Suomalainen #piika&renki journalismi ja #aamiaisgate

Daily Mail niminen brittiläinen päivälehti julkaisi 4.6.2021 artikkelin, jossa kerrotaan toisesta Isosta-Britanniasta.

Siellä eivät knallit tai sateenvarjot hallitse.

Daily Mailin mukaan siellä hallitsee islam.

Artikkelin mukaan monet UK:n tavalliset kaupungit ovat valkoiselle väestölle ”no-go” alueita. Lapsien kimppuun käydään siksi, että he ovat valkoisia. Kaduilla hallitsee Talibanin hallinto ja naiset eivät pääse enää kotoaan ilman lupaa.

Artikkeli perustuu tutkimustietoon. Sen tekijä professori Ed Hussain (Walsh School of Foreign Service in Georgetown University) oli itse nuoruudessaan radikalisoitunut ja oli kouluttautunut jihadiin Itä-Lontoon alueella. (https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9648477/Author-visited-Muslim-mosques-Britain-reveals-no-areas-white-men.html).

Jokaisen kannattaa itse tutustua kirjaan (Among The Mosques: A Journey Across Muslim Britain) sekä tietysti artikkeliin. Se herättää ajatuksia myös tulevaisuuden Suomesta. Onko mahdollista, että myös meille Suomessa syntyy rinnakkaisyhteiskuntia, jotka alkavat dominoida valtaväestöä samalla kun järjestysvalta kääntää kasvonsa muualle? Onko todella niin, että tulevaisuuden Suomessa naiset eivät saa kävellä ulkona?

En haluaisi sitä. Enkä usko, että enemmistö suomalaisista haluaa sitä.

Suomalaiset toimittajat vallan ns. ”sormijuottoina”?

Artikkelista ja kirjasta voi olla kuitenkin montaa mieltä. Se kannatta lukea ”cum grano salis”.

Artikkelin lukeminen kuitenkin antoi kuitenkin aiheen pohdiskella suomalaisen journalismin perusteita. Tutustuin itse brittiläiseen journalismiin opiskellessani Lontoossa ja ollessani Senior Associate Member St. Anthony’s Collegessa, Oxfordin yliopistossa.

Ero suomalaiseen journalismiin on kuin yöllä ja päivällä.

UK:n lehdissä puhutaan suoraan, haastetaan virallinen totuus, kerrotaan nimet ja ollaan kriittisiä vallanpitäjiä kohtaan. Toisin kuin meillä lehtitaloilla ja medialla on varaa ja henkinen velvollisuus haastaa valtio ja virkamiehet. Siellä ei odoteta mediatukea innokkaina eikä heiluteta puudelina häntää.

Sieltä puuttuu meidän joidenkin medioiden ja erityisesti Ylen #piika&renkimentaliteetti.

Pohdin itsekseni: pystyisikö suomalainen journalismi nostamaan esille ylhäällä mainitun ja sen kaltaisen vaikean asian esille ja käsittelemään sitä kriittisesti? Pystyisikö se kyseenalaistamaan ns. poliittisen korrektiuden?

Asiaa kannattaa pohtia.

Meillä on hyviä journalisteja (mm. Timo Haapala, Matti Virtanen ym.) ja sitten on suuri joukko perässähiihtäjiä. Monet mediat ovat varpaillaan valtionapujen ja virallisen hyväksynnän ilmapiirissä. On turvallisempaa kumarrella kuin kyseenalaistaa.

Hyvänä esimerkkinä on #aamiaisgate. Mikäli Sanna Marinin #aamiaisgate olisi tapahtunut Isossa-Britanniassa olisi hallitus eronnut ennen kuin Sanna olisi ehtinyt kiikuttaa erohakemuksensa presidentille. Se johtuu siitä, että tottelemattomat ja itsenäisesti ajattelevat lehdet olisivat nostaneet hirmuisen äläkän. Ja ennen kaikkea suuri yleisö ei olisi sietänyt puolta sanaa salailua, valehtelua, harhaanjohtamista tai pimitystä.

Kukkasia #piika&renkijournalismin vainioilta

UK:ssa media ei myöskään sietäisi julkisen vallan painostusta. Meillä se kyllä käy. Mainitsen tässä median piika&renki mentaliteetin kukkasen.

Sen on kirjoittanut entinen ulkoministerimme Erkki Tuomioja, joka mainitsi twiitissään seuraavaa:

”…En ole pitkän poliittisen urani aikana nähnyt yhtä häikäilemätöntä ja perusteetonta media-ajojahtia kuin tämä ”aamiaisgate” jolla loataan Sanna Marinia. Hän ei ole syyllistynyt mihinkään muuhun kuin siihen, että on tarkkaan noudattanut virkamiesten useiden edellisten pääministereiden aikana vakiintuneiden käytäntöjen mukaisia ohjeita. Se miten persut nyt kyselytunnilla mesoavat asiasta ei yllätä. Populistisilta poliittisilta puolueilta tätä voi odottaa, mutta medialta toivoisi että se olisi journalismin asialla, ei politiikan…”

Erkillä on tietysti oikeus mielipiteisiinsä. Erkki on sitä mieltä, että omien asioiden ts. SDP:n asioiden tutkiminen on populismia. Ei journalismia. Erkki selektoi ja toruu. Vähän kuten NL:ssa, jossa oli täysin mahdollista ja jopa suotavaa arvostella USA:ta ja sen imperialismia. Mazel tov Erkki!

En usko, että UK:ssa ikipäivässä kukaan poliitikko olisi rohjennut paimentaa mediaa Erkin tavoin. Epäilen, että siellä media olisi naurunalaistanut ja hämmästellyt tätä vuodatusta. Pitänyt sitä horinana. Tai ehkä meillä media on vaan niin kovin höveliä, että ei viitsi provosoitua gerontologisista ilmiöistä.

Toivoa on!

On kuitenkin pieniä toiveita paremmasta.

Lukekaa Saska Saarikoskin kolumni (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008022576.html). Yleensä Saarikoski on kolumneissaan antanut keskiverto laiskan analyysin ja sen päälle paavillisen erehtymättömyytensä suojista alamaisen suopeaa tukea vallalle. Nyt oli havaittavissa aivan hitusen pientä petraamista. Ulla Appelsinin artikkeli oli totutusti terveen kriittinen: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008029932.html.

Eli toivoa on.

Näin kesäsunnuntain kunniaksi uskon, että Suomen poliittinen jähmä voi muuttua ja meidän mediamme #piika&renkimentaliteetti ja pjonjang-journalismi alkavat väistyä! Jopa USarissa voi tapahtua edistystä!

  1. en jätä kommentointi mahdollisuutta. Kun näissä edellisissä kommentoinneissa on keskitytty keskinäisiin kahinoihin. Jopa sen normaalin ”hupsu-bongostelun” lisäksi. Ollaan sivistyneitä hyvät rouvat ja herra! Ollaan sivistyneitä! Ja pidetään yllä hyväntahtoista selskaappia hyvät ystävät!

****SUOMI VOITTOON JÄÄKIEKOSSA!!!!

+13
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu