Suomalainen korruptio lentää ja voi hyvin?

Ruokajonoissa seisoi viime viikonloppuna monia tuhansia suomalaisia.

Lumisateessa.

Ihmisillä kun ei ole rahaa ruokaan.

Mitä verorahoilla tehdään ja kuka sitä valvoo?

Veroihin on kuitenkin varaa kaikilla. On pakko olla.

Eläkeläiset maksavat veroja eläkkeistään, työttömät työttömyyskorvauksistaan. Pieneläjät ja yksinäiset ovat myös uskollisia veronmaksajia. Ruokajonojenkin ihmiset maksavat, jos saavat tuloja.

Jokainen maksaa veroja, ainakin välillisesti.

Samalla kun valtio verottaa, vahtii se myös haukan silmin sitä, että valtion virastot eivät tuhlaa eläkeläisiltä, köyhiltä, yrittäjiltä ja perheiltä ruuvattuja rahoja. Yhteisistä rahoista on pidettävä hyvä huoli, ja siksi valtio on perustanut viraston – Valtion tarkastusviraston (VTV) joka huolehtii siitä virkatyönä. Nopeana toimimaan, jos ylityksiä tapahtuu. Sen virallisena tehtävänä tarkastaa valtion taloudenhoitoa sekä valvoa valtion finanssipolitiikkaa ja puolue- ja vaalirahoitusta.

Todellisuus taitaa olla kuitenkin aivan toisenlainen. VTV näyttää olevan varsinainen kuluylitysten räme.

VTV – Valtion varojen tarkka ja armoton tarkastaja

VTV:n toiminta on joutunut keskusrikospoliisin esitutkintaan. (https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9e580a04-5186-4ab1-8f8e-86662eba092d).

Aiemmin poliisi käynnisti asiassa esiselvityksen sille tulleiden yhteydenottojen ja ainakin yhden tutkintapyynnön johdosta. VTV on joutunut myös eduskunnan tarkastusvaliokunnan erikoistarkastukseen koskien sen taloudenhoitoa.

Viime päivinä iltapäivälehdissä on puhuttu myös VTV:n johtajan Yli-Viikarin luottokorttimenoista sekä matkustus- ja ravintolakulujen käytöstä.  Laskut kertovat renessanssielämäntavasta ja jonkinlaisen hovin muotoutumisesta ko. virastoon.

Iltapäivälehdet ovat peranneet näitä laskuja ja tulokset ovat olleet hämmästyttäviä. Frisyyrit, lennot ympäri maailmaa, alkoholimenot ja värianalyysit antavat aihetta epäillä, että kyseinen virasto ei kykene tarttumaan huolettomiin valtion menoihin, kun se itse käyttäytyy peräti leväperäisesti.

On kuitenkin muistettava, että lehtien kuvaamat kaukomatkat, joilla tuskin on Suomen valtiontaloutta ja kulukuria edistetty, ja kampaajalla käynnit ovat olleet pääjohtajan ja VTV:n johdon tapa valvoa valtiontaloutta. Mutta miten voi olettaa, että VTV tarttuisi vaikka EU:n ”elvytysvälineeseen”, kun sen ylimmät johtajat matkustavat työnsä varjolla bisnesluokassa pitkin Bhutaneita ja asuen viiden tähden hotelleissa näin ”vietiskellen” hulppeaa luksuselämää?

Onko VTV:n toiminta poikkeus vai jäävuoren huippu suomalaisen korruption maailmassa? Samalla se kuitenkin nostaa esille pelottavia näkymiä. Miten on mahdollista, että Yli-Viikari pääsi töihin Valtion tarkastusvirastoon ilman hakua – nykyisen oikeuskanslerin suosituksesta? (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201706242200219983).

Miten Yli-Viikari pääsi virkaansa – kun osaa ranskaa?

Yli-Viikari nousi vuonna 2009 VTV:n esikuntapäälliköksi ilman julkista hakua. Neljä vuotta myöhemmin Yli-Viikari kohosi ylijohtajaksi – jälleen ilman avointa hakua. Hän on toiminut Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana tammikuusta 2016 lähtien. Yli-Viikari nousi pääjohtajaksi avoimen haun kautta, mutta VTV:n ylijohtajaksi Yli-Viikari nimitettiin 2013 ilman avointa hakua.

Yli-Viikarilla on mahtava ura, joka alkoi siitä, että myöhemmin oikeuskansleriksi nimitetty henkilö suositteli häntä virkaan.

Mitä tämä kertoo oikeuskanslerista? Mikä yhteys heillä oikein on? Onko oikeuskanslerilla jotain kerrottavaa?

Skandaali, joka pitää tutkia pohjiaan myöten

Mikäli nämä epäilyt pitävät paikkaansa, niin suomalainen korruptio voi, elää ja lentää hyvin. Tämä tapaus tarjoaa onneksi mahdollisuuden selvittää suomalaisen taloudellisten väärinkäytösmaailman rakennetta niin pitkälle kuin mahdollista.

Toivottavasti poliisi ei tyydy annettuihin vastauksiin vaan avaa tämän tapauksen ja seuraa johtolankoja aivan loppuun saakka.

Kyse on yleisestä lainkuuliaisuudesta ja yhteiskuntarauhan kannalta tärkeästä asiasta. Luottamuksesta ja moraalista.

Onko nykyisestä poliisiministeristä ja poliisijohdosta ainesta tutkia tämä juttu pohjiaan myöten?

+13

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu