Raskasmetallia hesalaisten juomaveteen?

Luin mielenkiinnolla Itä-Savosta 31.3.2021 perussuomalaisen Raimo Luukkasen mielipidekirjoituksen, jossa ihmeteltiin sitä että Saimaalle aiotaan perustaa kaivoksia. (https://www.ita-savo.fi/paakirjoitus-mielipide/4086779).

Ongelma ei ole kaivos sinänsä vaan se, että jätteistä ei huolehdita.

Kirjoittaja käytti esimerkkinä Sodankylän Keivitsan kaivosta. Hän kirjoitti ”Sodankylän kunta teki sinne tien, veti sähköt ja toivoi sen työllistävää vaikutusta. Toiveeksi jäi. Mutta pahinta oli se, että kaivoksen jätevedet puhdistettunakin suolsivat Kitisen vesistöön 200 kg kuparia ja 400 kg nikkeliä. Mitä luulette, miten käy Saimaalle tulevaisuudessa kun sinne perustetaan useita kaivoksia? Tuleeko Saimaasta arseenipitoinen raskasmetalli-allas?”

Lainsäätäjän mahdollisuus puuttua tähän ongelmaan on poikkeuksellisen vaikea. Kirjoittajan mukaan vapaakauppasopimus CETA, jonka eduskunta allekirjoitti vuonna 2018 mahdollistaa kaivosten perustamisen ihan mihin tahansa. Kirjoituksen mukaan ulkomaiset firmat saavat investointisuojan, joka estää kaikki huononnukset kaivosyhtiön näkökulmasta. Riitatilanteet ratkaistaan kansainvälisessä tuomioistuimessa jossa osapuolina on valtio vs. kaivosyhtiö.

Kaivostoiminta on ok mutta…

Ongelma on monitahoinen ja vaikea. Syrjäseudulla, kuten Lapissa elinkeinoelämä nojaa metsään, matkailuun ja malmiin. Se on tulevaisuuden ala, mikäli ympäristö asiat hoidetaan hyvin (esim. veden suljettu kierto kaivoksessa) asiassa ei pitäisi olla ongelmia. Kuten rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu Kalervo Bjökbacka on todennut, Suomessa on kymmenkunta kaivosta, jotka ovat hoitaneet ympäristöasiat mallikkaasti.

Mutta mitä tehdään, kun kaivos ei hoida velvoitteitaan tai ei maksa veroja?

Olen itse kirjoittanut tästä Uuteen Suomeen aikaisemmin ja toivonut, että uusi kaivoslaki parannetaan perin pohjin. (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/132835-suomalaiset-voittivat-poljyydessa-afrikkalaiset/). Eihän siinä ole mitään järkeä, että me lahjoitamme maamme mineraalit ja jopa kultavarannot pois. Erityisesti paikallisten on saatava osansa tästä tuotosta! Tällä tavalla voimme tukea syrjäseutuja arvokkaalla tavalla.

…jätteet on siivottava tolkun lailla!

Ja kuten perussuomalaiset ovat aina painottaneet, sotkea ei saa ja jäljet on korjattava – luonto on meille tärkeä. Tämä pätee myös kaivostoimintaan. Asia tulee ajankohtaiseksi kun eräs brittiläinen kaivosfirma on varannut itselleen kaivosta varten 500 neliökilometrin alueen Päijänteen kansallispuiston kupeesta.

Mainittakoon, että hesalaisten juomavesi otetaan ko. alueen läheltä. Kuinka moni helsinkiläinen haluaa nauttia raskasmetalleja juomavedessään? Kaivosyhtiö aikoo louhia kuparia, nikkeliä, kobolttia, kultaa, palladiumia, platinaa ja rodiumia. Kallioperässä on isot sulfidiesiintymät, jotka pääsevät hapettumaan, kun kaivetaan. On iso riski, että sulfidi valuu pohja- ja pintavesiin.

Lyhyesti: kaivostoiminta on ok mutta sen on a) toimittava toisin kuin kehitysmaissa b) yhtiön on huolehdittava jätteistään c) maksettava verot Suomeen eikä kikkailtava ”tytäryhtiöverotuksella”.

Onneksi olen kuullut, että kaivoslaki on tulossa eduskuntaan ja siellä sitä viedään lävitse eri puolueiden kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä. Se kertoo siitä, että poliittinen tolkku ja järki toimii tässä yhteiskunnassa, jossa meitä halutaan ajaa toisiamme vastaan.

Äänestäjien kannattaa nyt katsoa tarkasti äänestyskäyttäytymistä ja käytettyjä argumentteja.

Perusasiat ovat kuitenkin sellaisia, että ne yhdistävät. Se on Suomen voima.

  1. Pastori Raimo Luukkanen on veljeni ja perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaana Savonlinnassa. Järkimies.
+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu