Rauha Eurooppaan! Stubbilla mahdollisuus päästä UKK:n tasolle

Valtataistelu Venäjällä näyttää tauonneen hetkeksi.

Armeijan ja puolustusministeriön korkeiden upseerien pidätykset ovat pysähtyneet. Ainoastaan pari kuvernööriä on vaihdettu (Hantimansiisk ja Altain alue) sopivimpiin ilman mitään suurempaa dramatiikkaa. Jännite on kuitenkin olemassa.

Putinin huomio näyttää suuntautuneen Sveitsin Luzernin rauhankokouksen torjumiseen, liittolaisten kuten Kiina houkutteluun ja lännen sättimiseen.

Itse kokouksesta ei näytä tulevan mitään mainittavaa; Kiina ei osallistu siihen eikä edes USA ole osoittanut mitään suurempaa intoa kyseisestä kokouksesta. Saksan ja USA:n toiveet siihen ovat haipumassa.

Rauhan vaikea pihtisynnytys 30 vuotisessa sodassa

Tilanne muistuttaa aikoinaan sitä kun Euroopassa riehui vuonna 1618 käynnistynyt 30-vuotinen sota.

Rauhanhierominen oli hankalaa kun osapuolet eivät tunnustaneet toisen legitiimiä olemassaoloa ja neuvottelut piti hoitaa kolmannen osapuolen kanssa.

Käytännön ongelmana oli se, että niin katoliset, luterilaiset kuin kalvinistit eivät halunneet tavata toisen hallitsemalla maaperällä.

Tämän takia Westfalenin kaupungit: Münster ja Osnabrück neutraaleina vyöhykkeinä sopivat neuvotteluiden pitopaikaksi.

Se, että rauha vihdoin tuli perustui sotaväsymykseen. Siihen että varsinainen sotatanner – Saksa oli perinpohjin tuhottu ja sota uhkasi lähestyä Habsburgien ydinaluetta Määrissä ja Böömissä.

Lopulta sitkeys palkittiin ja rauha solmittiin 1648.

UKK ja ETYK-prosessin pihtisynnytys

Sitkeys palkittiin myös aikoinaan kun presidentti Urho Kaleva Kekkosen johdolla synnytettiin ETYK-kokous. Suomalaiset taitavat virkamiehet joutuivat matkustelemaan ympäri Eurooppaa ja kokoamaan pienistä sirpaleista yhteistä tahtoa ETYK-kokoukseen.

Änkyröitä oli silloinkin. Länsi-Saksan silloinen Helsingin-suurlähettiläs Detlev Scheel (miehityssotilas Scheel kuten Keijo Korhonen muistelmissaan sattuvasti totesi) vaati, että Länsi- ja Itä-Saksan edustajien istumapaikkojen tulee olla kokoussalissa vierekkäin.

Asiasta selvittiin nokkelasti asettamalla Saksat ranskankieliseen järjestykseen. Samoin pikkuruinen Malta yritti kiristää ETYK-maita omilla vaatimuksillaan. Lopulta myös NL saatiin mukaan vaikka se pyristeli sitä ajatusta vastaan, että ihmiset ja tieto saisivat liikkua vapaasti.

UKK:n tavoite – kansallinen etu

Mahdollisuus rauhanneuvotteluiden käynnistämisestä ja mahdollisesti ehkä pitkänkin prosessin aloittamisesta oli UKK:lle valtavan tärkeä mahdollisuus. Suomi yritti sinnitellä suurvaltojen välissä kun vaikea itänaapuri ja sen imperiumi pyrki hamuamaan vaikutusvaltaa maassamme. ETYK oli mahdollisuus saada hengitystilaa.

Tälle presidentille ulkopolitiikan tärkein maksiimi oli laajentaa Suomen poliittista liikkumatilaa ja vahvistaa rauhaa. Mainittakoon, että UKK yritti saada Karjalaa takaisin vakavasti 3 kertaa.

Suomen herrojen kummallinen ”muistinmenetys”

Olemme nyt EU:ssa ja samalla myös Naton jäseniä.

Valinta oli luonnollinen; suomalaiset eivät halua sotaa ja ovat valmiita osoittamaan, että tänne ei tulla kuten Ukrainaan.

Suhde Ukrainaan on myös muuttunut; muistan vielä kun menin 2014 Ukrainaan arkistotyöhön niin virallinen Suomi oli tämän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan kanssa varpaillaan. Oltiin ihan ”hys-hys”.

Makasimme silloin reilusti rähmällään itäänpäin vaikka Ukraina oli itsenäinen valtio ja asevienti & tukeminen sinne olisi ollut täysin laillista.

Nyt vuonna 2024 tuntuu kummalliselta muistella tätä tilannetta 10 vuotta sitten. Lukuisat Venäjä-ystävät vähättelivät silloin (mm. Heinäluoma) Ukrainan kriisiä, kokoomus ja keskusta kyyristelivät sekä flirttailivat Venäjän sekurokratian kanssa (neuvottelut puolueiden välillä).

Mikä pahinta kokoomuksen Jyrki Katainen pyrki 2010-luvulla liehakoimaan Venäjää käynnistämällä Suomen sodan jälkeisen suurimman aseriisunnan (kt. Puheloisen muistelmat). Ei ollut Natosta tietoakaan kun ”rauhanpuolustaja kokoomus” yritti kumarrella Moskovaa kohti ja ajatus siitä, että kokoomus ottaisi vaalilistoilleen kenraaleja oli ihan kamala.

On myös hyvä muistaa, että liike-elämä toivoi, että ”päästäisiin normaaliin”.

Suomi meni lopulta EU:n pakotteisiin mukaan mutta isot maat kuten Saksa mennä rouskuttivat ja jatkoivat vientiä Venäjälle Valko-Venäjän kautta. Suomi osallistui näihin pakotteisiin ”omilla pyhähousuillaan” ja lopetti elintarvikeviennin Venäjälle.

Saksa otti sen haltuunsa.

”Otto” ei häikäillyt ja rohmusi Suomen markkinat.

Stubbin mahdollisuus: rauha

Suomen turvallisuuspolitiikan perusteet on nyt asetettu yhteen koriin.

Ongelmana on vain se, että kun 2010-luvulla pelättiin Venäjää, niin nyt vallitsee kummallinen sotapsykoosi.

Kuvitelkaa: vihreiden Maria Ohisalo halusi tässä äskettäin viedä suomalaisia joukkoja Ukrainaan! Tämä haitallinen mikropuolue elämöi nyt aggressiivisella sotapolitiikalla ja kumartaa EU-federalismia yhdessä valtamedian intoa täynnä puhkuvien sotatoimittajien kanssa.

Vielä äsken nuoltiin Venäjää ja palvottiin Putinia mutta nyt ovat sävelet muuttuneet ja toivotaan, että historiallinen muisti häviäisi.

Vähän kuin Aku-Ankassa: pim – olet hypnotisoitu!

Presidentti Stubbilla olisi mahdollisuus tulla aidoksi rauhantekijäksi presidentti Ahtisaaren jälkeen. Raskas sota on kypsyttämässä Venäjää siihen, että sen pitää palauttaa valloitettuja alueita takaisin ja näin tunnustaa tehneensä tyhmyyden.

Samalla myös lännessä on halua etsiä rauhaa ja ajatus siitä, että Ukraina saisi kunniallisen & kestävän rauhan alkaa voittaa alaa.

Tehtävä ei ole helppo. Kuten olen jo aikaisemmin todennut, nyt olisi Pekka Haavistolla oikea mahdollisuus kunnostautua oikeassa kriisissä. Nyt ei kyse ole mistään lentelystä Afrikassa vaan aidosta ja vaikeasta rauhanprosessista.

Kansan tuki on takana. Jos Stubb aloittaa tämän urakan niin 99% kansasta on presidentin puolella.

Miksi voin sanoa näin? Olen kiertänyt 3 kuukautta Suomenmaata pitkin; 64 eri paikkaa on takana ja keskustellut ihmisten kanssa. Ihmiset rakastavat Suomea ja tykkäisivät siitä, että Eurooppaan tulisi rauha.

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Pyhiinvaeltaja kesällä 2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu