PS:n meriselitys

Lähetin ohessa olevan kirjaan puoluejohdolle.

Kun vastauksia ei tullut lähetin sen luotettaville aktiiveille. Kyselin mielipiteitä. Olivat myönteisiä.

Pari päivää sen jälkeen uutissuomalaisen toimittaja soitteli (https://yle.fi/a/74-20093694)

Laitan tähän nyt kirjeen kokonaisuudessaan. Kun ovat muutkin kyselleet.

**

Meriselitys kenttäväelle!

Kirje PS:n puoluejohdolle,

Arvoisa ja kunnioitettu puolueenjohto

Kun laiva ajautuu karille, on sen kapteenin tehtävä meriselitys.

Ajatuksena on se, että tällä tavalla vältetään myöhemmät virheet ja onnettomuuksia ei satu.

Ehdotan kunnioittavasti sitä, että puoluejohto keskustelisi kentän edustajien kanssa niistä syistä miksi äänestystulos oli niin huono. Luulen, että tämä toimisi kentälle signaalina, joka kertoo siitä että heidät otetaan vakavasti ja että tällaisen rökäletappion jälkeen puoluejohto joutuu terveellisellä tavalla nöyrtymään. Tämän humiliaation tarkoituksena ei ole viedä puoluejohdon arvovaltaa mutta  tietysti palauttaa ihmisten usko siihen, että kyllä ne kuuntelevat meitä.

Menestyksen takana on usein kärsitty tappio ja siitä tehdyt analyysit. Näinhän kävi vuonna 2021 aluevaaleissa ja sitten myöhemmin 2023 kun saatiin kaikkien aikojen vaalivoitto. On tärkeätä, että tällaisessa tilanteessa ihmiset saavat kuulla suoraan puoluejohtajalta tilityksen tai ns. meriselityksen.

Se miten se tehdään on sitten eri asia.

Sääntömuutoksen takia voisi tietysti ajatella puoluekokouksen aikaistamista ja järjestämistä syksyllä 2024 niin, että varsinaiset valinnat tapahtuisivat tuulettavien keskustelujen jälkeen. Olisi myös tärkeätä, että tätä kokousta varten koottaisiin ”työryhmiä”, joka saisivat aikaan lyhyitä yhteenvetoja, joista keskustella. Ennen kaikkea sote-asioissa meidän pitäisi luoda hyvissä ajoin oma ohjelma. Samoin esimerkiksi perhepoliittinen ohjelma voisi olla tärkeä. Perusongelmana meillä on se, että naisten kannatus on niin alhainen.

Entä jos emme tee näin?

Päällisin puolin ei heti tapahdu mitään. Mutta syksyllä alkaa tapahtua – gallupit vajoavat ja sitten alkaa ”pelastautukoon ken voi” liike, jossa heikoimmilla usko loppuu.

Jos näiden vaalien käsittely tapahtuu vain pienessä piirissä ja jos kenttäväki ei näe, että puoluejohto ei ota tapahtunutta onkeensa, on tuloksena vielä pahempi ja syvällisempi niiaus. Miksi sanon näin? Koska olen saanut isosti puheluja aiheesta. Kentältä. Jos mitään ei tehdä, niin silloin matka prosenttiliikkeeksi alkaa todenteolla.

Siellä ”ylimääräisessä kokouksessa” olisi myös mahdollista rekrytoida todenteolla uusia aluevaaliehdokkaita. Aikaa on erittäin vähän ja näyttää siltä, että listoja ei ole vielä todenteolla tehty.

Itse näkisin ongelmalistalla seuraavat asiat:

*naiskannatus

*Uudenmaan ja Helsingin tilanne ja ns. ”tyhjäkäynti”

*tiedottamisen muutokset

*hallitustaipaleen vaikeudet; leikkaukset, jotka alkavat syksyllä näkymään

*soteohjelma; on saatava aikaan radikaaleja muutoksia. Rahat ei riitä.

*yleinen uskonpuute siihen, että olemme ihmisten puolella – asia, joka valtamedia kyllä käyttää hyväkseen

Kävin 3 kk läpi kenttää ja tiedän, että siellä muhii iso kriisi. Kampanjan aikana ei voinut ruveta ottamaan omaa linjaa enkä ”ajamaan omalla hevosella”.

Lähetän tämän kirjeen – bona fide ja tiedän, että hyvien neuvojen antajia on nyt paljon mutta harvoin ne tulevat näin lämpimästä ja perussuomalaisesta sydämestä.

kunnioittavasti

Arto Luukkanen

**

Sain tässä juuri puoluesihteeriltä vastausviestin. Kiitos Harri kun vastasit. Hän totesi, että ”ei ole tapana säntäillä” vaalitulosten kanssa.

Epäilemättä näin on – säntäilty ei ole. Asia tiedetään. Ja on hyvä, että nyt jotain on luvattu.  Kohta. Milloin?

Laitan tähän nyt vielä kaksi pointtia. A) Jos mitään ei tehdä?

Käy kuin kepussa. Siellähän ajauduttiin vaalitappiosta toiseen kunnes sitten 2023 mentiin ihan alas. Sitä kuuluisaa ”armoniskua” en tehnyt kuitenkaan antanut minä vaan ihan keskustan kannattajat, jotka eivät tienneet mikä kepu on. Onko se woke-kepu, viher-kepu ja sossu-kepu?

Ihmiset kaipasivat oikeaa kepua ja äänestivät meitä.

Viimeisenkin vaalitappion jälkeen kyllä analysoitiin mutta tietoja ei oikein annettu kentälle. Samaa ”johdon piehtarointia” tapahtui myös ennenkin ja yleensä tuloksena oli että ”ei me tehty mitään virheitä, näin nyt vain kävi…me oltiin kyllä loistavia…”

Tämä ei ole parjausta vaan asia on todettu MT:n yhteisartikkelissa (Kääriäinen, Perttula, Martikainen). Siinä todettiin että Kepun pitäisi nostaa kannatuksensa ja käydä oikea & todellinen pyykinpesu vuoden 2023 vaaleista. Tätä ennen sisäinen analyysi hävityistä vaaleista jäi kabinetteihin. Analyysit: ”jäätiin puristuksiin” (Sipilä), ”keskusta on eksistentiaalisessa kriisissä” (Kääriäinen). Toivottavasti PS ei tee analogista virhettä. On kohdattava ihmiset, aktiivit ja jäsenet silmästä silmään – siitä ei pääse yli.

  1. B) Jos kohtaaminen tehdään?

Kohtaaminen toimisi puolueaktiivien ja aluevaalien inspiroijana. Se mikä on forma, ei ole tärkeää. Puolueneuvoston kokous olisi ollut luonteva paikka mutta se ei nyt käy. Säännöt muuttuivat.

Painotan vielä, että kyse ei ole siitä, että ihmiset eivät arvostaisi Riikkaa ja sitä vaikeaa työtä mitä tehdään hallituksessa. Päinvastoin. Hän on käynyt kentällä ja kohdannut äänestäjät. Ihmiset tietävät, että hänellä on Suomen vaikein työ.

Nyt olisi kyse kuitenkin kentän ja aktiivien kohtaamisesta, joka olisi parempi toteuttaa ennen vaaleja 2025.

Lyhyesti: jos ei nyt säntäillä niin sitten kyllä säntäillään. Nääs!

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu