Putin iski ”sekurokratian sydämeen” –  Patrušev heitettiin bussin alle

Vladimir Putin iski iltayöllä 12.-13.5.2024 ja nimitti hallituksensa.

Ajankohta oli ilmeisesti tarkasti valittu. Kyseessä oli merkittävä Venäjän johtoon ja maan politiikkaan vaikuttava muutos.

Suurin pommi oli puolustusministeri Sergei Šoigun nimitys Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteeriksi.

Turvallisuusneuvosto yhdistää ja valjastaa maan turvallisuuselinten – ennen kaikkea FSB:n ja GRU:n toiminnan sekä johtaa armeijaa poliittisesti. Sen sihteeri esittelee asiat kokoontuvalle turvallisuusneuvostolle. Turvallisuusneuvoston puheenjohtaja on presidentti Putin. Kyseinen elin päättää käytännöllisesti asiat niin sodasta kuin rauhasta Venäjällä ja sen edellinen sihteeri oli ”sekurokraattien” johtajaksi ja mahtimieheksi kohonnut Nikolai Patrušev.

Patruševia roikotetaan nyt kansan edessä ”kuin jänistä korvista”

Patrušev ja hänen ympärilleen syntynyt joukko vallanpitäjiä ovat nyt vaikeassa paikassa; entiset liittolaisuudet ja verkostot haihtuvat nopeasti kun itse vallan konstellaatiot muuttuvat.

Patruševin liittolaiset – niin tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin kuin FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov ovat nyt eristettyjä. Nämähän olivat ryhtyneet toimimaan Šoigua vastaan pidättämällä hänen varapuolustusministerinsä Timuv Ivanovin. Nyt nämä herrat ovat itse vaarassa.

Patruševin alentaminen tyhjän päälle on täysin tietoinen ele. Se, että hänelle ei anneta mitään virkaa vaan jätetään ulkopuolelle, merkitsee kertakaikkista alentamista. Häntä roikotetaan nyt tietoisesti kansan ja median edessä kuin ”jänistä korvista”. Hän voi saada ehkä nimityksen senaattoriksi, joka merkitsee täydellistä kasvojen menetystä tai valtuutuksen jonkin viraston päälliköksi. Molemmissa tapauksissa kyse on tappiosta valtataistelussa.

Patruševista eroon pääseminen merkitsee hyvästijättöä eräälle aikakaudelle. Putinin ”isoveljet” Pietarin tšekisteistä ovat saaneet mennä; vuonna 2016 Sergei Ivanov sai mennä ja nyt lähti sitten Patrušev. Putin haluaa tällä osoittaa, että hän ei tarvitse vertaisiaan vaan ainoastaan alaisia.

Patruševin poika, Dmitri Patrušev saa nyt 3. varapääministerin viran, joka on Venäjän hallinnon rangissa varsin yhdentekevä ja kunnianarvoisa ”ei mitään” virka. Kyseessä on hallituksen ”tsupparin” virka, joka annettiin hänelle ilmeisesti sillä ajatuksella, että mikäli hän toimii neutraalisti ja hänen isänsä ei rettelöi alennuksestaan, niin tehköön työtä mielummin siellä kuin maatalousministerinä. Hän on siten myös ns. panttivanki isän hyvästä käytöksestä.

Mitä tämä merkitsee? Aselevon tai rauhan tekeminen mahdollista

Patruševin alennus merkitsee salaliittoteorioiden ja paranoidisten vainoteorioiden vähentymistä Venäjän johdossa. Patrušev on patologinen ”Suomen syöjä” – hän inhoaa Suomea ja sen poliittista johtoa leppymättömästi ja näkee Suomen olevan Venäjän strateginen vihollinen.

On selvää, että kun roolinsa hallinnon vahtikoirana loppuu niin vähenee myös Pietarin FSB:n rooli uhkakuvien rakentajana. Se on näkynyt siinä, että pakolaisten syöttäminen Suomeen on loppunut – ainakin väliaikaisesti. Pietarista on jo väläytetty sitä, että rajalle tulleet kolmansien maiden asukkaat on viety joko Ukrainan rintamalle sotimaan tai sitten pistetty oikeuteen saamaan ankaria rangaistuksia. Suomen valtiojohdon kannattaa nyt ottaa tämä huomioon omassa rajapolitiikassaan. Rajalait kannattaa säätää, mutta on ehkä mahdollisuus avata rajat henkilöliikenteelle.

Patruševin epäsuosio merkitsee myös sitä, että nyt olisi hetki avata ”mahdollisuuksien ikkuna” aselevolle tai rauhalle Ukrainassa. Samoin Venäjän osallistuminen Sveitsin Luzernin rauhankokoukseen joko suoraan tai epäsuoraan Kiinan edustamana voi olla mahdollisuuksien rajoissa.

Uusi puolustusministeri on asiantuntija, talousmies ja neutraali

Puolustusministeriksi nimitettiin varapääministeri Andrei Belousov. Hän on siviilimies, pitkän linjan talousmies (isä taloushistorioitsija) eikä kuulu mihinkään taistelevaan valtaryhmittymään. Upseereille siinä on nieleskelemistä mutta nämä tulevat tietenkin hyväksymään annetun määräyksen.  Edellisen puolustusministerin Šoigun merkitys ei vähene armeijassa, sillä hän pitää silmällä varusteluteollisuutta. Tässä suhteessa turvallisuusneuvoston valtuuksia laajennettiin puolustusministeriön kustannuksella.

Šoigun seuraajan ”epäpoliittisuus” ja se, että hänellä on niin vähän sotilaallista kokemusta merkitsee, että Putin ei halua itselleen kilpailijaa armeijasta ja että puolustusministerin poliittinen rooli tulee vähenemään. Uuden puolustusministerin nimitystä perusteltiin ennen kaikkea ”innovaatioilla”. Sotilaille tämä on aikamoinen korvapuusti ja se tulee herättämään pahaa verta. Presidentin hallinto on ahkerasti perustellut Belousovin tehokkuutta ja sitä, että tämä ei merkitse nykyisen sotilaallisen järjestelmän kumoamista tai Ukrainan rintaman komentajan kenraali Valeri Gerasimovin aseman heikentymistä.

Lyhyesti muista nimitetyistä: ulkoministeri Lavrov pitää paikkaansa vaikka onkin ilmeisesti ollut halukas vetäytymään kyseistä virasta (en ihmettele sitä yhtään). Samoin sisäministeri Vladimir Kolokoltsev pysyy virassaan.

Mitä tekee Nikolai?

Viimeinen suuri kysymys on. Mitä Nikolai tekee?

On täysin mahdollista, että tämä peloton mies kokeilisi kulkea sitä samaa tietä kuin Wagner-komentaja Jevgeni Prigožin. Ei ole mahdotonta, että hän lähtisi taistelemaan asemastaan. Nyt kun presidentti on tehnyt päätöksensä sitä ei voi tehdä muuta kuin nopeasti ja väkivallalla. Onko edessä jonkinlainen uusi Crocus City-isku, jossa turvallisuusviranomaiset olisivat ratkaisevassa roolissa ja jonka yhteydessä presidentti Putin saisi surmansa? Se on epätodennäköistä mutta mahdollista.

Peloton mies voi kääntää kohtalonsa rohkeudella? Vastaisku pitää tehdä nopeasti ja tehokkaasti – jos se tekee.

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu