Sota-Lintilän horinat – Taivaan lahja Putinille?
Venäjän hyökkäys Ukrainassa näyttää kulminoituvan siihen, että sen ”vapaaehtoissotilaat” eivät halua taistella.
Ja ilman taisteluhalua mikään armeija ei voita.
Kyse on huonosti suunnitellun seikkailun epäonnistumisesta. Heikot signaalit (weak signals) antoivat ymmärtää tämän jo keväällä. Isolla rahalla rekrytoitujen ja hätäisesti koulutettujen asevelvollisten kuriton joukkio ei ollut hallinnassa eikä se kykene taistelemaan ilman materiaalista etua.
Sota paljasti myös Venäjän sotamateriaalin heikkouden. Läntinen tekniikka päihittää tarkkuudessa ja tappavuudessa itäisen tekniikan. Kuten niin usein ennenkin Venäjän historiassa.
Kuten Harkovan suunnan vastahyökkäys todistaa, venäläiset sotilaat eivät halua kuolla huonosti johdetussa sodassa vieraalla maalla.
Poliittisessa mielessä sodan käänne syyskuussa 2022 on tuhoisa Putinin sekurokratialle. Sen ainoa mahdollisuus on nyt julistaa ulkoinen ja oikea sota tai käyttää taktisia ydinaseita. Se tarvitsee epätoivoisesti jostain Taivaan lahjana provokaatiota tai merkkiä, että ”isänmaa on vaarassa”.
Muussa tapauksessa edessä on hallinnon väkivaltainen kaatuminen tai palatsivallankumous. Niistä enemmän seuraavassa artikkelissani: ” Venäjällä alkaa Ukrainan sodan jälkeen sekurokratian sisällissota?” (”https://www.centrumbalticum.org/julkaisut/pulloposti/venajalla_alkaa_ukrainan_sodan_jalkeen_sekurokratian_sisallissota.6711.news”).
Lintilän pitäisi erota horinoittensa takia
Totean tässä ihan historian tutkijana & Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen pitkäaikaisena yliopistolehtorina (en PS:n puoluesihteerinä) että ministeri Lintilä tarjosi Putinille Taivaan lahjan.
Hän lahjoitti naapurin sotahaukoille provokaation syyn väittämällä suoraan ministerinaitiosta, että ”Suomi on fyysisesti sodassa Venäjän kanssa” (https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/eec3749b-134a-4577-a1c4-39aa526e4192).
Ministeriaitiosta tulla lupsahtaa harvoin näin majesteettisen tolloa lausuntoa. Se on faktisesti epätotta sillä Suomi ja Venäjä eivät ole fyysisesti sodassa.
Ainoastaan eduskunta voi julistaa sodan – joten siinä mielessä se on myös perustuslainvastainen teko.
Lintilän höpertely ja horina on myös poliittisesti niin ennen kuulumattoman ääliömäistä, niin että se oikein soi.
Se tarjoaa Putinin sotahallinnolle sen kipeästi kaipaaman syyn tehdä Ukrainan sodasta ulkomainen sota.
Voin näin akateemisen καθῆσθαι korkeudesta todeta: Lintilä on Suomen poliittisen historian epäonnistunein poliitikko ja hänen ajattelematon horinansa on kansallinen vahinko – vähän kuin koko Marinin hallitus.
Pitäisikö sotavääpeli Lintilän erota? Voisiko hän ministerin viran ulkopuolella tehdä jotain sellaista mitä hän osaa paremmin?
Lintilän ”pölö” lausunto on selitettävissä vain sillä, että hallitus haluaa epätoivoisesti lakaista sotamaton alle omat epäonnistumisensa energiapolitiikassa. Kansalaiset parkuvat sähkölaskujen suuruutta ja hallitus on paniikissa. Se on epäonnistunut Uniper-neuvotteluissa, Fortumin kanssa ja yleensäkin kaikessa mahdollisessa.
Marinin hallituksen vihreä siirtymä on ollut siirtymää ”vihreää kurjuutta” kohden jo paljon ennen Ukrainan sotaa. Lausunto on linjassa vihreiden harjoittaman omien virheiden peittelyn ja keskustan ”vienon kuolinkorinan” ts. kannatuksen laskun kanssa.
Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella epäilen, että Keskusta on siirtymässä puoluekartassa takiaispuolelle ja sen ministerien lausunnoissa alkaa esiintymään koko ajan yhä enemmän tällaisia sammakoita.
Ruotsin vaalit – ajat muuttuvat
Myös länsinaapurissa tapahtuu. Näyttää siltä, että ruotsalaiset nyt tällä kertaa uskaltavat valita sen vaihtoehdon, joka on kansallisesti parempi. Viime kerralla ruotsalaiset viime hetkellä vetivät kannatuksensa takaisin mutta nyt kansallinen turvallisuuskriisi on niin paha, että jotain tehdään.
Onko sosiaalidemokraattien valtakausi lopussa?
Dosentti Arto Luukkanen
(tämä blogi edustaa kirjoittajan akateemisen kokemuksen pohjalta kirjoitettua mielipidettä eikä edusta PS:n virallista kantaa).
Kansalaiset antavat poikkeuksellisen tuen Marinin hallitukselle, peräti 68% Lännen median teettämän gallupin mukaan Marinin hallitus saa joko hyvän tai melko hyvän kannatuksen kansalaisilta, vastaava luku Sipilän porvarihallitukselle oli 40. Eipä heti tule mieleen toista hallitusta joka tuollaisista luvuista on saanut nauttia.
Ilmoita asiaton viesti
Putin saa 80 % tyytyväisyyden venäläisiltä tekemisistään ja Macronkin valittiin toistamiseen valtaan Ranskassa. Suomeen valittiin kahdesti presidentiksi Halonen jopa kahdesti peräkkäin.
Kansalaiten äly ei riitä muuhun pidemmälle, kun olemaan samaa mieltä kuin mitä tyhmä naapurin Arskakin tai työpaikan Anita on.
Suomen nykyisellä vasemmistoviherhallituksella on Ylen, Hesarin ym. valtamedian suoja, tekivätpä sitten mitä hyvänsä. Sipilän hallitus oli vasemmistovaltamedian sylkykuppi ja valtamedia vasemmiston yksisilmäinen juoksupoika aidon tiedonväityksen ja tutkivan toimitustaidon sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän hallitus sai kansalaisilta sen arvostuksen jonka se ansaitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Jep… Vasemmisto ja vasemmistomedia eivät perinteisesti arvosta parempaa hallintoa, vaan kaikki täytyy saada sekaisten muiden rahoilla ja muiden velkavastuin, kute tämä nykyinenkin punaviherhallitus on tehnyt.
Sipilän hallitus sai talouden sentään kasvuun ja alijäämätkin minimiin, kunnes Rinteen hallitus räjäytti pankin valtavin menonlisäyksin velalla ja jota samaa touhua Marin on uskollisesti jatkanut.
Tämä on sitten vasemmistjamppojen mielestä hienoa kehitystä ja vastuullista taloudenpitoa. Suomen vasemmista ja demarit etunenässä tiputtivat Suomen pois pohjoimaisten hyvinvointivaltioiden kerhosta pysyvästi näitä ollen nyt neljä.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallituksen toiminta nopeuttaa Suomen joutumista IMF:n eli kansainvälisen valuuttarahaston holhoukseen. Siinä ei paljon silloin kansansuosio auta. Taloudellinen osaaminen loistaa poissaolollaan. Ei osata juuri muuta kuin ottaa lisää velkaa.
Kirjoitin 17.6.2011 kommentissani ”Suomen tie on Kreikan tie.” Ihmeen pitkään tätä tarpomista on saanut jo jatkua ennen kuin IMF tulee puuttumaan asiaan.
https://vm.fi/kansainvaliset-rahoitusasiat/kansainvalinen-valuuttarahasto-imf
Valtion velka oli heinäkuun lopussa 135,7 miljardia euroa. Tällä vauhdilla 150 miljardin euron raja ylitetään vielä tämän hallituskauden aikana.
Mitä enemmän valtiolla on velkaa, sitä vähemmän sillä on painoarvoa kansainvälisissä pöydissä. Tämä tuli esille myös Uniper-neuvotteluissa Saksassa. Suomi-neitoa vietiin odotetusti kuin ”litran mittaa.”
Saksa oli 4. suurin talousmahti maailmassa (BKT USD miljoonissa 4 029 140) vuonna 2018. Suomi oli sijalla 44 (BKT USD miljoonissa 276 553) IMF:n listalla.
Nyt Suomi-neito auttaa saksalaisia kaasulaskuissa. Valtion omistajaohjaus tapahtuu Valtioneuvoston kansliassa eli pääministerin kansliassa. Tämä on hyvä pitää mielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa, että tuo ihmetyttää. Onko kysely tehty demarien puoluetoimistolla, vai onko 2/3 kansasta idiootteja…
Ilmoita asiaton viesti
Avustajille ja mainostoimistojen Ellun Kanoille unohtui muistuttaa, että horinoidessa Putinin aiheuttamasta sotataloudesta, pitää hieman harkintaa käyttää, ettei lyhennä sitä muotoon ollaan sodassa Putinin kanssa? Tällaisia pikku lapsuksia voi sattua kun valehtelee mitä sattuu …
Ilmoita asiaton viesti
Lintilän lausunnot kuvaavat paniikkia hallituksen nuorten rouvien keskuudessa.
Vaali lähestyy—-
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen mikä tulee mieleen on se että maan hallitukseen ei pidä päästää eikä hallitusvastuuta jättää lasten käsiin.
Maan hallinto kuuluu kokeneille ihmisille, mieluiten ”boomereille” jotka ovat nähneet muutakin kuin festareita tyyppiä Ruisrock tai diskon ja baarien sisäseiniä.
Kuten täällä eräs punavihreä todistaa kommenteissaan, ”Niin kuin kirjoitin, ihmettelen eniten oman ikäisteni ja nuorempien asennetta. Me olemme kuitenkin eläneet 80-luvulta asti vapaa-aikaa baareissa ja festareilla.”
Hänen mukaansa siis 60-luvulla syntyneiden elämä on ollut baareissa ja festareilla. Ehdi iinä sitten hankkia elämänkokemusta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bvalonen/puritaani-suomi-paaministerin-kimpussa/
Ilmoita asiaton viesti
Mietin tuota samaa, kun katselen maailman johtajien ikää ja kokeneisuutta. Kuningatar Elisabeth II oli kuollessaan 96 -vuotias, joka on saanut eläessään ja saa edelleen, ansaittua kunnioitusta kansaltaan. Kuninkaaksi nouseva Charles III edustaa hyvää ikää (73 v.) ilman, että häntä pilkattaisiin ikänsä takia.
Meillä on suora kimara valtioneuvoston jäseniä, joiden kokemus perustuu puolueiden suojissa elettyyn johtamiseen.
Ministeri Lintilä ei ole nuorimmasta päästä, mutta valitettavasti on tehnyt huonoja päätöksiä koronan alettua. Tuolloin, koronan alkumetreillä valtion tukirahaa jaettiin hätiköidysti yrityksille miljoonia, ilman, että varmistuttiin, ovatko edes tuen tarpeessa.
Ikäpolarisoinnin (boomerit),suojattiensa tuella maahamme käynnistänyt pääministeri, on aiheuttanut jo nyt erittäin vakavan, kansamme vanhempia ikäpolvia halveksivan asenteen, josta on pikimmiten irtauduttava vastamoodilla. On turhaa puhua yhdenvertaisuudesta, kun maamme korkein johto on asettanut itsensä ikäihmisten yläpuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Lintilästä puheenollen, hänhän lähestulkoon julisti sodan Venäjälle viime kyselytunnilla sanomalla että olemme sodassa Venäjän kanssa.
Tuollaista ei ministerin pidä eikä saa sanoa. Se on täysin edesvastuutonta ja kertoo vain sen että sanojalla on jo paniikki päällä eikä harkintakyvystä ole tietoakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoitko minunkin blogejani lukematta niitä ollenkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten varmastiki huomasit, kommenttini ei ollut kommentti blogiin vaan Mirjami Parantin kommenttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiasia on kuitenkin, että olemme sodassa, energiasodassa, kuten koko EU Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Olemmeko?
Lintilä ei maininnut mitään ”energiasodasta”.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, sodankäynnin korostaminen on aiheetonta.
Emme ole energiasodassa, vaan selviytymisen vaihtoehdoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nonni Jocke!
Pullahtihan se perimmäinen syy sieltä. Vähän kyllä pihtisynnytyksenä, mutta kuitenkin.
Boomerit osaisivat, pissikset eivät!
Ilmoita asiaton viesti
Näin se vain on. Lapset kuuluvat hiekkalaatikolle.
Ilmoita asiaton viesti
Suuri ajattelija, ajattelija nyt kumminkin, Pentti Linkola totesi, että vasta yli 80-vuotias on elämänkokemukseltaan valmis päättäjäksi.
Ajatus on oikeanlainen, vaikka tuota ikärajaa olisin valmis hiukan kyllä alentamaan.
***
Missähän mallissa on Lintilän voimakkaasti ajama turpeen uudelleen käyttö energiana. Onko vielä turvevoimaloita, joiden raaka-aineena voidaan Suomen soiden ”ruskeaa kultaa” käyttää? Sitä riittää! Ei ole tuulesta kiinni, eikä Siperian maaperän tuotteista, joiden putkistojen venttiilit menevät tänä päivänä helposti kiinni-asentoon.
Ilmoita asiaton viesti
Olen useinmiten äänestänyt ”keskelle”.
Mutta nyt keskellä ei liene edes puolitolkkua puoluetta.
Jättänen äänestämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Peukutin kirjoitusta siksi, että olen kiinnittänyt jo pitemmän aikaa huomiota Lintilän ulostuloihoin. Niistä syntyy kuva miehestä, joka ei ole penaalin terävin. Onhan siellä toki naisministereitä, joiden puheita kuunnellessa tuntee myötähäpeää, että onko meillä hallituksessa todella maan parhaat ja osaavimmat henkilöt.
Lintilän syntilista on jo pitkä ja näyttää pitenevän. Osaaminen ei ole lisääntynyt, vaan näyttää siltä, että hän on todella päätynyt tehtävään, jonka mittainen hän ei missään tapauksessa ole. Nyt hän on avainasemassa energiapäätösten kanssa ja huonolta näyttää: Varavoimaloita ei voida ottaa käyttöön, koska varavoimaloita ei voida ottaa käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee Venäjän tilanteeseen, se taitaa mennä näin:
Putinin tavoitteet ovat viime kuukausina radikaalisti muuttuneet.
Länteen suuntautuneen hyökkäyksen sijaan päätavoitteena on nyt estää Venäjän hajoaminen osiin, niinkuin Neuvostoliitolle kävi joulukuun 25. 1991, kun Neuvostoliiton punalippu laskettiin viimeisen kerran Kremlin tornissa.
Perustelut:
1) Putinin järjetön ja epäonnistunut hyökkäys Ukrainaan 24 helmikuuta, lännen valtava Ukrainan tuki + rajut sanktiot, sekä varsinkin Ukrainan viimeaikaiset menestykset rintamalla, ovat muuttaneet tilanteen täysin.
2) Nyt Venäjää on kohdannut eksistentiaalinen ja vaarallinen riski siitä, että maa romahtaa sisäisesti ja hajoaa erilaisiin osiin.
Tästä syystä Putinilta ja hänen lähipiiriltään voi odottaa arvaamattomia, jopa paniikinomaisia reaktioita…
3) Venäjä jakaantuu 85 talousalueeseen, joissa on omat edustuslaitokset ja budjetit.
Noista alueista ”kannattavia” on vain parikymmentä, loput elävät Kremlin tukiaisten varassa.
Niillä alueilla järjestetään paikallisvaalit huomenna 11.9, jonka tuloksia Putin varmaankin ”virittelee” vanhaan tyyliin…Stalin sanoi: ”Ei sillä ole merkitystä kuinka kansa äänestää, vaan sillä kuka laskee äänet!”
4) Venäjän toivottomasti korruptoitunut talous on nyt vääjäämättömän romahduksen edessä.
Huolimatta suurista öljyn ja kaasun vientituloista, maan budjetti meni jo nyt pakkaselle!
Länsimaiden sanktioitten vaikutukset iskevät varsinaisesti päälle ensi vuonna, samoin kuin 1200 länsifirman lähdöt Venäjältä, jotka vastasivat noin 40% Venäjän taloudesta.
5) Nyt Venäjän tilanne voi kehittyä näillä kolmella tavalla:
– Jokin tapahtuma, esimerkiksi Kremlin rahojen loppuminen ja siitä seuraavat levottomuudet, laukaisee Venäjän hallitsemattoman hajoamisprosessin.
– Kiina ”pelastaa” Venäjän, ottaa haltuunsa maan valtavat luonnonvarat. Tällöin Venäjästä tulee Kiinan vasallivaltio.
Tässä on kuitenkin otettava huomioon se, että Kiinan talous ja poliittinen tilanne ovat jonkinlaisessa kriisissä, eikä se halua vaarantaa päämarkkinoitaan USA:ssa ja EU:ssa.
– Venäjän kansa on tottunut sitkeästi kärsimään ”vaikka minkälaisia vastoinkäymisiä”, ja baabushkat ovat jo nyt palanneet datshoilleen kasvattamaan perunaa, etc.
Putin tietää senkin, että loppupeleissä baabushkat ”johtavat” Venäjää, ja jos heidän eläkkeensä jätetään maksamatta, he tulevat kaduille…. ja poliisit ja muut kieltäytyvät pamputtamasta / ampumasta heitä…
Mitenkä Suomi on varautunut yllä olevaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitenkä Suomi on varautunut yllä olevaan?”
Uskon ja toivon että erilaisia skenaarioita on pyöritelty esim. pakolaisaaltojen, humanitäärisen avun ym. tilanteisiin. Nyt pitäisi olla kuitenkin jo visioita ja näkemyksiä siitä miten toimitaan mahdollisen Venäjän romahduksen myötä. Pitäisi uskaltaa puhua konditionaaleista ilman pelkoa, voihan olla että Venäjä pyristelee kleptokratiana pitkään.
Jos ei ole omia visioita ja ajatuksia joutuu vain reagoimaan muiden toimiin. Suomella on erityisintressi Venäjään kiitos 1300km itärajan.
Luukkasen blogissa linkattu artikkeli ”Venäjällä alkaa Ukrainan sodan jälkeen sekurokratian sisällissota?” on oikein mielenkiintoinen.
Ilmoita asiaton viesti