SDP:n sisäinen repeämä: syntyykö meille ”Venäjä-myönteinen” SDP?

Iltalehti kertoi, että 8 SDP:n kansanedustajaa vastustaa ns. käännytyslakia (https://www.is.fi/politiikka/art-2000010531259.html).

Historialla on tapana toistaa itseään. Ikävä kyllä.

Tilanne muistuttaa vuoden 1940-1941 tapahtumia, jolloin SDP:n peruslinjasta erosi ryhmä kansanedustajia (ns. kuutoset), jotka tyrmäsivät talvisodan ajan kansallisen yksimielisyyden politiikan.

Suomi oli keväällä 1940 täysin yksin ja näytti siltä, että ”kuutosten” politiikka olisi kaukonäköistä heidän oman itsensä kannalta. Että NL voittaisi ja ”kuutosten” luopuminen kansallisesta linjasta palkittaisiin ruhtinaallisesti Neuvosto-Suomessa.

”Kuutoset” – keitä he olivat?

Talvisodan aikana ja erityisesti sen jälkeen ´syntynyttä SDP:n sisäistä oppositiosta ryhdyttiin keväällä 1940 nimittämään ”kuutosiksi”.

Ryhmä koostui suurimmaksi osaksi demarien kansanedustajista: he olivat Yrjö Räisänen, Karl Harald Wiik, Mikko Ampuja, Väinö Meltti, Kaisu-Mirjami Rydberg ja Cay Sundström. Kuutosiin kuului myös eduskunnan ulkopuolinen Johan Helo, josta tuli vuonna 1944 rauhanteon jälkeen, marraskuussa 1944 Helosta tuli ministeri.

”Kuutosten” synty liittyy välirauhan aikaan, jolloin NL yritti aggressiivisesti ja määrätietoisesti luoda itselleen liittolaisia Suomen poliittisessa elämässä. Talvisodan ajan yksimielisyys haihtui keväällä 1940 Moskovan rauhan ankariin rauhanehtoihin ja siihen, että opportunistiset ainekset SDP:ssä ryhtyivät vilkuilemaan mahdollisuutta jatkaa politiikassa, mikäli NL aloittaisi uuden operaation Suomea vastaan.

Oli halua olla menestyjien puolella ja luoda uutta uraa uudessa poliittisessa tilanteessa.

Tanner ”kuutosten” pahiksena

”Kuutoset” kapinoivat avoimesti eduskuntapuheissaan ja teoissaan puolueen enemmistöä vastaan. Erityisesti SDP:n johto oli ”kuutosten” kuten myös Kremlin herrojen hampaissa. Väinö Tannerin johtama SDP oli ollut mukana talvisodan hallituksessa ja puoluejohtaja Tanner peräti ulkoministerinä. NL koki, että erityisesti Väinö Tanner oli syypää siihen, että Suomen työväenluokka ei rientänyt puna-armeijan puolelle. Hän oli siksi ”fasisti”.

Pahis.

Virallinen SDP ryhtyi päättävästi vastustamaan tätä oppositioryhmää. Se suhtautui myös kielteisesti ”Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden” seuraan, joka pyrki ulkoparlamentaarisilla keinoilla horjuttamaan yhteiskuntarauhaa.

Ylpeys kävi lankeemuksen edellä

NL:n myötäsukailu ei kuitenkaan kannattanut. ”Kuutoset” tuomittiin jatkosodan alussa vuonna 1941 maanpetoksen valmistelusta ja heidät vapautettiin rauhan tullessa vuonna 1944. Ryhmä jatkoi sen jälkeen omana eduskuntaryhmänään ja osa tästä joukosta liittyi myöhemmin SKDL:n ryhmään.

Eduskunnassa pitämissään puheissaan he argumentoivat edustavansa rauhaa, demokratiaa ja yhdistyneitä kansakuntia, sekä tietysti NL:n taattua rauhantahtoa. Vastustajat olivat tälle laitavasemmistolle (erityisesti Väinö Tanner) ”fasisteja” ja ”Hitlerin liittolaisia”.

Vielä vuosina 1944-1945 näytti siltä, että he olisivat valinneet hyvän osan ja että Neuvostoliitto voimallaan vaikuttaisi siihen, että heidän tulkintansa vastakkainasettelusta voittaisi.

Heidän mukaansa oli valittava ”demokratian” tai ”fasismin” väliltä. Historiapolitikointi ei kuitenkaan kannattanut: kommunistit eivät koskaan luottaneet näihin ”kuutosiin” ja he joutuivat poliittiseen marginaaliin.

Mitä historia opettaa meille?

”Kasipallot” kertovat siitä, että sosiaalidemokraatit ovat nyt repeämässä kahtia.Tämä ryhmä aikoo pian julkaista oman manifestinsa. Epäilemättä rauhan puolesta, juristerian puolesta ja ihmisoikeuksien puolesta. Ja Venäjän puolesta.

”Kasipallot” ja heidän edustamansa oppositio kertoo siitä, että SDP on ideologisessa umpikujassa. Puolueen puheenjohtaja on heikko eivätkä äänestäjät tiedä mikä on demarien linja. Ollaanko woken puolella vai ollaan oikeasti sosiaalidemokraatteja? Venäjän nykyjohdon puolella vai sitä vastaan?

Harhailu on johtanut jo siihen, että presidentinvaaleissa perinteiset äänestäjät menivät Pekan puolelle ja EU-vaaleissa Lin puolelle. Käännytyslaki avaa tämän haavan kokonaan auki: mitä se sosiaalidemokratia oikein on? Hyväksytäänkö Venäjän aggressiivinen imperialismi vai ollaanko Suomen puolella. Eikö omasta maasta voi pitää huolta?

Venäjä on Suomen Nato-päätöksen jälkeen inspiroinut omat vaikuttamisensa aivan uudelle tasolle. Tämä ”kasipallo-ryhmä” ja sen aktivoituminen on merkkinä siitä. Nyt vilkuillaan mahdollisuuksia ja prospekteja; katsotaan, että voiko tätä poliittista konjunktuuria käyttää hyväksi.

Vielä kerran: tämä ideologinen repeämä on vaarallinen kansalliselle yksimielisyydelle sekä myös SDP:lle itselleen. Se puolueelle vakavampi haaste kuin mikään ”skogilaisuus” tai ”pälkäneläisyys”.

Nyt johtajuus on hukassa. Ja oma linja. Ja sen myötä äänestäjät.

Minkälaisen kohtelun ”kasipallot” saavat Venäjän mediassa?   

”Kasipallot” saavat epäilemättä Venäjän mediassa sankarin kohtelun ja uhrin roolin kuten aikoinaan Suomen ja Venäjän rauhan ja ystävyyden seura.

Silloinhan Moskovan radio totesi 2.8.1940 omassa lähetyksessään, että 31.7.1940 ”Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuran” julkisessa kokouksessa Suomen poliisit pieksivät työläisiä ja että ohikulkijat ryhtyivät auttamaan seuran jäseniä. Näinhän ei ollut vaan seuran provokaattorit pyrkivät väkivaltaan.

Moskovan radio pauhasi vuoden 1940 kesällä monta päivää siitä, että Suomessa poliisi hakkasi neuvostoystävyyttä halajavia naisia, vanhuksia ja miehiä. Erityisesti kuvattiin riemukkaasti myös sitä, että SDP:n jäsenet olivat alkaneet irtautua ”Tannerin klikistä” ja että he järjestävät mielenosoituksia, että päästäisiin todellisiin ystävyyssuhteisiin Neuvostoliiton kanssa.

NL halusi silloin hajottaa SDP.

Entäpä nyt?

ps. Tämä Venäjän strategia ei ole mitään rakettitiedettä. Venäjä on perustamassa omia ryhmittymiään Eurooppaan ja pyrkii hajottamaan. Suomessa luomaan oman bulvaaninsa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4837bc83-cc83-4886-9412-c7f30bcbe1fb. Päämäärä: skandinaviassa Nato-päätösten vesittäminen – orbanistisen Suomen luomisen.

 

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Pyhiinvaeltaja kesällä 2024

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu