Suomella ei ole nyt varaa yhteenkään erehdykseen itärajalla
Suomen marsalkka Mannerheim kirjoitti omiin muistelmiinsa ohjeita ja opetuksia tulevaisuutta varten.
Siellä on eräs lause, joka on viisaudessaan yleispätevä ja jonka soisi kirjoitettavan kultakirjaimin päättäjien muistikirjoihin.
Se kuuluu näin: ”menneiden sukupolvien kalliisti ostetuista kokemuksista on tulevien polvien opittava välttämään niiden erehdyksiä”.
Turvallisuuspoliittinen tilanteemme on nyt hyvin vakava. Verrattavissa vuosiin 1939 ja 1944. Itäraja vuotaa ja Venäjä käyttää siirtolaisasetta härskisti hyväkseen painostaakseen meitä. Toisaalta siirtolaisten ujutusta lukuunottamatta raja on toiminut syksyyn saakka.
Meidän heikkoutemme on turvapaikkajärjestelmä, joka ei kykene muuntautumaan tilanteeseen, jossa sitä käytetään hyväksi. Tulijat ovat ”siirtolaisammuksia” ja meitä tulitetaan niillä.
Venäjä tietää, että edellisen hallituksen aikana turvapaikkapolitiikasta tuli jonkinlainen pyhä lehmä. Se ratkaisi sen, olitko hyvä vai paha. Maailman piti olla sellainen paikka kuin toivottiin sen olevan; ei sellainen kuin se oli. Tätä pyhää mantraa vartioivat silloin ja nyt ”perustuslaki-talebanit”. Demareilla, kokoomuksella ja kepulla on onneksi tapahtunut ns. ”perussuomalainen metamorfoosi”, terveen järjen suuntaan. Ylellä se ei ole vielä tapahtunut.
Ongelmana on vain se, että mädän turvapaikkajärjestelmämme perusteet jäivät sellaiseksi kuin ne ovat.
Mikä on tilanne ja mitä erehdyksiä kannattaa välttää?
Missä me nyt olemme?
Suomi on tilanteessa, jossa imperialistiseen sotaan hakeutunut itänaapuri on joutunut taistelukentällä vaikeuksiin. Sota ei suju ja on epäsuosittu Venäjällä. Ihmiset ovat välinpitämättömiä ja yrittävät olla kuin sotaa ei olisikaan. Mitään isänmaallisen sodan kaltaista patrioottista kuohua ei ole syntynyt. Suomen mennessä Natoon ja Ruotsin valmistautuessa samaan on Venäjän asema pohjolassa muuttunut kerralla vaikeaksi.
Miten sotaintoa nostetaan?
Venäjää hallitseva sekurokratia pyrkii juottamaan väestölle ”suurvalta-shampanjaa” sotainnon nostamiseksi. Raja-asemien sulkemisen taustana olevasta pakolaisujutuksesta ei kerrota, vaan käsiään hykerrellen näytetään, miten vapaasti Venäjältä saa matkustaa, mutta tsuhnat ilkeyttään tavallisia venäläisiä kohtaan sulkevat tiet. Venäjän televisio märehtii vihapropagandaa päivästä toiseen ja kertoo aina mitä uusia vihollisia venäläisillä on ympärillään. Tähän Suomi-operaatio sopii hyvin. Katsokaa tästä hyvänä esimerkkinä sotabloggari Mardanin vuodatus: (https://twitter.com/i/status/1726884076668236259). Provokaatio Suomen suuntaan saa aikaan halutun reaktion Pietarin eliitin keskuudessa.
Harkittu operaatio
Suomea vastaan aloitettu ”siirtolaissota” näyttää olevan ennalta suunniteltu ja harkittu operaatio, johon on turvauduttu Venäjän vaihtoehtojen vähetessä. Toisaalta, a) operaatio on osaltaan sähkön johtamista kuolleeseen hevoseen ts. sotamotivaation nostattamista. Vihollista tarvitaan kun sota menee epätyydyttävästi. Nyt tehdään kaikki, että länsi hajaantuisi, epäröisi, väsyisi ja kääntyisi takaisin. Sähkönhinta ja energianhinta halutaan taivaisiin sekä lännen Ukraina-apu halutaan lopettaa.
Suhteiden kiristäminen Suomeen kertoo jonkinlaisesta Venäjän ulkopolitiikan hermostuneisuudesta ja poukkoilevaisuudesta vaihtoehdottomuuden olosuhteissa. Sisäpoliittinen viesti on seuraava: katsokaahan kuinka ”kuumaveriset” suomalaiset (финские горячие парни – hauska oxymoron, jolla luonnehditaan yleensä hitaiksi ja flegmaattisiksi leimattuja suomalaisia) ovat nyt hölmöyttään menneet Natoon mutta eivät kykene hoitamaan omia asioitaan, ovat samaan aikaan vihollisia ja lapsellisuuttaan antaneet USA:lle oman maansa, joka taas haluaa taistella viimeiseen suomalaiseen saakka.
Venäjän provokaation tarkoituksena on myös b) sekaantua meidän presidentinvaaleihimme ja sisäpolitiikkaamme nyt raskaalla kädellä. Halutaan synnyttää kriisi, jossa meidän lamaan lyöty ”Venäjä–puolueemme” voisi kunnostautua. Tämä joukko lymyilee nyt poterossa mutta jos Suomi tekee virheitä, nämä ”venäjä-hyvät” nousevat maanpinnalle kuin kastemadot kesäsateen tullessa.
Operaatio liittynee myös sekurokratian sisäiseen valtataisteluun, mikä selvittänee myös sen miksi siirtolaisaseen käyttö on sisäisesti kätkettyä ja kovin poukkoilevaa. Nyt kamppaillaan siitä kuka on ”johtajan läheinen” ts. a) kuka on lojaalisiin b) pääsee parhaisiin asemiin kun poliittinen muutos koittaa ts. kun suuri johtaja lähtee. Entinen Leningradin KGB:n johtaja ja nykyinen federaation turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev on hyvin mahdollisesti tämän Suomi-operaation takana syistä, joista kerroin edellisessä blogissa (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/kenen-varpaat-pilkistavat-itarajan-pakolaisrallin-ja-kiristyksen-takana/).
Mainittakoon, että oma ”kotiryssäni” kyseli keväällä 2015 että miten suhtautuisimme, jos tänne tulisi valtavasti islaminuskoisia? Silloin en ymmärtänyt kysymystä ja vastasin, että ei ole relevantti ongelma. Nyt ymmärrän kysymyksen taustan. Vuoden 2015 operaatio ja tämä nykyinen olivat suunniteltuja.
Ei toisteta virheitä
Olemme ikävässä välikädessä ja meillä on mahdollisuus tehdä perustavanlaatuisia virheitä suhteessa Suomen turvallisuuteen.
Tästä syystä meidän pitäisi omaksua Paasikiven ja Mannerheimin viisaus siitä, että a) kansallinen etu ensin b) on toimittava realismin perusteella.
Laitan tähän muutaman punktin mitä se realismi voisi tarkoittaa käytännön politiikassa.
- On perustavanlaatuinen fakta, että Venäjä itsessään ei tule häviämään, vaikka sen paranoidinen hallinto toivottavasti kukistuu -tai jos tilalle tulee vielä paranoidisempi hallinto. Me avustamme Ukrainaa, tuemme sitä ja varustamme sitä. Hyvä niin! Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että olemme sodassa Venäjän kanssa. Siinä mielessä olisi hyvä harkita uudelleen vaikkapa sitä, onko SVS:n valtionavun lopettaminen todella järkevää tai että raahaamme tänne toreille tuhottuja venäläisiä panssarivaunuja. Miksi näitä temppuja? Ne eivät toimi ja ovat selkosuomeksi sanottuja: hupsuja. En usko, että suomalaiset haluavat sotaa vaikka olemmekin 99% valmiita puolustamaan omaa maatamme. SVS seuran lopettaminen on viesti, joka kertoo, että haluamme leikata saksilla tietosanakirjoista ”Venäjän” pois. Näinhän tapahtui NL:ssa kun Berija kukistettiin. Tämän ihmishirviön teloittamisen jälkeen lähettiin ohje kirjastoille, että suuren tietosanakirjan Berijaa koskevan artikkelin päälle on liimattava artikkeli ”Beringin salmi”. Lehdistön herrojen ja rouvien olisi hyvä lukea hieman Suomen poliittista lähihistoriaa – maailmaa ei ole luotu eilen tai toissapäivänä!
- Olisi loogisinta hylätä ”asylym” politiikka kokonaan ja käännyttää lähtökohtaisesti kaikilta rajoilta kaikki ilman tarvittavia papereita tulevat. Siihen ei voida mennä kun meillä on näitä ”perustuslaki-talebaneja”, Yle ja tahoja, jotka haluavatkin, että joudumme nyt syvään kriisiin Venäjän kanssa. Viisainta olisi päättää, että turvapaikanhakijat torjuttaisiin suoraan. Väite, että se ei käy sopimusten vuoksi ei pidä paikkaansa. Katsoessaan sen tarpeelliseksi Suomi omavaltaisesti pani jäihin Schengenin sopimuksen venäläisten kauttakulkua muihin maihin koskien. Saattaa olla, että tilanne tulee kiristymään kunnolla, jos siirtolaisia pannaan ylittämään raja ohi raja-asemien. Rajalle on myös saatava väkeä ja tarvittavia esteitä sekä mellakkavarusteita kun Venäjä tulee eskaloimaan näiden ”ihmisammusten” tuloa. Ei merkitsee ei. On valmistauduttava päättäväiseen voimankäyttöön ja myös siihen, että pahimmillaan Venäjä tekee ns. humanitäärisen intervention näiden ”ihmisammusten” auttamiseksi.
- Meidän on hyvä tehdä perinpohjainen pohdinta siitä minkälaista Venäjä-politiikkaa ja turvallisuuspolitiikkaa me haluamme tulevaisuudessa. Kun tässä samaan aikaan laaditaan DCA-sopimusta olisi hyvä katsoa niitä ”raja-aitoja”, joita esimerkiksi Norja on tehnyt omaan sopimukseensa. Samoin on harkittava Suomen ydinasepolitiikka tarkasti: Venäjän kannalta Suomeen sijoitettavat ydinohjukset tekevät Kuolan alueen ja Venäjän pohjoisen laivaston olemassaolon erittäin hauraaksi. Sen pohjoinen laivasto ja sukellusveneiden ydinohjukset ovat sen suurvalta-aseman viimeinen lukko.
- Suomen on ehdottomasti oman kansallisen etunsa takia kyettävä näyttämään selviä signaaleja niin Venäjälle ja muillekkin tahoille sekä ihmissalakuljettajien piiriin siitä, että tänne ei tulla. Samoin kun ja jos järki palaa pelipöydälle ja Venäjälle niin on pystyttävä reagoimaan oikealla tavalla. On selvää, että syvempi ja strateginen ajattelu on siellä nyt syrjäytetty ja tilalle on omaksuttu FSB:n oma paranoidinen politiikka.
Otaksun, että meitä varten rakennettu pommi voidaan purkaa ennen kuin se räjähtää. Meidän ei kannata tässä kärjistää vaan ainoastaan puolustaa kansallisia etujamme.
Mannerheimin sana tälle päivälle tulee hänen muistelmiensa lopusta. ”…eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihamiehen miekka ja sisäiset riidat aukaisevat oven ulkoa tulevalle tungettelijalle. Suomen kansa on itse osoittanut kahdessa viime sodassaan, että yksimielinen kansa, vaikka se on pienikin voi kehittää aavistamattoman iskuvoimaisuuden ja siten torjua kohtalon tuomia mitä raskaimpia koettelemuksia…”
Tehdään kuten Marski sanoo!
Luukkasen olisi aika etsiä Mari Rantanen ja tuoda tämä julkisuuteen ja hoitamaan vastuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Rantasen pitäisi tosiaan ryömiä esiin kolostaan ja ryhtyä hoitamaan virkaansa. Jos hän ei pysty siihen, hänen tulisi ilmoittaa asiasta, jolloin hänet voitaisiin korvata toisella henkilöllä. Purrakin on ollut ihmeen hiljaa viime päivien tapahtumista.
Ilmoita asiaton viesti
Jokseenkin hämmentävää kyllä, että nimenomaan persut jäätyvät asiassa jonka olisi voinut kuvitella olevan näiden osaamisalueen ydintä.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisten ministereiden hallintasubstanssi puuttuu – sitä ei opita puolueen ehdokkaana olemisella eikä ministerihuoneessa.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, ole nyt kerrankin rehellinen.
Tiedät aivan varmasti että asia on oikeuskanslerilla.
Ja valitettavasti apulaisoikeuskansleri Puumalainen on tulkinnut lakeja niin että rajoja ei voida sulkea. Koska teidän punavihreiden vaatima ehdoton ”turvapaikanhakuoikeus voi vaarantua”.
Ilmoita asiaton viesti
”…teidän punavihreiden vaatima…”
Hyvä Jocke!
Ilmoita asiaton viesti
Janne on vihreä, lällällää!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä persut osaavat öyhöttää ja osoitella toisten virheitä.
Hallitusvastuussa pitäisi olla osaamista siitä kuinka asioita valtiokoneistossa valmistellaan ja edistetään. Persuillahan ei -vielä- ole juurikaan ’omia’ virkamiehiä ministeriöissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut Rantanen tänään ministeriaitiossakaan.
Jos Rantanen ei kykene hoitamaan tehtäviään, niin Aku Hirviniemi näyttää meritoituneen persuministeriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän mennessä hallitus on hoitanut tonttinsa hyvin, rauhallisesti ja portaittain. Napoleonin viisautta noudattaen ei kannata keskeyttää vihollista kun se on tekemässä virhettä. Suomi on tehnyt juuri näin.
Se on toisaalta antanut mahdollisuuden keskeyttää sitä itseä vahingoittava politiikka. Onko toisaalta ihme, tällaista kiusantekoa vastaan on valmistauduttu vuosikymmenet, skenaarioita on valmisteltu useita erilaisia samoin kuin vastausvaihtoehtoja. Ennen poliittinen kenttä on sidottu toimintatapoihin, maamme on yhtenäinen.
Syytä paniikkiin ei ole vaikka asiat eivät etene Twitter-vauhtia. Kannattaa katsoa toteumaa. Maahamme on tullut vasta satoja, ei edes tuhansia ihmisiä. Sisäministerillä lienee aika lailla oikeita töitä juuri nyt. En moiti näkyvyyden puutetta.
”N’interrompez jamais un ennemi qui est en train de faire une erreur.”
Ilmoita asiaton viesti
Valtioneuvostosta on iltapäivälehdelle vuodettu, että nyt (vasta) ryhdytään kyselemään oikeuskanslerin mielipidettä. Sitä ennen hallituksessa ei edes tiedetä, voidaanko rajat sulkea vai ei.
Se ei oikein tue ajatusta pitkäaikaisesta varautumisesta. Lähinnä ryhdytään pohtimaan keinoja reagoida sitä mukaa mitä Venäjä tekee.
Norjalaiset väittävät, että heillä on valmius sulkea rajansa tunneissa. Suomessa ei edes tiedetä, saadaanko niin tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
”Se ei oikein tue ajatusta pitkäaikaisesta varautumisesta. Lähinnä ryhdytään pohtimaan keinoja reagoida sitä mukaa mitä Venäjä tekee.”
No montakos tulijaa on tullut? Muutamia satoja. Reagointi olisi eri luokkaa jos tulijamäärä olisi suuri, sehän on itsestään selvää, tarvittaessa puolustustilalailla. Siksi on hyvä, että reagoidaan proaktiivisesti kuten nyt tehdään. Proaktiivinen reagointi on rauhallisempaa ja edellyttää tarkempaa oikeusharkintaa.
Jälleen kerran, twitter-vauhdin tarvetta ei ole vaikka hyvä että päätökset nopeasti syntyvätkin.
Ilmoita asiaton viesti
Reagointi ei todellakaan ole proaktiivista, kun asioita aletaan selvittämään vasta reaktiona Venäjän toimiin.
Miten on mahdollista että valtioneuvosto ei tässä vaiheessa tiedä, voiko se sulkea jokaisen raja-asemansa ja lakkauttaa turvapaikanhaun itärajan jokaiselta asemalta?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on pahat aavistukset, että hallitus on ”tilannut” oikeuskanslerilta lausunnon, jonka mukaan kaikkia itä-rajan raja-asemia ei voi sulkea. Sitten voidaan vain odotella, kuinka monta kymmentä tai sataa tuhatta turvapaikanhakijaa Venäjä työntää tänne. Koska kyseessä on myös EU:n ulkoraja, luulisi, että asia kiinostaa myös Brysselissä.
Ilmoita asiaton viesti
En ota kantaa onko tilannut tai ei mutta tästä voinemme olla aika varmoja: oikeuskansleri edellyttää 1-2 idän raja-aseman olevan auki turvapaikanhakua varten jonka jälkeen hallitus vakuuttaa että olisimme sulkeneet kaikki mutta kun oikeuskansleri.
Ja asia jää siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Sitooko Norjaa ja Baltian maita eri kv-sopimukset kuin Suomea, vai onko tehtävä se johtopäätös, että ne rikkovat noita sopimuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan oikeuskansleri olisi suhtautunut ennakkojossitteluun; jos Venäjä alkaisi työntää turvapaikanhakijoita Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
No jos tilanteisiin ei kerta kaikkiaan voi varautua etukäteen niin mikäs siinä sitten.
”Varautumisen voimamaa” vaimitensenytmeni?
Ilmoita asiaton viesti
Salonen, olet näköjään siirtynyt lopullisesti Pekka Haaviston tukijoukkoihin. Onnittelut siitä!
Ilmoita asiaton viesti
kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Raustila: ”No montakos tulijaa on tullut? Muutamia satoja. Reagointi olisi eri luokkaa jos tulijamäärä olisi suuri”
Mieleesi ei ole selvästikään tullut, ettei tämä ole yhden yön juttu. Jos rajaa ei saada kiinni nyt, vuoden kuluttua tulijoiden määrä on kumuloitunut 30.000 Spetsnaz-sotilaaseen, joille valtio tarjoaa hotellimajoituksen. Hintalappu Suomelle 30.000 turvapaikanhakijasta on vuositasolla 400 miljoonaa. Mitä tästä seuraa? Mummut heitetään lumihankeen paleltumaan ja selviämään muistisairaana miten kukin taitaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuoden kuluttua määrä on kumuloitunut 30.000 Spetsnaz-sotilaaseen, joille tarjotaan hotellimajoitus.”
Eli Venäjä, joka lähettää Ukrainaan vankeja ja velkaorjia, onkin säästänyt kymmeniätuhansia kuperkeikkamiehiä soluttautuakseen, öö, Nato-maa Suomeen? Eikös nuo kymmenet tuhannet kuperkeikkamiehet olisi kannattanut lähettää Ukrainaan jo alkuvuodesta 2022 lamauttamaan maa mikrosekunneissa?
Ilmoita asiaton viesti
Itse uskoisin, että kuperkeikkajannut ovat olleet täällä jo vuosia, tuskin näissä Syyrian ja Somalian pojissa niitä on, vaikka kaikkihan on sinänsä mahdollista. Mutta oudot kiinteistöostot ja muu salamyhkäinen toiminta kuten lukitut vartioidut hallit ilman mitään järjellistä syytä kertovat, että jos käsky käy, niin suomalaiseen yhteiskuntaan soluttautuneet kuperkeikkajannut pystyvät toimimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiirettä ei ole, mutta olisi kohtuutonta vaatia keskustelijoita olemaan muistamatta ministerien puheiden ja tekojen ristiriitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on nyt ilmeisesti rajan sulun tyrmännyt.
https://yle.fi/a/74-20060587
Ilmoita asiaton viesti
Norjasta ei kannata ottaa mitään mallia, siellä Venäjän rajaa vartioivat alokkaat. Syykin selitettiin. Elo venäläisten kanssa on kuulema niin…niin auvoisaa.
(Asia oli esillä hiljan televisossa.)
Ilmoita asiaton viesti
”Syytä paniikkiin ei ole vaikka asiat eivät etene Twitter-vauhtia.”
Jukka, taidat elää vielä TW -aikaa, ilmeisimmin puhutaan X- ajasta.
Joka tapauksessa, historioitsijana ymmärtänet, että nyt kyse ei ole panikoinnista, vaan tietoisuudesta, miksi Venäjän toiminnalle emme voi antaa tilaa jatkaa!
Ilmoita asiaton viesti
Taas äänessä persu, joka ei ymmärrä persujen olevan hallituksessa päättämässä itärajasta.
Ilmoita asiaton viesti
pojjaat))) kesti 3 min.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on ikävä, mutta tilanne ei ole vakava. Sotaretoriikka on täysin yliampuvaa. Sotavuosina maatamme vastaa kohdistui aikansa suurvallan sotilaallinen hyökkäys kymmenine tuhansine suomalaisine kuolonuhreineen. Nyt uhkana on pahimmassakin tapauksessa sinänsä ikävä tilanne jossa oikeusvaltioideaali ja kansallinen turvallisuus on vastakkain. Kansamme olemassolo, suomalaisten henget, suomalaisten turvalisuus tai laajat taloudelliset arvot ole laajamittaisesti vaarassa.*
Näetkö että meidän pitäisi siis suostua alueluovutuksiin? Tai myöntyä Venäjän tukikohtaan Porkkalassa? Tai sallia rajoituksia puolustusvoimiimme – sitähän toki ehdotatkin? Tai maksaa sotakorvauksia? Vai meinaatko aivan oikeasti että vaikkapa Espanja tai Kreikka ovat omiin sotavuosiinsa verrattavissa tilanteissa? Tai Viro tai Puola.
Ehdotuksesi kohdat 1 ja 3 ovat sinänsä kauniita myöntyväisyyspolitiikan symboleja. Sinänsä realistisempaa olisi tunnustaa tilanne ja lisätä reilusti apua Ukrainalle.
Historiallisesti olemme paljon helpommassa tilanteessa kuin vaikkapa 21.11.1953 tai 21.11.1983. Tämä ei tarkoita etteikö nykytilanne aiheuttaisi lisätyötunteja poliitikoille ja virkamiehille. Lopetetaan panikointi, kääritään hihat ja laitetaan tämä pikku ongelmanpoikanen pakettiin. Suomi on turvassa, nyt uhkana ei ole karhu vaan ainoastaan pesukarhu.
* Tästä poikkeuksena voi olla rajamiesten työturvallisuus joka tulee pitää korkeallla tasolla kaikin mahdollisin keinoin, tekniset ja ihmisresurssit turvaamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sotaretoriikka ei ole nyt lainkaan yliampuvaa, Arton varoituskellot soivat hyvästä syystä. Monelta läntiseltä taholta kuuluu ideaa, että pitäisi sulkea Itämeri Tanskan salmissa Venäjän öljylaivoilta. Merten vapauden loukkaus on jo itsessään sotatoimi. Toteutettuna se saisi aikaan varmasti vastaavan reaktion Venäjältä katkaisten Pohjois-Itämeren laivaliikenteen saattaen Suomen sumppuun.
Kummallista tosiaan on, että tätä aivan tarpeetonta vapaahtoista pseudopakolaisten vastaanottoa ei millään pystytä lopettamaan, vaan koetetaan käyttää sitä tekosyynä yleiselle rajasululle teräsesiripun luomiseksi Pohjois-Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Sotaretoriikka ei ole nyt lainkaan yliampuvaa, Arton varoituskellot soivat hyvästä syystä”
Suomea oli sotavuosina vastassa aikansa ehdoton sotilaallinen suurvalta. Sellaista ei nyt ole vastassa. Rajan toisella puolella olevalla valtiolla ei ole tällä hetkellä käytössään tarpeeksi sotilasvoimaa edes Suomen murskaamiseen jos Suomi jossain astraaliskenaariosa olisi yksin. Eskalaation pelossahan toki Ukrainankin avustamista viivyteltiin…
Ilmoita asiaton viesti
Luukkanen tosiaan liioittelee, mutta eihän kaikki kohkaaminen, kuten venäläisen tuhotun vaunun tuonti näytteille nyt järin viisasta ole.
Eikä Venäjän toimet vaikuta tuon taivaallista vaaleihin, jokainen ehdokas tuomitsee Venäjän toimet niin Ukrainassa kuin rajalla eikä ymmärtävää suhtautumista ole edes näköpiirissä elleivät sitten Väyrynen, Huhtasaari ja Turtiainen saa kortteja kasaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luukkanen tunnetaan Suomen NATO -jäsenyyden vastustajana sekä venäläisten viisumivapauden ajajana. Takki kääntyilee tarpeen mukaan niin, että saumat pölisee.
USA:lla ei tiettävästi ole muita ydinaseohjuksia kuin mannertenväliset sekä sukellusveneestä laukaistavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ai että ei ole? Trolli Riikonen sen tietää?
Ilmoita asiaton viesti
Höpö…höpö!
Juuri oli Iltalehdessä kuva kun F-35:n siipien alla oli kaksi taktista ydinohjusta. Kyllä niitä jenkeillä riittää…Putinillekin!
***
Anekdoottina: Jotenkin kummittelee mielessäni kuva kun Putin istuu sata metriä syvällä kalliobunkkerissaan yläpuolella kärventynyt maapallo ja toteaa ylpeydellä: MINÄ TEIN SEN!
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen piti luoda 100.000 uutta työpaikkaa, mutta sen sijaan luokin 100.000 uutta turvapaikkaa.
Tällä tulvatasolla vuoden päästä Suomessa on 30.000 uutta tp-hakijaa, mutta silti hallitus pohtii edelleen laillisia keinoja sille, ettei tarvitsisi tehdä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Venäjän kannalta Suomeen sijoitettavat ydinohjukset tekevät Kuolan alueen ja Venäjän pohjoisen laivaston olemassaolon erittäin hauraaksi.”
Miksi ihmeessä Suomeen sijoitettaisiin ydinohjuksia, tai teknisesti ottaen, mitä ydinohjuksia? Mikä on ohjuksen tyyppinimi jota Suomeen sijoitettaisiin?
Yhdysvallat, Britannia tai Ranska voisivat sinänsä sijoittaa nykyaikaiset, superhiljaiset ohjussukellusveneensä partioimaan vaikkapa noin kahden tuhannen kilometrin päähän Murmanskista. Sieltä ne pystyisivät tarpeen vaatiessa laukomaan Trident / M51 ohjuksensa seitsemän minuutin lentoajalla Murmanskiin ennen kuin satamssa olevat Venäjän ohjussukellusveneet ehtisivät laukoa omat ohjuksensa. Ken tietää, etteikö näin jo tehtäisi?
Venäjä ei kykene tehokkaaseen pelotepartiointiin siinä missä USA, Kiina, Ranska tai Iso-Britannia. Sen alivoima on niin suuri että venäläiset ohjussukellusveneet ovat realistisesti arvioituna aina varjostettuina. Ohjussukellusveneet ovat vallan tyhjä symboli.
Pohjoinen laivasto on ollut hauras kylmän sodan päätöksestä lähtien, se on paikallispuolustusjoukko. Jopa kylmän sodan mahtiaikoina sen rooli oli puolustuksellinen, valtamerioperaatioista ei haaveiltu.
”Sen pohjoinen laivasto ja sukellusveneiden ydinohjukset ovat sen suurvalta-aseman viimeinen lukko.”
Venäjän pelotteen merkittävä osa ovat maalla liikkuvat mannertenväliset ohjukset juurikin sukellusveneiden haavoittuvuuden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nonniin, tässä sitä taas ollaan: Venäjä on paperitiikeri, joka kaatuu pienestäkin töytäyksestä… Tätä viisautta on monta kertaa julistettu maailmanhistoriassa tunnetuin tuloksin…
Venäjä ei enää ole supervalta, joka pystyisi operoimaan joka puolella maailmaa. Mutta se on edelleen suurvalta, jota ilman Euroopassa ei pystytä saamaan vakautta.
Venäjän pohjoinen laivasto ydinsukellusveneineen on kaikkea muuta kuin paikallispuolustusjoukko -mitä sen sijaan tosiaan on täällä aivan yliarvostettu Itämeren laivasto. Juuri Pohjoista laivastoa on viime vuosikymmeninnä eniten ja suurimmalla rahalla ja uusimmilla teknologioilla kehitetty ydinasepuolustuken lukoksi. Vain pieni osa maalla olevista mannertenvälisistä ohjuksista sen sijaan ylipäänsä liikkuu, ja jos siihen pystyy niin paljon kömpelömmin ja rajoitettummin kun sukellusveneet.
Ilmoita asiaton viesti
Jopa Neuvostoliiton Pohjoinen Laivasto suurine resursseineen oli vain puolustukseen tarkoitettu joukko, tarkoituksenaan suojata Neuvostoliittoa ydiniskuilta ja ohjussukellusveneitä nk. bastioneissa. Meriliikenteen häirintä oli Clancyjen pelkofantasiointia.
Venäjällä on Pohjoisessa Laivastossa 8 isompaa pintataistelualusta (yli 2000 tonnia), 7 korvettia (alle 2000 tonnia), 5 ohjussukellusvenettä (SSBN), 10 risteilyohjus/hyökkäyssukellusvenettä (SSGN/SSN) ja 2 tavanomaista sukellusvenettä (SSK). Kaikkien näiden käyttöaste on heikko.
Määrät ovat toki isompia kuin Suomella, mutta jo yksin Ranskan ja Iso-Britannian merivoimat ovat ylivertaisia Pohjoiseen Laivastoon verrattuna – 8 ohjussukellusvenettä, 11 hyökkäyssukellusvenettä, 33 pintataistelualusta – puhumattakaan kolmesta lentotukialuksesta…
Venäjän merivoimat ovat niin täydellisen alivoimaisia että niille on hyvin vaikeaa nähdä mitään toimintamahdollisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Velllit ja puurot menevät tässä sekaisin! Ei Pohjoisella laivastolla toki ole tai ollut offensiivista merkitystä, mutta defensiivinen merkitys on yleisvenäläinen -ei paikallinen! Valtamerten siviilimerenkulkua se ei pysty vakavasti häiritsemään.
Mutta pohjoisella Itämerellä sinänsä heikkokin Itämeren laivasto pystyy Kaliningradin taktisia ydinaseita pullistelevaan tukikohtaansa nojaten helposti katkaisemaan siviililaivaliikenteen Suomeen. Sitä ilman taas Suomen kauppavaihdosta ei jää paljoakaan jäljelle!
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Luukkanen kiinnittää oikein huomiota siihen, että Suomen turvapaikkajärjestelmä on haavoittuvainen. Se tarjoaa mahdollisuuksia väärinkäyttöön ja hybridivaikuttamiseen.
Vuoden 2015 jälkeen monilla puolueilla olisi ollut aikaa selkeyttää järjestelmää. Pitäisi olla kaikille selvempää, mitä laki vaatii rajoilla, ja miten reagoidaan eri tyyppisissä laillisuutta koettelevissa tilanteissa.
Teologiselta kannalta ei ole nähdäkseni osattu tai haluttu selvittää tarpeeksi perusteellisesti, miten on tällaisissa tapauksissa tulkittava yksiloeettistä lähimmäisenrakkautta suhteessa poliittiseen lähimmäisenrakkauteen. Esimerkiksi Aarhusin (emeritus) professoria Svend Andresenia seuraten olen katsonut tällaisen erottelun tärkeäksi. Politiikan alueella lähimmäisenrakkauden ensisijainen muoto on oikeudenmukaisuus, ja tässä on tärkeää mm. laillisuus.
Kun lähimmäisenrakkautta on sovellettu liian yksilöeettisesti politiikkaan (hädässä olevat on päästettävä maahan / valtion on oltava vieraanvarainen), on laillisuusuuden merkitys tässä hämärtynyt. Hyvä kun kirkko ja moni yksityinen on auttanut! Poliittisella alueella auttamisen logiikka on kuitenkin osittain eri: kyse on yhteisten asioiden hoitamisesta laillisen järjestyksen mukaisesti. Esimerkiksi kiintiöpakolaisjärjestelmä oli laadittu tällä logiikalla, mutta sitä ei ole onnistuttu päivittämään vastaaman post-2015-maailman haasteita.
Ilmoita asiaton viesti
”Käsittääkseni Luukkanen kiinnittää oikein huomiota siihen, että Suomen turvapaikkajärjestelmä on haavoittuvainen. Se tarjoaa mahdollisuuksia väärinkäyttöön ja hybridivaikuttamiseen.”
Nyt, jos koskaan, turvapaikkajärjestelmä on aikansa elänyt.
Haavoittuvuus on kristillinen ilmaisu, joka ei vastaa todellisuutta.
Auktoritaarinen maa, kuten Venäjä, ei kaihda toimiaan, kun kyseessä on itselleen tarpeellinen toiminta.
Ilmoita asiaton viesti
”Verrattavissa vuosiin 1939 ja 1944.”
Ei ole.
Merkittävin ero on siinä, että 1939 maahantulijoita oli noin 200 000 ja 1944 vielä satakuntatuhatta.
Nyt puhutaan sadoista.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni tuolloin oli kyse omista kansalaisistamme,ja heidän asuttamisestaan. ”Maahantulijat” eivät ole verrannollisia.
Ilmoita asiaton viesti
Hysteria on median luoma.
Rajojen sulkemisella ei asiaa ratkaista. Rajat voidaan avata. Tähän kannustaa myös Suomen taloudellinen etu. Mahdollisia paperittomia tulijoita ei ole. Ja vaikka olisikin niin nämä katoavat. Mitään ongelmaa tai suomalaista yhteiskuntaa taloudellisesti rasittavaa muuttoa ei ole.
Jos meno jatkuu niin ei voi kuin kiittää ryssäinmaata, että saavat kaadettua hallituksemme.
Ilmoita asiaton viesti
Apulaisoikeuskansleri Puumalainen on juuri sanonut että rajaa ei voida kokonaan sulkea koska turvapaikanhakuoikeus voi vaarantua.
Tämä on juuri sitä mitä punavihreät haluavatkin.
Maa täyteen elätettäviä elintasoshppailijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne on verrattavissa vuoteen 1939 tai 1944?
Nyt Suomi on maailman vahvimman puolustusliitto jäsen. Olemme myös EU jäsen.
Suomi on varustautunut viime vuosikymmeninä, meillä on Euroopan vahvin tykistö, modernit ilmavoimat ja laivasto. Koulutettu armeija ja suuri reservi.
Naapurikin on nyt eri, Neuvostoliiton sijaan on huomattavasti pienempi Venäjä. Jälkimmäinen on vielä Ukrainan sodan heikentämä.
En oikein löydä yhtymäkohtia vuoden 1939 ja 1944 Suomeen ja nykyiseen asemaamme.
Ilmoita asiaton viesti
Et taida muistaa Krimin pieniä vihreitä. Onkohan niitä jo riittävästi täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos oikeuskanslerin kanta asiaan tarvitaan, normaali menettely olisi ollut kysyä sitä jo viikkoja sitten, ja muotoilemalla kysymys näin: ”mitä rajoilla voidaan tehdä vaarantamatta ilmeisesti absoluuttiseksi oikeudeksi muodostunutta turvapaikanhakua?”.
Ulkoministeriöltä olisi pitänyt tiedustella, mitä kansaivälispoliittisia seurauksia Suomelle olisi tuon absoluuttisen oikeuden jättämisestä huomioon ottamatta.
Minun käsitykseni on, että sisäministeriö (tai valtioneuvosto ylipäätään) ei ole lainkaan varautunut ennakkoon tällaisen tapahtuman edessä. Lainsäädäntö saatiin aikoinaan vaivalla nykyisen sisältöiseksi, mutta tarvittava koeponnistus on jäänyt tekemättä, eli mitä sen lain puitteissa voi tehdä.
Pitäisiköhän kysyä viisaammilta neuvoa, esim. Norjasta, Puolasta tai Liettuasta. Kaikki samat sopimukset sitovat näitäkin valtioita. Perustuslait toki eroavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen sitä, miksi näinkin tärkeä asia on annettu apulaisoikeuskanslerin päätettäväksi. Missä on oikeuskansleri?
Nyt ei ole kysymys suvivirrestä, vaan maan rajojen turvallisuudesta.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000738405.html
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaistenkin kannattaisi nyt enemmän keskittyä niihin vaalilupaustensa lunastamiseen ja jättää se venäjävihan lietsominen vähemmälle. Suomi teki valtavan virheen kun luopui puolueettomuudestaan ja antaa omia maitaan tunnetusti sotaisan USA:n käyttöön. Ei tarvitse olla mikään Teslan kaltainen nero, että ymmärtää tuon politiikan entisestään huonontavan suhteitamme itään.
Itse toki tiedän Perussuomalaisten olevan valeoppositio, enkä siksi heiltä mitään odotakaan, mutta moni äänestäjä varmasti toivoo, että jotain Perussuomalaiset saisivat aikaan hallituksessa, eikä olisi samanlainen floppi kuin oli 2015/2016.
Ilmoita asiaton viesti
Saihan ne pensan hintaa alennettua. Ja jos eivät saaneet, se on edellisen hallituksen vika. Niin kuin oli koronakin ja Natoon liittyminen. Sekä homosaatio ja islamisaatio ja kommunismi.
Ilmoita asiaton viesti