulttuurien piirissä keskustellaan kansainvälisesti siitä, missä määrin esim. Suomen koronalinja on seurausta uusliberalistisesta talouspolitiikasta”
Jaaha, että sellaista. Me asumme kuitenkin maassa nimeltä Suomi, osaisin kyllä nimen vääntää monillekin kielille, mutta ketä se hyödyttäisi?
Mitä on tämä vaihtoehtokulttuurin uusliberalistinen malli. Haluan kuunnella lisää suomeksi kirjoitettuna, jos arvon henkilölle sopii.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisesti vihreillä, mutta myös kokoomuksen, demareitten, vasemmiston ja RKP:n kansallisvaltiovihamielisillä aineksilla on ollut pitkäaikainen suunnitelma nykäistä palli presidentin alta tykkänään pois. Liittovaltion osavaltiollahan ei ole omaa ulkopolitiilkaa, jonka hoitaminen on ollut presidentin päätehtävä. Presidentin sijaan astuisi joko vaaleilla valittava kuvernööri tai liittovaltion asettama kenraalikuvernööri (bobrikohvi).
Tämä suunnitelma selittää hallituksemne jäsenten vinot hymyilyt presidentin suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä suunnitelma selittää hallituksemne jäsenten vinot hymyilyt presidentin suuntaan.”
Nyt mennään jo raskaasti liioitteluun. Vai oletko oikeasti tuota mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa taas noloa tekstiä Luukkaselta. En ole ihan vakuuttunut, että Niinistö on kiinnostunut saamaan peräänsä Luukkasen tapaista hännystelijää ja perässäjuoksijaa. Ei taida kansanedustajan paikkaa irrota tälläkään konstilla😀
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Mihin Niinistö tarvitsee vihollisia, jos on tuollaisia ystäviä?
Ilmoita asiaton viesti
Kannustan Luukkasta jatkamaan näitä blogejaan samaan tyyliin sillä kaikki sataa SDP:n laariin.
Ilmoita asiaton viesti
haluan toivottaa usarin bongoryhmälle kaikkea hyvää ))) rakkautta ja myötätuntoa))) antakaa älämölön tulla)))
Ilmoita asiaton viesti
Niin minäkin, joskin vähemmätkin sulkulauseet riittäisivät.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on ne kolme pistettä peräkkäin, mistä olen vaimokkeeltani saanut kuulla viimeksi äsken saunassa, siis… ja Luukkasella on tuo sulkujen viljely… no, jos ajatellaan, että meidän kieli on sosiaalinen konstruktio, mikä on syöpynyt meidän aivoihin jossain vauvaiässä, niin sitten me tarvitaan jotain ilmaisumuotoja, millä ilmaistaan vapaammin, esim jotain surrealistista leijuntaa lauseiden välille tms… Luukkasen motiiveja en tiedä, mutta arvailen, että sulku on aina raja ja kysymys on toteimismista.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä viisautta…viisautta)))))
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä viisautta…viisautta)))))”
Pelkään, että jos joku vielä kommentoi, niin sulkuviivat loppuvat koneestasi. Vitsihän tämä oli ja hyvää yötä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä yhteenveto!
Huomio kiinnittyy nyt testien lisäämiseen.
Singapore sai runsaalla testaamisellaan ja tartunnansaaneiden sinnikkäällä tunnistamisella virustartunnan viranomaisten ja hoitohenkilökunnan otteeseen muita maita paremmin. Singaporen väkiluku lienee 5,7 milj.
Erikois sairaanhoito Singaporessa on ainakin suomalaista tasoa tai hieman korkeampi. Perus sairaanhoitoa en ole itse käyttänyt.
Singapore on Kaakkois Aasian vilkkain risteysasema ja yksi liike-elämän keskuksista, joten täysi eristäminen ja rajojen sulkeminen täysin lienee vaikeaa. Tänään Singaporessa 420 aktiivista tartuntatapausta ja 3 menehtynyttä. Hyvänä uutisena on 228 henkilöä vapautunut eristyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen setämiehet ovat marssineet Mäntyniemeen velvoittamaan presidenttiä vanhan puolueensa pelastamiseen hädän hetkellä, kun hallituksen kansansuosio vain kasvaa ja kasvaa. Suunnitelmana oli hyödyntää Niinistön kansansuosiota, ja iskeä kiilaa hallituksen ja presidentin väleihin. Sitten suunnitelma vuodettiin Iltalehdelle.
Tuli kuitenkin mutkia matkaan, ja suunnitelma ajoi karille, kun Marin teki samantapaisen tempun kuin Koivisto Kekkoselle 1981 keväällä. Siitä alkoi Koiviston rakettimainen kansansuosio, ja samanlainen vaikutus seuraa myös Marinin sotkettua kokoomusherrojen juonittelut.
Niinistö ei edes itse ole nostanut häntäänsä koronatilanteen ”hoitamisessa”, vaan sen on tehnyt valtamedia, joka on täysin kokoomuksen talutusnuorassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on totta. Näillä näkymin Marin on ainoa vakavasti otettava haastaja Haavistolle seuraavissa presidentinvaaleissa. Siis jos häntä kiinnostaa vaihtaa maan merkittävimmän vaikuttajan paikka puolivallattoman presidentin virkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin kiinnostaa pariin vuosikymmeneen.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä kertaa kommentoin vain otsikkoa. Presidentti EI VOI pelastaa Suomea koronakriisissä. Ei ole valtaa puuttua sisäpolitiikkaan. Vanhana Putinin kaverina voisi joskus pelastaa Suomen hyökkäykseltä, muuta tuotakaan en usko tapahtuvaksi. Putinin saattaa olla vaikea päästä jatkoon, koska Venäjällä tulee paljon ruumiita kelvottoman terveydenhuollon vuoksi. Investoinnit armeijaan ei paljon auta koronaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksemme koronakiireet ovat vaikuttaneet usein hitailta. Tätä vaivaa esiintyy muissakin maissa, tai esiintyi aiemmin.
Näennäisesti THL on ollut viivyttelyn asiantuntijana.
Itse koin presidentti Niinistön kirjeen reaktiona tähän hallituksen hitauteen.
Toivotaan parasta. Yritän hillitä hallituskritiikkiäni pääsiäisen jälkeiseen aikaan, kun tuli luvattua.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä tähän kateuden värittämän tunnustuksen: Sinä, Arto, olet oiva blogisti, joka saa paljon keskustelua aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Risto. Mieleni on iloinen kun voin tarjoilla informaatiota ihmisille ja myös tuottaa iloa Uuden Suomen ”bongoryhmälle”. Heitä tarvitaan tässä koronan ikävystyttämässä maailmassa kuten aikoinaan tarvittiin hovinarreja ilahduttamaan raskasmielisiä kruununpäitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaada ittelles vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, dosentti Luukkanen heittäytyy hovinarriksi aina kun dosentoinniltaan tänne Usariin ehtii. ”Hei bingo-bango-bongo aina rakas ompi Kongo täällä viihdyn mä ain” laulaa Luukkanen ja viskaa papinkaavun nurkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatushautomon nimi on Suomen Kongosta, vai oliko Suomen Perusta?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Persusta voisi sopia paremmin, on kai siellä Anokin. (Katsokaa espanja-suomi-sanakirjasta mitä ano tarkoittaa.)
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtää ken keksii miksi pääesikunta tiedottaa sotaharjoitusten jatkumisesta aprillipäivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaan itse: koska edellä on esitetty että ”poliitikkojen ei pitäisi unohtaa tehtäväänsä yhdessä median kanssa kaataa kirjanoppineiden kasaamia muureja kansojen väliltä, jotta ihmiset voivat vapaasti seurustella keskenään, eikä suinkaan alkaa piispojen kanssa järjestelemään yksittäisten henkilöiden seurustelusuhteita”. vrt. poliitikko Kaikkosta potkaissut onni löytää siippa kolmiosta EK, CMI, kirkkohallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Vahvistus on saatu paluupostissa. Pääesikunnan uutisen välitti Uuutissuomalainen. Sen taustayhtiöihin kuuluu Iisalmen Sanomat, jonka sivuilla lanseerattiin sana ”tolkku”. Kuten me modernit tiedämme, valta on kielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marinin isä vaikuttaa Vieremällä, tietää Savon Sanomat. Lienee ajattelun jarrua, tolkkua intin slangilla.
Ilmoita asiaton viesti
Eilen petti Hollannin sairaanhoitosysteemi ja korona- ym. tehohoidon potilaita alettiin siirtää Saksaan. Ensimmäiset ovat jo saapuneet Münsteriin.
Italia, Espanja ja Ranska saavat siis seuraa hätäavun tarvitsijoitten eurokerhoon. Ja ovella kolkuttelee jo Belgia ja sitä lähestyvät juosten Portugali ja Itävalta. Ja tietyn välimatkan päässä seuraavan tulee sitten jo Ruotsi.
Kalliona metsäpalon keskellä seisoo Saksa, joka on säilyttänyt kustannustehokkuutta uhmaten Suomeen nähden kolminkertaisen tehohoitokapasiteetin euroerikoisuutena. Mutta kello käy Saksassakin nopeasti. Kun tulee Suomen vuoro, niin kuka enää voi antaa hätäapua? Karjalan tasavaltako?
PS. Alkuperäinen versioni joutui kummastukseni heti piilotetuksi. Vähän mietittyäni välähti: olin viitannut nykyään ”Eikä kukaan pelastunut”-nimeä kantavan Agatha Christien dekkarin alkuperaisnimeen, jolla sen olen lukenut… Mutta ei nyt keskustella tästä vaan korona-uhasta!
Ilmoita asiaton viesti
Kirkolla, paaveilla, piispoilla ja papeilla, on konsensus luoda erhtymättömyyden illuusio. Raamattu on Jumalan sanaa ja nainen vaietkoon seurakunnassa. Harmillista, ja vahingollistkin, että tätä hörhöilyä sekoitetaan poliittiseen vaikuttamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
poisto, sori
Ilmoita asiaton viesti