Suomen taloushistorian suurin verilöyly edessä: Fortum & Uniper

Seuraavat rivit ovat lomalaisen fundeerauksia – älköön niistä kukaan mieltään pahoittako. Riippukeinussa kirjoitettuja täysin yksityisiä pohdintoja.

**

Helsingin Sanomien uutisoi tänään Fortumista ikäviä uutisia.

”..Ne korutont’ on kertomaa,: ne ota, kallis synnyinmaa”

Näyttää siltä, että Uniper on kaatumassa Saksan veronmaksajien maksettavaksi ja että Fortum pyytää pian suomalaisilta veronmaksajilta – ilmeisesti noin 10 miljardin potin.

Tämä yhdessä sen kanssa, että Fortum menettää Siperian energia-investoinnin (6 miljardia) merkitsee se kokonaisuudessaan yhteensä 16 miljardin paukkua.

Mitä rahat?

On todennäköistä, että kesän lopussa suomalaisille veronmaksajille tarjoillaan suolainen – ilmeisesti 10 miljardin euron lasku. Mistä saamme rahat siihen?

Kysymys on ikävä sillä epäilen, että tämä 10 miljardia ei jää viimeiseksi suoritukseksi tässä Fortumgatessa.

Poliittinen vastuu – kuka sen kantaa?

Kymmenen miljardin potti vastaa HX-hanketta ts. Suomen armeijan uusia F-35 hankintoja. Tällä 10 miljardilla eurolla ei kuitenkaan saada hävittäjäkoneita vaan ne menevät kankkulan kaivoon.

Kyseessä on Suomen taloushistorian suurin verilöyly, josta jonkun olisi kannettava poliittinen vastuu.

Olisi hyvä, että ne poliittiset päättäjät, jotka ovat vastuussa tästä nostaisivat kätensä ylös ja kertoisivat miten tähän päädyttiin.

Samoin olisi harkittava pitäisikö valtion esittää syytettäväksi a) yhtiön entisiä johtajia b) poliitikkoja, jotka vaikuttivat siihen päätöksiin (vrt. säästöpankkioikeudenkäynnit). Silloinhan 1990-luvun pankkitukien seurauksena silloisten säästöpankkien johtajia ja luottamusmiehiä pantiin vahingonkorvausoikeudenkäynteihin.

Olisiko tässä nyt ns. vastuunkannon paikka?

Kun niitä tuloksellisuus bonuksia luotiin niin kepeästi Fortumin pomoille niin eikö nyt olisi aika kysellä sen taloudellisen vastuun perään?

Skandaali on niin iso, että tutkiva journalismi ei uskalla tarttua siihen.

Ainut mahdollisuus olisi tehdä valtiollinen selvitys siitä a) miten tähän päädyttiin (eli miten aikoinaan politiikot lähtivät valloittamaan Venäjän energiamarkkinoita) ja b) miten Fortum alkoi seikkailla saksalaisen Uniper yhtiön kanssa eli kuka oli 5 vuotta sitten vastuussa tästä suuruudenhullusta ideasta.

Sitä epäiltiin ja arvosteltiin mutta oli niin pakko päästä ostamaan ja poliitikot myivät vastuunsa halvalla ( https://www.salkunrakentaja.fi/2017/09/fortumin-uniper-kauppa-epailyttaa-ei-synergiaetuja-osinko-laskee/).

Kuka teki siitä päätöksen? On se Sipilän ”sinihallituksen” heiniä?

Summa on valtava.

+10
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu